25 jaar Harry Potter

In oktober 2023 was het 25 jaar sinds de Nederlandse vertaling van het eerste deel van de Harry Potter boekenserie werd uitgebracht in 1997: Harry Potter en de steen der wijzen. De Engelse en daarmee originele versie Harry Potter and the Philosopher’s vierde in 2022 al het jubileum. Ter gelegenheid werd er een speciale jubileumuitgave van het boek uitgebracht met allemaal leuke extra’s die je als fan niet wil missen.

25 jaar Harry Potter

Het is een tijdloos fenomeen dat generaties heeft betoverd en verenigd: Harry Potter. Het sterk gedetailleerde en briljant verzonnen en geschreven verhaal door J.K.Rowling gaat over the boy who lived, een wees die op zijn elfde verjaardag ontdekt dat hij een tovenaar is. Dezelfde dag begint ook zijn avontuur op Zweinstein, een school voor hekserij en tovenarij. Al snel komt hij erachter hoe bijzonder hij is, voornamelijk omdat hij als baby een machtige duistere tovenaar bekend als Heer Voldemort heeft overleefd. De verhalen volgen Harry en zijn vrienden Ron en Hermelien, terwijl ze opgroeien, vriendschappen sluiten, hun vaardigheden als tovenaars ontwikkelen en de strijd aangaan tegen de duistere krachten in de magische wereld. Het feit dat 25 jaar later Harry Potter nog springlevend is bewijst hoe iconisch dit geliefde personage is bij lezers van vrijwel alle leeftijden. Voor velen voelt deze ongekend populaire creatie van J.K. Rowling als een reis dat vriendschappen heeft verdiept, leesliefdes heeft aangewakkerd en levens heeft veranderd. Een krachtig verhaal dat jong en oud samen brengt. Met deze jubileumeditie van het eerste boek worden we herinnerd aan alle onvergetelijke avonturen die ons hebben geraakt en ons hebben laten geloven in de magie van verhalen. Een erfenis die nog vele generaties zal betoveren. Dat bewijzen de talloze herdrukkingen van de boekenserie, de 8 films die zijn gemaakt over de 7 boeken, de gerelateerde (kook)boeken zoals Harry Potter en het vervloekte kind en producten die er op de markt zijn gebracht, attracties en evenementen die worden georganiseerd en de HBO serie die in de maak is.

Harry Potter en de steen der wijzen

Harry Potter en de steen der wijzen begint met Harry’s treurige leven bij zijn oom en tante, waar hij wordt behandeld als een ongewenste gast. Maar wanneer hij een uitnodiging ontvangt om naar Zweinstein, een school voor hekserij en tovenarij, te gaan, ontdekt Harry dat hij een tovenaar is. Op Zweinstein vindt hij vriendschap in Ron en Hermelien, terwijl hij les krijgt in spreuken, bezweringen en magische wezens. De spanning en verwondering nemen flink toe wanneer Harry ontdekt dat hij een rol speelt in een eeuwenoude mysterie rond de Steen der Wijzen, die onsterfelijkheid biedt. Samen met zijn vrienden gaat hij op een avontuur om te voorkomen dat deze krachtige steen in verkeerde handen valt. Kortom een mega sterk begin van een tijdloos meesterwerk dat je als lezer volledig inpakt en niet loslaat.

De illustraties in het boek zijn van de hand van Olly Moss. Hij is verantwoordelijk voor de layout van de voorkant van de complete serie. Verder zijn er in het boek geen illustraties. Dat is in het genummerde jubileumeditie ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan anders. Met onder andere voorin het boek een gekleurde illustratie van Zweinstein in de verte en achterin het boek een plattegrond van de school, extra informatie over de verschenen boeken in de loop der jaren, J.K. Rowling aan het woord en je toegangsbewijs als leerling op Zweinstein Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus inclusief benodigdheden.

De Nederlandse vertaling wordt sinds het begin uitgegeven door uitgeverij De Harmonie en de Engelse versie door Bloomsbury Publishing. Het boek is officieel geschikt vanaf 10 jaar maar voorlezen kan al eerder, mits het kind niet snel angstig is.

Harry Potter en de Steen der Wijzen jubileumeditie is onder ander hier te koop.

Hoofdpersonages 

Het epische verhaal draait om een aantal personages die misschien wel als een van de meeste iconische personages in de literaire geschiedenis worden gezien, namelijk Harry Potter zelf, Hermelien Griffel, Ron Wemel, Albus Perkamentus, Severus Sneep en Voldemort. We lichten de karakters kort toe. Uiteraard is dit vrij compact, want hoe dieper je in het verhaal zit, hoe meer je van ze gaat houden.

Harry Potter is een simpele, ongelukkige jongen die noodgedwongen bij zijn vreselijke oom, tante en neefje woont die hem in een bezemkast laten slapen. Op zijn elfde verjaardag ontdekt hij op een bijzondere manier dat hij een tovenaar is. Met een litteken in de vorm van een bliksemschicht op zijn voorhoofd is Harry niet zomaar een tovenaar, iets wat ieder magisch wezen weet, behalve hijzelf. In de magische wereld staat hij dan ook bekend als The boy who lived oftwel ‘De jongen die overleefde’ na een confrontatie met de duistere tovenaar Voldemort. Iets wat vrijwel onmogelijk is maar hem onbewust overkwam toen hij als baby werd aangevallen en zijn ouders werden gedood door de Dark Lord en zijn volgelingen. Ondanks zijn bekendheid blijft Harry bescheiden en vriendelijk tegenover anderen. Zijn vastberadenheid om voor het goede te vechten en zijn loyaliteit aan zijn vrienden maken hem een krachtige en bewonderenswaardige en inspirerende held.

Hermelien Griffel is een ontzettend slimme en vastberaden heksje van dreuzelouders (mensen zonder magie) met een tomeloze dorst naar kennis en uitstekende toverkracht. Ze is een van de centrale karakters in het verhaal. Hermelien is het brein van de vriendenkring, altijd te vinden met haar neus in de boeken. Haar intelligentie en sterke volhoudende karakter worden alleen geëvenaard door haar empathie en moed. Haar rol benadrukt het belang van intelligentie en kennis naast moed en magie.

Ron Wemel is een loyale, hartelijke en soms wat klunzige en onzekere (en daardoor jaloerse) beste vriend van Harry en Hermelien met het hart op de juiste plek. Hij komt uit een grote, redelijke arme, tovenaarsfamilie en worstelt soms met het gevoel om in de schaduw te staan van zijn broers. Zijn humor, warmte en bereidheid om altijd voor zijn vrienden op te komen maken hem een onmisbare vriend.

Albus Perkamentus is het schoolhoofd van Zweinstein en een van de machtigste wijze tovenaars. Een rustige, bedachtzame man met een ondoorgrondelijke wijsheid. Zijn geheimzinnige aard maskeert vaak zijn diepe bezorgdheid en zorg voor de toekomst van de tovenaarswereld. Zijn levenslange strijd tegen de duistere krachten is geweven met een verlangen naar vrede en rechtvaardigheid.

Severus Sneep is een complexe en mysterieuze leraar op Zweinstein. Hij staat vaak in de schaduw van zijn eigen duistere verleden. Sneep is vanaf de kennismaking in Harry Potter en de steen der wijzen uiterst bekwaam, scherpzinnig en vaak geheimzinnig maar zijn verhaal is doordrenkt van diepe passies, complexe loyaliteiten en misleidende haat tegenover Harry Potter.

Voldemort, oorspronkelijk bekend als Tom Riddle, is een van de meest gevreesde en duistere tovenaars in de Harry Potter-serie, gecreëerd door J.K. Rowling. Hij staat bekend om zijn meedogenloosheid, manipulatie en streven naar macht en zuivering van de tovenaarswereld. Zijn naam alleen al wekt angst op bij velen, laat staan zijn voorkomen. Voldemort wordt gekenmerkt door zijn afwezigheid van compassie en doelgerichte wens naar onsterfelijkheid door duistere magie en Horcruxes, voorwerpen die zijn ziel fragmenteren en hem onsterfelijkheid geven. Zijn doel is uitroeien van alle tovenaars die niet tot zijn zuivere soort behoren. Met zijn kenmerkende slangachtige uiterlijk (al komt ie in de serie in verschillende gedaantes voor), rode ogen en kille houding is Voldemort een angstaanjagende antagonist en Harry’s grootste tegenstander.

J.K. Rowling: Het briljante brein achter het verhaal 

J.K. Rowling staat voor Joanne Kathleen Rowling. Ze is een in 1965 geboren Britse schrijfster. Haar reis als auteur is bijzonder en vol nieuwsgierigheid, doorzettingsvermogen en verbluffende creativiteit. Het verhaal bedacht ze tijdens een treinreis waarbij zich het beeld van een jonge tovenaar op een magische school voor de geest haalde. Een idee dat zich in de jaren erna ontwikkelde tot de bruisende wereld van Harry Potter zoals wij het nu kennen. De verhalen uit haar jeugd, mythologie, literaire klassiekers en zelfs haar eigen persoonlijke strijd in het leven droegen bij aan de rijkdom en diepgang van het verhaal dat ze uiteindelijk met de wereld deelde.

Volgorde Harry Potter boeken

Officieel bestaat de serie uit zeven delen die alleen in de juiste volgorde gelezen kunnen worden. De Nederlandse versie is in zijn geheel vertaald door Wiebe Buddingh’ die ook veel personages en locaties een eigen naam gaf door ze te vertalen. Zo heet Hermelien eigenlijk Hermione, Zweinstein Hogwarts, Wegisweg heet Diagon Alley en Voldemort zijn Dooddoeners worden in de Engelse versie Death Eaters genoemd. Verder zijn bepaalde culturele en lokale referenties aangepast naar vergelijkbare Nederlandse equivalenten zodat de Nederlandse lezer het beter begrijpt. De vertaler probeerde humor en woordspelingen uit het Engels op een passende manier te behouden, wat soms resulteert in een andere woordkeus om dezelfde impact te bereiken. En vanwege de verschillende taalstructuren kunnen zinnen en uitdrukkingen in het Nederlands anders zijn geformuleerd om de boodschap op dezelfde effectieve wijze over te brengen als in het Engels. Kortom, genoeg redenen die het lezen van de Harry Potter boeken in beide talen extra interessant maakt. Hieronder een overzicht van de Nederlandtalige titels zowel als de Engelse in de goede leesvolgorde:

Nederlands

 1. Harry Potter en de Steen der Wijzen
 2. Harry Potter en de Geheime Kamer
 3. Harry Potter en de Gevangene van Azkaban
 4. Harry Potter en de Vuurbeker
 5. Harry Potter en de Orde van de Feniks
 6. Harry Potter en de Halfbloed Prins
 7. Harry Potter en de Relieken van de Dood

Engels

 1. Harry Potter and the Philosopher’s Stone
 2. Harry Potter and the Chamber of Secrets
 3. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
 4. Harry Potter and the Goblet of Fire
 5. Harry Potter and the Order of the Phoenix
 6. Harry Potter and the Half-Blood Prince
 7. Harry Potter and the Deadly Hallows

Koop hier de complete Engelstatige serie. 

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

 

Redactie

Plaats een reactie