5 krachtige verhalen van dames die depressie wisten te overwinnen

Depressie is een stemmingsstoornis waar nog steeds veel te weinig over wordt gepraat ondanks dat bijna 20 procent van de bevolking hier ervaring mee heeft. Zo heeft maar liefst 13 procent van de Nederlandse moeders een depressie na de bevalling. Op MamaPlaneet hebben meerdere mama’s hun ervaringen met depressie gedeeld. Met nadruk op het overwinnen!

♦ Het verhaal van Quintra | Mijn depressie voelde als een persoonlijkheidswissel

Quintra praat een vriendin bij over haar zwarte wolk na de geboorte van haar prachtige zoon. Zo vertelt zij onder andere dat pillen en therapie voor haar geen oplossing waren. Mede door zelfkennis wist Quintra dat haar depressie een meer hormonale oorzaak had. Prachtig verwoord legt zij uit hoe zij zich stukje bij stukje opraapte en hoe een grote verandering voor haar een frisse start was.

♦ Het verhaal van Scarlett | Mijn gevecht tegen kanker en depressie

Scarlet kreeg baarmoederhalskanker. Ze vertelt onder andere hoe vreselijk zwaar en moeilijk zij het vond haar kinderen te vertellen van haar ziekte. Niet meer dan logisch. Een paar weken na de diagnose kreeg deze supermama nog een flinke klap te verwerken. Na heel lang supersterk te zijn geweest, was Scarlet op. Lichamelijk inmiddels wat opgeknapt maar emotioneel zat zij er volledig doorheen. Zo depressief dat zij in een psychiatrisch ziekenhuis werd opgenomen.

♦ Het verhaal van Cynthia | Moederschap en depressie

Cynthia had dubbel pech. Tijdens de zwangerschap was zij depressief en kon zij niet genieten van haar ongeboren kind. Dat duurde helaas tot na de geboorte van haar dochter. Inmiddels volledig hersteld kan deze dame heel goed verwoorden wat zij voelde en hoe zij zichzelf weer terugvond.

♦ Het verhaal van Mandy | Mama is ziek

Mandy kampt met meerdere klachten onder andere door haar complexe Posttraumatische stressstoornis. Hierdoor kan zij niet de mama zijn die zij dolgraag wilt zijn. Haar schuldgevoel is groot. De brief aan haar dochter raakt. Ongeacht of je gezondheid je in de steek laat of niet, haar brief is voor de meeste mama’s heel herkenbaar.

♦ Het verhaal van Fleur | Kunnen we die hele babytijd niet overslaan?

Fleur spreekt uit wat velen van ons denken. Zij vond zwanger zijn het tegenovergestelde van de mooiste tijd van haar leven. Het eerste levensjaar van haar baby beschrijft ze als traumatisch. Zonder het beestje bij de naam te noemen deelt Fleur haar ervaring met postnatale depressie.

Kende je alle 5 verhalen al? Wiens verhaal spreekt jou het meest aan? Heb je zelf ervaring met depressie?

Maak depressie bespreekbaar. Inspireer anderen door je verhaal te delen. Stuur mij een email op sandra@mamaplaneet.nl 

1 gedachte over “5 krachtige verhalen van dames die depressie wisten te overwinnen”

Een reactie plaatsen