50/30/20 regel: Zo ga je wel je spaardoel halen!

De financiële situatie naar aanleiding van de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne hebben gigantische gevolgen op jouw en mijn portemonnee. De onrust en onzekerheid heeft tot nu toe voor een enorme stijging van energie- en brandstofprijzen gezorgd. Wat de toekomst brengt voor de economie, weet niemand. Dit in combinatie met de onaantrekkelijke woningmarkt maakt de situatie in Nederland momenteel voor veel mensen loeizwaar. Hoewel de situatie misschien vrij negatief oogt, laat je niet afschrikken. De oplossing zit in omdenken. Laat de prijsstijgingen je motiveren anders en kritischer te kijken naar je eigen budget. Vind je besparen op je uitgaven lastig? Heb je een gat in je hand? Wil je meer sparen voor een specifiek doel? Neem de moeite mijn uitleg over de 50/30/20 regel goed tot je te nemen. De kennis is een verrijking en de manier om je financiële gezondheid te verbeteren.

Budgetteren volgens nieuwe inzichten

Het was Elizabeth Ann Warren die ons kennis liet maken met 50/20/30 budget rule. Deze bijzondere vrouw is een gerespecteerde hoogleraar, senator en moeder die jaren geleden onderzoek deed naar de financiën van de middenklashuishoudens. Naar aanleiding hiervan schreef ze samen met haar dochter de bestseller All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money PlanEen personal finance gids waarin ze ons anders laat kijken naar inkomsten en uitgaven. Hoe zwaar je het ook denkt te hebben financieel, je erbij neerleggen is geen optie. Met niets doen weet je zeker dat er ook niets gaat veranderen. En de verandering is nodig. Iets waar je zelf voor kunt zorgen. Dit is een simpele manier om dit te bereiken. Iedereen kan het. Jij dus ook.

50/30/20 regel

Hoe werkt het nou precies? De getallen 50, 30 en 20 staan voor delen van je netto inkomen in percentage. De helft van de inkomsten gaat naar de financiële verplichten die je hebt zoals de vaste lasten. Andere helft wordt verdeeld tussen persoonlijke behoeften/wensen en sparen/schulden aflossen.

50% van je netto inkomen gaat naar de vaste lasten (the needs)

20% van je netto inkomen gaat naar de spaarrekening, schulden aflossen en beleggen

30% van je netto inkomen gaat naar de persoonlijke behoeften (the wants)

Achterliggende gedachten is vrij simpel: de regel helpt je je financiën in evenwicht te brengen. Om dat voor elkaar te krijgen gaan we hier dieper op in.

Leestip

WOZ-Waarde verlagen | waarom bezwaar maken je veel geld bespaart en hoe

CV-ketel: 10 tips om energie en geld te besparen

13 x Geld Besparen op Abonnementen

Ruim 50 Energie besparen tips

Geld besparen: overbodige verzekeringen opzeggen

Vaste lasten

Wat valt er allemaal onder de vaste lasten? Onder de vaste lasten vallen maandelijks, per kwartaal of jaarlijks terugkerende kosten naar aanleiding van een verplichting die je bent aangegaan met de bank of provider bijvoorbeeld. Hieronder vallen de volgende uitgaven:

♦ Hypotheek of huur

♦ Servicekosten eigen appartement

♦ Erfpacht

♦ Energie & gas

♦ Water

♦ Verzekeringen als zorgverzekering, autoverzekering, motorverzekering, inboedelverzekering, opstalverzekering, rechtsbijstand, reisverzekering

♦ Dierenarts

♦ Internet

♦ Belastingen als wegenbelasting, gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting

♦ Abonnementen als openbaar vervoer, kabeltelevisie, mobiele telefonie, huistelefoon, streamingdiensten als Netflix en Disney Plus, tijdschriften

♦ Sport

♦ Kinderopvang

♦ Schoolkosten kind zoals ouderbijdrage, schoolreis, kamp, verplichte benodigdheden

Leestip

Slimme tips om veel geld te besparen op boodschappen

11 tips om geld te besparen op kleding

Persoonlijke behoeften

Wat valt er allemaal onder de persoonlijke behoeften? Is het je opgevallen dat ik boodschappen niet onder kopje ‘vaste lasten’ hebt gezet? Een bewuste keus waarover valt te discussiëren. Zaken als eten, drinken en kleding vallen onder basisbehoeften, maar zijn geen verplichting die we met een dienstenverstrekker zijn aangegaan. Dak boven je hoofd wel. Beide basisbehoeften en toch een andere categorie. Vaste lasten zijn de kosten die je moet doen. Persoonlijke behoeften zijn de kosten die je kunt doen. Kosten zoals:

♦ Boodschappen

♦ Reiskosten als tanken

♦ Uitjes zoals dagje dierentuin of pretpark, uit eten gaan

♦ Persoonlijke verzorging zoals de kapper of sauna, schoonheidssalon, masseur

♦ Hobby gerelateerde kosten

♦ Vakantie

♦ Gadgets

♦ Kleding & schoenen

♦ Verjaardagen en andere vieringen

Leestip

Geld besparen op water door regenwater te hergebruiken

13 dingen die je kunt hergebruiken

Goedkoop de waarde van je huis verhogen door te verduurzamen

Schulden aflossen, sparen en beleggen

Hoe dit onderdeel er precies uitziet is afhankelijk van je financiële situatie. Laten de openstaande schulden beleggen toe? Stel je hebt een studentenlening dat nogal een grote hap uit je maandelijkse inkomen neemt. Schulden aflossen en sparen of beleggen lukt niet. Dan kan het verstandig zijn eerst de schulden af te lossen, om daarna het geld op een spaarrekening te zetten en sparen. Hoe je dit potje precies verdeeld is echter aan jou. Waar je over moet nadenken: Hoeveel % van je inkomen zijn schulden? Hoeveel rente betaal je erop? Wat loont meer en op welk termijn? Wat doen de beurzen de laatste tijd? Bezit je voldoende kennis en tijd om zelf te investeren en beleggen of moet je de verantwoordelijkheid uit handen geven voor een beter eindresultaat? Heb je een ruime buffer voor onverwachte (grote) kosten voor wanneer de auto stuk gaat bijvoorbeeld? Men zegt niet voor niets dat je alleen moet beleggen met geld dat je niet perse gaat missen, het geld dat als het ware over is. Een goedgevuld spaarpotje is dan ook aan te raden voor je start met (risicovol) beleggen.

Prioriteiten op orde = geld besparen = spaardoel halen

Is het je opgevallen dat ik de ene keer 50/30/20 schrijf en de andere keer 50/20/30? Dat heeft de maken met de bedenker Elizabeth. Zij heeft het in principe over de 50-20-30 regel. Waarom? Omdat we over het algemeen meeste invloed hebben op de uitgaven ten behoefte van persoonlijke behoeften en wensen. Dure uitjes zijn niet noodzakelijk. Wekelijks of maandelijks uit eten net zo. Kom met goedkopere alternatieven die net zo veel voldoening geven. Het is niet van levensbelang om doelloos te winkelen en onnodige spullen te kopen, omdat je ze niet kunt laten liggen. Het is niet noodzakelijk om elke 6 weken manicure en gelnagels te nemen. Of maandelijks een game aan te schaffen. Dat klinkt misschien hard en ergens ook tegenstrijdig. Het leven moet natuurlijk wel leuk blijven. Het moet niet zo zijn dat je goedkoper, maar ongezonder gaat leven om meer geld te kunnen overhouden. Zie je mentale, geestelijke en fysieke gezondheid als een prioriteit op lange termijn. Des te belangrijker het is om een plan met een (spaar)doel te hebben en je creatieve denkvermogen te gebruiken bij het bedenken van evenwaardige vervanging. Betaal eerst jezelf uit. Wat overblijft is voor de dingen die het leven leuker maken. Daar moet je het deze maand mee doen. Zelfgemaakte hapjes mee en ga samen picknicken in plaats van uit eten in een restaurant. Ga wat vaker de natuur in met kinderen in plaats van een schreeuwparadijs of dierentuin. Koop alleen dingen die je nodig hebt bij de Action. Laat je niet verleiden door aanbiedingen en koopjes. Neem wat vaker de fiets en laat de auto staan. En zo zijn er nog talloze tips die je honderden euro’s per maand kunnen helpen besparen. Ook op de vaste lasten. Natuurlijk is het niet zo zwart wit en absoluut niet makkelijk, maar waar een wil is, is er ook een weg. Echt!
Om je financiële gezondheid te kunnen verbeteren is discipline nodig. Een sterke wil, bewuste sturing richting je doel. Wij mensen zijn enorme gewoontedieren. Veranderen betekent wennen. En dat kost tijd en moeite. Maar het loont altijd! 50/30/20 regel helpt je hierbij.

Leestip

Handige tips waarmee je honderden euro’s bespaart

Meer dan 50% vaste lasten?

Ik hoor het je al zeggen: ‘Leuk en aardig allemaal maar mijn vaste lasten zijn meer dan de helft van mijn maandelijkse inkomen, dus de 50/30/20 regel is niets voor mij.’ En ik weet ook dat je het misschien niet wilt horen maar als je meer dan 50% van je loon kwijt bent aan financiële verplichten, dan leef je eigenlijk boven je stand. Stel je ontvangt iedere maand €2300 loon op je rekening. Belastingteruggaven en kinderbijslag rekenen we voor het gemak even niet mee. Dat betekent dat je vaste lasten maximaal €1150 mogen zijn. Is dat niet het geval? Dan is dat je eerste stap: kritisch naar de uitgaven kijken. De bovenstaande leestips staan bomvol praktische tips die je hierbij kunnen helpen. Een tweede optie is om voor meer inkomsten te zorgen. Dat kan door van baan te wisselen, met je leidinggevende te praten over een eventuele promotie of loonsverhoging of voor een bijverdienste te zorgen in de vorm van een side hustle bijvoorbeeld.

Een online baan combineren met gezin? Deze thuiswerk vacature staat open

30+ keer thuiswerken | Vanuit huis geld verdienen

[easy_panorama id=”24144″]

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

 

 

Redactie

Plaats een reactie