5G netwerk | Wat is het en hoe werkt het precies?

We weten nu al een tijd dat 5G er aankomt. Logischerwijze hebben mensen veel vragen. Wat is het 5G netwerk precies en waarom is het nodig? Wat kunnen we ermee en wat zijn de voor- en nadelen? Door onwetendheid is er helaas veel angst ontstaan. De enige oplossing om duidelijkheid te creëren is de ingewikkelde feiten in Jip en Janneke taal te verwerken en delen. En dat is exact wat je in dit artikel kunt lezen.

Lees ook

Alles over de razendpopulaire Clubhouse app 

Oververhitting bij smartphone | Wat te doen en hoe te voorkomen

Wat is 5G netwerk en waarom is het nodig?

Om mobiele data te kunnen versturen is draadloos netwerk nodig. Iets wat we de afgelopen 25 jaar steeds meer doen, data versturen. We gebruiken het om berichten uit te wisselen, informatie op te zoeken op internet, gamen, films en video’s kijken, bestanden downloaden, foto’s versturen en veel meer. We gebruiken het thuis, op het werk, op scholen, in ziekenhuizen en onderweg. We zijn er zo gewend aan geraakt dat het voor de meesten een prioriteit is om altijd en overal mobiel internet te hebben. Dit zal in de toekomst verder toenemen. Zowel het gebruik als de eisen die we stellen. Om de vraag aan te kunnen is er dus een upgrade nodig. Zo hadden we vroeger analoge mobiele netten (1G), daarna GSM oftewel digitale mobiele telefonie (2G) en tegenwoordig 4G netwerk.

Lees ook

Kinderen en social media | Mediaopvoeding in ons huis

Hoe werkt het en wat kun je ermee?

De upgrade oftewel de vijfde generatie in de mobiele communicatie wordt ook wel 5G genoemd. Om ervoor te zorgen dat we 10 keer hogere internetsnelheid hebben wordt er gebruik gemaakt van fotonica techniek waarbij lichtdeeltjes uitgewisseld worden. Deze techniek is niet helemaal nieuw. Het wordt immers al veelvuldig gebruikt voor onder andere computerschermen en webcams, bewakingscamera’s en infraroodkijkers. Ook de frequentieband van 3,5 GHz wordt in praktijk al gebruikt door Defensie en satellietcommunicatie. Dit wordt nu grootschalig beschikbaar gemaakt voor andere mensen zoals jij en ik. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de 5G technologie zijn er zendmasten geplaatst in Nederland. Om alle internetgebruikers en dataverkeer aan te kunnen op dit niveau moeten er voor een landelijke dekking meer zendmasten worden geplaatst. Naar verwachting is dit eind 2020 klaar.

Voor- en nadelen

Vind je het ook vervelend als je tijdens een dagje pretpark of op een andere drukke plek traag internet hebt? Dat is met het 5G netwerk verleden tijd. Doordat het mobiele netwerk een hoge capaciteit heeft heb jij veel sneller internet, kortere reactietijd en snellere verbinding. Daarnaast is je internetverbinding betrouwbaarder en stabieler. Dat is overigens niet het enige voordeel. Met deze nieuwe mogelijkheden kunnen onder andere zelfrijdende auto’s straks veilig op de weg en gaan artsen patiënten ook op afstand opereren. Ben jij klaar voor deze en andere innovatieve toepassingen in de toekomst?

Hoewel de toekomst er veelbelovend uitziet zijn er helaas ook nadelen. Hoewel de meeste grote providers 5G-ready abonnementen aanbieden, zijn de meeste toestellen op dit moment nog niet 5G ready. Mag jij binnenkort een nieuwe toestel uitkiezen? Lucky you. Houd er wel rekening mee of dat er in jouw regio al 5G dekking is en dat je of een 5G abonnement nodig hebt of moet upgraden om hier gebruik van te maken. Een ander nadeel is dat het signaal wordt tegengehouden door deuren en ramen. Dat betekent dat je vooral buiten maximaal kunt profiteren van de voordelen van het netwerk.

5G stralingsgevaar

Om ervoor te zorgen dat de introductie en het uitrollen van het 5G netwerk eerlijk verloopt heeft de overheid een aantal regels opgesteld.

♦ 5G frequentie kopen via veiling

♦ Regels met betrekking tot plaatsen van antennes

♦ Minimaal datasnelheid ongeacht locatie (dekkingseis)

♦ Limiet hoeveelheid straling ter bescherming van de gezondheid

Het laatstgenoemde is een veel besproken onderwerp. Hoewel de overheid strenge eisen en voorschriften stelt, zijn er veel vragen en zorgen om elektromagnetische straling in de ether. Want als er meer zendmasten moeten komen voor landelijk dekking, betekent dat dan ook meer straling? Vooral voor zo een 50.000 mensen in Nederland zorgen de blootstellingslimieten voor onzekerheid en spanning. Zij lijden namelijk aan Elektro Hyper Sensitiviteit en zijn overgevoelig voor elektromagnetische straling. Hierdoor kunnen ze last krijgen van oorsuizen, hoofdpijn en huidklachten. Zolang de blootstelling elektromagnetische straling binnen de door EU vastgestelde normen is er echter niets aan de hand. We worden nu ook blootgesteld binnen de grenzen. Dat is met 5G niet anders.

Wat je zelf kunt doen om blootstelling aan straling te minimaliseren

♦ Probeer je smartphone zo min mogelijk tegen het hoofd aan te houden. Door bijvoorbeeld speakerfunctie te gebruiken tijdens bellen, oordoppen met microfoon en bluetooth.

♦ Informeer bij je provider naar een smartphone met lagere SAR-waarde. Hierdoor heeft het toestel minder zendvermogen nodig voor verbinding tussen zendmast en je mobiele telefoon.

♦ Bel en internet buitenshuis. Binnenshuis, in de garages, liften, treinen en auto’s is er meer zendvermogen nodig om verbinding te maken waardoor jij dus meer blootgesteld wordt aan straling.

♦ Leg je telefoon niet onder je kussen wanneer je slaapt. Hoe verder je smartphone van je hoofd, hoe minder straling.

♦ Zet je toestel uit wanneer je het niet nodig hebt. Er wordt dan namelijk geen verbinding gemaakt met de zendmasten.

 

mediamediabibliotheek5G netwerk Nederland
MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie