5x Smartgames voor begaafde kinderen

Opvoeding van slimme kinderen kan nogal een uitdaging zijn. Het is een kind als alle andere. Met eigen gedachten, gevoelens, behoeftes en talenten. Behoefte om gezien te worden, ruimte om te ontdekken en op eigen niveau te werken. Maar ook constante uitdaging. De hersenen werken anders. Zo is verrijkingsmateriaal met diepgang broodnodig. Deze kinderen met ontwikkelingsvoorsprong hebben vaak een bijzondere leerhonger die je moet blijven voeden met complexe taken. Voor ouders van meer en hoogbegaafde kinderen kan het knap lastig zijn om de juiste snaar te raken zonder duidelijke instructie. En dan is het fijn dat er bij Smartgames een stel knappe koppen zit die spellen maken die bij uitstek geschikt zijn voor deze jongens en meisjes.

Leestip

Anti verveling tips voor tieners

Kinderen leren omgaan met stress | Mindgym voor kids

Wat maakt Smartgames geschikt voor slimme kinderen?

Smartgames zijn breinbrekers die begaafde kinderen zelfstandig en op eigen niveau laten werken. De meeste spellen zijn namelijk geschikt voor 1 speler. Daarmee neem je alle druk weg van winnen en verliezen, maar ook een gelijkgestemde nodig hebben om het spel te spelen waar je voldoening uit haalt.

Deze logische denkspellen leren het kind oplossingsgericht na te denken, vooruit denken, ruimtelijk inzicht, omgaan met frustraties en doorzetten, maar ook redeneren. Met name de cognitieve vaardigheden worden hiermee aangepakt waarvan de belangrijkste op de verpakking van desbetreffende Smartgame te vinden zijn. Vaardigheden waarmee kinderen hun eigen cognitieve functies leren te benutten en leren te vertrouwen op eigen geheugen- en concentratievermogen.

De train je hersenen opdrachten zijn niet ingedeeld op makkelijk en moeilijk, wat voor afwijzing kan zorgen maar op moeilijkheidsgraad starter, junior, expert, master en wizard. Zo kunnen de gekleurde puzzelstukken maar op een manier neergelegd worden voor de juiste oplossing. Beste training krijgen de kinderen die een aantal weken achter elkaar dezelfde Smartgame spelen om daarna over te stappen op een andere.

Hoewel er driedimensionale, tastbare en online Smartgames spellen zijn voor begaafde peuters, kleuters en oudere kinderen zijn ze ook heel leuk voor ouders en andere volwassenen.

5x Smartgames voor begaafde kinderen

Smartgames zijn slimme spellen die ook in jouw spellenkast horen. Leuk om cadeau te geven en te krijgen voor je verjaardag, Sinterklaas, Kerst of gewoon zomaar. Er zijn al veel indrukwekkende exemplaren op de markt gebracht. Ter inspiratie delen wij onze favorieten met je.

Cube Puzzler Go

1 speler

Geschikt voor 8+

80 uitdagende opdrachten ingedeeld op 5 moeilijkheidsgraden

Inhoud doos

Spelregels

Opdrachtenboekje

Transparante kubus met daarin 7 gekleurde puzzelstukken a la 3D tetris

De transparante kubus van kunststof heeft een dubbele functie. Je kunt de 7 puzzelstukken erin opbergen, maar je gebruikt het ook als het spelbord waar je een 3 bij 3 kubus op bouwt. Het boekje met opdrachten bevat maar liefst 80 op moeilijkheidsgraad ingedeelde opdrachten die je op een stabiele ondergrond speelt. Een leuke variant op Cubiq en Cube Duel waarbij maar 1 juiste plaats is voor de blokken. Een breinbreker dat met het kind meegroeit en gaandeweg een heleboel leert: ruimtelijke inzicht, probleemoplossend denken, vooruit denken maar ook frustraties verwerken en doorzetten.

TIP! Het opdrachtenboekje en spelregels passen niet in de opbergkubus. Berg ze wel samen op. Het kan ook handig zijn om het opdrachtenboekje digitaal te bewaren mocht het toch zoek raken.

Smartgames Cube Puzzler GO is onder andere te koop bij Smartgames en Bol.com.

Smartgames Cube Puzzler GO denkspel voor slimme kinderen mamaplaneet.nl

 

Cube Puzzler PRO

1 speler

Geschikt voor 10+

80 uitdagende opdrachten ingedeeld op 5 moeilijkheidsgraden

Inhoud doos

Spelregels

Opdrachtenboekje

Tweedelige transparante kubus met daarin 6 puzzelstukken

Wederom een leuke variant op de hierboven genoemde Cube Puzzler GO. De kubus heeft ook hier een multifunctionele taak. Het dient als opbergbox voor de puzzelstukken en als speelbord. Het grootste verschil tussen de GO en PRO is de vorm van de puzzelstukken en moeilijkheidsgraad. Cube Puzzler GO is wat eenvoudiger (en geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar) terwijl PRO meer uitdaging biedt (en geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar). Ook dit is een zeer geschikte hersenkraker om cognitieve en executieve vaardigheden mee te ontwikkelen en trainen.

TIP: Ook hier dezelfde tip als hierboven. Bewaar het opdrachtenboekje en de gesloten klikkubus met puzzelstukken samen. Je zou kunnen overwegen de opdrachten ook digitaal te bewaren voor het geval het boekje zoek raakt.

Smartgames Cube Puzzler PRO is onder andere te koop bij Smartgames en Bol.com.

Smartgames Cube Puzzler PRO breinbreker spel voor hoogbegaafd kind mamaplaneet.nl


Asteroid Escape

1 speler

Geschikt voor 8+

60 uitdagende opdrachten ingedeeld op 5 moeilijkheidsgraden

Inhoud doos

Spelregels

Opdrachtenboekje

Spelbord met transparante deksel en 8 puzzelstukken

Deze hersenkraker is te gek voor meer en hoogbegaafde kinderen dol op ruimtevaart. Doel van het spel is namelijk je ruimteschip tussen de asteroïden loodsen en via de kortste route de uitgang te bereiken. Dat mag alleen door de puzzelstukken te schuiven. Laat die hersenen maar lekker kraken terwijl er hard wordt gewerkt aan de cognitieve en executieve vaardigheden als visuele waarneming, planning, ruimtelijke inzicht, flexibel denkvermogen en probleemoplossend denken.

Smartgames Asteroid Escape is onder andere te koop bij Smartgames en Bol.com.

Smartgames Asteroid Escape breinbreker voor slimme kinderen mamaplaneet.nl

Anti-Virus original

1 speler

Geschikt vanaf 8+

60 uitdagende opdrachten ingedeeld op 5 moeilijkheidsgraden

Inhoud doos

Spelregels

Ingebonden opdrachtenboekje

Spelbord met 9 gekleurde en 2 witte speelstukken

Een schuifpuzzel waarbij je speelstukken diagonaal schuift om het virus (rood) te verslaan door deze via de opening van het spelbord te spelen. Een educatief spel zoals we dat van Smartgames kennen, met volop aandacht voor de cognitieve ontwikkeling. Met extra aandacht voor de flexibiliteit, probleemoplossend vermogen, concentratie, logisch nadenken en planning. Maar ook kwalitatief, kleurrijk en vooral slim genoeg voor kinderen met een bovengemiddelde IQ. Ironisch genoeg is Smartgames Anti-Virus original de voorganger van Anti-Virus mutant.

Smartgames Anti-Virus original is onder andere te koop bij Smartgames en Bol.com.

Smartgames Anti-Virus original denkspel voor begaafde kind mamaplaneet.nl

Diamond Quest

1 speler

Geschikt voor 10+

80 uitdagende opdrachten ingedeeld op 5 moeilijkheidsgraden

Inhoud doos

Spelregels

Ingebonden opdrachtenboekje

Spelbord met transparante deksel en 13 diamant-vormige speelstukken

Door middel van de hints bij elke challenge moet je de opdracht zien te volbrengen en de diamanten op de juiste plek te plaatsen om de rode diamant te vinden. Dat lijkt makkelijker dan het is doordat je niet direct merkt als het verkeerd gaat. Toch is er telkens weer maar 1 juiste oplossing. Smartgames Diamond Quest helpt begaafde kinderen werken aan logisch denken, visuele waarneming, plannen, problemen oplossen en concentratie.

Smartgames Diamond Quest is onder andere te koop bij Smartgames en Bol.com.

Smartgames Diamond Quest denkspel voor hoogbegaafd kind mamaplaneet.nl

Denkspellen voor slimme kinderen mamaplaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Sandra

Plaats een reactie