7 Tips voor een mooie en gezonde huid

Het grootste orgaan van het menselijk lichaam is ongeveer 2 m2 groot en weegt 15 tot 20 kg. Het is het belangrijkste orgaan waar we contact met de buitenwereld mee maken. Het onmisbare orgaan dat ons 24 uur per dag, 7 dagen in de week beschermt tegen allerlei invloeden van buitenaf. De huid. Om ervoor te zorgen dat deze zo lang mogelijk gezond blijft, zodat ze haar werk zo goed mogelijk kan blijven doen, is het belangrijk dat we er goed voor zorgen. Maar wat is de definitie van een gezonde huid en wat is de juiste manier om het te verzorgen? Daar gaan we in dit artikel dieper op in.

Leestip!

Porseleinen huid met K-beauty: Koreaanse Skincare 10 stappen ritueel

Waarom is gezonde huid zo belangrijk

Een gezonde huid is niet droog of zelfs een beetje vet en beter weerbaar tegen huidproblemen in de vorm van bijvoorbeeld puistjes, eczeem, pigmentvlekken en rimpels. Een goede werking van de huid en huidconditie is, tot op bepaalde hoogte, te beïnvloeden door een goede huidverzorging.

De huid heeft een belangrijke functie. Of eigenlijk meerdere. Zo beschermt het ons onder andere tegen de onderkoeling en oververhitting, maar ook straling en infecties, weert het lichaamsvreemde stoffen af, helpt bij de aanmaak van vitamine D en slaat energie op. Het is een groot zintuig waarmee we pijn, jeuk, warmte en kou mee kunnen voelen en het leven beleven zoals we dat doen. Dit alleen zou een goede reden moeten zijn om er goed voor te zorgen. Maar er zijn meer redenen waarom skincare zo belangrijk is:

♦ Een gezonde en mooie huid straalt waardoor je make-up er ook beter uitziet

♦ Je zit beter in je vel doordat je jezelf mooi vindt

♦ Je behoud langer je jeugdige looks

7 Tips voor een mooie en gezonde huid

Als tiener heb je te maken met de puberteit en jeugdpuistjes en rond 25 jaar begint de huidveroudering. De juiste tijd om te starten met de verzorging is dan ook rond 12 jaar. Maar het finetunen heeft ook op je 40ste nut. Waan je dus in de Beauty Plaza en neem deze tips mee in je skincare.

Huidreiniging

We worden dagelijks blootgesteld aan externe factoren zoals stof en vuil, maar ook talg, zweet, make up en dode huidcellen die poriën verstoppen. Daarom is dagelijks reinigen met de juiste producten en lauw water zo belangrijk. Heel belangrijk. Doe je dit niet dan kan je huid ook niet goed ademen waardoor huidgezondheid negatief wordt beïnvloed, maar ook hoe het aanvoelt (textuur). Dit kan leiden tot verschillende huidproblemen en huidveroudering versnellen. Twee maal daags (‘s ochtends en ‘s avonds) je huid reinigen is voldoende en zorgt ervoor dat verzorgingsproducten, geschikt voor je huidtype, die je erna gebruikt ook beter worden opgenomen. Een serum of crème bijvoorbeeld.

Hoewel dit voor het gezicht geldt, is dat voor de rest van je lichaam anders. Van dagelijks, lang en te warm douchen droogt je huid uit. Agressieve producten gebruiken beschadigen je vel. Smeer na bad of douche je lichaam in met een voedende, vette olie en mijd geparfumeerde verzorgingsproducten.

Van binnenuit

‘Gezond van binnen en mooi van buiten.’ Deze veelgebruikte uitspraak bevat gouden tips. Een stralende huid krijg je niet alleen door van buitenaf goed ervoor te zorgen. Een gezonde levensstijl beïnvloed je gezondheid van binnenuit. En dat geeft je zo een mooie glow 😊 Wist je dat gezonde voeding de natuurlijke reinigingssysteem van het lichaam helpt? En dat antioxidanten ons verdedigen tegen een overvloed aan vrije radicalen? Groente en fruit (met name vers en rauw) bevat veel vocht, antioxidanten, vitaminen en mineralen die hierbij helpen. Maar ook nodige vetzuren en vitamine E bijvoorbeeld die onder andere de huid hydrateren, ontstekingen voorkomen bij een beschadigd immuunsysteem door ziekte en zelfs een bepaalde vorm van spanning helpen te voorkomen. Eet gezond en drink voldoende water om de huid zacht, glad en elastisch te houden.

Sporten

Een goede doorbloeding zorgt voor aanvoer van zuur- en voedingstoffen naar de cellen. Dit helpt onder andere je huid strakker en sterker te maken en houden. Sporten speelt hier een belangrijke rol bij. Draag lichte, goed ademende kleding en drink voldoende water tijdens het sporten. Door de inspanning raakt je lichaam warmte kwijt waardoor je gaat zweten, wat bestaat uit zout, water en afvalstoffen. Als reactie produceren talgklieren meer talg om je te beschermen tegen uitdrogen. Hierdoor gaan poriën open, maar raken ook verstopt en kun je huidirritaties krijgen. Het is dan ook belangrijk om na een work-out zo snel mogelijk te gaan douchen. Doe dit niet alleen met (warm) water. Het water kan zich niet binden met vuil op je huid met droge huid met irritaties als gevolg. Gebruik daarom een milde douchegel zonder SLS of SLES.

Collageen

Collageen is een eiwit en bindweefsel dat het lichaam zelf aanmaakt. Het zorgt voor structuur en elasticiteit van huid, haar, nagels, spieren, botten en gewrichten. Vanaf ongeveer 25 jaar maakt het lijf deze eiwit steeds minder aan en na 50 jaar zelfs helemaal niet meer. Het is met name belangrijk bij rimpels en cellulitis. Natuurlijke voedingsmiddelen rijk aan dit eiwit helpen de vorming en productie in het lichaam te stimuleren. Denk hierbij aan vitamine A en C, zink, koper, zwavel en selenium. Geloof je meer in ‘voorkomen is beter dan genezen’ dan kun je verlies van collageen ook vertragen door slechte suikers zo veel mogelijk te mijden, net als eiwit arme voeding, roken, alcohol, koffie en te veel zon.

Hydratatie

Hydrateren is belangrijk voor een mooie, gezonde huid. Het is niets meer of minder dan het voorzien van extra vocht. Het is de basis van een healthy skin. En voor de juiste vochtbalans zijn nieren verantwoordelijk. Zij verwijderen afvalstoffen die in ons bloed terechtkomen bijvoorbeeld maar ook een overschot aan vloeistof. Dat doe je door voldoende water drinken, luchtbevochtiger in kamer zetten wanneer buitenlucht erg droog is en bovenstaande tip in je dagelijks beautyroutine te verwerken. Een verstoorde vochtbalans kan zich uiten in donkere gele (oranje) urine, niet vaak en weinig plassen, maar ook een droge, stijve, doffe huid, vlekken, langzamere wondgenezing en vermoeidheid. Wist je dat de huid wel vocht kan verliezen maar geen vocht kan opnemen? Wel kan het vitamines opnemen. En dat ook een vette huid vochtarm kan zijn? Onze leeftijd, welke ingrediënten we kiezen voor ons verzorgingsritueel, weersomstandigheden en de bovenstaande zaken zoals slechte voeding en goede verzorging spelen allemaal een cruciale rol bij dehydratatie voorkomen en de gezonde huidbarrière in stand houden. Een satijn, zijde of bamboe kussensloop zijn gemaakt van materialen die geen vocht absorberen maar meer een vochtregulerende werking hebben. Hierdoor blijft de huid beter gehydrateerd. Feit is dat een droge huid eerder rimpels krijgt. Dat wil je voorkomen. En dan zijn alle mooie huid tips mooi meegenomen. Doe er je voordeel mee.

Nachtrust

Dat voldoende slaap belangrijk is weten moeders als geen ander. Een tekort aan nachtrust heeft niet alleen een grote invloed op je humeur en energielevel maar ook je gezondheid en huid. De laatstgenoemde is zich ‘s nachts preventief aan het herstellen terwijl collageen productie volop in gang is. Door je lijf minder dan 7 uur slaap per nacht te gunnen breng je dit proces in gevaar waardoor huidveroudering eerder start. Dit uit zich doordat fijne lijntjes zichtbaar worden en huidverslapping optreed. Slaaptekort heeft ook stress als gevolg waardoor gebrek aan huidelasticiteit en volume afneemt, maar ook kans op ontstekingen toeneemt omdat de barrière minder goed haar werk kan doen met verminderde hydratatie als gevolg. Als dat allemaal niet genoeg is wordt ook je immuunsysteem beschadigd waardoor ook je huid meer kwetsbaar wordt.

Stress

Wist je dat veel huidproblemen erger worden door stress? Langdurig stress stimuleert de aanmaak van het stresshormoon cortisol en zelfs testosteron wat ervoor zorgt dat je huidconditie verslechtert. Cortisol is in staat je natuurlijke weerstand te onderdrukken waardoor je meer vatbaar bent voor bacteriën van buitenaf. Dit betekent niet alleen dat je vaker grieperiger bent dan anderen, maar ook je talgproductie toeneemt en jij meer huidirritaties kan ervaren. Daarnaast wordt collageen aanmaak minder, net als eiwit elastine. Zelfs roodheid en schilfering op je hoofdhuid (roos) en netelroos kan hier een gevolg van zijn. Kortom, dat ga je in de loop der tijd steeds meer aan je huid zien. Hoewel iedereen weleens onrust ervaart, zorgt langdurige spanning voor grote gevolgen op alle fronten. Door voldoende rust te pakken bescherm je dus niet alleen je algemene gezondheid, maar kun je ook je huid beschermen.

 

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie