8 leukste kinderboeken van het najaar 2022

‘Dromen met je ogen open’. Dat is de kracht van lezen. Of je nou een boekenwurm bent en altijd op zoek naar nieuw leesvoer. Een fijn boek zoekt ter afleiding, als hulpmiddel ter verwerking of juist om een moeilijk onderwerp bespreekbaar te maken. Of je nou altijd open staat voor een interessant non-fictief verhaal voor je leerhongerige kinderen of een mooi prentenboek zoekt om voor te lezen aan je kleine of een YA-boek voor jezelf. Wie de magie van lezen kent, kent ook de kracht van kinderboeken. De liefde die wij met elkaar delen is de reden dat je nu dit leest.

Leestip!

Top 5 kinderboeken om in de zomer te lezen

8 leukste kinderboeken van het najaar 2022

In 2022 zijn er weer onwijs veel prachtige boeken voor kinderen verschenen. Wij hebben de gelezen pareltjes per seizoen gebundeld en presenteren je hierbij onze aanraders voor herfst 2022. Van lees- en informatieve boeken tot fantastische doe-boeken voor verschillende leeftijden. Welke heb jij al gelezen? Wat vond je ervan? Wat ben je momenteel aan het lezen? En wat wil je nog heel graag lezen?

Fabulant – De duistere koningin

Auteur: Marloes Kemming
Illustrator: Kristel Steenbergen
Aantal pagina’s: 223
Adviesleeftijd: 10+
Uitgeverij: Uitgeverij Moon

Voor sterke lezers uit de middenbouw, tieners en volwassene die graag een verhaal vol magie, fantasie en avontuur lezen. Voor de liefhebbers van Alice in Wonderland, Harry Potter en Het oneindige verhaal. Fabulant, hopelijk het eerste deel, vertelt het verhaal van Isa. Een meisje dat moeite heeft met het feit dat haar vader met zijn nieuwe vrouw op huwelijksreis is zonder haar. Ze zit, net als een doorsnee tienermeisje, vol vragen, onzekerheden en leeftijd gerelateerde struggles. Tijdens de afwezigheid van haar vader mag Isa een week lang bij haar oersaaie oom Arnold doorbrengen. Grotendeels door de verveling valt het Isa op dat haar oom extreem veel tijd doorbrengt in het schuurtje. Wanneer ze op onderzoek gaat vindt ze een prachtige tuin en een geheime poort waar ze per ongeluk in valt. Een poort naar Fabulant, een sprookjesachtige nieuwe wereld met vormveranderaars, magische wezens en een duistere koningin. Toch wil Isa heel graag weer naar huis, wat voor nodige avonturen zorgt. Gelukkig krijgt ze hulp van een magische panter genaamd Nobel en magiër Monsi. Tegen de tijd dat ze de weg naar huis terug heeft gevonden begint Isa te twijfelen of ze niet beter kan blijven om Fabulant te helpen redden van het kwaad.

Een ‘leest makkelijk weg’ verhaal dat naar meer smaakt. Een vrij originele fragmenten, humor, vriendschap en spannende avonturen in een magische wereld. Gelukkig heeft de schrijfster met het spannende einde een deur opengelaten voor een vervolg dat hopelijk snel volgt. Een mooie toevoeging in je boekenkast, net als deze 6 alternatieven.

De films die nergens draaien

Auteur: Yorick Goldewijk
Illustrator: Yvonne Lacet en studio Cursief, Irma Hornman
Aantal pagina’s: 246
Adviesleeftijd: 9+
Uitgeverij: Ploegsma

De winnaar van de Gouden Griffel 2022 is een jeugdboek die je gelezen wil hebben. Een die je ongetwijfeld ook leest met een lach en een traan. Een boek dat veel indruk maakt en in iedere boekenkast hoort. Een dat ontzettend moeilijk te overtreffen is en nergens mee te vergelijken. Een die je diep in je hart raakt en ruimte biedt lastige onderwerpen bespreekbaar te maken, maar je ook doet beseffen hoe ontzettend dankbaar je mag zijn voor dat wat je hebt. Waar films die nergens draaien over gaat? Over de 12-jarige Cato. Haar moeder overleed bij de geboorte van Cato en dus woont ze alleen met haar vader die met name fysiek aanwezig is. Cato is anders dan de meeste kinderen en sluit zich vaak af. Op een dag vindt ze een bioscoopkaartje van een verlaten bioscoop en besluit ze te gaan kijken. Een bijzondere plek waar ze films draaien die nergens anders draaien. Hoe dat precies zit, verklappen we natuurlijk niet maar dit boek is een tranentrekker en absoluut een van de meest indrukwekkende boeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen. De originaliteit, de creatieve vindingrijkheid, de manier waarop de schrijver je dingen anders laat bekijken en meeslepende verwoording van de eerste tot de laatste pagina laten je niet snel los. Is dit een boek dat je keer op keer wil lezen (en dat wil je), dan kun je misschien ook deze leestips waarderen.

Vleugels van Vuur serie

Auteur: Tui T. Sutherland
Illustrator: Phil Falco, Marc Volman, Joy Ang
Aantal pagina’s: 314
Adviesleeftijd: 10+
Uitgeverij: Gottmer

Het kan zijn dat de schrijfstijl je doet denken aan de Warrior Cats. Dat kan kloppen. Tui T. Sutherland schrijft ook boeken onder  pseudoniem Erin Hunter, een van de schrijfster van de serie. Dit verhaal gaat over, hoe kan het ook anders, de 5 draken die voorbestemd zijn een eind te maken aan de 20 jaar durende oorlog tussen de zeven drakenstammen van Pyrra. En dus worden de jonge strijders afgezonderd van de wereld en streng opgevoed en getraind. Maar Klei, Tsunami, Zonnetje, Sterrenwolk en Glorie zijn ongelukkig en besluiten te ontsnappen en op zoek te gaan naar hun families. De zelfstandigheid in een nieuwe wereld brengt ze veel kennis bij over zichzelf en andere draken, maar ook de genadeloze oorlog.

Aan het begin van Drakenprofetie worden de verschillende Pyrra stammen geïntroduceerd waarbij de 5 uitverkorenen tot toebehoren. De informatie is vooral fijn als naslag. Het is nogal veel informatie over een vrij gedetailleerde fantasiewereld waarin je tijdens het lezen kennis maakt met de genoemde draken. Teruglezen kan helpen bepaalde zaken beter te begrijpen. Het eerste boek is verdeeld over 3 delen die weer onderverdeeld zijn in 35 hoofdstukken. Ook kunnen sommige oorlog gerelateerde gebeurtennissen iets te heftig beschreven zijn voor een tiener.

Het tweede deel, De Terugkeer van de Troonopvolger, gaat voornamelijk over Tsunami van de ZeeVleugels. De jonge draak heeft ontdekt een afstammeling te zijn van koningin Koraal. Wanneer de 5 het Zeerijk bezoeken wordt Tsunami warm onthaald door haar moeder, maar de rest gevangen genomen en opgesloten. Ze ontdekt dat niet alleen haar zusje Anemoon magische krachten heeft, maar ook andere familieleden. En hoe de beslissingen in het koninkrijk worden genomen en taken verdeeld. Ze heeft al snel door dat ze als troonopvolger als gevaar wordt gezien door iedereen die op macht uit is. Toch is ze vastbesloten de koningin te helpen met beschermen van haar laatste eieren.

Ook dit deel bevat dezelfde intro als het eerste deel. Het boek is wederom verdeeld in 3 delen die weer onderverdeeld zijn in 28 hoofdstukken.

In het derde deel, Het Verborgen Rijk, gaan de draken naar de jungle waar RegenVleugels leven, het drakenvolk dat zich altijd afzijdig heeft gehouden van de oorlog. De tot nu toe rustige en gesloten Glorie is erg teleurgesteld als ze ziet hoe het bij haar stam eraan toe gaan. Iedereen lijkt lui en ongeïnteresseerd. Zelfs wanneer RegenVleugels verdwijnen, wat regelmatig blijkt te gebeuren, is er niemand die actie onderneemt. Glorie kan het onrecht niet aanzien en besluit zelf op onderzoek te gaan wat ervoor zorgt dat de 5 drakenstrijders geheime poorten naar andere Rijken vinden. Ook ontdekken ze dat er nog een groep uitverkorenen rondloopt wat voor nog meer vragen zorgt. De vergeetachtige koningin is helaas niet geïnteresseerd in een reddingsmissie en dus besluit Glorie haar uit te dagen tot een duel om zo zelf op de troon te komen. Want alleen zo lijkt ze een verschil te kunnen maken. Een avontuur die Glorie helpt ontbloeien tot een zelfverzekerde draak dat respect verdient van haar teamgenoten.

Net als de eerder besproken twee delen is ook dit boek in 3 delen verdeeld die weer onderverdeeld zijn in 33 hoofdstukken. Ook hier vind je de informatieve voorstelling van de draken van Pyrra voor in het boek.

TIP! Deel 4 van Vleugels van Vuur: Het Duistere Geheim verschijnt in voorjaar 2023. 

Het allermooiste boek over spinnen en insecten

Auteur: Barbara Taylor
Illustrator: Val Walerczuk
Aantal pagina’s: 80
Adviesleeftijd: 9+
Uitgeverij: Gottmer

Dit 80 pagina’s tellend non-fictie boek van 27,8 x 37,6 x 1,4 cm weegt bijna 1 kg. Het staat bomvol hyperrealistische illustraties van alles wat kruipt, springt en klimt in bossen, woestijnen, rivieren, moerassen, straat en natuurlijk onze tuinen, huizen en gebouwen. Wederom een prachtige, moeilijk over het hoofd te zien uitgave uit de serie over de mooiste dieren op aarde. Het allermooiste boek over spinnen en insecten is een absolute must have voor alle kleine en grote fans van kriebelige kruipers en biologen in spe. Van de grote lettertype tot de woordkeus van de teksten en alle interessante feiten en weetjes over 36 bekende, minder bekende en onbekende spinnen en insecten:

Goliathkever
Blauwe morphovlinder
Australische flappentak
Gewone kameleonspin
Vliegende hert
Lantaarndrager
Mensenvlo
Kleine springspin
Parasolmier
Honingbij
Monarchvlinder
Amerikaanse kakkerlak
Breedvleugelsabelspringhaan
Aziatische reuzenhoornaar
Grote mestkever
Reuzenwaterwants
David Bowie – jachtkrabspin
Rode mierwesp
Aziatische tijgermug
Weidebeekjuffer
Girafkever
Atlasvlinder
Zwarte Thaise vogelspin
Watervuurvliegje
Gouden zijdespin
Eikenspringer
Roofvlieg
Wielwants
Roestvlekhommel
Zevenstippelig lieveheersbeestje
Duivelsbloem
Grondtermiet
Rups van de hermelijnvlinder
Oosterse dobsonvlieg
Grote gerande oeverspin
Amerikaanse maanvlinder

Mummies ontrafeld

Auteur: Tom Froese
Illustrator: Tom Froese
Aantal pagina’s: 29
Adviesleeftijd: 7+
Uitgeverij: Gottmer

Mummies unwrapped zoals het boek oorspronkelijk heet is een visueel mooi en informatief waardevol pareltje voor alle jonge archeologen en liefhebbers van Egyptische goden en Pyramides. Vrijwel alle vragen over de mummies in het oude Egypte worden beantwoord. Van wat is een mummie en hoe worden ze gemaakt of begraven? tot de rituelen die er aan te passen kwamen en de beroemdste voorbeelden uit de geschiedenis, maar ook grafrovers en mummie blunders komen voorbij. Met een in goudfolie gegulde cover en heldere, soms humoristische plaatjes in combinatie met alle weetjes is dit een fijn te lezen en zinvolle maar ook leuke toevoeging in de boekenkast thuis of schoolbibliotheek.

Voor de kinderen die alles willen weten over Egypte en andere gerelateerde eerder genoemde onderwerpen zijn de onderstaande boeken ook een aanrader.

Groot LEGO ideeën boek

Makers: Hannah Dolan, Simon Hugo, Tori Kosara, Julia March, Catharine Saunders en anderen
Aantal pagina’s: 200
Adviesleeftijd: 7+
Uitgeverij: Big Balloon

De nieuwste editie van de bestverkopende LEGO-boeken aller tijden Groot LEGO ideeënboek is een kwalitatief hardcover exemplaar met onder andere 500 nieuwe modellen, bouwinstructies, voorbeelden en tips van de experts. Een doe-boek dat verdeeld is in 4 stukken: Bouw je wereld, Verken de wereld, Laat je zien en Ga op Avontuur. Ieder bladzijde bevordert niet alleen de leesvaardigheden van het kind, maar motiveert ook anders naar de omgeving en eigen bouwtechnieken te kijken. Een aantal bijzonder leuke voorbeelden die jij straks kan bouwen met behulp van dit boek: Een museum vol vreemds, botanische tuin, modern treinstation, bekende plekken als Taj Mahal en Eiffeltoren, ruimteverkenners, Vikingschip, een sportschool, mythen en legendes als feniks en pegasus, Japanse tuin, kunst aan de muur, je familie bouwen, een eigen spelletje, een fantasiewereld met bijvoorbeeld ballonbloem, emoties bouwen, aquarium, LEGO letters, handige robots, wintersport of piratenavontuur en vier jaargetijden.

Leestip!

150 LEGO ideeën en creaties met voorbeelden om te bouwen

Legoland Billund Denemarken met kinderen: tips & ervaringen

LEGO House Billund Denemarken: Home of The Brick tips en ervaring

Thea Sisters Sirenen: Het Zeemonster

Auteur: Thea Stilton
Illustrator: Viola Massarento en Federica Fontana
Aantal pagina’s: 285
Adviesleeftijd: 10+
Uitgeverij: Pelckmans

Sirenen is een nieuwe TheaSisters YA serie van de beroemde muizenschrijfster Thea Stilton, schuilnaam voor de Italiaanse Elisabetta Dami. Het Zeemonster is hier het eerste deel van. En het smaakt naar meer. In dit verhaal vraagt kroonprinses Iris van het Kobalten Rijk om hulp waar de Thea Sisters Colette, Paulina, Violet, Pamela en Nicky gehoor aan geven. Voor ze de onderwaterwereld kunnen bezoeken, veranderen de 5 vriendinnen in zeemeerminnen. Samen met de mensen van de zee proberen ze de boze zeedraak te stoppen en het kwaad te verslaan. Zoals je van Thea gewend bent, gaat het fantasierijke avontuur gepaard met interessante raadsels, magische nieuwe karakters, nieuwe vriendschappen en zelfs romantiek. De kleurrijke illustraties doen exact dat wat ze moeten doen, het verhaal versterken en de lezer blijven boeien. Heerlijk leesvoer! Hopelijk volgen snel meer delen van deze fantastische nieuwe reeks.

Het Dagboek van Gurty: Honden in Actie

Auteur: Bertrand Sartini (vertaald door Edward van de Vendel)
Illustrator: Bertrand Sartini
Aantal pagina’s: 158
Adviesleeftijd: 7+
Uitgeverij: Pelckmans

De grappigste hond is weer terug met het 4. boek. Inclusief de heerlijke droge humor die we van haar gewend zijn, met al haar geweldige levenslessen en quotes, komische dynamiek van de dialogen, haar baasje Kasper, bestie Fleur (die niet normaal is maar daar mag je niet mee spotten), Billenkop (kat van de buren met dikke wangen die aan billen doen denken) en een aantal nieuwe personages en situaties die voor buikpijn van het lachen zorgen. Heerlijk om voor te lezen of stilletjes van te genieten. Net als in de voorgaande boeken staat een vakantiereis centraal. Dit keer gaan Gurty en haar Kasper vliegen en dat verloopt nogal chaotisch. De boeken kunnen afzonderlijk van elkaar worden gelezen, maar zijn verslavend leuk.

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

 

Redactie

Plaats een reactie