8 supertips voor zeepresten en kalkaanslag verwijderen in de badkamer

Je hebt een prachtige badkamer waar je verliefd op bent en graag tijd in besteed. Maar wanneer je na de kinderen de badkamer in loopt krijg je keer op keer een hartverzakking. De zeepresten op de kraan, kalkaanslag op de douchedeur en een allesbehalve witte bad. Zucht. Dit wil je niet! Een glazen douchewand schoonmaken is een rot klusje om te klaren. Maar het kan makkelijker. Wij hebben 8 supertips voor je, voor een glanzend schone badkamer. Extra voordeel? Het is ook milieuvriendelijk.

Douchecabine schoonmaken

Wat is nou echt een low budget wondermiddel dat goed is voor een ontelbaar aantal schoonmaakklusjes in huis? Spoileralert: Je hebt geen kastje vol schoonmaakmiddelen nodig. Met wat schoonmaakazijn, een spons en een goed werkende douchekop waar schoon water uit komt, kom je een heel eind.

Over het algemeen is een douchedeur gemaakt van glas of kunststof glas. In de handvaten en het profiel is vaak chroom en aluminium verwerkt. Een douchebak, net als overig sanitair, zijn vaak gemaakt van acryl (kunststof). Er zijn gelukkig niet veel materialen waar je rekening mee hoeft te houden tijdens het schoonmaken. Een glazen douchewand schoonmaken is hierbij waarschijnlijk het lastigste. Je wilt immers streeploze ruiten krijgen en zo lang mogelijk houden. Zo pak je het aan!

Kalkaanslag van glas verwijderen

Meng in een sprayflacon lauwwater met een scheut schoonmaakazijn. Spuit de douchewanden ermee in en laat het een half uur inwerken. Neem het daarna af met een natte spons en spoel alles tenslotte af met schoon water, van boven naar beneden.

In geval van hardnekkige kalkaanslag kun je puur schoonmaakazijn in een spuitfles gieten en de douchecabine ermee inspuiten. Laat alles goed inwerken en spoel het daarna af met schoon water.

Een andere manier om glazen douchedeur schoon te houden is het schoonmaken met glasspoelmiddel voor drinkglazen, afwasmiddel en een spons. Met dit trucje is een douchecabine ontkalken een fluitje van een cent.

Tegenwoordig zijn veel badkamers voorzien van nano glas. Dat is glas met nano coating. Een kalk- en vuilwerend beschermlaagje voor onder andere douchecabines, wanden, deuren en badwanden. Het is absoluut niet aan te raden nano glas schoon te maken met agressieve of chloorhoudende schoonmaakmiddelen. In principe moet het voldoende zijn om na elke douchebeurt met een trekker de boel af te droog en met een zachte doek na te poetsen.

Kalkaanslag van tegels verwijderen

In de badkamer vind je natuurlijk meer plekken dan een glazen douchewand waar kalkaanslag kan ontstaan. De tegels bijvoorbeeld. Om badkamer tegels te ontkalken dep je een zachte doek in schoonmaakazijn. Hiermee veeg je over de tegels. Daarna laat je het een paar uur inwerken. Tenslotte spoel je de tegels af met schoon water, van boven naar beneden.

Zeepresten verwijderen

De douchekop, de kraan in de douchecabine en boven de wastafel zitten vol zeepresten. De allerbeste en makkelijkste manier om zeepresten te verwijderen is groene zeep aanbrengen op een vochtige spons, alle vuil wegschuren en ten slotte met schoon water afspoelen. Appeltje eitje toch?

Schimmel uit de voegen verwijderen

De beste manier om schimmel uit de voegen te verwijderen dat ook nog minder belastend is voor het milieu is door gebruik van zuiveringszout in combinatie met azijn. In een sprayflacon maak je een mengsel van water, schoonmaakazijn en zuiveringszout. Hiermee spuit je vervolgens alle voegen goed in. Met een harde borstel veeg je daarna alle schimmel weg. Ten slotte spoel je alles af met schoon water.

Bad weer stralend wit

In een smerige badkuip gaan liggen wil niemand. Goed nieuws is dat je ook dit gemakkelijk schoon maakt met heet water en een scheut schoonmaakazijn. Met dit mengsel spuit je de badkuip (en wastafel) goed in en laat het 15 tot 20 minuten inwerken. Na het intrekken spoel je de boel af met warm water.

Wat moet je niet schoonmaken met azijn?

Hoewel (schoonmaak)azijn echt een veelzijdig middel is waar je verschillende ruimtes en materialen in huis mee schoon krijgt, zijn er ook dingen die je beter niet ermee kunt schoonmaken.

De schermen van de televisie, computer of telefoon. Azijn bevat veel zuur. Door de schermen ermee schoon te maken haal je de vetafstotende laag die veel apparaten bezitten weg waardoor deze juist sneller vies zullen worden. Je zou dus het tegenovergestelde bereiken. Dat wil je niet!

Natuurstenen tegels, aanrechtblad, tafelblad of vensterbank kun je beter niet schoonmaken met azijn (of ammoniak). Azijnzuur heeft een veel te hoge PH-waarde voor dit materiaal. Marmer met azijn schoonmaken kan voor beschadigingen zorgen.

Houten vloeren zijn niet geschikt voor schoonmaken met azijn. Dit om meerdere redenen. Vocht kan in de vloer trekken waardoor deze krom kan gaan liggen. Het verliest zijn glans, wordt dof en kan zelfs verkleuren. Kortom hardhouten vloer kan absoluut niet tegen azijn.

Voorkomen is beter

Chemische sanitairreinigers gebruiken is slecht voor het milieu, vaak duur en bovendien onnodig. Met simpele schoonmaakmiddelen als azijn kun je het klusje ook klaren. Vind je nog steeds dat het je allemaal teveel tijd kost? Een welbekend gezegde luid: ‘voorkomen is beter dan genezen’. Kun je kalkaanslag in de badkamer voorkomen? Het antwoord is JA. De beste antikalk badkamer tip is de douche na het douchen met koud water afspoelen en met de trekker afdrogen. Hierdoor blijft kalk beter opgelost en is de kans op het ontstaan van kalkaanslag kleiner. Een andere manier is een waterontharder gebruiken. Het kost wat maar je hebt geen last meer van de vervelende kalkaanslag in de badkamer.

Lees ook

7 tips voor een kindvriendelijke badkamer

Zeepresten en kalkaanslag badkamer verwijderen tips MamaPlaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Sandra

Plaats een reactie