Menstruatieverlof invoeren in Nederland

Van de week las ik een nieuwsbericht over het feit dat Italië serieus overweegt het menstruatieverlof in te voeren. Nederland ziet het ook als een goede optie omdat dit goed zou zijn voor het welzijn van de vrouw en daarmee ook goed voor de economie.

Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik het artikel wel drie keer heb gelezen. Ergens twijfelde ik namelijk of het niet een late 1 april grap was. Maar laten we het erover hebben.

Gelijke rechten

We leven in 2017, in een democratisch land. Vrouwen hebben jarenlang gevochten voor emancipatie en gelijke rechten. Op sommige gebieden zijn we nog steeds ‘minder’. Dit zou zomaar een reden kunnen zijn waarom werkgevers straks minder snel een vrouw aannemen. Hoe is dit positief voor de economie of emancipatie?

Betekent dit dat de menstruerende vrouwen dan recht krijgen op meer vrije dagen? De mannen gaan deze voorkeursbehandeling accepteren want? En hoe zit het eigenlijk met de vrouwen die niet (meer) menstrueren?

Hoe ga je het controleren?

Niet alle vrouwen hebben het menstuatieverlof nodig lijkt mij. Zelf heb ik er nooit echt veel last van gehad. Ik snap het wel in geval van vrouwen die hier extreem ziek van worden en een aantal dagen per maand niets waard zijn. Hoe willen ze dat gaan controleren bij vrouwen die een onregelmatige cyclus hebben? Hoe willen ze controleren of het wel echt nodig is? Via een gynaecoloog?

Duur gein

Bestaan er wel vrouwen die maar één of twee dagen ongesteld zijn? Als jij een week lang doodziek bent en dagelijks flauwvalt van extreem veel bloed verlies en pijn, heb je niets aan één of twee dagen lijkt mij.

tampon

Ziekmelden

Wat is er mis met gewoon naar behoefte ziekmelden? Juist omdat niet alle vrouwen zo een menstruatieverlof nodig hebben. Zieke medewerkers kosten een bedrijf veel geld. En nu overwegen we alle vrouwen die menstrueren verlof te geven. Ongeacht of het nodig is of niet 😕

Kosten

Het lijkt mij geen goedkoop grapje om dit uit te voeren. Zeker in bedrijven waar er grotendeels vrouwen werken. Vrouwen zijn vaak samen ongesteld. Hoe ga je dit oplossen als werkgever? Wordt dit betaald of onbetaald verlof opnemen?

Overdreven

Persoonlijk vind ik het overdreven om hier een wet voor aan te nemen. Ik bedoel, what’s next,  migraine-verlof? Dat is namelijk ook vrij heftig en beïnvloedt het welzijn van de mensen en daarmee ook de economie.

Ik ben wel van mening dat het fijn zou zijn als de werkgevers wat flexibeler zouden zijn. Bij veel bedrijven is dat al het geval, maar helaas niet bij allen. In goed overleg zou er veel mogelijk kunnen zijn. Menstruatieverlof vind ik onnodig en niet bepaald positief.

Laten we samen brainstormen en discussiëren. Ben jij voor of tegen invoer van het menstruatieverlof? Betaald of onbetaald? Wat betekent dit voor de mannen en niet menstruerende vrouwen? Hoe te controleren? Ik ben ontzettend benieuwd naar jullie mening hierover.

 

vrouw geniet van haar wandeling met zonsondergang op de achtergrond

 

Redactie

12 gedachten over “Menstruatieverlof invoeren in Nederland”

 1. Moet je nagaan: ik werk in een bedrijf waar 99% vrouw is. Hoe vullen ze die gaten als iedereen tegelijk ongesteld is. Maar ik vind wel dat er wat meer begrip mag zijn. Ik heb namelijk iedere maand minimaal 1 dag dat ik ieder half uur naar de wc moet (letterlijk). Dat zou ik dan wel ongegeneerd moeten kunnen doen. Maar ik hoef er zeker niet voor thuis te blijven. En als je er zo ziek van bent, dat je echt thuis moet blijven, dan kun je je toch gewoon ziek melden. Daar hoeft dan toch geen verlof voor aangevraagd te worden. Ik vind het ook wel wat overdreven. Volgens mij kost het de maatschappij meer geld dan dat het op zou leveren. Ik denk ook dat er te veel misbruik van gemaakt gaat worden en dat niet gecontroleerd kan worden.

  Beantwoorden
 2. ik vind t zeker niet overdreven, genoeg vrouwen de echt vreselijk pijn hebben en nauwelijks kunnen bewegen wanneer ze ongesteld zijn

  de vrouwen die milde pijn hebben kunnen met een pijstllertje doorwerken maar degenen met heftige pijnen zal t met veel moeite opbrengen

  zelf heb ik vaak genoeg dat ik 1 a 2 dagen als een hoopje ellende t moet doormaken en wil me dan niet bewegen door de pijn, als je geluk hebt valt t in t weekend maar anders is t ziekmelden, t zou fijn zijn als er rekening mee gehouden word

  Beantwoorden
  • Ontzettend vervelend dat je er zoveel last van hebt. Staat je werkgever niet open voor wat meer flexibiliteit? Ik vraag mij af of menstruatieverlof wel de juiste oplossing is.

   Beantwoorden
 3. Als ik vanuit mezelf kijk, dan vind ik het echt overdreven. Denk ook niet dat mijn werkgever gelukkig wordt van het feit dat ik iedere maand extra verlof zal hebben naast de twee dagen die ik al heb in de week.

  Beantwoorden
  • Vind het niet overdreven ik verlies erg veel
   Bloed ik moet zelfs kraam verband gebruiken en val bijna flauw tijdens mijn periode dus ik vind 3 dagen vrij geen overbodige onzin

   Beantwoorden
 4. Ik vind het niet overdreven. Ik zit barslecht in mijn vel op psychisch vlak, zeker een week. Ik heb dan te kampen met een enorm opgejaagd gevoel en serieuze concentratie problemen. Het is voor mij echt een kriem om te moeten werken onder deze omstandigheden. En ik meld me geen dag ziek.. Al jaren hoop ik hierop..

  Beantwoorden
 5. Ik had er enorm veel last van. Elk uur verschonen. En dat was soms al te laat. Als je dan ergens werkt waar dit niet mogelijk is dan snap ik het verlof ding wel. Maar na 3 kinderen en een spiraal nergens meer last van. Ik vind het overdreven om er vrij voor te geven. Werkgevers zullen dan minder snel een vrouw in dienst nemen. En wat als je bedrijf uit alleen maar vrouwe bestaat. Vaak ook nog tegelijk ongesteld worden. Nee dan ben je als baas echt de Sjaak.

  Beantwoorden
 6. Dank je wel voor dit initiatief Sandra. Dit is in mijn beleving nu precies de bedoeling, er met elkaar over praten en kijken welke oplossingen er allemaal zijn.

  Mijn reactie op wat je schrijft:

  De focus ligt sinds de jaren ’60 op gelijke rechten en gelijkheid. Maar zijn mannen en vrouwen wel gelijk? Gelijkwaardig zeker maar gelijk? Hoe kun je praten over gelijke rechten wanneer het duidelijk is dat de behoeftes van vrouwen en mannen toch echt anders zijn.

  Zou het misschien een idee kunnen zijn om eens naar de verschillen te kijken. Zijn die verschillen nu niet net wat het allemaal zo interessant maakt? Is het reëel om van vrouwen te vragen om op eenzelfde manier te leven en te werken?

  Even een paar cijfers erbij

  In Nederland nemen 3,8 miljoen vrouwen deel aan het arbeidsproces. 3,1 miljoen vrouwen in de meer vrouwelijke beroepen (zorg, onderwijs, winkels, administratie ed.). Waar gaan wij de mannen vandaan halen om deze functies op te vullen als we geen vrouwen meer aannemen?

  In de zorg ligt het ziekteverzuim op 8%. Uit ons eigen onderzoek onder 1054 vrouwen, blijkt dat 59% van de klachten die vrouwen opgeven, menstruatie gerelateerd zijn. Dit gaan wij nu samen met het Radboud UMC wetenschappelijk onderzoeken.

  Economische gevolgen

  Uit verder onderzoek en de ervaring van honderden vrouwen, blijkt dat wanneer je naar de signalen van je lichaam luistert en bijvoorbeeld rust neemt tijdens de zwaarste dag van de menstruatie, vrouwen zich energieker voelen gedurende de hele cyclus, korter menstrueren en minder klachten ervaren. Mijn vriendin menstrueerde 7-8 dagen en nu nog maar 1,5. Dat is een volledige werkweek winst. Economisch gezien lijkt mij dit dus ook een goede zaak.

  Gaan mannen dit accepteren

  JAAAA. Het valt mij op dat de meeste weerstand tegen dit idee van vrouwen en NIET van mannen komt. De meeste mannen zijn praktische wezens. De meest gehoorde reactie van mannen is: “Als vrouwen dit nodig hebben moeten we dat gewoon regelen.” De meeste mannen snappen dat het geen zin heeft om dubbel gevouwen van de pijn, je werk te doen.

  Mannen zien ook de voordelen van korter menstrueren en minder humeurschommelingen in. Het menstruatieverlof is voor mannen trouwens al geregeld. Mannen kunnen 14 dagen per jaar (wanneer ze full-time werken) zorgverlof opnemen.

  Controle

  In een angst cultuur is de controle drift dwars door alle papier heen geschoten. Wanneer een vrouw aangeeft waar zij behoefte aan heeft, moet dat ineens gecontroleerd gaan worden. In mijn beleving zijn vrouwen prima instaat om zelf te bepalen wat goed voor ze is. Natuurlijk zal er misbruik gemaakt gaan worden door sommige vrouwen. Maar noem mij eens een regeling op waar geen misbruik van gemaakt wordt. Moeten die miljoenen vrouwen die wel last hebben daaronder lijden?

  Ziekmelden

  Wanneer je je elke maand ziekmeldt, wordt een werkgever daar niet vrolijk van. Daarnaast is het bij veel bedrijven zo dat je de eerste 1-2 dagen zelf betaalt. Dus omdat je vrouw bent en behoefte hebt aan rust, moet je dat zelf maar gaan betalen?

  Vrouwen die niet meer menstrueren

  Ik spreek steeds meer vrouwen die de overgang voorbij zijn. Ik stel dan iedere keer de vraag: Hoe zou je het doen wanneer je het allemaal overnieuw zou mogen doen? Het meest gehoorde antwoord: “Ik zou meer luisteren naar de signalen van mijn lijf en mij niet meer gek laten maken door wat ik denk dat er van mij ‘verwacht’ wordt.”

  Maar hoe groot is nu eigenlijk de invloed van de menstruatie op het dagelijks functioneren?

  Daar komen we maar op één manier achter, onderzoek. Samen met het Radboud UMC gaan we binnenkort een wetenschappelijk onderzoek doen. Zo komen we erachter of menstruatieverlof ook echt nodig is, of dat we gezamenlijk met alternatieve kunnen komen. Doe je mee? Meld je dan aan voor het onderzoek. Zeker ook als je zegt weinig of geen last te hebben.

  http://men-struatie.nl/deelname-wetenschappelijk-onderzoek/

  Beantwoorden
 7. Je kunt er goed last van hebben en het is heel ongemakkelijk op je werk maar zo zijn er wel meer dingen op te noemen. Dan zouden er nog wel meer verlofregels moeten komen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie