13 dingen die je kunt hergebruiken

Hergebruik van materialen voor hetzelfde doel of een ander nuttige toepassing is duurzaam. Veel producten in en om het huis kun je prima nog eens gebruiken. Goed voor je portemonnee. Minder afval produceren is ook nog eens goed voor het milieu. Wij geven je tips, ideeën en inspiratie hoe je je afval een tweede leven kunt geven.

Lees ook

Slimme tips om veel geld te besparen op boodschappen

Tips van een digitale nomad | Meer luxe voor minder geld

Fors besparen op je zorgverzekering tips

Budgetteren op zijn Japans | Maak het simpel en spaar je rijk

Tips om te besparen op de inboedelverzekering

Het kost je letterlijk een paar minuten om honderden euro’s te besparen op je energierekening

Wonen in een koud huis | Huis opwarmen tips

13 dingen die je kunt hergebruiken

Hoe creatief ben jij in het omgaan met oude spullen? Gooi je kapotte dingen weg en geef je te klein geworden kleding door? Laat je inspireren in hoe je je oude bezittingen kunt hergebruiken.

Houtafval

Zaagsel in de vorm van een staafje samengeperst noemen we houten pellets. Dit is een ecovriendelijke brandstof zonder slakvorming of asresten omdat ze duurzaam worden geproduceerd. Ze hebben een hogere energiewaarde dan bijvoorbeeld een blok hout. Maar wist je dat je deze geperste houtkorrels ook heel goed kunt gebruiken als kattenbakvulling? Omdat het materiaal beter vocht opneemt dan hooi is het ook uitstekend te gebruiken voor andere dieren. Denk hierbij aan stalmateriaal voor de paarden of voor knaagdieren.

Koffiedik

Ook al ben je geen koffiedrinker hierna zul je nooit meer koffiedik weggooien. Wist je dat koffiedik geuren absorbeert? Smeer je handen ermee in nadat je bijvoorbeeld ui hebt gesneden en was je handen erna. In combinatie met voldoende kokend water is koffiedik een uitstekende gootsteenontstopper. Maak je pannen ermee schoon (en een borstel). Wanneer je last hebt van mieren is wat koffiedik strooien voldoende.

Denim

We weten allemaal hoe milieuonvriendelijk denim eigenlijk is. Wist je bijvoorbeeld dat in één spijkerbroek zoveel water is verwerkt dat het gelijk staat aan 200 dagen douchen? Toch hebben we allemaal wel denim in huis. Is je oude jeans aan vervanging toe? Gooi deze niet weg. Zelfs al zit er een flinke gat in kun je het opnieuw gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld een rok van maken, een toffe tas, een kleed, gordijn of zelfs een short.

Oude kleding

Wat doe je met te klein geworden kinderkleding? Je kunt het weggeven wanneer het nog een ronde mee kan of het hergebruiken.  Van een romper kun je een schattige knuffel maken waar je kind nog jaren plezier van heeft. De overhemd waar je partner niet meer in past kun je gebruiken om een jurkje te maken voor je dochter. Maak een persoonlijk kraamcadeau in de vorm van een kleed of deken van de oude babykleding van je zoon. Meer tips, ideeën en voorbeelden met werkinstructies hoe je denim en kleding kunt hergebruiken vind je hier.

Kranten

Nog zo een onderschat 1001 ding artikel is de krant. Hoewel we steeds minder fysieke kranten lezen, wordt het na lezen nog steeds veelvuldig weggegooid. Zonde. Behalve dat je zo meer afval produceert, kun je ook kranten heel goed opnieuw gebruiken. Van oude kranten, tijdschriften en folders kun je gaaf cadeau inpakpapier maken, praktische enveloppen, kunst voor aan de muur maar ook een mand, kast of zelfs een stoel. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het met oude kranten maken. Kijk hier voor meer toffe tips, inspiratie en voorbeelden met werkinstructies.

Oude handdoeken

Hoeveelheid afval minderen en geld besparen is kritisch kijken naar je bezittingen. Is iets naar je mening aan vervanging toe, kijk dan eerst even of je het een tweede leven kunt geven. Schrijf je oude handdoeken niet direct af bijvoorbeeld, je kunt het nog hergebruiken om een nieuw en praktisch product van te maken. Denk hierbij aan pantoffels, een slabbertje voor een baby, een eyecatcher van een badmat voor in de badkamer, dweildoek, strandtas of een knuffel. Hier vind je nog veel meer tips, ideeën en voorbeelden met werkinstructies.

Glazen flessen

Een bierflesje wordt zo een 30 keer opnieuw gebruikt, waarom een wijnfles niet? Glas is immers eindeloos. Wijnflessen hergebruiken is een goed idee.  Je kunt er fabelachtig mooie wanddecoratie van maken, prachtige kandelaars of gebruiken voor vogelvoer buiten. Of wanneer je je creativiteit een trapje hoger wilt tillen zelfs glazen en borrelschalen. Meer tips, inspiratie en voorbeelden met werkinstructie vind je hier.

Plastic flessen

Natuurlijk lever je de statie plastic flessen leeg weer in bij de winkel. Deze worden weer gerecycled. Maar wat doe je met overige plastic flessen die je nog in huis hebt? Creatief hergebruiken is de sleutel. Gebruik het in de schuur om bepaalde gereedschap in op te bergen of maak originele ketting of oorbellen ervan. Voor meer creatieve hergebruik ideeën, tips, inspiratie en voorbeelden met werkinstructie kijk je hier. Wil je knutselen met kinderen, kijk dan hier.

Oud servies 

Heb je nog oude kopjes, schotels en borden in de kast staan die staan te verstoffen? Je maakt er zelf gemakkelijk de allerleukste dingen van. Zelfs al is het niet meer compleet of heel, kun je oud servies opnieuw gebruiken. Zo kun je ze gebruiken als originele bloempotten binnen en buiten. Maak er een coole kandelaar van of een eyecatcher voor op de feesttafel. Meer tips, ideeën, inspiratie en voorbeelden met werkinstructie vind je hier.

Pallets

Wegwerppallets zijn voor bedrijven goedkoper in gebruik dan bijvoorbeeld kunststof pallets. Vaak kun je ze daarom gratis ophalen. Anders worden ze weggegooid. Pallets recyclen, hergebruiken en upcyclen is milieuvriendelijker. En het staat super leuk in je duurzame tuin. Daarnaast kun je er de meest prachtige dingen van maken. Geen geld voor een prachtige loungebank voor in de tuin of wil je graag een modderkeuken buiten voor je kinderen? Maak het zelf van pallets. Kijk hier voor meer fantastische inspiratie en tips.

Kurken

Kurk wordt gemaakt van de bast van de Kurkeik die groeit in landen rondom de Middellandse Zee. Kurkindustrie wordt als milieuvriendelijk gezien. Een prachtig materiaal dat je met liefde en schuldgevoel kunt hergebruiken om de meest fantastische creaties te maken. Van onderzetter voor het glas of pan tot een eigenzinnige klok en wandcreatie waar niemand omheen kan. Je maakt het zelf met kurk. Voor meer inspiratie en voorbeelden met werkinstructie vind je hier.

Kartonnen dozen

Je afval is waardevol. Afval minderen is hergebruiken. Kartonnen dozen dienen zich hier uitstekend voor. Maar wat kun je ermee? Eigenlijk kun je kartonnen dozen in allerlei vormen en maten in en om het huis gebruiken. Wil je graag inhoud van de kasten en lades beter organiseren maar vind je opbergmanden te duur, gebruik hier dozen voor. Met een beetje touw, lijm en stof maak je je eigen opbergmanden. Maar je kunt er nog veel meer mee. Kijk hier voor meer tips, ideeën, inspiratie en voorbeelden met uitleg.

Lege blikken

Bewaar voortaan de lege blikken soep, groente maar ook frisdrank. Je maakt er namelijk de meest fantastische dingen mee. Zo kun je er een toffe pennenbak van maken, een spiegel mee omlijsten of je saaie slippers pimpen met lipjes van een blikje fris. Maak je eigen low budget voorraadpotten van door het te versieren met duct tape. Meer tips, ideeën, inspiratie en voorbeelden met instructie vind je hier.

Geef je afval een tweede leven

Je afval is waardevoller dan je wellicht denkt. Hergebruiken van materialen is goedkoper en beter voor het milieu. Hoe creatief ben jij in opnieuw gebruiken van spullen? Deel je beste tip in de reactie onder het artikel.

 

hergebruik stimuleren re-use afval een tweede leven geven

 

Redactie

5 gedachten over “13 dingen die je kunt hergebruiken”

 1. HERGEBRUIK VAN DOSSIERMAPPEN – die transparante dun plastic A4 formaat mappen, ‘L-mappen’ geheten omdat ze als een L aan twee kanten dicht zijn.

  Omdat er steeds minder met papieren werd gewerkt, had ik er zelf een hele hoop over. Mee geadverteerd, maar dat lukte niet echt.

  Hoe ik ze wel een goede bestemming heb kunnen geven, gratis dan weliswaar, is door ze aan een paar plaatselijke kopieerwinkels te geven. Ze kregen van mij een stapeltje. Hun klanten kopiëren of printen en konden dan gratis een L-map van de kopieerwinkel krijgen om hun papieren in mee naar huis te nemen.

  Ik gaf de kopieershop een niet te grote stapel om te kijken of het wel zou gaan, en kon meerdere keren weer zo’n stapeltje komen brengen! Heb nu alleen nog een aantal L-mappen over voor eigen gebruik.

  Beantwoorden
 2. Bedankt voor het delen van dit artikel over materialen die ik kan hergebruiken. Ik gebruik oude kleding regelmatig voor het poetsen van mijn woning. Daarnaast lever ik ook veel materialen in die gerecycled kunnen worden. Glas en oud ijzer zijn daar voorbeelden van.

  Beantwoorden

Plaats een reactie