Kinderboeken over Albert Einstein

Een bekende naam onder jong en oud: Albert Einstein. Maar wie was de beste man eigenlijk? In dit artikel gaan we hier kort op in en komen we met hele leuke kinderboeken en leestips rondom zijn persoon, leven en uitvindingen.

Lees ook

Fascinerend verhaal over zwartekrachtgolven

Ster gewogen met de truc van Albert Einstein

Cadeautips | Speelgoed en spelletjes voor hoogbegaafde kinderen

5x Smartgames voor begaafde kinderen

Albert Einstein

Hij werd in 1879 in Duitse Ulm geboren. Al vrij snel viel hij vooral op door ‘anders zijn’. Hij was niet zo een prater, sliep korter dan richtlijnen adviseren, had als kind hele andere interesses dan zijn leeftijdsgenoten en naar school gaan vond hij vreselijk. Als tiener schreef hij al wetenschappelijke artikelen die in tijdschriften werden gepubliceerd. Maar ook een legende als Einstein had een leven vol hoge pieken en diepe dalen. Dat kwam door zijn hoge intelligentie, zijn empathie, kijk op de wereld maar ook tijd waarin hij leefde en gedachtengang van mensen dat zo ontzettend anders was dan de zijne bijvoorbeeld. Zo was hij bijvoorbeeld vanuit huis Joods en had hij een enorme hekel aan alles wat te maken had met oorlog en discriminatie. Daarom wilde hij niet dat zijn wetenschap gebruikt werd om wapens als atoombommen en kernenergie te maken, wat helaas toch gebeurde. Ook Albert had behoefte zich begrepen te voelen, zich te omringen door mensen als hij. Zo werd hij verliefd op de enige vrouwelijke studente in zijn natuurkundeklas, Servische Mileva Maric. Zij werd zijn klankbord voor nieuwe ideeën. In 1903 trouwden de twee en kregen 3 kinderen. Einstein werd misschien vaak onbegrepen maar zijn uitvindingen werden wel degelijk gewaardeerd. Daar ontving hij ook regelmatig prijzen voor zoals in 1921 een Nobelprijs voor zijn verdiensten voor de theoretische fysica en zijn kwantummechanische uitleg van het foto-elektrisch effect. In 1955 overleed hij op 76-jarige leeftijd aan gebarsten aneurysma van de aorta. Albert Einstein is de geschiedenis ingegaan als een van de belangrijkste natuurkundigen aller tijden. Met E=mc² relativiteitstheorie als zijn allerbelangrijkste ontdekking.

Einstein kinderboeken

Albert Einstein was op veel vlakken een bijzondere man. Zijn uitvindingen van toen zijn de basis van veel technologische apparaten van nu. Kinderen met vergelijkbare interesses vinden erover lezen reuze interessant. Het is een stukje geschiedenis dat zowel belangrijk is als indrukwekkend en soms zelfs broodnodig voor jongens en meisjes van verschillende leeftijden. Leesbevordering, interesse en kennis, herkenning zijn dan ook een goede reden om in een dergelijk boek te duiken. Hieronder een aantal aanbevolen kinderboeken die om al deze redenen indruk maken.

Einstein: De fantastische reis van een muis door ruimte en tijd

Titel: Einstein: De fantastische reis van een muis door ruimte en tijd
Auteur: 
Torben Kuhlmann
Illustrator: Torben Kuhlmann
Oorspronkelijke titel: Einstein – Die fantastische Reise einer Maus durch Raum und Zeit
Vertaald door:
Joukje Akveld
Aantal pagina’s: 128
Adviesleeftijd: 6+
Uitgeverij: De Vier Windstreken

Als je Torben Kuhlman zijn werk kent, dan weet je ook dat Torben een zeer geschikt persoon is om het Einstein verhaal te dragen. Niet alleen is hij een zeer getalenteerde kunstenaar maar lijkt hij de wetenschap te begrijpen en dat brengt hij op een vermakkelijke manier in duidelijke taal over. Ook de vertaling verdient hier lof voor. Het boek staat bomvol met illustraties (met Duitse teksten) die het geweldige verhaal van de muis naar een hoger niveau tillen. Gedetailleerde plaatjes waar je de tijd voor wil nemen. Dit boek bewijst moeiteloos dat wetenschap allesbehalve saai is. Een leuk geschreven verhaal dat boeiend en informatief blijft van kaft tot kaft. Geweldig om voor te lezen en nog leuker om zelf te lezen, of je nou 6 bent of 60. Zelfs al ken je het levensverhaal van de beste man is dit een leestip.

Over Torben Kuhlmann

Hij werd in 1982 in Duitsland geboren, net als Albert Einstein zelf. Al vanaf jongs af aan was hij met creativiteit in zijn element. Hij studeerde dan ook illustratie en grafisch ontwerpen aan de hogeschool voor toegepaste kunsten in Hamburg, met als specialisatie boekillustratie. Zijn studie rondde hij in 2012 af met het eerste boek in deze reeks Lindbergh – Het grote avontuur van een vliegende muis. Een niet voor de handliggend onderwerp, noch het verhaal dat je zo uit je mouw schudt. Zijn boeken zijn in ruim 30 talen vertaald. Het is mij een raadsel waarom deze man niet vaker in de prijzen is gevallen en van meer bekendheid geniet.

Einstein: De fantastische reis van een muis door ruimte en tijd is onder andere hier te koop.

 

Little People, BIG DREAMS – Albert Einstein

Titel: Little People, BIG DREAMS – Albert Einstein
Auteur:
Maria Isabel Sánchez Vegara
Illustrator: Jean Claude
Oorspronkelijke titel: Little People, BIG DREAMS – Albert Einstein
Vertaald door:
Antja Schoehuys-Blaas
Aantal pagina’s: 36
Adviesleeftijd: 4+
Uitgeverij: De Vier Windstreken

Van klein TOT GROOTS serie is inmiddels ook een algemeen begrip in de wereld van prent- en kinderboeken. Tegenwoordig heet de serie Little People, BIG DREAMS maar verder is gelukkig alles gelijk gebleven. Een prachtige serie over bijzondere figuren uit het verleden die een grote impact hebben gemaakt met hun persoonlijkheid, talent, kennis, kunde en doorzettingsvermogen. Van Astrid Lindgren, Coco Chanel, Rosa Parks, Frida Kahlo en Anne Frank tot Maria Montessori, Pablo Picasso en Charles Dalwin. Albert Einstein mag niet ontbreken in dit rijtje, om alle eerder genoemde redenen. Mooi om te zien hoeveel moeite er wordt gedaan om de jeugd op een passende manier hierover wat bij te brengen. In tegenstelling tot het eerder genoemde boek, is dit echt een prentenboek voor jongere kinderen. Uitnodigend voor een kleuter, maar ook middenbouw kan hier plezier en informatie uithalen dat waardevol kan zijn.

Over Maria Isabel Sánchez Vegara

Een in Spaanse Barcelona geboren schrijfster en bedenkster van de bestseller serie Little People, BIG DREAMS. Haar inspirerende en informatieve kinderboeken over succesvolle mensen die ooit ook een kind waren met een droom worden inmiddels in meer dan 20 talen vertaald.

Little People, BIG DREAMS – Albert Einstein is onder andere hier te koop.

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

 

Redactie

Plaats een reactie