Alle kabouterpaden Nederland per provincie

Inhoudsopgave Verbergen

Wist je dat we in elke provincie wel meerderen kabouterpaden in Nederland hebben? Maar wat is het eigenlijk, een kabouterpad? Dat is (vaak maar niet altijd) een door Staatsbosbeheer onderhouden wandelroute in bosrijke omgeving geschikt voor peuters, kleuters en kinderen tot ongeveer 6 jaar. De meeste kabouterpaden zijn 500 tot 1500 meter lang en duren ongeveer 1,5 uur. Bij de start van de route worden de wangetjes rood geschminkt, ligt er knapzak met lekkers klaar met een kabouterboek en puntmuts voor de kinderen om hun kabouter outfit af te maken. Daarna gaan de kleine kabouters de natuur in. Spelenderwijs ervaren ze deze met al hun zintuigen en maken het mee op een geheel eigen wijze.

Kabouterpaden Nederland

En dan begint het avontuur. Volg de kaboutersporen in de vorm van kleine voetafdrukken in het zand, geplet gras waar een kabouter zijn middagdutje heeft gehouden en wielsporen van een kruiwagentje. Want, weet je, kabouters wonen soms in holle bomen en soms in kleine holletjes in de grond. Ze zijn altijd druk in de weer en bieden graag een helpend handje. Als je het kabouterpad loopt leer je veel over hoe kabouters leven en wat ze zoal doen. En wanneer je heel goed de kaboutersporen volgt, zie je misschien zelfs een echte kabouter. Hoe leuk is dat?! De kinderen vinden het geweldig de houten beelden van kabouters te volgen en onderweg een heleboel natuurschatten te ontdekken. Overigens hoef je geen kind te zijn om in kabouters te geloven. Vraag het maar aan de boswachters.

Ik heb een overzicht gemaakt van alle (70+) kabouterpaden in Nederland per provincie inclusief de kosten, lengte route, adres en andere handige weetjes.

Lees ook

Wandel jezelf fit

Buitenspelen | Handleiding voor ouders

Buitenactiviteiten voor kinderen | Activiteiten voor buitenspelen thuis

Het leukste buitenspeelgoed op wieltjes

Kabouterpaden Drenthe

Kabouterpad Drents-Friese Wold – Appelscha

Bij Buitencentrum Drents-Friese Wold kun je samen een kabouterpad wandeling lopen van 1,5 kilometer lang. Bij het startpunt kun je een knapzak ophalen, krijgen de kinderen een kaboutermuts (die ze mogen houden) en worden de wangen rood geschminkt. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en voer je de opdrachten uit. Na afloop ontvangen de kinderen een heuse kabouterpin als beloning.

Openingstijden: zijn gebonden aan die van het buitencentrum

Geschikt voor: kinderen van ongeveer 3 tot 6 jaar

Prijs: Kinderen tot en met 12 jaar betalen €3,50 per persoon. Voor oudere kinderen en volwassenen is deelname gratis. Ook betaal je borg ter waarde van €20. Je kunt hier in principe pinnen, maar ook contant betalen.

Tips: Trek stevige schoenen of laarzen aan en kleed je op het weer. De knapzak en het kabouterboek moeten na afloop weer worden ingeleverd. Aangelijnde honden mogen mee. Het kabouterpad is niet geschikt voor mindervaliden door onverharde paden.

Adres: Buitencentrum Drents-Friese Wold

Terwisscha 6 A

8426 SJ Appelscha

Meer informatie (onder andere omtrent de Corona maatregelen) is hier beschikbaar.

TIP! Stevige Bergstein regenlaarzen kind koop je hier.

Kabouterpad Boomkroonpad – Drouwen

Een heerlijke plek op de Hondsrug in Drenthe. Sowieso kun je bij het Boomkroonpad heerlijk gratis spelen in de toffe speeltuin, klimmen en klauteren in het Lorken speelbos, de omgeving vanuit de hoogte bekijken via het Boomkroonpad zelf en het kabouterpad lopen. Meer dan genoeg te doen voor de kinderen hier. Gewapend met een groene of rode puntmuts, rood geschminkte wangen en een knapzak voeren ze leuke opdrachten uit. Aan het eind van de wandelroute ontvangen ze allemaal een kabouterpin en mogen ze de kaboutermuts mee naar huis nemen. Een route van 1500 meter lang waarbij de houten kabouters je de weg wijzen. Daarbij valt er genoeg te zien en te doen onderweg.

Openingstijden: Van april tot en met oktober is Kabouterpad Boomkroonpad dagelijks geopend van 10 tot 17 uur. Tussen november en maart is deze alleen op zaterdag en 12 tot 16 uur en op zondag van 10 tot 16 uur open. Tijdens de schoolvakanties is Kabouterpad dagelijks toegankelijk tussen 10 en 16 uur. Op de eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is deze echter gesloten.

Geschikt voor kinderen tussen 3 en 6 a 7 jaar.

Prijs: Kinderen tot en met 12 jaar betalen €3,50. Oudere kinderen en volwassenen hebben gratis toegang. Echter dient er wel een borg te worden betaald van €20.

Tips: Ook hier adviseren ze je op het weer te kleden en stevige schoenen of laarzen aan te trekken. Indien honden aangelijnd zijn mogen deze tijdens het kabouterpad mee lopen. Hoewel de knapzak en het kabouterboek weer worden ingeleverd, mag je kleine kabouter de puntmuts houden.

Adres: Buitencentrum Boomkroonpad

Steenhopenweg 4

9533 PN Drouwen

Meer informatie (onder andere omtrent Corona maatregelen) is hier beschikbaar.

TIP! Een wind- en waterdichte jas kind of volwassene koop je hier

Kabouterpad Emmen – Emmen

Op de hoogste punt van de Hondsrug, in de Drentse stad Emmen, liggen de Emmerdennen. Een ruim 250 hectare groot stukje natuur met verschillende meertjes, wandelroutes (onder andere een familiepad en een waarmee je langs een van de 10 in Drenthe gelegen hunebedden komt) maar ook een kabouterpad.

Openingstijden: 24 uur per dag 7 dagen in de week open

Geschikt voor kinderen van alle leeftijden

Prijs: Gratis

Tips: Er zijn geen prullenbakken in de buurt. Neem je drinken en wat lekkers voor je kind mee, vergeet dan niet een zakje mee te nemen voor alle afval. Dit gratis uitje voor kinderen is dus zonder extra dingen die je wellicht bij een kabouterpad verwacht. Ga je op pad, zorg dan zelf voor een knapzak gevuld met lekkers of leg de kinderen uit hoe het hier werkt. Het kabouterpad is ongeveer 2 kilometer lang dus de wandeling duurt ongeveer een uur wanneer je je door de kinderen laat leiden naar het volgende routepaaltje en zelf voor avontuur en plezier zorgt.

Adres: Laan van de Bork, Emmerhout

Kabouterpad Emmen heeft helaas geen website waar meer informatie beschikbaar is.

Kinderwandelroute Ipsewips – Odoorn

Kabouterpaden in Nederland hebben veel overeenkomsten en verschillen. Juist dat maakt ze stuk voor stuk leuk voor kinderen. Zo ook deze. Er zit namelijk een heel spannend verhaal achter. Heksje Ipsewips ergert zich groen en geel aan het rommelige bos. Ze besluit een toverdrank te maken waarmee ze het bos mooi kan opruimen. Met haar toverdrankketeltje in handen klimt ze de uitkijktoren op om een maneschijntje te pakken. Ze struikelt echter over een dikke tak en valt over de rand voor ze het kan afmaken. Met als gevolg dat haar opruim toverdrankje als een slaapdrankje wordt gebruikt en iedereen in slaap valt. Iedereen, op de kinderen na. Help jij alle slapende kabouters te wekken?

Loop je de route met het gezin, dan is dit een fantastische manier om te starten. De ouders kunnen tevens slaperig worden in het bos maar met twee kinderkusjes houden de kleintjes ons wakker.

Openingstijden: 24 uur per dag 7 dagen in de week open

Geschikt voor kinderen van alle leeftijden

Prijs: Gratis

Tips: Start van de 1,5 kilometer lange route is achter het Theehuis Poolshoogte in de Boswachterij in Odoorn.

Adres: Boswachter Meelkerlaan 5

7873 TE Odoorn

Hier kun je de bijbehorende folder downloaden en printen voor je op pad gaat. Er staan leuke opdrachten in voor onderweg, vragen en knutselopdrachten als hulpmiddel deze mysterie op te lossen.

Kabouterpad ‘t Witte Zand – Meppen

‘T Witte Zand is een hond vriendelijke camping in Meppen met een eigen bos waar kinderen een ponyrit kunnen maken, met skelters doorheen kunnen of crossend met de fiets. Het kabouterpad van ongeveer 1 kilometer is vooral een leuke extra voor gezinnen met kinderen.

Openingstijden: 24 uur per dag 7 dagen in de week open

Geschikt voor kinderen van alle leeftijden.

Prijs: Gratis

Tips: Het is een stukje bos met kabouters aan de bomen. Zoals hierboven uitgelegd heeft het bos verschillende functies wat het weer aantrekkelijk maakt voor oudere kinderen die zich te groot voelen voor kabouterpaden.

Adres: Camping ‘t Witte Zand

Middendorpsstraat 16

7855 PR Meppen

Meer informatie is hier beschikbaar.

Kabouterpad Het Kabouterwoud – Zuidwolde

Met kinderen naar een pannenkoekenhuis gaan is al een feestje. Het zijn over het algemeen de meest kindvriendelijke restaurants in Nederland. Pannenkoekenhuis het Kabouterwoud is daar een fijne voorbeeld van. Je kunt hier immers niet alleen met het hele gezin lekker eten maar ook veel doen. Zo kunnen de kinderen hier in een stoomlocomotief rijden, hun energieke ei lozen op het springkussen, in de paddenstoel naar de verhalen over kabouters luisteren of achter het pannenkoekenhuis het kabouterbos in gaan.

Openingstijden: Pannenkoekenhuis en het restaurant hebben afwijkende tijden

Geschikt voor: kinderen tot ongeveer 8 jaar

Prijs: Onbekend

Tips: In het restaurant ( op het menu staan zowel pannenkoeken als vleesgerechten) kun je een kaboutermuts kopen en ontdek je het kabouterpad met rood geschminkte wangetjes. Peuter, kleuters en oudere kinderen kunnen kabouters zoeken, naar verhalen luisteren, spelletjes spelen en kabouterliedjes zingen.

Adres:Pannenkoekenhuis het Kabouterwoud

Ommerweg 59

7921 TB Zuidwolde

Helaas staat er op de site van het Kabouterwoud naast openingstijden en telefoonnummer niet veel meer informatie. Mijn advies zou zijn om te bellen voor meer informatie en reserveren.

Kabouterroute de Wiltzangh – Ruinen

In Camperpark Dwingelderveld kun je kabouterroute de Wiltzangh lopen. Wegens Corona is het tijdelijk niet mogelijk de route met opdrachten te lopen. Wel kun je op eigen initiatief de speurtocht doen langs de kabouters.

Openingstijden: 24 uur per dag 7 dagen in de week open

Geschikt voor: Volgens de site is de opdrachten route geschikt voor kinderen tussen 4 en 10 jaar. Dat wil niet zeggen dat jongere kindjes niet mee kunnen. Op hun eigen manier genieten ze immers ook van de kabouters en het bos.

Prijs: Voor 50 eurocent kun je een kaboutermuts, knapzak met alles wat je nodig hebt voor de opdrachtenroute en baard aanschaffen. Dit moet na afloop echter wel terug. Je kunt de route echter ook zonder de opdrachten doen.

Tips: Het gaat om een 1,5 uur durende speurtocht gericht op de oudere kinderen die al dan niet al zelf kunnen lezen. Deze wandelroute is echter ook zonder de extra’s leuk, voor de dreumes en peuter.

Adres: Vakantiepark de Wiltzangh

Witteveen 2

7963 RB Ruinen

Meer informatie is hier beschikbaar.

Rijk der Kabouters – Eext

Niet echt een kabouterpad maar een bos waar een heleboel kabouters en trollen wonen. Wel honderden. Een kabouterbos vol activiteiten voor je kindje. Je kunt er doorheen wandelen, als kabouter op foto gaan, skelteren, kaboutergolf spelen. Verder kun je in het park ook bijvoorbeeld klimmen, klauteren, op het verkeersplein spelen, zandbak met tractors, met XL blokken bouwen of op de springkussen springen. Natuurlijk kun je hier ook binnen of buiten een hapje eten in het restaurant, je kleine verschonen of zelfs in een van de vakantiehuisjes overnachten. Kortom, er is genoeg te doen en te beleven in het kindvriendelijke Rijk der Kabouters.

Openingstijden: Het park is tussen 10.00 en 17.30 uur open afhankelijk van het seizoen.

Geschikt voor kinderen tot een jaar of 8.

Prijs: Voor de allerjongsten tot 12 maanden is het familiepark Rijk der Kabouters gratis. De rest van ons betaalt €8,50 entree. Verder is het parkeren hier gratis.

Tips: Geen aanvullende tips op dit moment.

Adres: Familiepark Rijk der Kabouters

Gieterstraat 20

9463 PX Eext

Meer informatie vind je hier.

Kabouterland – Exloo 

Een ander betaalbare alternatief op een kabouterpad is Kabouterland. Een kindvriendelijke plek waar ook trollen wonen maar ook allerlei dieren. Ook hier kunnen peuters en kleuters een route volgen langs de konijnenhollen , vijvers, kasteelruïnes en binnen- en buiten speelplekken.

Openingstijden: Wisselende openingstijden wegens winterstop, vakanties en Corona maatregelen.

Geschikt voor jonge kinderen tot een jaar of 6

Prijs: Baby en dreumes tot 2 jaar kan gratis naar binnen. Voor peuters, kleuters, oudere kinderen en volwassenen is de prijs €8,50. Parkeren kan gratis aan straat.

Tips: Je kunt hier prima genieten van een hapje en drankje terwijl je kroost in je zicht spelen in de speeltuin.

Adres: Kabouterland

Zuiderhoofdstraat 11

7875 BW Exloo

Bekijk de site voor meer informatie.

TIP! Vul een dopper met water en neem deze mee

Attractiepark Sprookjeshof – Zuidlaren

Ook dit is geen kabouterpad maar wel een van de leukste uitjes in Nederland waar de kabouter een grote rol speelt. Attractiepark Sprookjeshof, de naam zegt het al, staat in het teken van sprookjes. Een nostalgische familiepark in Drenthe voor baby’s, peuters, kleuters maar ook tieners en diens ouders. Door Sprookjesbos lopen waar sprookjes tot leven komen, klimmen en klauteren in de speeltuin of met het hele gezin op de familieschommel, midgetgolfen of boerderijdieren aaien. Ook is er een 3000 vierkante meter indoor speelparadijs waar het hele jaar door gespeeld mag worden.

Openingstijden: In het hoogseizoen is het park van 10.00 tot 18.00 uur open. Hoewel er geen winterstop is, hanteert Attractiepark Sprookjeshof verder wel afwijkende openingstijden. Dit wordt netjes vermeld op de site.

Geschikt voor alle leeftijden.

Prijs: De baby en de dreumes mogen gratis naar binnen. Peuters vanaf 2 jaar is de toegangsprijs €9,95 per persoon.

Tips: Geen aanvullende tips momenteel.

Adres: Attractiepark Sprookjeshof

Groningerstraat 10

9471 AR Zuidlaren

Meer informatie, bezoeken in de zomervakantie en andere info vind je op de site.

kabouterpaden Nederland overzicht per provincie MamaPlaneet.nl

Kabouterpaden Friesland

Kabouterpad Bos Elfbergen – Oudemirdum 

Bij bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum is er van alles te doen voor gezinnen. Zo kun je ook een wandeling maken van ongeveer een uur door het kabouterpad Bos Elfbergen te lopen. In het kabouterboekje staan allerlei opdrachten en spelletjes die ervoor zorgen dat je al je zintuigen gebruikt. Ook staan er picknicktafels bij de vijver en langs het brede zandpad vanaf de werkschuur van Staatbosbeheer.

Openingstijden: Onbekend

Geschikt voor peuters en kleuters.

Prijs: Voor €3,50 krijg je een kabouterboekje met opdrachten, spelletjes en knutselideeën die je deels tijdens de wandeling uitvoert. Je krijgt ook een kaboutermuts mee.

Tips: Er is in de omgeving veel te doen, ook voor tieners. Een rugzakroute in het bos Elfbergen of het Rijsterbos, Hippe Heksen en Paddenstoelenpad, Dessenpad, Spechtenpad en Bosbeestenpad.

Adres: Mar en Klif

De Brink 4

8567 JD Oudemirdum

Meer informatie vind je hier.

Kabouterpad Terschelling – Hoorn

Een leuke en korte route van ongeveer 2 kilometer voor als je op zoek bent naar een low budget uitje met het gezin op Terschelling. Het is vooral gericht op de nieuwsgierige aagjes van 2 tot 6 jaar oud. Mocht je om welke reden dan ook eerder willen stoppen met de wandeling, dan kan dat ook.

Openingstijden: 24 uur per dag 7 dagen in de week open.

Geschikt voor peuters en kleuters.

Prijs: Voor €1 kun je bij de Natuurschuur Lies of VVV Terschelling een opdrachtenboekje kopen.

Tips: De route is niet rolstoel- of kinderwagenvriendelijk.

Adres: Kabouterpad Terschelling start op Badweg Hoorn in Hoorn.

Meer informatie vind je hier.

Het Friese Museumdorp – Allingawier

In het Friese Museumdorp, vroeger een van de mooiste locaties van het land, woont een kabouterfamilie bestaand uit Abe, Siebe, Klaas en Jelle. Nu heeft Siebe per ongeluk het hek van de geiten open gelaten en zijn de dieren ontsnapt. Aan de kleine helpers wordt gevraagd mee te zoeken. Het kabouterpad is een leuke route door het dorp. Zo wandel je samen langs de boerderij, de ambachten naar de speeltuin.

Openingstijden: Donderdag tot en met zondag open van 11.00 tot 17.00 uur.

Geschikt voor peuters en kleuters.

Prijs: Tot en met 12 jaar is de entree gratis. Ouderen betalen €2,50.

Tips: Bij de receptie van het restaurant krijgen jullie een speurtocht met opdrachten en kleurpotloden mee. Het is onduidelijk hoe lang het kabouterpad precies is.

Adres: Stichting Aldfaers Erf

Kerkbuurt 21

8758 LE Allingawier

Meer informatie vind je hier.

TIP! Leuke rugzak, regenlaarzen, drinkbeker en zonnebril voor kinderen haal je hier

Kabouterpad Rasterhoffpark – Sneek

Het grootste park van de stad Sneek is het natuurpark in het het zuiden van de stad genaamd Rasterhoffpark. Het biedt volop mogelijkheden voor jong en oud. Er zijn paden en bruggetjes, een knuppelpad met een grote vlonder, er lopen Schotse Hooglanders en reeën vrij rond, picknick mogelijkheden en andere speelvoorzieningen maar ook een 1 km lange kabouterpad. Eén met kleine meertjes waar het bos omheen loopt met voldoende stimulans te bewegen en van de natuur te genieten.

Openingstijden: 24 uur per dag 7 dagen in de week open.

Geschikt voor peuters en kleuters.

Prijs: Gratis

Tips: Lange mouwen kleding wordt aangeraden wegens vele brandnetels langs de paden.

Adres: Rasterhoffpark

Burgermeester Rasterhofflaan 1

8606 KZ Sneek

Meer informatie vind je hier.

Kabouterbos Noordwester – Vlieland

Bij de balie van de Noordwester waddencentrum en zeeaquarium kun je een knapzak kopen met daarin een kaboutermuts, routebeschrijving met opdrachten, kleurpotloden en een bon waarmee je kabouterpannenkoeken kunt komen eten bij de Noordwester zelf. Kabouter Bastiaan is je gids tijdens de speurtocht door het kabouterbos.

Openingstijden: Tegelijk met De Noordwester waddencentrum en zeeaquarium open.

Geschikt voor peuters en kleuters.

Prijs: Onbekend

Tips: Leuk te combineren met een bezoekje aan het informatiecentrum de Noordwester waar je haaien kunt aaien, jutterzolder kunt bewonderen, Europa’s grootste zandverzameling treft en meer.

Adres: Kabouterbos De Noordwester

Dorpstraat 150

8899 AN Vlieland

Meer informatie vind je hier.

Kabouterpad lopen met kinderen overzicht alle kabouterpaden MamaPlaneet.nl

Lees ook

Overdekt dagje uit met kinderen bij de Orchideeënhoeve Luttelgeest

Kabouterpaden Flevoland

Kabouterpad Almeerderhout – Almere

In de stadsbossen van Almere vind je het buitencentrum Almeerderhout. Dit is van Staatsbosbeheer. Bij het Buitencentrum of de horeca kun je voor €3,50 een knapzak met lekkers halen, puntmuts en kabouterboek. In verband met Corona is dit wel een beetje aangepast. Zo krijg je nu een opdrachtenvel, kaboutermuts en een kabouterpin als beloning achteraf. De muts en de pin mag je uiteraard houden.

Openingstijden: Woensdag tot en met zondag 10.00-17.00 uur

Geschikt voor peuters en kleuters.

Prijs: €3,50 voor een opdrachtenvel, kaboutermuts en kabouterpin. Voor een extra muts of pin betaal je €1,50 extra. Volwassenen zijn gratis.

Tips: In verband met Corona zijn de genoemde tijden de aangepaste tijden. Normaal gesproken krijgen de kinderen een kabouterboek (die ze na afloop weer inleveren) en wordt er onderweg naar een kabouterverhaal geluisterd. Naast de kabouterspeurtocht (van 45 minuten) is er ook een cijferpuzzeltocht.

Adres: Buitencentrum Almeerderhout

Kemphaanlaan 4

1358 AG Almere

Meer informatie vind je hier.

Kabouterpad Kuinderbos – Bant

In het grootste en oudste bos van de Noordpolder vindt je het Kuinderbos. Ook wel bekend als de voormalige bodem van de Zuiderzee. Niet voor niets wordt dit het kleine Zweden van Nederland genoemd. In het Kuinderbos vind je misschien wel een van de avontuurlijkste kabouterpaden van Nederland: Kabouterpad Kuinderbos. Dit mede dankzij het kampvuur. Voor €6 krijg je namelijk een goedgevulde knapzak mee met daarin brandhout, broodje voor bij het kampvuur, kaboutermuts, kabouterboekje en kabouterdiploma. Een avontuur op zich voor de kleintjes.

Openingstijden: De speurtocht start altijd tussen 9.00-14.00

Geschikt voor: peuters en kleuters. Al denk ik dat een groot aantal schoolkinderen dit ook wel gezellig vinden.

Prijs: €6

Tips: Kabouterpad lengte onbekend maar sowieso tussen de 500 tot 1500 meter. Gezien het feit dat het een uur lang duurt zou het zomaar een route van 500 meter kunnen zijn. Het is echter onduidelijk of de half uur dat wordt uitgetrokken voor kampvuur en broodje bakken hier bovenop komt of al meegeteld is. Minimaal 24 uur van tevoren reserveren is verplicht. In het Kuinderbos is er nog veel meer te doen voor kinderen tot en met 12 jaar. Van schelpen zoeken en wilde dieren spotten, libellen en vlinders bewonderen tot boswachterpaden bewandelen.

Adres: Werkschuur en boswachterijwinkel Kuinderbos

Hopweg 21

8314 PX Bant

Meer informatie vind je hier.

Het Grote Kabouterbos – Dronten

In het boswachterij Roggebotzand, net buiten Dronten, vind je het grote kabouterbos. Een sprookjesachtig bos met kabouterhuisjes, grote schommels, springkussens, waterpaddenstoelen, bosdieren en een pannenkoekenhuis. In het restaurant Pannenkoekenhuis Het Grote Kabouterbos kun je, mits gereserveerd, een kaboutermuts halen en kunnen de kids met rood geschminkte wangen het kabouterpad op. Ouders krijgen, tegen een betaling van €6,50 per kind, een rugzak mee met daarin wat lekkers, een opdrachtenboek dat per seizoen verschillend is mee. Ook krijgt iedereen na afloop een leuke verrassing.

Openingstijden: Overdag

Geschikt voor kids tussen 3 en 7 jaar

Prijs: €6,50 per kind

Tips: Deze paaltjesroute is heel leuk in combinatie met een bezoek aan het pannenkoekenhuis, maar ook afzonderlijk. In het restaurant valt er overigens ook genoeg te zien, doen en ontdekken voor de kleintjes. Zo is er een grote ballenbak en kun je het kabouterbos inclusief omgeving in miniatuur bewonderen.

Adres: Het Grote Kabouterbos

Roggebotweg 21

8251 PS Dronten

Meer informatie vind je hier.

Kabouterpad Oostvaardersplassen – Lelystad

Kabouterpad Oostvaardersplassen is een 1500 meter paaltjesroute. Je loopt het in ongeveer 45 minuten. Bij de start ontvang je een knapzak met lekkers, opdrachtenboek en worden de wangetjes geschminkt. Onderweg luister je naar het verhaal uit het kabouterboek en probeer je alle opdrachten uit te voeren. Na afloop kun je de kaboutermuts mee naar huis nemen.

Openingstijden: Per seizoen verschillend.

Geschikt voor peuters en kleuters.

Prijs: €3,50 per kind + €15 borg per knapzak

Tips: Kleed je op het weer en trek makkelijke schoenen aan als gympen of wandelschoenen. Het kabouterpad is niet geschikt voor kinderwagens, buggy’s of rolstoelen. Aangelijnde honden mogen meewandelen.

Adres: Buitencentrum Oostvaardersplassen

Kitsweg 1

8218 AA Lelystad

Meer informatie over kabouterpad Oostvaardersplassen vind je hier.

Kabouterpad Rivierduinpad – Lelystad

Het bos met een archeologische waarde de ondergrond loopt over groene oevers die de oude oevers van de IJsseldelta aangeven. Een bijzonder leefgebied van spechten, vossen, reeën en weidevogels vind je in de Kuierlatten. Met een kabouterpad en moderne windmolenpark aan het eind van het bos.

Openingstijden: Altijd

Geschikt voor: iedereen

Prijs: Gratis

Tips: De bosrijke omgeving waar dit kleine kabouterpad een onderdeel van is maakt de wandeling een fantastische keuze voor het hele gezin. Voor de natuurliefhebbers valt hier zoveel te zien tijdens de 3 of 9 kilometer lange wandeling. En de kinderen kijken hun ogen uit. Rietkragen, bollenvelden, weilanden met koeien, paddenpoel, zangvogels en gaaien. Vooral omdat het ene met het andere is verbonden is dit een leuk gratis uitje dat zeer geschikt is voor de peuter en kleuter maar ook opa’s en oma’s die graag erop uit willen.

Tegenover de boerderij van familie Kuiper, bij het theehuis start de wandeling op het kronkelende pad. De auto kun je gratis parkeren in de wegberm.

Adres: Visvijverweg 41

8219 PB Lelystad

Meer informatie vind je hier.

Kabouterpad Speelbos de Zevensprong – Zeewolde

Flevoland is veel mooie natuurgebieden rijk waaronder deze kabouterpad van 0,75 km lang. Vlak na de fietsroute in het sprookjesachtige bos loop je samen de route, doe je de kabouteropdrachten en kun je heerlijk spelen. Naast de speelvoorzieningen staan er ook fijne picknicktafels, maar je moet wel zelf een pakje drinken meenemen. Hoewel de wandeling niet echt geschikt is voor mindervaliden, gaat een goeie kinderwagen of buggy hier prima doorheen komen.

Openingstijden: Altijd

Geschikt voor: Kinderen t/m 12 jaar

Prijs: Gratis

Tips: Deze kabouterpad is op eigen gelegenheid te bezoeken. Via de link hieronder kun je de themaroute kiezen en uitprinten die je wilt lopen. Verder kunnen kinderen vooral lekker buitenspelen in de natuur en is het kabouterpad vooral een extra stimulans.

Adres: Werkschuur De Zevenhorst

Groenewoudseweg 7

3896 LS Zeewolde

Meer informatie vind je hier.

Kabouttocht maken in kabouterbos met kinderen MamaPlaneet.nl

Lees ook

Kamperen met kinderen: Praktische tips en handige inpaklijst

Kinderwagen kiezen | Waar moet je op letten?

Kabouterpaden Groningen

Kabouterpad Roegwold – Kolham

Bij Ecomotions krijgen de begeleiders uitleg over de kabouteropdrachten en de kinderen een knapzak met lekkers. Ook worden de wangen rood geschminkt en rode puntmutsen uitgedeeld. Dit is ook de reden waarom de paaltjesroute van 1,5 kilometer alleen gelopen kan worden tijdens de openingstijden van Ecomotions.

Openingstijden: Gelijk aan Buitensportbedrijf Ecomotions

Geschikt voor: Kinderen van 3 t/m 6 jaar

Prijs: €6 per kind

Tips: Voor de sluitingstijd van Ecomotions dien je de kabouteropdrachten en de knapzak weer in te leveren. De puntmuts mag het kind mee naar huis nemen. Verder is Roegwold vooral een prachtig stukje natuur ten oosten van Groningen die je heel leuk kunt combineren met lopen van kabouterpad.

Adres: Buitensportbedrijf Ecomotions

Hoofdweg 137

9615 AC Kolham

Meer informatie vind je hier.

Kabouterpad Lauwersmeer – Lauwersoog

Op de grens tussen Groningen en Friesland vind je Lauwersmeer. Ook wel bekend van de wildernis op de grens van de twee provincies. Een prachtige omgeving waar je moeiteloos 100 vogelsoorten tegenkomt de ruige graslanden, bos, eilanden en rietvelden. Sta er niet van te kijken als je hier een Schotse Hooglander ziet, tienduizenden ganzen die hier komen overwinteren, vossen en lepelaars.

Ook dit is een onder Staatsbosbeheer georganiseerde en onderhouden kabouterpad. Tijdens de openingstijden van activiteitencentrum Lauwersnest kun je de benodigdheden voor de wandelroute met kinderen kopen. Geschminkt en met rode schmink op de wangen mogen peuters en kleuters op zoek naar kabouters. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten.

Openingstijden: Gelijk aan activiteitencentrum Lauwersnest

Geschikt voor: Peuters en kleuters

Prijs: Kinderen tot en met 12 jaar betalen €3,50. Ouders en begeleiders mogen gratis meelopen. Houd rekening met de borg van €10. Je kunt hier alleen contant betalen.

Tips: Deze 45 minuten durende wandelroute is tussen de 500 en 1500 meter lang. Fantastisch wanneer je in de buurt een leuk uitje zoekt met de kinderen. Ook goed te combineren met een wandeling door Lauwersmeer, ook wel bekend als Vogelparadijs op de vroegere zeebodem.

De knapzak en kabouterboek moet je na afloop helaas weer inleveren. De puntmuts mag je kind houden. Verder zijn honden hier niet toegestaan. Ook is de wandelroute niet geschikt voor mindervaliden noch kinderwagens wegens de smalle zandpaden.

Adres: Activiteitencentrum Lauwersnest

De Rug 1

9976 VT Lauwersoog

Meer informatie vind je hier.

TIP! Leuke wandelkleding-, schoenen- en sokken voor kinderen koop je hier

Kabouterpad Steendam – Steendam

Aan de overkant van het afwateringskanaal en schuin tegenover het Podiumcafe Peter & Leni start Kabouterpad Steendam in Steendamsterbos. Een geweldige paaltjesroute van 2300 meter met mogelijkheid de verkorte route van 1 km te lopen. Bij het Podiumcafe kun je de kabouterkrant halen waar de speuropdrachten in staan maar ook fijne informatie over de omgeving en de natuur.

Openingstijden: Gelijk aan openingstijden Podiumcafe

Geschikt voor: 3 tot en met 12 jaar

Prijs: Gratis

Tips: Zowel parkeren bij het restaurant als meedoen is gratis. Het kabouterpad Steendam is ontstaan in samenwerking tussen de dorpsvereniging en Staatsbosbeheer. Vooral de veelzijdigheid van de kabouterpaaltjes zijn geweldig. Je komt ook meisjes tegen, kabouters met een bril, hazentanden en gouden baard. Fantastische zoektocht voor de kinderen om ze allemaal te vinden.

Adres: Damsterweg 20

9629 PD Steendam

Meer informatie vind je hier.

Kabouterpad het Slochterbos – Slochteren

Landgoed Fraeylemaborg ligt op 23 hectaren grond. Het park om het huis is geheel in Engelse landschapsstijl, open met exotische bomen en bijzondere planten. Bij Fraeylemaborg ligt Het Slochterbos. Hoewel het hier altijd wel leuk is voor ravottende kinderen, is het in het najaar extra leuk. Dan wordt namelijk ook het kabouterpad aangelegd en worden er extra activiteiten voor kinderen georganiseerd.

Openingstijden: Najaar (Het park is altijd toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang)

Geschikt voor: Kinderen tot en met 12 jaar

Prijs: Onbekend

Tips: De bosrijke omgeving is een grote speeltuin voor de kinderen. Maar in het najaar kun je hier dus ook een kabouterpad lopen. Hoewel deze geen vaste plek heeft in het Slochterbos, is deze locatie te bijzonder om uit het overzicht te laten.

Adres: Fraeylemaborg

Hoofdweg 30

9621 AL Slochteren

Meer informatie vind je hier.

Kabouterpad Sellingen – Sellingen

In Westerwolde valt er veel te zien en te doen. Zo kun je met peuters, kleuters en ouderen kinderen tot een jaar of 12 een egelpad lopen of een kabouterpad.

Openingstijden: Gelijk aan Tourist Info, Noordmee en Hof van Sellingen

Geschikt voor: jongens en meisjes tot en met 7 jaar

Prijs: €3,50 per kind of €1 per leerling (inclusief puntmuts en knapzak)

Tips: Kabouterpad Sellingen is alleen toegankelijk wanneer de genoemde locaties open zijn. Deze zijn helaas standaard gesloten tijdens de wintermaanden. Gezien de situatie is vooraf bellen en reserveren sowieso een aanrader maar dat geldt voor alle genoemde kabouterpaden.

Adres: De Noordmee

Dennenweg 1a

9551 VJ Sellingen

Meer informatie vind je hier.

Overzicht alle kabouterpaden in Nederland MamaPlaneet.nl

Kabouterpaden Gelderland

Kabouterroute langs de Kabouterboom – Beek-Ubbergen

Een 2 km lange wandelroute waarbij je over de bruggetjes heen loopt, de trap op en af, om het water heen, waterput oversteken en weer het pad op. Je ziet houten paddenstoelen en een 500 jaar oude kabouterboom waar wellicht de meeste kabouters wonen.

Openingstijden: Altijd

Geschikt voor: Kids vanaf 2 jaar en ouder

Prijs: Gratis mits je het kabouterboekje pdf download vanaf de site

Tips: In het genoemde hotel koop je het kabouterboekje met opdrachten, invuloefeningen, een kleurplaat, memory spel, aanzichtkaart en kabouterliedjes voor onderweg. Je kunt deze ook via de link hieronder gratis downloaden voor je het kabouterpad gaat lopen.

Adres: Hotel-restaurant ‘t Spijker

Rijksstraatweg 191

6573 CP Beek-Ubbergen

Meer informatie over Kabouterroute langs de Kabouterboom in Beek-Ubbergen vind je hier.

Kabouterpad Hoenderloo – Hoenderloo

In het mooie Veluwe, bij de recreatieparken Bungalowpark Hoenderloo van Roompot, Landal Miggelenberg en het recreatiepark ‘t Veluws Hof vind je ook het kabouterpad Hoenderloo op Schenkenschul. Geschminkt mogen de kinderen de 800 meter lange gekleurde kabouterpaaltjesroute bewandelen. Onderweg voeren ze 6 kabouteropdrachten uit die per seizoen anders kunnen zijn.

Openingstijden: In principe aangepast aan de openingstijden van de genoemde recreatieparken

Geschikt voor: Peuters en kleuters

Prijs: €5

Tips: De prijs is inclusief een koek, pakje sap en een leuke verrassing voor de jonge kinderen. Verder is het kabouterpad goed geschikt voor een wandeling met de kinderwagen of buggy, net als voor de mindervaliden. Zelfs de honden mogen aangelijnd mee. Echt een uitje voor het hele gezin dus. Behalve het kabouterpad zijn er ook andere fiets- en wandelpaden in de buurt, speeltuinen maar ook Nationaal park de Hoge Veluwe, Apenheul, Burger Zoo en Paleis het Loo.

Meer informatie vind je hier.

Kabouterroute Jena – Hummelo

Kabouterroute Jena is een 1,9 km lange wandelroute dat ongeveer 60 minuten duurt. Bij Camping Jena kun je een boekje met opdrachten halen en na afloop krijgen de kinderen een beloning. Gelukkig valt er in omgeving Achterhoek nog veel meer te beleven met kinderen. Zo kun je verschillende klompenpaden lopen, een strooptocht, een kasteel van dichtbij bewonderen of een wijngaard bezoeken.

Openingstijden: Gelijk aan Camping Jena. In de winter niet toegankelijk.

Geschikt voor: peuters en kleuters

Prijs: Niet bekend

Tips: Het is echt een korte wandelroute maar leuk te combineren met andere activiteiten in de buurt.

Adres: Rozegaarderweg 7

699 DW Hummelo

Meer informatie over kabouterroute Jena vind je hier.

Kabouterpad de Bastei – Nijmegen

In het prachtige Gelderse Poort vind je De Bastei, informatiecentrum voor natuur en cultuurhistorie. Een bijzondere omgeving waar wilde paarden, runderen, bevers en ganzen te zien zijn maar ook een indrukwekkende museum, een rivier en meer. Naast het kabouterpad vind je hier ook andere wandelroutes die wellicht wat uitdagender zijn voor oudere kinderen en ouders.

Openingstijden: In principe is het gebied altijd open. Het museum heeft eigen openingstijden.

Geschikt voor: Peuters, kleuters, oudere kinderen en tieners

Prijs: Gratis

Tips: Een pareltje van Nijmegen dit. Gebied waar verleden en heden bij elkaar komen. De natuur, dieren en het 16-eeuwse museum maken de wandeling extra waardevol. Neem de tijd het gebied te ontdekken. Kleed je erop aan, neem voldoende eten en drinken en maak er een uitje van.

Adres: Waalkade 83-84

6511 XR Nijmegen

Meer informatie over De Bastei en Kabouterpad De Bastei vind je hier.

Kabouterpad Achterhoek – Ruurlo

Kabouterpad Achterhoek lopen met kinderen betekent in dit geval 1500 meter onderweg zijn met Wouter Kabouter. Bij Pannenkoekenboerderij de Heikamp (of WWW Ruurlo) kun je voor €5 een kaboutermuts en boekje met opdrachten en spelletjes kopen. Dit is ook het startpunt van het kabouterpad.

Openingstijden: Gelijk aan die van Pannenkoekenboerderij de Heikamp en VVV Ruurlo.

Geschikt voor: Peuters en kleuters tot een jaar of 6.

Prijs: €5 voor kinderen tot en met 12 jaar.

Tips: Leuk te combineren met een bezoek aan de pannenkoekenboerderij. In de omgeving is er meer te zien en te beleven: Eeuwenoude landschap van Achterhoek, meerdere wandelroutes en Landgoed Slangeburg.

Adres: Pannenkoekenboerderij de Heikamp

Hengeloseweg 2

7261 LV Ruurlo

Meer informatie is hier te vinden.

Het kabouterpad Renkums Beekdal – Renkums Beekdal

Bij Lunchroom De Beken kun je voor €5 een rugzakje huren met daarin het boekje met kabouteropdrachten en ander materiaal dat je onderweg nodig hebt. Behalve de houten kabouters hebben sommige bomen ook deurtjes of meubels buiten staan. De kinderen kunnen het niet laten onderweg niet te zoeken naar nog meer verborgen details en natuurlijk de kabouters. Kabouters wonen meestal in een holle boom of holletjes onder de grond. Zulke details maken de kinderen extra enthousiast en alert in de natuur. De ongeveer 45 minuten durende wandeling van 800 meter vliegt zo om.

Openingstijden: Gelijk aan de openingstijden Stichting Renskum Beekdal

Geschikt voor: Peuters en kleuters

Prijs: €5 inclusief een kaboutermuts

Tips: Aan het eind kun je de gehuurde rugzak met opdrachten weer inleven in de Lunchroom en krijg je een leuke verrassing als beloning of een bon zodat je hier wat kunt eten of drinken. De steile helling maakt het kabouterpad niet geschikt voor mindervaliden en kinderwagens.

Adres: Informatiecentrum Renkums Beekdal

Nieuwe Keijenbergseweg 170

6871 VZ Renkum

Meer informatie over kabouterpad Renkums Beekdal vind je hier.

TIP: Leuke wandelkleding-, schoenen- en sokken voor kinderen koop je hier

Kabouterpad Bezoekerscentrum Nunspeet Veluwe – Nunspeet

Bij het afhaalloket ligt een knapzak klaar voor de kinderen. Met rode wangetjes en rugzak op je rug doe je de kabouteropdrachten en speel je allerlei leuke spelletjes. Van kriebelbeestjes met het loeppotje bekijken tot kabouterfreubels maken met touwtjes. Door de 1,5 uur durende wandeling extra leuk te maken met activiteiten worden de kinderen enthousiast en willen ze het kabouter wel vaker lopen.

Openingstijden: Op reservering

Geschikt voor: Kinderen tot ongeveer 7 jaar

Prijs: €6 (inclusief een kaboutermuts, een pakje drinken en een koekje)

Tips: Minstens 4 uur van tevoren online reserveren is verplicht. Alleen betalende bezoekers doorgeven bij het reserveren, dat wil zeggen de kinderen. De ouders mogen gratis meelopen. Houd rekening met de coronamaatregelen. Er is in de buurt meer te zien en beleven. Zo is er ook een Magisch Bospad en een Hulpboswachterspad voor kinderen.

Adres: Bezoekerscentrum Nunspeet-Veluwe

Plesmanlaan 2

8072 PT Nunspeet

Meer informatie vind je hier.

kabouterpaden Nederland per provincie MamaPlaneet.nl

Kabouterpaden Limburg

Kabouterpad de Pelen

Bij het Buitencentrum De Pelen ligt een knapzak klaar met een puntmuts en het boekje met kabouteropdrachten. Samen loop je in 45 minuten een route van 500 meter en luister je naar een verhaal uit het kabouterboek.

Openingstijden: Gelijk aan openingstijden Buitencentrum

Geschikt voor: Peuters en kleuters

Prijs: €3,50 + €10 borg

Tips: Het kabouterpad de Pelen is een leuk uitje als je in de buurt bent. Doordat het pad verhard is kunnen mindervaliden en ouders met kinderwagens en buggy’s meelopen.

Adres: Buitencentrum De Pelen

Moostdijk 15

6035 RB Ospel

Meer informatie vind je hier.

Kidsroute Bezoekerscentrum De Meinweg – Herkenbosch

Bij Brasserie de Boshut / Bezoekerscentrum De Meinweg start deze kindvriendelijke wandeling. De ouders ontvangen een kralenketting dat gelijk staat aan het aantal gekleurde paaltjes die je tijdens de wandeling tegenkomt. De kinderen mogen op pad als echte kabouters dus geschminkt met een knapzak waar een pakje drinken en een koekje voor onderweg in zit. Onderweg moeten allerlei opdrachten uit het grote kabouterboek worden uitgevoerd. Na afloop ontvangen de kinderen een heuse kabouterspeldje voor het volbrengen van de opdrachten en mogen de kaboutermuts mee naar huis nemen.

Openingstijden: Gelijk aan de openingstijden van Brasserie De Boshut en Bezoekerscentrum De Meinweg.

Geschikt voor: Peuters en Kleuters

Prijs: €5 per kind

Tips: Een heerlijk wandeling van 1500 meter waarbij de kinderen in de natuur kunnen spelen, klimmen en klauteren. In de omgeving is er veel meer te doen voor kinderen van alle leeftijden. Van Kids Rangers tot een toffe speelweide en andere educatieve activiteiten.

Adres: De Boshut

Meinweg 2

6075 NA Herkenbosch

Meer informatie vind je hier.

Kabouterpad Domein Pietersheim – Lanaken

Deze fantastische kabouter is een van de leukste attracties uit de omgeving. Kabouterpad Domein Pietersheim is maar liefst 40.000 kleine kaboutervoetjes of 3 km lang. Onderweg wijzen de eekhoorns je de weg en kom je een aantal kleurrijke informatieborden tegen waar meer informatie staat over de activiteiten die jullie kunnen doen. En dat zijn er nogal wat. Van knutselen aan de grote familieboomstam en koken in de grote broodoven en soeppot tot muziek maken, meedoen aan een quiz en het kabouterhuisje in de boom bezoeken.

Openingstijden: Gelijk aan die van Domein Pietersheim

Geschikt voor: Peuters, kleuters en oudere kinderen

Prijs: Onbekend

Tips: Behalve een geweldige kabouterpad is Pietersheim ook een kinderboerderij en een speeltuin rijk. Beide zijn gratis. Het verhaal van het kabouterpad draait echter niet zozeer om de boskabouters maar ook de eekhoorn Kwip. Kabouters laten zich immers niet veel zien.

Adres: Domein Pietersheim

Neerharenweg 12

3620 Lanaken (Belgisch Limburg)

Meer informatie vind je hier.

kabouterpad lopen met kinderen overzicht alle kabouterpaden Nederland MamaPlaneet.nl

Kabouterpaden Noord-Holland

Kabouterpad Kabouter Pim en Pietje – Castricum

Na uitleg bij Bezoekerscentrum De Hoep waar je een rugzak vol spannende opdrachten krijgt, materialen als een vergrootglas en een routebeschrijving start je de 2 km lange wandeling van 1,5 uur. De bedoeling is rode bordjes met vrolijke kaboutermutsen te volgen en onderwijs de taken te vervullen. Samen ga je paddenstoelen zoeken, mos voelen en uitzoeken waar kabouters Pim en Pientje wonen.

Openingstijden: Gelijk aan de openingstijden van Bezoekerscentrum de Hoep

Geschikt voor: kleuters

Prijs: €8 per rugzak (geschikt voor een volwassene en maximaal 4 kinderen)

Tips: In het bezoekerscentrum is zelf is de toegang gratis. De kinderen kunnen hier allerlei testen doen en leren over hoe water in de duinen wordt gewonnen. De rugzak waar je voor betaald is natuurlijk niet verplicht. Neem van thuis de nodig spullen mee (kaboutermuts, rugzakje met insectenpotje, vergrootglas, koekje en pakje sap) en loop het kabouterpad gratis.

Adres: Johannisweg 2

1901 NX Castricum

Meer informatie over Kaboutertocht De Hoep en Kabouters Pim en Pientje in Noord-Holland vind je hier.

Kabouterpad in de Tuin van Kapitein Rommel – Castricum

De tuin van Kapitein Rommel is een natuurtuin en pareltje van Castricum. Een wandelpark van de gemeente waar het hele jaar door allerlei activiteiten worden georganiseerd voor jong en oud. Denk hierbij aan een Sprookjestuin, Pompoenconcert en Beestjespad. Met name in het najaar vinden activiteiten voor jonge kinderen plaats, zoals in oktober het kabouterpad lopen.

Openingstijden: Jaarlijks in oktober

Geschikt voor: peuters, kleuters en oudere kinderen

Prijs: €3 per kind / Ouders gratis

Tips: De natuurtuin is in principe altijd toegankelijk, wel moet je hiervoor een tijdslot kiezen en vooraf reserveren. Het kabouterpad lopen kan dus niet altijd, maar alleen in oktober. Doordat het kabouterpad een onderdeel is van de Tuin van Kapitein Rommel waar veel meer te doen en te beleven valt kan ik helaas niets terugvinden over de afstand van het kabouterpad.

Adres: Tuin van Kapitein Rommel

Stationsweg 3

1901 DZ Castricum

Meer informatie over Kabouterpad in de Tuin van Kapitein Rommel vind je hier.

Kabouterpad Schoorlse Duinen – Schoorl

Een kabouterpad van 1 km in 1 uur lopen met kinderen doe je natuurlijk niet zomaar, maar gewapend met een puntmuts als een echte kabouter, onderweg luisterend naar toffe luisterverhalen waarbij je speciale opdrachten uitvoert bij elke Duinkabouter die je tegenkomt.

Openingstijden: Tijdens de openingstijden van IJgenweis eten en drinken

Geschikt voor: Peuters en kleuters van 3 t/m 7 jaar

Prijs: €5

Tips: Bij de start ontvang je onder andere allerlei materialen die je bij het uitvoeren van de opdrachten nodig hebt. Denk hierbij aan een spiegel, een loep en meer. Er zijn twee routes: Voor de jongeren kinderen en de oudere kinderen. Aan het eind van de wandeling ontvangen de kinderen een kabouterplaat of een heuse diploma als beloning. Let op: Betaald parkeren bij P2. De honden mogen helaas niet meewandelen.

Adres: Buitencentrum Schoorlse Duinen

Oorsprongweg 1

1871 HA Schoorl

Meer informatie over Kabouterpad Schoorlse Duinen vind je hier.

Kabouterpad Zelfpluktuin – Texel

Samen met kabouter Berry loop je het 900 m lange kabouterpad en leer je hoe je jam maakt van zaadjes tot en met kabouterjam. Jammie! In de Boerderijwinkel kun je eventueel de kaboutermuts en kabouterjam kopen.

Openingstijden: Gelijk aan de Zelfpluktuin tussen 1 mei en 26 oktober

Geschikt voor: Kinderen van 2 t/m 10 jaar

Prijs: bij de prijs inbegrepen

Tips: Het kabouterpad is goed te combineren met de pluktuin, wat kinderen fantastisch vinden, en het theehuis.

Adres: De Zelfpluktuin

Middellandseweg 4

1792 CG Oudeschild

Meer informatie over deze kabouterpad vind je hier.

Kabouterpad De Bolle Buik – Heerhugowaard

Onderweg kabouterliedjes zingen, de natuur beter leren kennen, watervogels bewonderen, brandhout zoeken voor de kabouters. Dit is maar een onderdeel van de activiteiten die je kunt verwachten wanneer je het Kabouterpad De Bolle Buik loopt. Deze spannende wandeling duurt 1-1,5 uur.

Openingstijden: Gelijk aan Pannenkoekenrestaurant De Bolle Buik

Geschikt voor: Kleuters van 4 t/m 7 jaar

Prijs: €5 per kind + €10 voor de rugzak

Tips: Bij De Bolle Buik kun je heerlijke pannenkoeken eten en lekker in de speeltuin spelen. Voor de €5 die je betaalt krijgt het kind bij de start een kaboutermuts en achteraf een kabouterdiploma net als gratis limonade in het genoemde restaurant. Dit is inclusief gratis toegang tot de speeltuin. Voor de €10 kun je de rugzak lenen met spullen die onderweg nodig zijn.

Adres: De Bolle Buik

Dreef 8

1701 GP Heerhugowaard

Meer informatie over Kabouterpad in Heerhugowaard vind je hier.

Kabouterpad Schaapskooi Bergen – Bergen

Deze kabouterpad loop je in 1 á 1,5 uur. Een prachtige boswandeling voor het hele gezin. De natuur en de duinen bezichtigen, allerlei opdrachten uitvoeren en aan het eind beloond worden voor je inzet en het volbrengen van de missie.

Openingstijden: Elke zondagmiddag van 12 tot 16 uur

Geschikt voor: Kleuters van 4 t/m 7 jaar

Prijs: €2,50 per kind / €5 kaboutermuts, schmink, diploma, limonade / €10 borg rugzak

Tips: Er zijn maar een beperkt aantal rugzakken te leen dus mocht je er een willen dan doe je er goed aan van tevoren te bellen of te mailen en je deelname te reserveren. Bij Schaapskooi in Bergen kun je alleen contant betalen. Goed om hier rekening mee te houden.

Adres: De Schaapskooi Bergen

Zeeweg 2

1861 PZ Bergen

Meer informatie over Kabouterpad Schaapskooi Bergen vind je hier.

Kabouterpad Streekbos – Bovenkarspel

Een interessante schelpenroute van 1,3 km waarbij de kinderen allerlei spelletjes en natuuropdrachten moeten uitvoeren. Deze 60 minuten durende boswandeling loop je uiteraard op eigen tempo en volg je de 11 paaltjes rondom de grote plas in het Streekbos vanaf Streekbos Paviljoen.

Openingstijden: Altijd vrij toegankelijk

Geschikt voor: Kinderen tussen 3 en 8 jaar

Prijs: Gratis toegang / €1 folder / €2 kaboutermuts

Tips: De weg is zo gemaakt dat je hier prima met een kinderwagen/buggy of rolstoel kunt lopen.

Adres: Veilingweg 21

1611 BN Bovenkarspel

Meer informatie over Kabouter Streekbos vind je hier.

boswandeling maken met kinderen in kabouterbos kabouterpad lopen MamaPlaneet.nl

Kabouterpaden Noord-Brabant

Kabouterbos Mastbos – Breda

Kabouterpad Mastbos in Noord-Brabant is 1 van de 38 kabouterpaden van Staatsbosbeheer in Nederland. Gedurende de 1 a 1,5 uur durende tocht doen kinderen allerlei leuke spelletjes, ontdekkingen en opdrachten. Na afloop lijkt 1,5 km lopen in de natuur een eitje.

Openingstijden: Altijd toegankelijk

Geschikt voor: Kinderen tussen 4 en 7 jaar

Prijs: Gratis

Tips: Het kabouterpad lopen is gratis. Routeboekje met opdrachten kun je via de onderstaande link gratis downloaden thuis. Mocht je een kaboutermuts willen, inclusief wat te drinken en een kabouterpannenkoek dan betaal je daar €8 voor bij Restaurant de Boschwachter. Door een onverharde pad is deze wandeling niet heel goed geschikt voor mindervaliden en kinderwagens/buggy’s. Honden mogen in principe mee mits ze aangelijnd zijn.

Adres: Restaurant de Boschwachter Mastbos

Huisdreef 4

4836 AM Breda

Meer informatie over Kabouterpad Mastbos vind je hier.

Kabouterpad Bospark – Bakel

Een fijne kabouterbos waar peuters, kleuters en oudere kinderen zich uitstekend kunnen vermaken. Maar liefst 4 km verharde wandelpaden om over te wandelen, een kabouter klushuis, veel kabouters (deze verstoppen zich niet) om te zien, een vlindertuin, miniaturentrein en verschillende boerderijdieren. Dit kabouterpad is de moeite waard voor het hele gezin.

Openingstijden: Altijd open

Geschikt voor: Kinderen tot ongeveer 8 jaar

Prijs: Gratis

Tips: Een verharde padenbos waar zowel parkeren als entree gratis zijn. De kinderen kijken hun ogen uit. Zoveel kabouters. Hoeveel tel jij er? En hoeveel kabouternamen kun je onthouden? Er is hier zoveel te zien en te doen voor kinderen dat je hier gerust een aantal uur voor kunt uittrekken. Voor de ouders die graag geocachen met kinderen: er zijn 12-tal cashes verstopt op het gebied van 35 ha.

Adres: Roessel 3

5761 RP Bakel (Gemert-Bakel)

Meer informatie over Kabouterpad Bospark vind je hier.

Kabouterpad de Maashorst Slabroek – Nistelrode

Een bosrijke omgeving waar je 2,5 km lang groene paaltjes volgt om de kabouters te vinden. Wat hier zoal te zien en te doen is? Bosvogels voeren, gevonden afdrukken traceren aan dieren en vogelhuisjes in de bomen zoeken. Ook kan je als ouder een kaboutermap (per seizoen verschillend) huren met daarin foto’s, natuuropdrachten en kabouterverhalen om de wandeling nog leuker te maken.

Openingstijden: Altijd open

Geschikt voor: Kinderen tussen 3 en 8 jaar

Prijs: Gratis

Tips: Natuurcentrum de Maashorst heeft verschillende buitenactiviteiten bedacht voor de kinderen. Spelend leren zij over de natuur en zijn ze in beweging.

Adres: Natuurcentrum De Maashorst

Erenakkerstraat 5

5388 SZ Nistelrode

Meer informatie over Kabouterpad De Maashorst vind je hier.

Kabouterpad in het Heempark – Eindhoven

Een van de IVN kabouterpaden vind in het Heempark in Eindhoven. In plaats van de kabouters te gaan zoeken is het de bedoeling dat kinderen de kabouters komen helpen met hun werkjes. Van paddelstoeltjes zoeken, kabouterwas doen tot plantjes water geven, huppelen tussen de vlinders, over een waterleliepad wandelen en spelletjes doen.

Openingstijden: Elke woensdag tijdens de zomervakantie

Geschikt voor: Kids tot ongeveer 7 jaar

Prijs: Gratis

Tips: Een leuke variant op de welbekende kabouterpad lopen waarbij de kinderen op een leuke manier worden uitgenodigd actief te zijn in de natuur en buiten te komen spelen.

Adres: Heempark Frater Simon Deltour

Genneperweg 145

5644 RS Eindhoven

Meer informatie over Kabouterpaden in het heempark vind je hier.

TIP! Zorg voor een goede wind- en waterdichte jas

Kabouterpad Landgoed Lievensberg – Bergen op Zoom

Ook op Landgoed Lievensberg, tegenover Stayokay kun je een kabouterpad lopen. In dit geval gaat het om een fijne route van 1,2 km met 10 grote houten paddenstoelen als spellocaties waarbij de kinderen al hun zintuigen gebruiken.

Openingstijden: Onbekend

Geschikt voor: Kids van 4 tot 7 jaar

Prijs: €7,95 per knapzak

Tips: Een knapzak is goed voor 2 tot 3 kinderen. Daarin zitten de opdrachtkaarten die je onderweg gaat uitvoeren en voorwerpen die je nodig hebt voor de natuurspelletjes. In de omgeving van Natuurpoort Stayokay zijn er meer actieve mogelijkheden voor jonge en oudere kinderen. Denk hierbij aan een Blotevoetenpad (route van ongeveer van 2,5 km) of een Boswachterspad van 1,4 km voor wat oudere kinderen en tieners.

Adres: Landgoed Lievensberg

Boslustweg 1

4624 RB Bergen aan Zoom

Meer informatie over Kabouterpad op Landgoed Lievensberg vind je hier.

Kabouter Koning Kyrie avonturenpad – Hoogeloon

Vooral de boeren hadden het vroeger niet makkelijk. Hoop haalden ze uit onder andere het volksverhaal over kabouterkoning Kyrie. Koning Kyrie was volgens deze verhalen uit het Noord-Brabantse Hoogeloon de koning van de kabouters uit Kempen. Zij hielpen de boeren ‘s nachts met hun taken en werk. Tijdens het lopen van het 2,5 km lange avonturenpad staan alle 20 spelletjes en activiteiten dan ook in het teken van deze kabouterkoning.

Openingstijden: Altijd open

Geschikt voor: Peuters en kleuters

Prijs: Gratis

Tips: Een routekaart is eventueel op te halen bij Restaria Route 34 (op maandag dicht). Het kabouterpad is niet geschikt voor mindervaliden, kinderwagens/buggy’s en rolstoelen.

Adres: Koebosakkers 2- 4 2-4

5528 BV Hoogeloon

Meer informatie over Koning Kyrie avonturenpad vind je hier.

Kabouterpad Son & Breugel – Best

Bij ‘t Boshuys vind behalve een fantastische speeltuin voor de kinderen ook een super leuke kabouterpad. Kabouterpad Son staat vol hippe kabouters van familie Pluk die jou in ongeveer 1 uur alles leren over de Sonse bossen.

Openingstijden: Wisselend

Geschikt voor: Kids tot ongeveer 8 jaar

Prijs: Gratis (€3 kabouterboekje optioneel)

Tips: De openingstijden van Kabouterpad Son zijn de laatste tijd nogal wisselend. Net was de locatie waar je het opdrachtenboekje kunt ophalen. Je doet er daarom goed aan voor vertrek de website te checken (via de onderstaande link).

Adres: Sonseweg 39

5681 BH Best

Meer informatie over Kabouterpad Son vind je hier.

Kabouterpad Boswachterij – Sint Anthonis

Bij Restaurant de Heksenboom ligt een knapzak gevuld met wat lekkers klaar voor de kinderen. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je de opdrachten. De kleur van het volgende kraaltje op de kralenketting helpt je de weg te vinden naar het volgende routepaaltje tijdens deze 1,5 uur durende wandeling van 1 km.

Openingstijden: Gelijk aan Restaurant Heksenboom

Geschikt voor: Peuters en kleuters tussen 3 en 7 jaar

Prijs: €10 borg (knapzak & kabouterboek) €6 per kind

Tips: Je doet er goed aan van tevoren te reserveren door te bellen of emailen naar Restaurant Heksenboom. Houd er rekening mee dat het kabouterpad niet geschikt is voor kinderwagens, buggy’s, rolstoelen en mindervaliden vanwege de zachte ondergrond en licht heuvelachtige paden.

Adres: Restaurant de Heksenboom

Bosweg 40

5845 EB Sint Anthonis

Meer informatie over Kabouterpad Boswachterij Sint Anthonis vind je hier.

Kabouterpad Boxmeer – Boxmeer

Een deel van de kabouterpaden in ons land wordt onderhouden door vrijwilligers. Kabouter Boxmeer in Brestbos (of Brestbosch) is daar een van. Gastouder Marianne kwam met dit idee. Doordat ze regelmatig het kabouterpad in Sint Anthonis liep met haar gastkinderen, bedacht ze dat een kabouterpad wat dichterbij huis fantastisch zou zijn. Inmiddels is het kabouterpad in de Boxmeerse bossen een feit. Een vrolijke route van kabouterpaaltjes en puntmutsen helpen jouw kleine kabouter de weg te vinden in de natuur.

Openingstijden: Altijd toegankelijk

Geschikt voor: Kleintjes tot een jaar of 6

Prijs: Gratis

Tips: Een fijne route van ongeveer 1,5 km waarbij de kinderen van tevoren online het nodige kunnen printen. Van kaboutermuts knutselen, kleurplaten van de grote Niro en andere bosdieren inkleuren, kabouterliedjes zingen en opdrachten voorbereiden.

Adres: Rijkevoortseweg 2

5831 TG Boxmeer

Meer informatie over Kabouterpad Boxmeer vind je hier.

Vergeet je kind niet te beschermen tegen teken en andere insecten

Kabouterpad de Bosschuur – Wintelre

Het kabouterbos bij De Bosschuur in Wintelre is een fantastische plek voor kinderen van alle leeftijden. Zo kun je hier het kabouterpad lopen en kabouterhuisjes bekijken, maar ook in het nabijgelegen speelbos ravotten, klimmen en klauteren en hutten bouwen.

Openingstijden: In de herfstvakantie

Geschikt voor: Peuters, kleuters en oudere kinderen

Prijs: Gratis

Tips: Je herkent het startpunt aan de grote kabouter met een lamp in zijn hand. Bij de Bosschuur kun je eventueel wat te drinken kopen. Helaas kan ik er niet achterhalen hoe lang deze route is.

Adres: Bosschuur de Meren

Merenweg 2A

5513 NZ Wintelre

Meer informatie over deze kabouterpad vind je hier.

Kabouterpad de Hooiberg – Etten-Leur

Een bosrijke omgeving met het Mastbos, de Chaamse bossen en Het Liesbos. Kabouterpad de Hooiberg is een onderdeel van de laatstgenoemde. Het is een ongeveer 1,5 uur durende ontdekkingsroute voor jonge kinderen met 10 genummerde houten kabouters die je de wegwijzen en de opdrachten voorschotelen.

Openingstijden: Voor- en najaar

Geschikt voor: Peuters en kleuters

Prijs: Gratis

Tips: Op de hoek van de Elshoutweg kun je gratis parkeren en het makkelijkst naar het kabouterpad lopen.

Adres: Deurnestraat

Etten-Leur

Meer informatie over Kabouterpad de Hooiberg vind je hier.

Kabouterpad Ossenbeemd – Deurne

Ossenbeemd is een plek waar kinderen spelenderwijs kunnen leren over de natuur en duurzaamheid. Van een kinderboerderij bezoeken waar je dieren mag knuffelen, verschillende thematuinen, een bijenhal, een gebied waar je kunt picknicken met ruimte voor waterpret maar ook een plek waar je een bomenpad kan lopen of een kabouterpad.

Openingstijden: Gelijk aan het park Ossenbeemd

Geschikt voor: Peuters, kleuters en oudere kinderen

Prijs: Onbekend

Tips: Er valt hier veel te doen voor jong en oud. Desondanks kan ik, naast een plattegrond, weinig details vinden over het kabouterpad zelf.

Adres: Natuur- en Milieucentrum Ossenbeemd

Haageind 31

5751 BB Deurne

Meer informatie over kabouterpad Ossenbeemd vind je hier.

Kabouterpad Strabrechtse Heide – Heerze-Leende

Bij HeideCafe De Strabrechtse Heide kun je een knapzak ophalen met daarin een puntmuts, pakje drinken, koek en kabouterboek. Na een boswandeling van 1 km die je in ongeveer 1,5 uur loopt heb je een heuse kabouterpin verdiend.

Openingstijden: Gelijk aan openingstijden van het genoemde cafe

Geschikt voor: Peuters en kleuters

Prijs: €5

Tips: De knapzak en kabouterboek moeten voor sluitingstijd weer worden ingeleverd. De rest mag je uiteraard houden. Deze route is geschikt voor mindervaliden en aangelijnde honden mogen meelopen.

Adres: HeideCafe De Strabrachtse Heide

Plaetse 71 A

5591 TX Heeze

Meer informatie over kabouterpad Strabrechtse Heide van het Staatsbosbeheer vind je hier.

Kabouterpad Kempen – Eersel

Een door Staatsbosbeheer onderhouden kabouterpad zorgt voor 45 minuten natuur ontdekken met alle zintuigen, op een andere manier dan je wellicht gewend bent. Bij Recreatiepark TerSpegelt kun je een knapzak met wat lekkers aanschaffen of de wandeling op eigen gelegenheid maken.

Openingstijden: Gelijk aan Recreatiepark TerSpegelt (met spullen) of op eigen gelegenheid (zonder spullen)

Geschikt voor: Peuters en kleuters

Prijs: €5 + €15 borg

Tips: Het verharde pad maakt het mogelijk met het hele gezin de wandeling te maken. Van mindervaliden tot kinderwagens en buggy’s. Ook aangelijnde honden zijn welkom om mee te lopen. Tegenover De Keizer eten & drinken kun je parkeren.

Adres: Natuurpoort TerSpegelt

Postelseweg 88

5521 RD Eersel

Meer informatie over kabouterpad Kempen vind je hier.

Kabouterpad De Steengroeve – Chaam

Aan de rand van het Chaamse bos vind je de Steengroeve. Als gezin met kinderen kun je je hier fantastisch vermaken. Zo kun je hier skelteren, midgetgolfen, handboogschieten of kabouters zoeken in het kabouterbos.

Openingstijden: Gelijk aan die van De Steengroeve

Geschikt voor: Kinderen tot een jaar of 7

Prijs: Onbekend

Tips: Zowel voor jonge kinderen als voor oudere kinderen en ouders is er meer dan genoeg te doen. Van trampoline springen en solex rijden tot een indoor- en outdoor speeltuin en een natuurspeeltuin in de vorm van een heerlijke speelbos. Trek er gerust een paar uurtjes voor uit.

Adres: De Steengroeve

Industriestraat 24

4861 Chaam

Meer informatie over kabouterbos de Steengroeve in Chaam vind je hier.

Kabouterpad Gerrithoeve – Oisterwijk

Spelenderwijs genieten van de natuur? Dat lukt hier prima. Met een fantastische (overdekte) kinderspeelboerderij en een kabouterpad van een uur is er geen tijd voor verveling of schermen.

Openingstijden: Gelijk aan De Gerrithoeve

Geschikt voor: Kinderen tussen 3 en 7 jaar

Prijs: €4,50 (voor een puntmuts, knapzak met lekkers, kabouterboekje en verrassing achteraf)

Tips: Een super leuke bos met bomen voorzien van deurtjes. Met name peuters en kleuters gaan graag op ontdekking in de hoop echte kabouters te treffen. Ondertussen zijn ze lekker aan het spelen en leren in de buitenlucht. Goed te combineren met een hapje en een drankje bij de Gerrithoeve.

Adres: Gerrithoeve

Kollenburgsebaan 11a

5062 TH Oisterwijk

Meer informatie over kabouterpad de Gerrithoeve in Oisterwijk vind je hier.

Kids lopen samen kabouterpad MamaPlaneet.nl

Lees ook

Tips uit eten met kinderen + De kindvriendrijke restaurants per provincie

Leukste kinderkledingmerken voor meisjes

Dinoland Zwolle | Waar dinosaurussen tot leven komen

Kabouterpaden Overijssel

Kabouterpad de Stadshoeve – Zwolle

Een prachtig park waar je veel kunt zien en doen waaronder een kabouterpad lopen in ongeveer een uur.

Openingstijden: Altijd toegankelijk op eigen gelegenheid / Gelijk aan Bistro de Stadshoeve

Geschikt voor: Peuters en kleuters

Prijs: €1,50

Tips: Na je aanmelding bij de Bistro ontvang je een kralenketting die je langs de 9 verstopte kabouters met opdrachten leidt, maar ook een kaboutermuts en opdrachtenboekje. Voor de kaboutermuts, een leuke kleurplaat en kabouterdiploma betaal je het genoemde bedrag. In het park De Stadshoeve zijn er nog veel meer activiteiten voor jong en oud. Denk hierbij aan een kinderboerderij bezoeken, een van de moestuinen of insectenhotel van dichtbij bekijken, waterspelen en meer.

Adres: Park de Stadshoeve

Stadshagen

Arendshorstlaan 23

8043 VE Zwolle

Meer informatie over kabouterpad de Stadshoeve vind je hier.

Kabouterpad Weerribben – Ossenzijl

Bij het Buitencentrum Weerribben vind je Kabouterpad Weerribben van het Staatsbosbeheer. Een fijne paaltjesroute van ongeveer 45 minuten.

Openingstijden: Gelijk aan Buitencentrum Weerribben

Geschikt voor: Peuters en kleuters

Prijs: €3,50 + €15 borg

Tips: Bij het genoemde buitencentrum krijg je een knapzak met daarin een kabouterboek met uitleg en opdrachten en nog wat toebehoren die je onderweg nodig hebt. De knapzak en het kabouterboek moeten voor de sluitingstijd weer worden ingeleverd. Houd rekening met de mogelijke aanpassingen wegens Corona maatregelen.

Adres: Buitencentrum Weerribben

Hoogeweg 27

8376 EM Ossenzijl

Meer informatie over kabouterpad Weerribben vind je hier.

Kabouterpad Sallandse Heuvelrug – Nijverdal

Tussen de uitgestrekte heidevelden en bossen van de Sallandse Heuvelrug vind je het kabouterpad. Een gezellige paaltjesroute van 45 minuten waarbij kinderen allerlei natuuropdrachten uitvoeren.

Openingstijden: Gelijk aan Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Geschikt voor: Peuters en kleuters tussen 3 en 6 jaar

Prijs: €3,50 + €10 borg

Tips: Na het kabouterpad te hebben gelopen is het de bedoeling de knapzak samen met het kabouterboek weer in te leveren bij het buitencentrum. Verder kan je in de buurt ook een leuke dierenvriendjespad lopen met kinderen.

Adres: Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Grotestraat 281

7441 GS Nijverdal

Meer informatie over kabouterpad Sallandse Heuvelrug vind je hier.

Kabouterpad Hof Espelo – Enschede

Naast het bezoekerscentrum Koetshuis Hof Espelo, net buiten Enschede, vindt je het speelbos genaamd Klauterwoud. Daar start en eindigt het kabouterpad Hof Espelo. Een fantastische paaltjesroute van 2 km.

Openingstijden: Altijd toegankelijk op eigen gelegenheid

Geschikt voor: Peuters, kleuters en oudere kinderen

Prijs: Gratis

Tips: Super leuk in combinatie met een bezoek aan het speelbos waar je onmogelijk omheen kan. Op de site kun je de instructies downloaden zodat je het kabouterpad op eigen gelegenheid kunt lopen. Dit in verband met de Corona maatregelen.

Adres: Koetshuis Hof Espelo

Weerseloseweg 259

7522 PS Enschede

Meer informatie over kabouterpad Hof Espelo is hier te vinden.

Kabouterbos Krikkenhaar – Almelo

Het Natuurvriendenhuis ligt op de zandrug met een bos van maar liefst 4 hectare grond. Je kunt hier terecht voor een weekendje weg, midweek of langer. Als gezin genieten van de zon, rust en natuur kan ook door kabouterpad Krikkenhaar te lopen in het kabouterbos.

Openingstijden: Onbekend

Geschikt voor: Peuters en kleuters vanaf 3 jaar

Prijs: Onbekend

Tips: Bij de start ontvang je een knapzakje met de nodige materialen voor onderweg. Natuurlijk inclusief een kabouterlimonade en wellicht wat lekkers. Na afloop ontvang je als beloning een kabouterdiploma en mag je de kaboutermuts mee naar huis nemen. Ondanks een fijne website en Facebookpagina kan ik helaas nergens de details vinden over de afstand en prijs van het kabouterpad.

Adres: Natuurvriendenhuis Krikkenhaar

Krikkenhaar 11

7627 PA Bornerbroek

Meer informatie over Kabouterbos en kabouterpad Krikkenhaar vind je hier.

Lees ook

Creatief met knikkers | Knikkeren als leermiddel & knikkerbaan DIY

Zo vind je het perfecte cadeau voor de peuter

Kabouterpad de Veldschuur – Rouveen

De Veldschuur heeft in samenwerking met Staatsbosbeheer een kabouterpad aangelegd in Rouveen. Een natuurbeleving voor jonge kinderen waarbij ze kennis maken met bak, stook- en vertelkabouters en langs de gekleurde kabouterpaaltjes moeten ze 6 opdrachten uit voeren om de kabouterpin te verdienen.

Openingstijden: Gelijk aan de Veldschuur

Geschikt voor: Peuters en kleuters

Prijs: €5 (inclusief een koekje, sapje en een verrassing)

Tips: De 6 opdrachten die kinderen tijdens de kaboutertocht moeten uitvoeren zijn per seizoen verschillend.

Adres: De Veldschuur

Wijkweg 2

7954 HP Rouveen

Meer informatie over kabouterpad de Veldschuur vind je hier.

Kaboutertocht OBS Nieuwebrug Ommen – Ommen

In de buurt van het bezoekerscentrum Ommen vind je het kabouterbos waar kinderen een heuse kaboutertocht kunnen maken. Een leuke paaltjesroute waarbij kinderen kabouterliedjes zingen, opdrachten uitvoeren en onderweg een heleboel leren.

Openingstijden: In de maanden maart, april, mei, juli, augustus, september en oktober op woensdag, zaterdag en zondag

Geschikt voor: Peuters en kleuters

Prijs: €6

Tips: Wat vooral leuk is om te weten is dat de leerkrachten van het openbare basisschool Nieuwebrug de kabouterwandeling hebben ontwikkeld. Het is immers niet alleen super leuk voor de kinderen maar ook positief voor de ontwikkeling.

Adres: Bezoekerscentrum Ommen

Hammerweg 59a

7731 AJ Ommen

Meer informatie over deze natuurlijke kaboutertocht in Ommen vind je hier.

Kabouterpad Sibculo – Sibculo

De voordelen en het belang van spelen in de natuur mag absoluut niet worden onderschat. Daarom vind je ook bij Cafe Cateria Boszicht het super leuke kabouterpad Sibculo. Een boswandeling van 1.5 km waarbij kinderen als kabouter op pad gaan. Van klimmen en klauteren tot paddenstoelen zoeken en insecten van dichtbij bekijken.

Openingstijden: Altijd (op eigen gelegenheid lopen) of gelijk aan de openingstijden van Cafe Cafetaria Boszicht.

Geschikt voor: Peuters en kleuters

Prijs: Gratis (op eigen gelegenheid) / €5,95 (Tasje met kaboutermuts, pakje drinken en een snoepje, mini vergrootglas, potlood en kleurplaat en bosbingo)

Tips: Het kabouterpad Sibculo vind je rond de Spartelvijver in Sibculo. Een leuke route waarbij kinderen op zoek gaan naar kabouter voorwerpen. Leuk te combineren met een hapje en drankje bij Boszicht.

Adres: Cafe Cafetaria Boszicht

Gemeenteweg 8

7693 PM Sibculo

Meer informatie vind je hier.

Kabouterpaden Nederland per provincie

Kabouterpaden Utrecht

Kabouterpad Baarnse Bos – Baarn

In het prachtige Utrechts Heuvelrug, in het voormalige buurtstation Baarn vind je Eethuys-Café De Generaal. Hier kun je de knapzak ophalen voor het kabouterpad. Deze start bij het kabouterhuisje achter De Generaal. Vervolgens ga je 11 kabouters langs om je kabouterdiploma te verdienen.

Openingstijden: Dagelijks tussen 10.00 en 15.00 uur

Geschikt voor: Kids tussen 3 en 6 jaar

Prijs: €6,50

Tips: Door de Corona maatregelen wijzigt de werkwijze meer dan anders. Het is verstandig vooraf te bellen om te reserveren en voor eventuele andere vragen.

Adres: Eethuys-Café De Generaal

Lt. Gen. van Heutszlaan 5

3743 JL Baarn

Meer informatie over kabouterpad Baarnse Bos vind je hier.

Lees ook

Play-In Utrecht | De meest complete binnenspeeltuin voor het hele gezin

Kabouterpad Leersumse Veld – Leersum

Ook Kabouterpad Leersumse Veld vind je op de Utrechtse Heuvelrug. Deze circa 1 km lange boswandeling loop je in 45 á 60 minuten.

Openingstijden: Gelijk aan De Veldschuur / Op eigen gelegenheid altijd toegankelijk

Geschikt voor: Peuters en Kleuters

Prijs: €5 / Gratis

Tips: Normaal gesproken kun je voor €5 een knapzak, puntmuts, opdrachtenboekje, wat lekkers voor onderweg en een kleinigheidje na afloop krijgen. Door de Corona maatregelen is De Veldschuur echter dicht. Toch kun je het kabouterpad lopen op eigen gelegenheid en zonder spullen (of met eigen spullen). Bij twijfel of veranderingen, check de website via de link hieronder of bel.

Adres: De Veldschuur

Maarsbergseweg 18A

3956 KW Leersum

Meer informatie over kabouterpad Leersumse Veld vind je hier.

Kabouterpad Restaurant ‘t Hoogt – Soest

Restaurant ‘t Hoogt heeft een heuse kabouterbos waar je een kabouterpad kunt lopen. De kabouterpaaltjes wijzen je de weg langs de 11 kabouters die ieder een opdracht voor je hebben. Deze dien je goed uit te voeren om de beloning te verdienen.

Openingstijden: Gelijk aan Restaurant ‘t Hoogt

Geschikt voor: Peuters en kleuters

Prijs: Onbekend

Tips: Check de website voor wijzigingen of bel het restaurant.

Adres: Restaurant ‘t Hoogt – Soest

Van Weerden Poelmanweg 220

3768 MN Soest

Meer informatie over kabouterpad Restaurant ‘t Hoogt vind je hier.

Kabouterpaden Nederland per provincie

Kabouterpaden Zeeland

Kabouterpad Boswachterij Westerschouwen – Westerschouwen

In het prachtige Schouwen-Duiveland vind je Kabouterpad Boswachterij Westerschouwen. Tijdens de wandeling wijzen de kleurrijke kabouterpaaltjes en kralenketting je de weg. De bedoeling is de opdrachten goed uit te voeren zodat je bij terugkeer een leuke beloning krijgt.

Openingstijden: Gelijk aan Excursieschuur Westerschouwen

Geschikt voor: Kids tussen 2 en 7 jaar

Prijs: €5 + €10 borg

Tips: Bij de Excursieschuur ligt een gevulde kaboutertas klaar met materialen die onderweg nodig zijn en een opdrachtenboekje. Deze moeten na afloop weer worden ingeleverd. De kaboutermuts mag mee naar huis.

Adres: Excursieschuur Westerschouwen

Kraaijensteinweg 140

4328 RD Westenschouwen

Meer informatie over Kabouterpad Boswachterij Westerschouwen vind je hier.

Kabouterpad Clingse Bossen – Kapellebrug

Naast een geweldige natuurspeeltuin van 800 vierkante meter in de Clingse Bossen met een waterspeelpark, verschillende klimvoorzieningen en een kleine openluchttheater vind je hier ook een kabouterpad. Een leuke tocht van 1,5 km met houten kaboutertjes.

Openingstijden: Altijd open

Geschikt voor: Peuters, kleuters en oudere kinderen

Prijs: Gratis

Tips: Een fantastisch speelbos waar deze kabouterpad een onderdeel van is. Trek er gerust een dagdeel voor uit want hier ben je niet zomaar weg.

Adres: Van Hogendorplaan

4565 EP Kapellebrug

Meer informatie over kabouterpad Clingse Bossen vind je hier.

Kabouterpad Braakman-Noord – Biervliet

In het prachtige Zeeuws-Vlaanderen kun je kabouterpad Braakman-Noord lopen. Een 1500 km lange boswandeling waarbij je als een echte kabouter allerlei opdrachten moet uitvoeren om een beloning te krijgen.

Openingstijden: Gelijk aan Braakman Boerderij

Geschikt voor: Peuters en kleuters

Prijs: €5

Tips: In principe kun je tussen 13.00 en 15.30 uur starten met lopen. Mindervaliden, kinderwagens, buggy en honden zijn hier helaas niet toegestaan. Ze laten de kabouters schrikken.

Adres: Braakmanboerderij

Braakmanweg 5

4521 PV Biervliet

Meer informatie over kabouter Braakman-Noord vind je hier.

kabouterpad lopen met kind en paddenstoelen en kabouters zoeken in het kabouterbos MamaPlanee.nl

Kabouterpaden Zuid-Holland

Kabouterpad Bentwoud – Benthuizen

In het mooie Bentwoud kun je het kabouterpad Bentwoud lopen van 1200 m. Je start de wandeling vanaf parkeerplaats Bentwoud-west. Hier ontvang je een kaboutertas met een kaboutermuts, koek, wat te drinken en een Staatsbosbeheer Kabouterboek met opdrachten die je onderweg uitvoert. Na afloop heb je een kabouterpin verdiend.

Openingstijden: Altijd toegankelijk voor vrij lopen

Geschikt voor: Peuters en kleuters

Prijs: €5 + €15 borg

Tips: Normaalgesproken kun je bij Restaurant Roest op Golfbaan Bentwoud de genoemde spullen halen, maar door de Corona-maatregelen is dit afgeschaft. Wel kun je de route op eigen gelegenheid lopen.

Adres: Parkeerplaats Bentwoud-West

Wilde Venenpad

Bentwouden

Meer informatie over kabouterpad Bentwoud vind je hier.

TIP! Denk aan een anti-tekenspray

Duinkabouterpad Hollands Duin – Noordwijk

Duinkabouterpad Hollands Duin is een mooie route van ongeveer 1500 meter. Op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer parkeer je gratis de auto, haal je de nodige spullen bij Restaurant Langs Berg en Dal en start je met de wandeling van het onderstaand adres.

Openingstijden: Gelijk aan Restaurant Langs Berg en Dal

Geschikt voor: Kids tussen 3 en 9 jaar

Prijs: €6,50

Tips: Erg leuk voor kinderen. Houd rekening met de gewijzigde regels wegens Corona-maatregelen. De tocht op eigen gelegenheid maken kan altijd. Wellicht heb je thuis een kaboutermuts liggen, kun je zelf de wangen rood schminken en een knapzak vullen voor onderweg.

Adres: Restaurant Langs Berg en Dal

Langevelderlaan 22

2204 BD Noordwijk

Meer informatie over Duinkabouterpad Hollands Duin vind je hier.

Kabouterpad Waalbos – Ridderkerk

In het jonge Waalbos kun je ook een leuk kabouterpad lopen. Deze is speciaal aangelegd voor jonge natuurliefhebbers die zich graag door kabouter Rezoord en Corvus de Kraai laten leiden door het bos.

Openingstijden: Altijd

Geschikt voor: Peuters en kleuters

Prijs: €3

Tips: Bij de Molen aan de Waalweg en de bibliotheek in Ridderkerk centrum kun je het opdrachtenboekje kopen voor het genoemd bedrag. Hier krijg je ook de kabouterdiploma.

Adres: Ross Lovell

Waalweg 3 Rijsoord (Ridderkerk)

Meer informatie over kabouterpad Waalbos vind je hier.

Het Kabouterpad Rhoon- Poortugal

In het mooie IJsselmonde kun je kabouterpad Rhoon lopen met kinderen. Deze ongeveer 1 km lange boswandeling loop je met de bij Abel Restaurant opgehaalde begeleiderstas en kindertas met benodigdheden voor onderweg. In het grote Staatsbosbeheer Kabouterboek staan de opdrachten die je gaat uitvoeren.

Openingstijden: Gelijk aan Restaurant TASMAN & Abel restaurant

Geschikt voor: Peuters en kleuters

Prijs: €6,50 + €10 borg

Tips: Houd er rekening mee dat je van tevoren dient te reserveren bij het restaurant TASMAN terwijl je 400 meter verderop de nodige spullen kunt ophalen bij Abel restaurant. Check de website voor wijzigen.

Adres: Abel restaurant

Albrandswaardsedijk 194

3172 XB Poortugaal

Meer informatie over het kabouterpad Rhoon vind je hier.

Kabouterpad Plaswijckpark – Rotterdam

Een heerlijke park met verschillende speeltuinen, een Rosarium, een minidierentuin met dassen, ara’s, uilen en fazanten maar ook een leuk kabouterpad.

Openingstijden: Gelijk aan openingstijden Plaswijckpark

Geschikt voor: Alle leeftijden

Prijs: Bij de prijs voor het park inbegrepen

Tips: Maak er een leuk dagdeel uit van want hier ben je niet zomaar weg. Kinderen van alle leeftijden vermaken zich hier uitstekend waar het kabouterpad maar een klein onderdeel van is.

Adres: Familiepark Plaswijckpark

Ringdijk 20

3053 KS Rotterdam

Meer informatie over het Kabouterpad Plaswijckpark vind je hier.

Dat waren ze allemaal. Een overzicht van alle kabouterpaden in Nederland. Mis je er een, laat het mij weten in een reactie onder dit artikel en dan voeg ik het toe. 

Kabouterpaden Nederland MamaPlaneet.nl

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

4 gedachten over “Alle kabouterpaden Nederland per provincie”

Plaats een reactie