Ameland met kinderen | De leukste activiteiten en tips

Het waddengebied in Nederland is 5 bewoonde en 3 onbewoonde eilanden rijk. Ameland is een van de bewoonde Waddeneilanden en een gemeente dat bij de provincie Friesland hoort. Met een oppervlakte van minder dan 60 vierkante kilometer (25 kilometer lang en 5 kilometer breed) aan land, bijna 110 vierkante meter water, een strand van 27 km lang, ongeveer 4000 inwoners, 115 monumenten, schone lucht, brede strand, prachtige natuur en lekker eten is een weekendje Ameland met kinderen meer dan een goed idee. We hebben de leukste activiteiten en tips voor je op een rij gezet.

Leuke dorpjes vol bezienswaardigheden

Je zult merken dat wanneer je gaat kamperen op Ameland, eigen vervoer goud waard is. Zeker wanneer je met kinderen op pad gaat en meer bagage mee hebt dan anders. Vanaf het Friese plaatsje Holwerd kun je met de veerboot en eigen auto in 50 minuten naar de overkant. Je bent een half uur langer onderweg dan met de sneldienst, maar het is goedkoper en je hebt de auto mee. Neem vooral ook de (elektrische) fietsen mee of huur een tandem. Het is een fantastische manier om de omgeving te ontdekken. Houd er wel rekening mee dat er altijd veel wind op staat en zelf fietsen voor de kinderen voor onnodige uitdagingen kan zorgen.

Dit Waddeneiland (waar de Nederlandse film Penny’s Shadow werd opgenomen) bestaat uit 4 dorpjes: Hollum, Ballum, Nes en Buren. En buurtschappen Kooiplaats en Ballumerbocht. Fiets, wandel, maak kennis met de inwoners, stop bij een ijszaak of souvenirshop, bezoek een kaasboerderij of vleeshouwerij, ga uiteten, maak kennis met de levendige geschiedenis door musea te bezoeken en monumenten te ontdekken. Al bij al een bijzondere ervaring wanneer je op Ameland bent met kinderen.

Leuke activiteiten in de natuur

Waarschijnlijk de reden waarom je een reis naar Ameland overweegt: De natuur. Ontstressen tijdens je vakantie of weekend weg is wakker worden met het geluid van de zee. De combinatie van zoet en zout water zorgt ervoor dat er verschillende soorten groen groeien. Maar liefst 500 van 1400 plantensoorten die Nederland kent komen hier vandaan. Ook voor kinderen heeft Ameland een aantrekkelijk aanbod aan outdoor activiteiten in de natuur. Zo kun je op het strand heerlijke wandelingen maken, paardrijden, vliegeren, zandkastelen bouwen, kitesurfen, strandzeilen, skydiven en veel meer. Verder kun je op het eiland, tennissen, midgetgolfen, bowlen, zwemmen, mountainbiken en verschillende kindvriendelijke fiets- en wandelroutes uitproberen.

Hallum

De in 1880 van gietijzer gebouwde vuurtoren Bornrif is maar liefst 55 meter hoog, heeft 15 verdiepingen en telt 236 traptreden. Het staat in Hollum, het grootste dorp van het eiland. Het kan als een pittige uitdaging worden gezien met als beloning een indrukkende uitzicht over het westelijke deel van Ameland. Niet perse een aanrader met een baby of peuter, maar oudere kinderen vinden dit een leuke uitdaging. Hoewel er sinds 2005 geen vuurtorenwachter meer te vinden is kun je op elke verdiepingen wel een tentoonstellingen bijwonen waarbij de digitale vuurtorenwachter interessante informatie deelt over de vuurtoren maar ook over andere eilanden.

Direct naast de vuurtoren van Ameland staat een leuk pannenkoekenrestaurant met een binnen- en buitenspeelhoek voor kinderen. Maar je kunt ook het bos in waar je samen een kabouterpad kunt lopen of klimmen en klauteren in de speeltoestellen. In het bos is er speelgelegenheid bij de bosspeeltuin en speeltuin Hollumersbos. Kids tot een jaar of 6 vermaken zich hier prima voor een paar uur.

Waarschijnlijk het meest bijzondere museum als je op Ameland met kinderen bent: Maritiem Centrum Abraham Fock. Met een fantastische replica van een scheepsbrug, kapiteinsverhalen en een indrukwekkende collectie van radiocommunicatie, navigatie en reddingsacties door de jaren heen. Hier kun je ook een demonstratie van een paardenreddingsboot bijwonen. Een publiekstrekker dat ongeveer 14 keer per jaar plaatsvindt op het eiland.

Andere musea in Hollum die wellicht een leuk bezoekje met kinderen zijn: Cultuurhistorisch museum Sorgdrager, Koren- en Mosterdmolen De Verwachting en Bunkermuseum.

Ballum

Het kleinste dorpje van het eiland telt maar 350 inwoners. Tijdens je bezoek aan Ameland met kinderen is de kaasboerderij erg leuk. Vooral omdat er alpaca’s in de tuin staan.

Verder kun je hier het Krûmeltjesspoor lopen. Een ontzettend leuke route met een uil in de boom, geheimzinnige hutten, kikkers en zwerfkeien die ‘s nachts in krûmels veranderen en mensen in huis en tuin helpen met de afwas en planten. Ze zijn heel lief en dol op de natuur, planten, dieren, kinderen en elkaar.

Bij het Nobels Nostalgisch museum staat Tjeerd Nobel zijn collectie van het vakmanschap van vroeger centraal. Denk hierbij aan oldtimers, fietsen, maar ook muziekinstrumenten, schoolspullen en speelgoed.

Wat ook de moeite waard kan zijn is het vliegveld waarvan je een rondvlucht over het eiland en omgeving kunt maken. Met een spectaculair uitzicht als beloning!

Nes

Nes staat vooral bekend om het recreatiegebied De Vleijen, in de buurt van Buren. Een paradijs voor kinderen. Een fantastische speeltuin met een kasteel middenin de vijver, een toffe glijbaan, klimpaal en een vlot als onderdeel van een prachtig stukje natuur. Omringd door slingerende schelpenpaden, duinen, struiken en natuurlijk water. Het is absoluut geen straf om hier een dagdeel door te brengen met het gezin.

Een van de andere geweldige activiteiten voor kinderen op het eiland is zeerobben spotten. Neem vooral je verrekijker mee want je gaat de Waddenzee op varen en vanaf het schip zeehonden bewonderen. Je kunt de rit ook combineren met een bezoek aan de schelpenbank waar je de schelpen zelf mag zoeken en uiteraard houden.

Verder kun je hier wandelroute Paddenpad van 2,6 km lopen met een spannend pad over het water, een klimtoren en leuke weetjes over de natuur.

Andere musea en monumenten in Nes zijn Brandspuithuuske en Korenmolen De Phoenix.

Buren

Met 750 inwoners is Buren het op een na kleinste dorp van het eiland. Desalniettemin valt hier genoeg te beleven tijdens je bezoek met de kinderen.

Bij Natuurcentrum Ameland draait alles om de natuur en de natuurlijke procesessen in de omgeving. Met imposante kleine aquaria en een grote aquarium met voorstellingen maar ook opgezette dieren. Een bijzondere uitkijktoren met uitzicht op het wad en de Noordzee. Hier vind je ook een geweldige blotevoetenpad die de kinderen ongetwijfeld zullen waarderen.

Bij Landbouw-Juttersmuseum Swartwoude draait alles over het leven van de boeren rond het jaar 1900. Een leerrijke omgeving met onder andere oude werktuigen, 19e eeuwse politiepaarden- en honden (levende have) en kleinvee. Omdat het boerenleven vroeger grotendeels draaide om overleven, werd het vaak gecombineerd met vissen, jagen en jutten (op het strand gevonden items vinden en houden). Hier zie je bijvoorbeeld de meest bijzondere vondsten door de eeuwen heen.

Aan de oostzijde vind je het grote natuurgebied ‘t Oerd (ook wel bekend als Oerd en Hon). Een buitengewoon mooi stukje Ameland die je tijdens je bezoek met kinderen absoluut niet wilt missen. Extra hoge duinen, mooi uitzicht over de ontelbaar aantal broedvogels als blauwe en bruine kiekedief, wulp, sprinkhaanrietzanger, eidereend, kluut, bergeend, tapuit en visdief. Maar ook tureluur, scholekster, bonte strandloper en grutto kun je hier zien.

Ameland met kinderen leuke activiteiten en tips wat te doen MamaPlaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Sandra

Plaats een reactie