Anticonceptie voor mannen afgekeurd vanwege bijwerkingen

Heb je het al gehoord? Zo een 350 mannen hebben een jaar lang vrijwillig anticonceptie voor mannen getest, namelijk de prikpil. Uitslag: afgekeurd door onacceptabele bijwerkingen. Waarom ik dat zo bijzonder vind en hoe ik hierover denk?

De test vroegtijdig gestopt door bijwerkingen die ons vrouwen niet onbekend zijn

De heren kregen een combinatie van hormonen toegediend die ze tijdelijk onvruchtbaar maakt. Depressies, acne en een verhoogd libido waren de reden dat het onderzoek eerder dan gepland stopte. In werkelijkheid zijn dit vergelijkbare klachten die wij vrouwen ook krijgen. Waarom zijn deze klachten bij ons wel acceptabel?

Lees ook: Menstruatieverlof invoeren in Nederland

Of wij nou de anticonceptiepil gebruiken of een prikpil, er zijn weinig dames die hier geen nare klachten bij krijgen. Wij komen aan, krijgen ineens acne, worden depressief en krijgen minder zin in seks. Uiteraard is iedereen anders en verschilt het per vrouw. Maar een vergelijkbaar anticonceptiemiddel met vergelijkbare bijwerkingen voor dames is al jaren op de markt. Ondanks de berichten van de laatste tijd over mogelijke risico’s. Hoeveel invloed heeft jarenlang binnenkrijgen van onbekende hoeveelheid hormonen op je gezondheid?

Wist je dat je op langer termijn meer kans hebt op borst,- lever en baarmoederhalskanker maar ook trombose? Of dat het invloed heeft op je vruchtbaarheid?

Anticonceptie voor mannen - sportende man
Toch vind ik het heel positief dat er onderzoeken worden gedaan. Want anticonceptie is meer dan de pil die vrouwen ‘moeten’ slikken. Anticonceptie is meer dan de condoom die de man bij de drogist haalt. Het is goed dat er naar alternatieven wordt gezocht. Worden er ook weer uitgebreid onderzoeken gedaan naar de vrouwelijke vorm?

Lees ook: Tienermoeders | 7 prachtige verhalen met een boodschap

Persoonlijk ben ik jaren geleden gestopt met de pil. Ik voelde me er niet goed bij. Rare klachten kreeg ik ervan. Als tiener al. Ik wist dat het door de pil kwam. Eenmaal gestopt, kreeg ik al vrij snel mijn energie terug. Geen rare buikkrampen, geen donkere wolken. Eigenlijk is het niet zo heel gek. Je lichaam krijgt extra hormonen toegediend waar het niet mee om kan gaan.

Anticonceptie is belangrijk! Toch zou ik iedereen willen aanraden zich goed in te lezen over de mogelijkheden, de bijwerkingen, de mogelijke risico’s.

Wat voor een anticonceptie gebruik jij? Heb je last van nare bijwerkingen? Hoe ga je hiermee om? Wat is jou mening over het onderzoek van de prikpil bij mannen?

man met buikpijn

Sandra

Deze ambitieuze duizendpoot is de oprichtster van MamaPlaneet, getrouwd en mama van 2 prinsesjes. Na jarenlang met kinderen te hebben gewerkt, heeft ze in de opvoeding haar grootste passie gevonden. Verder heeft ze de meest uiteenlopende liefdes voor onder andere spelend leren, reizen, besparen, lekker eten en schrijven.
Sandra

12 gedachten over “Anticonceptie voor mannen afgekeurd vanwege bijwerkingen”

 1. Na de geboorte van ons derde kind heeft mijn man zich laten steriliseren en hoefde ik gelukkig geen anticonceptiepil meer te gebruiken. En als ik zo al die verhalen over borstkanker en allerhande hoor opduiken de laatste jaren ben ik enorm blij dat ik al 23 jaar pilvrij ben. Op mijn veertigste ben ik in de pré-menopauze terecht gekomen, iets vroeger dan normaal, ondertussen ben ik vijftig en heb ik het gevoel dat ik door die fase bijna door ben, gelukkig maar. Het eerste wat de huisdokter je aanraadt als je in de menopauze sukkelt is : hormonen. Ongelooflijk, zelfs aan vrouwen die alles preventief laten afnemen omdat ze een hoger risico lopen om borstkanker te krijgen wordt dit soms aangeraden, hoe kàn dit nu???? Gelukkig kreeg ik er migraine van dus heb ik nooit hormonen genomen, weeral tien jaar minder aan de hormonen dus. En zonder gaat het ook. Maar, om to the point te komen, als ik zo bekijk wat die hormonen met mijn lichaam doen tijdens de menopauze, niet normaal, zo krachtig, wat doet die anticonceptiepil dan niet? Het hele hormonenpillengedoe ligt erg gevoelig bij mij, ik denk stiekem dat dat pilletje voor heel veel kankerellende heeft gezorgd, in het lichaam van de vrouwen die ze nemen, maar ook via de afvalstoffen die terug in ons drinkwater terechtkomen .
  En die prikpil bij mannen? Het blijven mannen hé?! 😉
  Sorry voor de lange reactie…

  Beantwoorden
  • Ik ben blij met je lange reactie. Dat wist ik niet. Dat het zelfs zelfs aan vrouwen wordt aangeraden die alles preventief laten verwijderen. Het ergste vind ik dat de mensen niet volledig worden geinformeerd over de gevolgen. Persoonlijk vind ik dat we daar recht op hebben. En ja het blijven wel mannen, maar zijn de betrokkene artsen ook allemaal artsen dat ze de bijwerkingen onacceptabel vinden? Het is toch mega krom?

   Beantwoorden
 2. Vind het ook heel krom dat mannen hiervan afzien om deze redenen, maar dat vrouwen al jaren de pil moeten slikken. Wat mij betreft mag er meer onderzoek komen. Toegediende hormonen wil ik niet meer, ook ik kreeg soortgelijke klachten als jij. Momenteel koperspiraal, hoewel dat ook niet alles is (bloedingen zijn bijvoorbeeld heftiger), maar alternatief (sterilisatie of condooms) vind ik ook niks. Dan dit maar..

  Beantwoorden
  • Ik ben voor meer onderzoek. Ik heb mij wel laten informeren over de spiraal maar vind het allemaal maar niets. Onder andere om de redenen die jij ook benoemt. Het is krom dat je geen fatsoenlijke keus hebt dus maar voor een spiraal ‘moet’ kiezen. We leven in een zeer moderne wereld, hoogste tijd dat er iets beters komt als anticonceptie. Tot die tijd, ouderwets aan de rubber. De mannen en de prikpil, ik vind het zo mega krom. Ik was nogal gefrustreerd dus moest ik in een blog mijn ding kwijt. Ik bedoel, kom op!

   Beantwoorden
   • Dat zegt Merel ook niet. Mannen zijn wel net zo verantwoordelijk voor een zwangerschap als de vrouw. It takes 2 to make a baby.

    Beantwoorden
 3. Hier momenteel mirena met relatief weinig klachten. Ik ben niet 100% tevreden, maar het is stukken beter als de pil dus het moet voorlopig maar zo. Mijn man wil wel sterilisatie, maar het wordt hem afgeraden door de arts met een medische oorzaak, hopelijk volgend jaar niet meer en zo niet ga ik maar nadenken of ik het anders wil laten doen, maar nog een keer een mirena heb ik het liefst niet, zonder hormonen is uiteindelijk het prettigst.

  Beantwoorden
 4. Ik heb een mirena gehad maar zowel plaatsen als eruit halen zeer pijnlijk proces. Kennelijk ligt mijn baarmoedermond erg diep oid dus kon niet bij de huisarts. Moest door de gynaecoloog geplaatst en verwijderd worden. Zonder verdoving en met allerlei hulpmiddelen.

  Dus daarna wilde ik geen spiraal meer. Toen aan de micogynon maar werd plotseling door de verzekeraar niet meer vergoedt. Kreeg toen iets goedkopers waarvan ik klachten kreeg. Lees op internet vergelijkbare verhalen. Echt… verzekeraars….alles voor het geld.

  Zit nu na te denken over zo’n app om je temperatuur bij te houden. Maar juist gisteren een nieuwsitem dat die onbetrouwbaar zouden zijn. Al moet ik zeggen dat ik niet vond dat die “onderzoekers” een goed onderbouwd verhaal hadden. Klonk meer als propaganda voor de pil….

  Echt veel twijfels want voor nog een wondertje heb ik helaas niet genoeg energie en aandacht. Ik vind dat een kind daar “recht” op heeft.

  Misschien sterilisatie maar ik hoor dat het libido van de man daarmee achteruit kan gaan. Om maar niet te spreken over de kwaliteit van de ejaculatie.

  Het lijkt wel alsof er geen methode is waarbij de seks leuk blijft 😅

  Sorry voor de lange post. Maar dat was mijn visie in een “notendop” 🤣🤣

  Beantwoorden

Plaats een reactie