Maxi-Cosi, isofix, achterwaarts vervoeren en i-Size: bekende termen in de wereld van kinderen veiligheid vervoeren. Zeker omdat je hier als ouder direct mee te maken krijgt. Waar let je op bij aanschaf eerste autostoeltje en hoe bescherm je je kleine door optimale bescherming te bieden onderweg?
Geschiedenis van de autostoel
In 1933 kwam een Amerikaans bedrijf met de allereerste autostoel in de vorm van een stoffen zitverhoging met als doel: het leven van ouders makkelijker maken. Doordat kinderen op een zitverhoging zaten werd etteren op de achterbank lastiger gemaakt en waren ze vanaf de voorbank beter in de gaten te houden door ouders.
De komst van een Y-harnas in 1962 waarmee het kind aan de zitverhoging vastgezet kon worden en beschermen in geval van een frontale botsing was wel gericht op de veiligheid, maar kwam vermoedelijk te vroeg op de markt. Er was hier geen animo voor destijds. Dat terwijl de driepuntsgordel die we vandaag de dag nog steeds gebruiken toen al een paar jaar op de markt was.
In de jaren ’70 werd het belang omtrent het verkleinen van letselschade en verkeersdoden voorkomen groter en werd de autogordel in 1971 in de Verenigde Staten en in 1975 in Nederland verplicht voor nieuwe auto’s. Omdat deze niet voor kinderen onder een bepaalde lengte geschikt zijn, maar wel onmisbaar zijn voor de veiligheid, werden ook autostoelen snel daarna verplicht.
Tegenwoordig kennen we autokinderzitjes in de vorm van een babyautostoeltje, kinderautostoeltje, zitverhoger, maar ook een zogenaamde combinatiestoel. En is het in Nederland bij de wet verplicht kinderen tot een lengte van 135 centimeter in een goedgekeurd autostoel te vervoeren. Alle autostoeltjes moeten dan ook aan de strenge Europese veiligheidseisen ECE 44/03, ECE 44/04 en/of I-SIZE norm (ECE R129) voldoen.
Veilig op pad
Natuurlijk is een goedgekeurd en veilige stoel een pre, maar in combinatie met gebruik beïnvloed je de kans op letsel in geval van een verkeersongeval aanzienlijk. Dat houdt niet alleen in dat je het juiste stoeltje op het juiste moment gebruikt maar ook op de juiste manier vastzetten.
♦ Zo is een Isofix autostoeltje veiliger omdat het steviger zit en minder ruimte bied voor fouten bij vastzetten. Hieronder een aantal instructie filmpjes.
♦ Maar denk ook zeker aan om de jas uit te trekken, zodat de riemen goed vastgetrokken kunnen worden om het kind tijdens de botsing optimaal te kunnen beschermen. Is de jas uittrekken geen optie, dan is de jas openmaken zodat deze over de riempjes heen valt een goed idee.
♦ Vervoer een pasgeboren baby in een verkleiner in de autostoel om wegzakken te voorkomen tijdens de reis.
♦ Stap niet te snel over van een baby naar een peuterstoeltje in de rijrichting wegens de al dan niet goed ontwikkelende nekspieren van de kleine en optimale bescherming in het verkeer.
♦ Vervoer het kind zo lang mogelijk in een kinderzitje met rugleuning.
♦ Kies voor een exemplaar met slaapstand, zeker wanneer je weet dat je kind snel in slaap valt onderweg of dat je lange autoritten gaat maken samen.
♦ Laat een kind, zeker een jong kind, nooit alleen in de auto achter. Ongeacht het weer is een baby, dreumes, peuter of kleuter niet in staat zichzelf te redden mocht dat nodig zijn.
Baby veilig vastzetten in maxi-cosi
Baby autostoeltje vastzetten met gordel
Peuter autostoel vastzetten met gordel
Kinderstoel vastzetten met gordel
Een baby- of peuterstoeltje vastzetten met Isofix
Waar moet ik op letten bij kopen autostoeltje?
De keuze is enorm en kan overweldigend zijn. Doe daarom je eigen onderzoek voordat je een erkend verkooppunt inloopt om een kinderzitje aan te schaffen.
♦ Hoewel het verplicht is, is het goed zelf ook op de veiligheidsnormen te letten.
♦ Hoe wil je de autostoel bevestigen? Een isofix is fantastisch, maar kan alleen in een auto (uit 2006 of jonger) met een isofix-bevestiging.
♦ Een 3 in 1 kinderwagen bestaat uit een autostoeltje, onderstel en buggy inzet. Deze is dus vanaf de geboorte te gebruiken (groep 0 of groep 0+) en bevat items die je ook vaker op de baby uitzetlijst terugvindt.
♦ Baby maar ook oudere kinderen morsen. Kies daarom voor een autostoeltje met een afneembare hoes die je in de wasmachine kan wassen.
♦ Wil je een tweedehands autostoeltje aanschaffen? Let er dan op dat deze niet betrokken is geweest bij een verkeersongeluk, anders is het niet meer veilig en bied het nagenoeg geen bescherming meer. Maar wees ook alert op beschadigingen, goedwerkende sluitingen en levensduur.
- Recensie: De verdwenen steden 3: Het eeuwige vuur van Shannon Messenger - 28 november 2024
- Recensie: Fabulant 3: De strijd om het stelsel - 1 oktober 2024
- De juiste zitzak kiezen: het belang van de maat, vulling en stevigheid - 1 oktober 2024