Voorbereid op pad: de autovakantie-checklist

De vakantieperiode is begonnen en met de huidige versoepelingen kunnen we weer wat meer op reis. Een vliegreis zit er misschien nog niet in waardoor veel mensen kiezen voor een thuisvakantie. Veel anderen zullen besluiten om met de auto op pad te gaan. Hoog tijd dus om weer even na te gaan hoe je een autoreis nou het veiligste aanpakt. Hoewel het in Nederland niet verplicht is om bepaalde dingen in de auto te hebben, zijn sommige items wel sterk aan te raden. Dit is echter per land verschillend. Ga je binnenkort een lange autoreis maken? Gebruik dan deze checklist!

Leestip!

10 dingen die invloed hebben op de kosten van je autoverzekering

Lange autorit met hoogbegaafd kind: Met deze tips vermaken ze zich gegarandeerd

Controleer je wagen voor de autovakantie

Wist je dat onderweg pech krijgen grotendeels veroorzaakt wordt door je rijgedrag en onderhoud van de auto? Het laatste wat je wilt is onderweg naar je vakantieadres noodgedwongen moeten stoppen omdat je bent vergeten je oliepeil na te kijken of de distributieriem niet op tijd hebt vervangen. Behalve dat dit ontzettend vervelend is, kost het ook onnodig meer geld. Maak je auto vakantieklaar door deze een kleine onderhoudsbeurt te geven. Wanneer je super handig bent en aan auto’s sleutelen je hobby is kun je dit deels ook zelf doen. Maar je kunt het ook door een garage laten doen. Wat wordt er gedaan bij een kleine beurt? Olie verversen, oliefilter vervangen, koel,- en remvloeistof worden bijgevuld, de auto wordt nagekeken op eventuele lekkages, bandenspanning en slijtage van de remmen wordt gecontroleerd, net als de accu, verlichting, schokdempers, uitlaat en distributieriem. Houd er rekening mee dat de checklist per garage kan verschillen.

Wist je dat je de airconditioning het beste het hele jaar door kan gebruiken? Dus ook in de winter. Hierdoor geniet je meer van de voordelen in de zomer. Vergeet ook deze niet na te laten kijken voor je vakantie.

EXTRA TIP! Voor vertrek de auto grondig stofzuigen, wassen en schoonmaken is geen overbodige luxe.

Plan je route vooraf

Door van tevoren te bepalen welke route je gaat rijden voorkom je veel stress. Met de handige tools en apps van tegenwoordig kun je vooraf zien welke wegen je wegens de zomerdrukte beter kunt mijden, waar de fijnste hotels en restaurants met een speeltuin zijn langs de weg en waar je het goedkoopst kunt tanken. EXTRA TIP! In landen als Duitsland en Oostenrijk kun je de borden ‘Autohof’ volgen langs de snelweg. Door deze te volgen ga je van de snelweg af om voordeliger te tanken. Het loont echt! En extra voordelen van je route vooraf plannen zijn natuurlijk de kinderen. Op deze manier hebben ze telkens de stoppunten om naar uit te kijken.

Verplichte zaken en de papierwinkel

In Nederland zijn er geen verplichte voorwerpen die je in je auto moet hebben. In geval van autopech of een ongeluk moeten bepaalde items echter wel verplicht worden gebruikt. Denk hierbij aan een gevarendriehoek. In het buitenland gelden er per land weer andere regels. Zo zijn onder andere de eerder genoemde gevarendriehoek, reflecterende veiligheidsvesten, EHBO-doos in meerdere landen verplicht. Controleer welke papieren en materialen verplicht en handig zijn om mee te nemen op de autovakantie. Hieronder een checklist waarmee je sowieso goed zit. Desondanks is het verstandig de veranderingen te volgen, aangezien regels regelmatig worden aangepast. Zo was een alcoholtest in de auto verplicht in Frankrijk, maar dit is medio 2020 afgeschaft. Hetzelfde geldt voor de reisdocumenten. Voor sommige landen voldoet een ID-kaart, voor andere heb je een paspoort nodig.

♦ Geldig identiteitskaart of paspoort voor alle gezinsleden

♦ Geldig rijbewijs

♦ Kentekenbewijs

♦ Groene kaart (print de digitaal ontvangen kaart uit of sla het document zo op dat het bij de hand is indien nodig)

♦ Europees Schadeformulier

♦ Zorgverzekeringspas voor alle inzittenden

♦ Gebruiksaanwijzing van de auto

♦ Noodhamer autoraam

♦ Reservesleutel

♦ Milieusticker of vignet voor landen waar je doorheen rijdt en vakantieland (Duitsland, Frankrijk, België, Denemarken, Spanje en steeds meer andere landen hebben milieu zones)

♦ Gevarendriehoek

♦ Reflecterend veiligheidsvesten voor alle inzittenden

♦ Nagekeken en bijgevulde EHBO-doos –> lees verder in het artikel over de geadviseerde inhoud

♦ Reservewiel, krik, reserve lampen, koelvloeistof, motorolie, startkabels, zekeringen, brandblusser

♦ Voldoende medicijnen die het gezin gebruikt inclusief medisch paspoort, paracetamol etc

♦ Bankpasjes & creditcards voor onderweg tanken, eten & drinken betalen etc.

♦ Kleingeld voor toiletgebruik bij tankstations

♦ Belangrijke telefoonnummers en adressen bij de hand: Nederlandse Ambassade, alarmnummer (dit is niet overal 112) etc.

♦ Opgeladen mobiele telefoon inclusief oplader en puk code

♦ Standaard voor de telefoon, oortjes voor hands free bellen

♦ Nekkussen en reisdekens

♦ Fototoestel inclusief oplader, statief, extra geheugenkaart en batterijen

EXTRA TIP! Neem voor vertrek de autoverzekering onder de loep. Deze verzekering zorgt ervoor dat je gedekt bent voor de financiële gevolgen die je ondervindt wanneer jij schade veroorzaakt aan de auto van een ander of wanneer iemand anders schade aan jou toebrengt. Check ook andere verzekeringen zoals de reis- en zorgverzekeringen. Weet welke dekkingen zijn inbegrepen.

Op autovakantie met je newborn

Een autovakantie met het gezin kan een uitdaging zijn. Of de rit naar de vakantie bestemming nou 2,5 uur duurt of 6. Met een baby is de uitdaging misschien nog groter. Een goede voorbereiding blijft echter cruciaal.

Je hebt ongetwijfeld vaker met de baby in de auto gereden. Het gedrag dat de kleine vertoont geeft natuurlijk een voorproefje voor de autorit. Om de reis voor iedereen zo aangenaam mogelijk te houden adviseer ik je de stemming van de baby de reis te laten bepalen. Hieronder een aantal levensreddende tips.

♦ Zorg voor een schone auto met een neutrale geur

♦ Controleer de Maxi-Cosi voor vertrek

♦ Doe een isolatiehoes (van badstof) om het kinderzitje

♦ Trek de kleine comfortabele kleding aan

♦ Let op dat de airco of verwarming niet direct op het kinderzitje blaast

♦ Zorg voor de juiste temperatuur in de auto en kleed de baby erop aan

♦ Bescherm je newborn voor de zon door middel van zonneschermen en insmeren met zonnebrandcrème

♦ Houd spullen die je regelmatig en snel nodig hebt bij de hand. Denk hierbij aan flesje water, snack, natte washandje, luiers, slabber, speen…

♦ Gebruik een waterkoker om een flesje of hapje op te warmen (houd rekening met 10 minuten bereiding) of magnetron in de restaurant langs de weg

♦ Eet je kleine al vaste voeding? Snijd dan alles gebruiksklaar en neem het mee in de koelbox

♦ Een baby heeft bewegingsvrijheid nodig. Neem een boxkleed mee die je tijdens de lange stops op het gras kunt leggen. Dit soort momenten zijn heel goed te combineren met verschonen, voeden en lekker knuffelen.

♦ Doorrijden terwijl je newborn slaapt kan prima mits het niet te lang duurt. Maak daarom regelmatig een pauze (om de 1,5-2 uur)

♦ Neem wat speelgoed mee waarmee de kleine zich tijdelijk kan vermaken achter in de auto. Denk hierbij aan een babyspiegeltje, favoriet knuffeltje, knisperend boekje, rammelaar, spanners om aan het autostoeltje te bevestigen, bijtring en speelgoedsleutels.

EXTRA TIP! Laat je baby (peuter of kleuter) nooit alleen in de auto. Ongeacht of je 1 of 5 minuten wegblijft. In de brandende zon raakt een kind extreem snel uitgedroogd. Wist je dat er jaarlijks 20 kinderen in Europa en 37 in de Verenigde Staten overlijden door oververhitting als gevolg van achtergelaten worden in de auto? Onderschat de gevolgen niet en neem geen risico met het meest dierbare wat je hebt.

Huisdier mee op autovakantie

Gaat de hond, kat, fret of een ander huisdier mee op vakantie? Voor de genoemde viervoeters is een dierenpaspoort en een chip van de dierenarts verplicht ongeacht of je binnen of buiten de EU op vakantie gaat. Voor vogels, vissen, amfibieën, konijnen en andere knaagdieren is een gezondheidsverklaring in principe voldoende. Toch is het verstandig met de ambassade van je vakantieland te overleggen of er eventuele andere benodigdheden nodig zijn.

EHBO-kit en medicatie

In veel landen is een verbanddoos in de auto verplicht. In Nederland en andere landen is dat niet het geval. Toch is het wel verstandig altijd een EHBO-doos in de wagen te hebben. Zo ben je in staat om snel eerste hulp te verlenen bij ongelukken onderweg in de auto, tijdens de tussenstops en op je vakantieadres. Men zegt niet voor niets ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’. Zeker met kinderen is dit een no-brainer. Wat moet er dan in zitten? Een pakje wondpleisters, schaar, snelverband, kleefpapier, steriele- en niet verklevende kompressen, elastisch verband, thermometer, Norit (bij vergiftiging en tegen diarree), ORS (tegen spugen en diarree om uitdroging te voorkomen) , watjes, pijnstillers als paracetamol, tekentang, anti-insectenmiddel, desinfecterende handgel en koortsremmers. In persoonlijke gevallen en afhankelijk van de destinatie kunnen reisziektetabletten, neusspray, calendulan zalf, middel tegen luieruitslag of doorkomende tanden en mondkapje erg handig zijn.

Kleding

De meeste mensen vinden comfy kleding tijdens lange reizen toch wel fijn. Bij een baby, peuter, kleuter of ouder kind is dat niet anders. Kleed je kleine daarom zo aan dat het zo lang mogelijk lekker zit op de achterbank. Een zachte legging, fijne joggingbroek, luchtige kleding van goed ademend materiaal en schoenen die je uit kunt schoppen bijvoorbeeld. Even geen haarbandjes, spijkerbroekjes, kriebbelende shirtjes of laarzen. Pak ook een extra set vergelijkbare kleding in en houd het bij de hand. Mocht er een ongelukje gebeuren of om een andere reden nodig zijn, kun je je zoon of dochter zo omkleden. Handig!

Eten onderweg

Wanneer je met kinderen op vakantie gaat verlopen de voorbereidingen anders dan anders. Dit geldt voor een vliegreis, treinreis maar ook een autoreis. Dat geldt voor alle hierboven genoemde zaken. En daar voegen we eten en drinken aan toe. Kinderen van alle leeftijden eten vaker dan hun ouders. Een van de grote voordelen van met eigen wagen op vakantie gaan is de vrijheid die je hebt om te stoppen wanneer het jou uitkomt en bagage meenemen die nodig is voor jouw gezin. Ja, je reist hierdoor langer en dat is iets waar je van tevoren rekening mee houdt. Om de rit niet langer te vertragen dan nodig is en om het gezellig te houden in de auto neem je een goedgevulde koelbox mee. Maar wat eten de kinderen in de auto onderweg naar vakantie? Een koffer inpakken is een ding maar dingen als eten en drinken moet je natuurlijk tijdens het rijden bij de hand hebben. De snack- of bentobox met verschillende vakjes is hier heel handig voor. Pak voorgesneden fruit en groente in. Van schijfjes komkommer, blokjes meloen, druiven en partjes appel tot wortel, snoeptomaatjes en paprika. Heerlijk! Maar denk ook bijvoorbeeld aan eierkoeken, kaasjes en ontbijtkoek. Liever een krentenbol met boter en kaas? Waarom niet. Op het gebied van snacks is de keus ook heel breed. Rozijntjes, nootjes, knijpfruit en soepstengel. Het kan allemaal. Neem vooral voldoende handige flessen (met tuit of rietje) water mee die kinderen gemakkelijk zelf kunnen pakken. Vergeet ook niet literflessen water voor jezelf en je partner mee te nemen.

Versla de verveling

‘Zijn we er bijna?’ vanaf de achterbank horen is bijna altijd een teken van verveling. De reis duurt te lang. Heel normaal voor jonge en oudere kinderen. Kies je ervoor dit te negeren dan ga je het zwaar krijgen. Heel zwaar. Naast alle eerder genoemde tips, die met kleine aanpassingen voor alle leeftijden toe te passen zijn, is vermaak op de paklijst onvermijdelijk. Maar hoe doe je dat? Hoe vermaak je een kind in de auto? Met leuke luisterverhalen, een filmpje kijken, en leuke liedjes waarbij ze kunnen zingen en bewegen tijdens het rijden, lees- en doeboeken, pocketspelletjes en autospelletjes zorg je ervoor dat je zonder een zenuwinzinking op de plaats van bestemming aankomt.

Er bestaan veel leuke autospelletjes waarmee de kinderen zich uitstekend vermaken tijdens de reis. Hieronder een paar voorbeelden.

Kentekenplaten raden – Meer dan een vel papier en een potlood heb je niet nodig. Degene die het meest aantal kentekenplaten weet te noteren wint. Extra punten voor de juist landcode.

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet – Een vlot spel waar geen voorbereiding of materiaal voor nodig is. Het enige wat je hoeft te doen is iets te kiezen wat iedereen op dat moment kan zien en de kans dit snel te raden.

Woordenslang – Maak een woord met een letter dat eindigt met de laatste letter van het laatste woord. We spreken wel een categorie af. Landen, steden, dieren… In dit voorbeeld kies voor dieren. Ik start met aap. Jij mag dus een woord verzinnen met een ‘p’. Pelikaan bijvoorbeeld. De volgende speler mag vervolgens een woord verzinnen met de letter ‘n’. En zo maak je dus samen een woordslang. Super leuk om te spelen en educatief.

Raad de tijd en afstand – Mooie gelegenheid om tijdsbesef te oefenen. Hoe ver zijn we na 10 minuten? En hoe ver na een half uur? Of hoe lang doen we over 10 kilometer? Hoe laat zijn we dan daar en daar als we zo blijven rijden? Het is nog 55 km rijden. Zet bijvoorbeeld streepjes na elke 10 kilometer. Handig als het kind mee kan kijken op het navigatiesysteem of een uitgeprinte route voor zich heeft liggen.

Neem deze autovakantie checklist goed door, haal eruit wat voor jou gezin en vakantie bestemming van toepassing is, vink gedane punten af en je bent klaar voor vertrek!

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie