Avondroutine met 2 peuters van 14 maanden verschil

Een van de dingen die sommigen aangeven leuk te vinden erover te lezen, was onze avondroutine. Onze dochters zijn net 3 en bijna 2 jaar oud. Ze verschillen precies 14 en een halve maand. Een bewuste keus, maar dat maakt opvoeden niet altijd even makkelijk.

Elke avond schone pyjama en ondergoed?
Ja, dat klopt. Wij slapen ook graag schoon dus onze kinderen ook.

Na het avondeten nemen wij onze dochters mee naar boven, naar de badkamer om precies te zijn. En terwijl de één de meiden helpt met uitkleden, is de andere bezig met schone pyjama en ondergoed pakken.

Eenmaal klaar met douchen, mag de kleine alvast eruit. De oudste vindt het toch geweldig zelf te douchen, dus een soort van win win situatie.

De kleine droog ik af en smeer haar in met een zachte creme. De billen worden elke avond met de billencreme ingesmeerd. Ik doe haar een schone luier om, trek haar een schone romper aan en dan haar pyjama. Mits ik een verkoudheid vermoed of verwacht, smeer ik de voetjes in met VapoRub en doe de sokjes aan. We maken nog even de oortjes schoon met de baby wattenstaafjes.

En terwijl papa de haartjes borstelt (100 keer is helaas niet haalbaar met kleine ongeduldige kinderen. Grapje! Daar zijn we allemaal iets te ongeduldig voor), help ik de oudste alvast uit de douche. Ik droog haar af en smeer ook haar in met een zachte creme. Zowel haar lichaam als haar gezicht. Ondergoed aan. Pyjama aan. Ook haar haartjes mag papa borstelen.

Daarna poetsen we samen de tandjes. En wel twee keer. Een keer mogen ze het zelf doen, met een liedje op de achtergrond. En de tweede keer helpen papa en mama de tandjes schoon te poetsen. Nog even tandenborstel afwassen, mondje schoonmaken en afdrogen.

Papa stopt de kleine in. Allemaal nog even welterusten kusjes geven en dan mag ook de oudste peuter naar bed.

Voorlezen doen we tegenwoordig niet meer voor slapengaan. Waarom niet? Overdag lees ik meerdere malen voor. Daarnaast wordt de kleine ontzettend onrustig als ze ‘s avonds wordt voorgelezen. Momenteel lezen we ‘s avonds alleen op verzoek voor. En dat werkt uitstekend.

Afhankelijk hoe goed de meiden meewerken, duurt dit zo een half uur tot drie kwartier. 


Tussen 19.00 en 19.30 liggen onze meisjes alweer te pitten. Doordeweeks in ieder geval. In het weekend mogen ze wat langer opblijven en gaan ze meestal tegen 20 uur naar bed. Of ze moeten echt moe zijn.

Nu kunnen we ontspannen en relaxen!

Helaas is dat niet altijd het geval. Terwijl de een de boel weer degelijk maakt door de vaat in de vaatwasser te zetten, alle speelgoed schoongemaakt en al op te ruimen, is de andere alweer aan het werk. Email checken en beantwoorden. Planning maken en bijwerken, boekhouding, bloggen en ga zo maar door. Nou moet ik eerlijk toegeven dat ik vaak degene ben ik het meeste doet. Mijn man is na een dag werken erg toe aan rust en die pakt hij dan ook.

Ik ben daar minder goed in. Ik wil dingen af hebben voor ik kan ontspannen, anders komt het ook niet af. En de volgende dag is mijn to-do lijstje alleen maar langer en daar word ik persoonlijk niet echt blij van. Ik kan pas ontspannen als dingen klaar zijn. Dan kan ik het ook loslaten. Iets met perfectionisch zijn en controlfreak, maar daar vertel ik een andere keer meer over.

Hoe ziet jouw avondroutine met kinderen eruit?

6 gedachten over “Avondroutine met 2 peuters van 14 maanden verschil”

 1. Fijn dat het zo soepel verloop.
  Mijn twee jongens schelen bijna vier jaar, kleuter en een dreumes. Ze gaan wel beiden om dezelfde tijd naar bed, vindt oudste nog niet erg ☺
  Eerst naar boven, meestal ff ravotten, dan allebei op hun kamer uitkleden. Ze gaan om de dag douchen. Dus of pyjama aan (kleuter, niet elke dag een schone..) en in romper in slaapzak (dreumes) en daarna tanden poetsen en dan boekje lezen, drie dagen in de week zijn wij overdag niet thuis dus dan is juist dat voor het slapen lezen fijn. De jongste wil meestal iets van drie boekjes lezen. En dan met knuffels in bed.
  En om de dag dus douchen er tussendoor. Geen gesmeer of haren gekam ?

 2. Hier heb ik ook een vaste routine
  18:00 uur lekker douchen en daarna pyjama’s aan
  Daarna naar boven gezellig samen een boekje lezen en dan 18.45 uur gaan de kids slapen
  Dan zijn ze ook echt moe van de hele dag school
  In het weekend mogen ze soms wat langer opblijven 🙂

Een reactie plaatsen