Avonturenpark Hellendoorn | Ook voor een tropisch dagje uit met kinderen

Wat in 1936 begon als een theehuis met een terras en wat speeltoestellen groeide in de loop der jaren tot een van de bekendste attractieparken van Nederland: Avonturenpark Hellendoorn. De laatste keer dat wij het thema- en waterpark bezochten was in 2017. Dit keer bezoeken we het pretpark op een zomerse dag met wat oudere kinderen. De plek waar de attracties niet te ver uit elkaar staan en de rijen ontzettend meevallen. Onze tips en tops lees je in dit artikel.

Liever langer blijven? Boek hier je overnachting in de buurt

Geschiedenis van het pretpark

Avonturenpark Hellendoorn heeft een nogal interessante geschiedenis. In haar bijna 90 jarig bestaan heeft het park niet stilgestaan. Bezienswaardigheden kwamen en verdwenen, renovaties en naamwijzingen. Deels had dit te maken met de wisseling van wacht door eigenaren, met de veranderende verwachtingen van bezoekers in de loop der jaren en natuurlijk groeiende concurrentie.

Monorail bijvoorbeeld, was een van de eerste trekpleisters van het park. In dezelfde periode in de jaren ’70 werd ook Jungle Expedition toegevoegd, maar destijds onder de naam Jungle Vaart en later Jungle Monster. Dit nog voordat het park een attractiepark werd.

Begin jaren ’80 werd Wild Waterval geïntroduceerd als het eerste boomstamattractie van ons kikkerlandje. Toendertijd heette de attractie alleen Canadian River. En eind jaren ’80 kwam daar watercarrousel Zwanenmolen bij.

In de jaren ’90 werd het Avonturenpark uitgebreid met Galjoen, Rioolrat, Sungai Kalimantan en Discovery Club.
Tijdens de jaren ’00 werd besloten dat het park voortaan iedere herfstvakantie wordt omgetoverd tot Heksendoorn en werden Piraat Enterhaak en Donderstenen geopend.

In de jaren ’10 bleef ontwikkeling in gang met de komst van Tarantula Magica, Waterpark Aquaventura, de Berenboom, Drakennest, Bella’s Swing Paleis, Baba’s Ruimtereis en Fort Knalkruit.

Ook de ’20 ziet er veelbelovend uit met in ieder geval Ridder Strijd in de aanbouw.

Voor de allerkleinsten

Voor de kleine avonturiers tot een jaar of 5 is er Dreumesland. Een speelparadijs waar 9 attracties staan voor peuters en kleuters tot 120 centimeter of vanaf 90 centimeter. Een fijne ruimte waar kinderen de mascottes van Avonturenpark Hellendoorn Baba en Bella kunnen ontmoeten en lekker kunnen spelen, ontdekken en beleven. Het is een soort peuterpretpark binnen het pretpark. Een aantrekkelijk ingerichte speeltuin zonder een overload aan prikkels. Hier vind je onder andere de Berenboom (het huis van de mascottes), Zwanen- en draaimolen en Vliegende Hollander. Dombomolen die bij de Donderstenen staat en Oldtimers aan begin van het park maken onderdeel van Dreumesland.

Aan het begin van het park, vlak bij de Oldtimers, staan onder andere lachspiegels die door jong en oud worden gezien als een grappig onderdeel van het pretpark. Het maakt de wandeling naar de activiteiten waar je voor komt net wat leuker.

Verder zijn Het Web (speeltuin voor de Discovery Club) en Fort Knalkruit (botsauto’s bij het Galjoen) met een apart gedeelte voor de allerkleinsten de moeite waard met een dreumes, peuter of kleuter. Hier kunnen de jonge kinderen heel goed alleen in.

Tenslotte zijn er verschillende shows die speciaal voor de kleintjes worden opgevoerd: Kareltje & Jasmijn en Kareltjes Disco.

De 3 geheime torens

Pal naast Dreumesland vind je een terras waar je even kunt pauzeren, hapje eten en drinken en toekijken hoe je kind speelt in de toffe De 3 geheime torens speeltuin. Een kleurrijke en coole speel- en ontdekplek die er uitnodigend uitziet en deze is ook voor tieners leuk. Een schaduwrijke plek waar jonge, maar ook oudere kinderen hun energieke ei kwijt kunnen. Over de touwbruggen lopen tussen de drie torens, via een ladder de boomhut in klimmen, met de glijbaan weer naar beneden en waterpret…Avonturen beleven, met elkaar communiceren en de omgeving vanuit een andere hoek bekijken door middel van caleidoscopen, verrekijkers en buistelefoons. Super leuk gedaan! Goed voor urenlang plezier.

Andere speeltuin in het pretpark is het Web met Magiestralen. Beide playgrounds zijn zeer de moeite waard, met name in de zomer.

Leukste avonturen voor families

De leukste avonturen beleef je samen. Van de ruim 30 topattracties heeft Avonturenpark Hellendoorn een aantal pareltjes zoals Het Galjoen, Drakennest, Balagos, Discovery Club, Wild Waterval en Sungai Kalamantan. Al deze achtbanen en attracties staan op de bucketlist van een adrenalinejunkie. Voor kinderen die te groot zijn voor Dreumesland, maar te jong voor dit soort attracties kan het soms zoeken zijn. Het moet natuurlijk wel aan bepaalde eisen voldoen. Het moet cool zijn en spannend genoeg. Hier helpen de gekleurde bandjes bij die het kind bij de ingang ontvangt. En de tips hieronder.

Een aantal attracties zijn leuk om samen te beleven of om veiligheidsredenen alleen onder begeleiding van een volwassene toegestaan. Bevinden jouw kinderen zich ook ergens tussen wal en schip? Dan zijn dit onze aanraders.

Super Glijbaan is een attractie die kids heel verschillend kunnen ervaren. Sommige peuters en kleuters kennen geen angst en zijn ware adrenalinejunks. Zij kunnen dit in principe prima alleen doen. Andere kinderen voelen zich er beter bij wanneer een ouder meegaat. En dat kan ook. Oudere kinderen kunnen hier ook van genieten. Het is een simpele activiteit die het leukst is wanneer je het vaker achter elkaar doet. Of samen met zijn allen om te zien wie er als eerste beneden is. Tijdens de Jungle Expenditie bootritje probeer je samen een mysterie op te lossen. Het is een redelijk ontspannen en korte vaar rit waarin veel te zien valt. Monorail (een zelfrijdend treintje) en Dino Sky Pedalo (zelf trappen) zijn bezienswaardigheden die je de mogelijkheid bieden om het park vanaf een bepaalde hoogte te bekijken door de vaste route te volgen. Leuk als een ontspannen attractie tussendoor. Sungai Kalamantan is de langste rapid river oftewel wildwaterbaan van Nederland. Een spannende rit in een ronde boot dat door de stroming alle kanten op draait. Ontzettend leuk om als gezin te doen. Wat belangrijk is om in het achterhoofd te houden is dat je dit beter kunt laten wanneer je zelf of je kind snel duizelig of misselijk worden. Ook vlak na het eten is dit misschien niet de meest handige attractie. Wild Waterval is een van de pareltjes van Avonturenpark Hellendoorn. Het is heel goed te doen als familie of groep. Met name op een zomerse dag zijn Sungai Kalamantan en Wild Waterval een absolute must. Houd er wel rekening mee dat je bij beiden nogal nat kan worden. Het kan verstandig zijn om een regenponcho of extra kleding achter de hand te hebben. Discovery Club is een ondergrondse lasergame en geldt als een van de topattracties van het park. Een interactieve dark ride zoals dat heet. Voor wie een spookhuis of een fun house verwacht, zoals de buitenkant doet vermoeden, kan het een teleurstelling zijn of juist een aangename verrassing. Dit aangezien het gebeuren verscholen zit onder het gebouw. Al bij al is het een interessante bezigheid met wat oudere kinderen die graag lasergamen. Donderstenen is een van de achtbanen in het park dat geschikt is voor ouders met oudere kids voor wie een achtbaan als (indoor) Rioorrat, Balagos (vroeger Tornado genaamd) en Drakennest (Mega Disk’O coaster)nog te spannend is (of waar ze nog niet in mogen). Het Galjoen is een schommelschip en een trekpleister waar je met een sterke maag in kan samen of alleen mits je minimaal 120 centimeter bent.

Sky Pirates Stuntshow

Je houdt wel van een beetje spektakel toch? Tijdens ons bezoek mochten we naar de Sky Pirates Stuntshow waarin 6 stuntmannen laten zien waarom ze je tijd waard zijn. Het vreemde is dat de bij de prijs inbegrepen show nergens op de site terug te vinden is. Tot eind augustus 2022 is dit absoluut de verrassing van de dag dat je niet wilt missen. Het bevat humor, coole muziek, spanning en adrenaline. Het wordt 3 keer per dag opgevoerd in het Openluchttheater en duurt niet langer dan een half uur. Tip! Je zit volop in de zon. Goed om hier rekening mee te houden. Na de stuntshow kun je nog even nagenieten onder het genot van een waffelijs. Zeer de moeite waard, zowel de show als het ijsje 😉

Aquaventura Slidepark

5000 vierkante meter met 11 waterglijbanen. Een fantastisch waterpark dat tegen bijbetaling bezocht kan worden. Als we een nadeel moeten noemen aan deze heerlijk zomerse activiteit is dat combineren met een dagje Avonturenpark Hellendoorn niet reëel is. Houd rekening met wachtrijen, loopafstanden, pauzes, eetmomenten en spelen. Het laatste wat je wilt is je kind onder druk zetten om op te schieten en tijd te ontnemen op zijn tempo de activiteiten te beleven. Maar het feit blijft: Voor je alles hebt gezien en gedaan wat je wilt, is er geen tijd over voor het zwemgedeelte. Hierdoor is dit vooral aantrekkelijk voor de abonnementhouders of mensen die zo vaak naar het pretpark komen dat ze voor de verandering speciaal voor het Slidepark komen. Een prima excuus om in hartje zomer weekendje weg te boeken. Dit is dan ook de reden dat we je niet uit eigen ervaring kunnen vertellen hoe dit watergedeelte bevalt.

Avonturenpark Hellendoorn in de zomer

Hoewel het themapark in lente en herfst deels gesloten is en in de winter helemaal, kun je hier in de warme maanden goed genieten. Op een tropische dag kun je je hier prima een dag vermaken met je gezin door te vertoeven in Aquaventura Slidepark of de waterattracties te bezoeken zoals Magiestralen, Wild Waterval en Sungai Kalamantan. Het park is in het Sallandse bos gebouwd en is veelal omringd door bomen, maar bijzonder veel natuurlijke schaduw ga je helaas niet vinden. Hartje zomer is het dan ook verstandig hier rekening mee te houden door voldoende te blijven drinken tussendoor, zonnebrandcrème mee te nemen en je regelmatig in te smeren, maar ook voor hoofdbescherming en een zonnebril te zorgen. Extra kleding meenemen is geen overbodige luxe.

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie