Baarmoederhalskanker | De feiten en fabels | Het gevaar van onwetendheid

Laatst werd er in een Facebookgroep vol vrouwen een artikel gedeeld over een aan baarmoederhalskanker overleden vrouw. Het artikel was om intens verdrietig van te worden, voor mij persoonlijk althans, aangezien ik mijn oudste zus binnen 6 maanden verloor aan deze ziekte. Waar ik enorm van schrok waren de reacties. Van de honderden reacties op dit bericht, wist minimaal 90 procent niet hoe je baarmoederhalskanker kunt krijgen. Verontrustend niet?

Mijn eerste ervaring met bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Op het moment dat ik net 30 werd en een oproep kreeg voor landelijk onderzoek van baarmoederhalskanker was ik net zwanger. Maar dan echt net. Ik wist het op dat moment zelfs niet. Uit het onderzoek, uitgevoerd door een doktersassistente bij de huisartsenpraktijk bleek dat er een afwijking was. Een tweede oproep volgde. Een oproep waar ik niets mee heb gedaan vanwege mijn zwangerschap. Ik was blij dat ik een excuus had want ik vond het een uiterst vervelend onderzoek. Een persoonlijk dingetje trouwens, want de meeste vrouwen delen deze mening niet.

Met één been in het graf

Zo rond mijn bevalling werd de ziekte bij mijn oudste zus ontdekt. Voor geen seconde dacht ik aan mijn eigen situatie aangezien het voor haar menens was. Volgens de artsen had ze nog 6 maanden te leven. En dat was ook zo. Vlak na haar 45ste verjaardag overleed zij aan de gevolgen van baarmoederhalskanker. Binnen die 6 maanden veranderde zij van een vrouw, een echtgenote, moeder van 3, zus en dochter in… een nauwelijks levend te noemen persoon. Er zijn geen woorden die kunnen beschrijven hoe machteloos je je als bijstander voelt. Hoe vreselijk pijnlijk het is iemand dierbaar zoveel pijn te zien lijden. Het is alsof ze met de dag een stukje minder leefde. Ze was onherkenbaar veranderd. Afgevallen. Haar energielevel was extreem laag. In de laatste maanden kon ze feitelijk niets meer zelfstandig. Niets. Niet lopen, niet eten, niet douchen, niet naar de wc. Ze had er ook vrede mee met de dood, want het leven zoals het was sinds ze de ziekte had, was geen leven.

Poging nummer twee

Nog geen maand na haar overlijden ben ik naar de huisarts gegaan voor een uitstrijkje. Ik legde de situatie uit, van de vorige keer dat ik de onderzoek deed en van mijn zus. De uitslag was positief. Er was niets aan de hand. Ik had geen HPV. Natuurlijk had ik mij, vanwege mijn zus, verdiept in deze ziekte. Toch vroeg ik de arts wat HPV is,  hoe je het kreeg en hoe baarmoederhalskanker ontstaat.

Lees ook: Het verhaal van Scarlett | Mijn gevecht tegen kanker en depressie

Hieronder een aantal basisfeiten die elke vrouw, moeder, dochter en oma hoort te weten

♦ HPV is een virus

♦ Baarmoederhalskanker kun je niet alleen krijgen als je HPV virus hebt, wel is dit in meer dan 97 % wel het geval.

♦ HPV kun je alleen krijgen door seks te hebben met een besmet iemand. Zowel hetero’s als homo’s kunnen HPV krijgen

♦ Van het virus zelf zul je geen klachten krijgen

♦ Door condoomgebruik is de kans op HPV besmetting veel kleiner, net als vrijen met een besneden partner

♦ Meestal lost je lichaam het probleem zelf op, maar niet altijd

♦ Onder andere roken en bepaalde medicatie kunnen ervoor zorgen ervoor dat je lichaam niet sterk genoeg is HPV op te lossen

♦ Besmetting met HPV virus betekent dat er binnen 10-15 jaar baarmoederhalskanker ontstaat (indien je lichaam het niet binnen 2 jaar zelf oplost)

♦ Bevolkingsonderzoek is gratis voor dames die vanaf hun 30ste levensjaar om de 5 jaar een uitnodiging krijgen voor een uitstrijkje om zo de ziekte vroeg op te sporen

♦ Bepaalde SOA’s vergroten de kans op baarmoederhalskanker

En dan de fabels en uitspraken waar mijn haren van overeind staan

♦ Als je nog nooit seks hebt gehad en nog maagd bent kun je ook baarmoederhalskanker krijgen

♦ Van roken kun je de ziekte ook krijgen

♦ Ik ben bang voor de pijn tijdens het onderzoek dus ik doe het niet

♦ Van mijn geloof is zo een inwendig onderzoek niet toegestaan dus ik negeer de uitnodiging

Laat je alsjeblieft goed informeren. Het gaat immers om je gezondheid. Meer informatie over onder andere baarmoederhalskanker vind je op de RIVM website.

Heb jij al eens een uitstrijkje laten maken? Hoe heb je het onderzoek ervaren? 

28 gedachten over “Baarmoederhalskanker | De feiten en fabels | Het gevaar van onwetendheid”

 1. Ik heb een keer een regulier uitstrijkje laten doen via de huisarts en ik heb een keer meegedaan aan een proef met een thuistest. Die thuistest vond ik minder vervelend omdat je het A zelf kon doen maar ook omdat het B minder gevoelig was dan bij de huisarts.
  Ik weet sinds het tweede onderzoek dat ik toen het HPV niet bij mij droeg en daar ben ik blij om. Dat ik het dus ws ook niet ga krijgen (mits partner en ik niet buiten de deur gaan eten!) is voor mij ook een opluchting.
  Dit jaar word ik 40 dus al het goed is ben ik weer aan de beurt. Ik kijk er niet naar uit maar ik vind het goed dat dit in Nederland gebeurd. Ik ben zelfs van menig dat er veel meer oreventieve onderzoeken zouden moeten plaatsvinden en soms ook op jongere leeftijd al zoals bv die voor borstkanker.

 2. Goed dat je dit deelt! En wat heftig voor jou ook om je zus zo te moeten hebben zien lijden. Doet me er ook aan dat ik toen niet ben geweest, omdat ik zwanger was. Bij de tweede oproep opnieuw. En daarna is het helemaal in de vergetelheid geraakt. Ga binnenkort eens informeren bij de huisarts!

 3. Hier in Duitsland wordt het zelfs 1 x per jaar vergoed door de verzekering. Ik ben het vorig jaar vergeten dus snel maar even een afspraak maken. Ookal kijk ik er elke keer tegen op.

 4. Wat heftig met je zus ! Kanker is echt een rotziekte en het is juist goed dat zulke onderzoeken er zijn. Hierdoor kan er in vele gevallen op tijd worden ingegrepen maar helaas niet bij alle personen.

 5. Verdrietig maar zo goed dat er aandacht voor is. Ik heb twee keer een oproep genegeerd, wat resulteerde in beginstadium kanker en jarenlange medische molen. Nu weer pap1 maar wacht niet meer op oproep, dit jaar ga ik uit eigen beweging weer. Je bent namelijk altijd te laat, deze vorm van kanker kan soms zonder symptomen je wereld op zijn kop zetten.

 6. Zo belangrijk inderdaad die bevolkingsonderzoeken, juist omdat je anders eigenlijk niks merkt. Goed dat je hier aandacht aan besteed. Doet me er overigens ook aan herinneren dat ik nog steeds een afspraak er voor moet maken.

 7. Zo wat heftig van je zus! Ik krijg er gewoon kippenvel van 🙁 Heel goed dat je hier een artikel over schrijft! Ik vond het de eerste keer ook echt vervelend om voor dat uitstrijkje te gaan maar had daarna al snel zoiets van “Oh, was dit het al?” Gelukkig maar. Maar sowieso is het ontzettend belangrijk om te gaan. Volgens mij mag ik na de zomer weer…

 8. He bah het is ook zo’n hardnekkige ziekte soms. Ik vind het heel erg voor je. Maar pijn hebben hoeft niet. Ik werkte in de Terminale Paliatieve nachtzorg. En niemand hoeft pijn te lijden.

  Ikzelf vind het onderzoek niet pijnlijk of zelfs vervelend. Alleen dat je daar zo ligt vind ik niet fijn. Maar dat is dan ook het enige.

 9. Inmiddels ben ik 38 en heb nooit meegedaan aan de bevolkingsonderzoek voor baarmoederhalskanker. Dit doordat ik 10 jaar geleden zelf te maken ermee te maken kreeg. Inmiddels is mijn baarmoeder verwijderd. Staat ook uitgebreid op mijn blog en ben ik van mening dat de leeftijd naar beneden moet naar 25 jaar voor het bevolkingsonderzoek.

Een reactie plaatsen