Netflix documentaire | Babies behind bars

Dat Netflix niet alleen films en series vertoont moet geen verrassing zijn. De meest uiteenlopende onderwerpen vind je in de categorie ‘documentaires’, zo ook Babies behind bars. En omdat ik mijzelf heb voorgenomen om wat vaker documentaires te kijken…
In deze indrukwekkende documentaire worden er een aantal zwangere gevangenen gevolgd tijdens het project ‘Wee Ones Nursery’. Dit is een spraakmakend project dat plaatsvindt in een vrouwengevangenis in de Amerikaanse staat Indiana.

Lees ook

Zien op Netflix | De beste programma’s over opruimen

Zien op Netflix | Netflix documentaire What The Health

In de afgelopen 30 jaar is het aantal vrouwelijke gevangen in Amerika met 400 % gestegen. Het hoogst aantal zwangere gevangenen in de wereld. 

Op de kinderafdeling van deze gevangenis is er plek voor 10 moeders. Om in aanmerking te komen voor het project ‘Wee Ones’ moet de zwangere wel aan een aantal criteria voldoen. Ze mogen geen gewelddadige verleden hebben, een gevangenisstraf van minimaal 18 maanden en ze moeten een gezond kind ter wereld brengen. Voldoen ze hieraan, dan verhuizen ze naar de kinderafdeling waar ze onder andere praatgroepen hebben over relaties en moederschap in de gevangenis. Ook moeten de meeste dames verplicht afkicken.

Op het moment dat de dames binnenkomen moeten ze verplicht een zwangerschapstest doen. Dit mede omdat de meeste dames in gevangenis terecht komen door hun liefdesrelaties. De misdaden waar ze voor zitten verschillen nogal. Van prostitutie tot drugshandel, geweldigpleging en zelfs moord.

Zoals Tammy, die 15 jaar gevangenisstraf kreeg voor drugshandel. Haar moeder zit in dezelfde gevangenis. Niet voor de moord op Tammy’s vader maar het regelen van de moord op Tammy’s stiefvader. Hiervoor kreeg Lois eerst de doodstraf maar al snel werd dat veranderd in 60 jaar gevangenisstraf. Het contact tussen moeder en dochter is nogal stroef. Niet gek, maar wel bijzonder om te zien hoe ze over elkaar praten.

In deze vrouwengevangenis zijn er praktisch altijd wel 40 zwangeren en worden er jaarlijks zo een 60 baby’s geboren

Rebecca heeft al een dochter van ander half jaar wanneer ze in gevangenis belandt. Ze is blij dat haar dochtertje door haar vader en schoonmoeder wordt opgevoed. Haar schoonmoeder beschouwt ze als een van de liefste mensen op aarde en is dan ook erg teleurgesteld wanneer deze niet aanwezig kan zijn bij haar keizersnee.

Heather is 31 jaar en zwanger van haar achste kind. Haar eerste kind kreeg ze op haar elfde. Zij weet niet of het kindje dat ze in haar buik draagt van haar donkere man is of van haar blanke vriend. Omdat Heather niet in aanraking komt voor het project wordt het meisje 24 uur na haar geboorte weggehaald. Zij mag bij een Amish gezin opgroeien. Iets wat ze in eerste instantie absoluut niet wilt.

Zo komen er ook de indrukwekkende verhalen van onder andere Bobbi en Donna voorbij.

Doel van Wee Ones Nursery

Doel van het project is criminaliteit te verminderen. Kans verkleinen op terugval van de dames die aan het project meedoen maar ook dat hun kinderen later criminele acties ondernemen door de ontnomen kans een band op te bouwen met hun moeder.

Netflix documentaire Babies behind bars Review

Aan de ene kant vind ik het heel indrukwekkend te zien hoe dit in zijn werk gaat. Een combinatie van zwangerschap, niet op het rechte pad kunnen blijven en moederschap. Aan de andere kant had ik een meer realistische kijk in de wereld van deze vrouwen verwacht. Het is nogal oppervlakkig. Ik mis dingen. Aan het eind van de documentaire, dat bijna ander half uur duurt, zit ik met een heleboel vragen. Sommige moeders zijn nog aan het afkicken terwijl het project borstvoeding stimuleert.  Ik begrijp dat de veiligheid en welzijn van de kinderen voorop staat maar komen er dan geen incidenten voor? Waarom moet de moeder minimaal 18 maanden straf uitzitten? Nu kan ik zelf wel logisch nadenken maar hier en daar mis ik echt wat diepgang. Kortom Babies behind bars is absoluut interessant maar het verhaal is niet compleet.

Op een schaal van 1 tot 10, geef ik deze documentaire een 6.

Heb jij deze al gezien? Wat vond jij ervan?

Redactie

15 gedachten over “Netflix documentaire | Babies behind bars”

  1. Interessant lijkt me de documentaire. En wat een nare situaties. Inderdaad heel veel documentaires in Amerika zijn oppervlakkig. Het wordt vaak ook maar van een kant bekeken. Ik ben wel benieuwd naar die documentaire.

    Beantwoorden
  2. Heb hem niet gezien (geen Netflix), maar klinkt interessant. Alleen het weghalen na de geboorte levert bij mij een dubbel gevoel op. Logisch dat het gebeurt (overigens, waarom bij een amish-gezin – voor mijn gevoel is dat niet veel minder beklemmend en begrenzend dan een gevangenis), maar hoe verschrikkelijk moet het zijn dat het kindje dat je negen maanden droeg zo wordt weggehaald. Ook voor het kindje zelf. Wat een start in de wereld. Triest allemaal!
    Als we Netflix nemen, gaat deze in elk geval op mijn to-see-list

    Beantwoorden
  3. Poeh ik ben sinds de geboorte van de kinderen echt een enorm zacht ei. Ik weet niet of ik dit kan zien zonder tranen met tuiten te huilen 😉 Dit zijn van die verhalen die in mijn hoofd blijven zitten en aangezien jij de diepgang mist zal ik waarschijnlijk ook met een hoop vragen blijven zitten….dus ik denk dat ik deze aan mij voorbij laat gaan.

    Beantwoorden

Plaats een reactie