Babydeken: Veilig beddengoed voor je baby kies je zo

Een Bambino Plaza babydeken kan op verschillende manieren worden gebruikt om de baby warm, comfortabel en veilig te houden. De kleine toedekken als het wat koeler is in de kinderwagen of autostoel, over de schouder van papa of mama tijdens het voeden, tijdens het spelen of knuffelen op de vloer inwikkelen, als speelkleed, tijdens uitstapjes en reizen maar ook vooral in de wieg of ledikant zoals in dit artikel.

Waarom mag een baby niet onder een dekentje? 

Het wordt aanbevolen om pasgeboren baby’s onder 1 jaar niet onder een deken te laten slapen. De kinderen hebben op die leeftijd nog niet de motorische vaardigheden om zichzelf uit benarde situaties te bevrijden. Als een deken per ongeluk over het gezicht van de kleine terechtkomt, kan dit verstikking veroorzaken aangezien het kind niet in staat is deze zelf weg te duwen. Ze kunnen hun lichaamstemperatuur ook nog niet zo goed reguleren als oudere kinderen of volwassenen. Het toedekken kan dan ook leiden tot oververhitting, wat een risico op wiegendood (Sudden Infant Death Syndrome) met zich mee brengt. Kortom de beste babydeken voor pasgeborenen is geen dekentje. Gezondheidsdeskundigen adviseren de kleine op de rug te leggen in de wieg, ledikant of box om te slapen. Dit met een stevig matras maar zonder kussens, knuffels of los beddengoed. Dit minimaliseert het risico op SIDS. In plaats van een deken kun je het eerste jaar beter een slaapzak gebruiken. Ze zijn speciaal ontworpen om de kleine warm te houden zonder het risico op verstikking of oververhitting.

Welke deken heb ik nodig voor mijn kleintje?

Wacht tot je kind oud en sterk genoeg is om zichzelf in bed te draaien en de deken opzij te duwen als dat nodig is. Over het algemeen is dat rond de leeftijd van 1 jaar. Wanneer het eenmaal zo ver is, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten bij aankoop, om veiligheid en comfort van je kleine mini-me te kunnen waarborgen. Dingen die je keuze sterk beïnvloeden.

Zo is het materiaal erg belangrijk. Baby’s hebben een gevoelige huid. Kiezen voor ademende zachte babydekens zijn dan ook essentieel om huidirritaties te voorkomen. Verder zorgt de ademende stof dat lucht circuleert, want belangrijk is om de lichaamstemperatuur van de het kind te reguleren en oververhitting te voorkomen. Denk hierbij aan natuurlijke stoffen als katoen of bamboe.

Vermijd exemplaren met losse draden of decoratieve elementen die verstikkingsgevaar kunnen opleveren. Het enige wat in het bedje hoeft te liggen is een fopspeen van de kleine.

Kies voor gemakkelijk te wassen en te onderhouden stof aangezien het nogal vaak gewassen zal moeten worden vanwege morsen, spugen, kwijlen en andere ongelukjes. Volg hierbij altijd de instructies op het waslabel. Deze geeft informatie over de juiste temperatuur, wascyclus en eventuele speciale zorginstructies die de levensduur van het product garanderen.

Daarbij is het goed om te weten dat een deken van duurzaam materiaal langer mee gaat, zelfs na herhaaldelijk wassen. Wat ook je portemonnee op lange termijn ten goede komt. Wanneer het kindje gevoelig is voor bepaalde stoffen of allergieën heeft, is het belangrijk om hiermee rekening te houden bij de keuze van het product in kwestie.

Het gewicht van een babydekentje is belangrijk omdat het direct invloed kan hebben om het comfort en de veiligheid van het kind tijdens het slapen. Zo speelt het gewicht een rol bij het helpen van de kleine om zijn lichaamstemperatuur te reguleren tijdens de slaap. Een te zware deken kan oververhitting veroorzaken, terwijl een te lichte deken niet voldoende warmte biedt. Verder kan een te zwaar kleedje voor verstikkingsgevaar veroorzaken voor een baby die zich nog niet zelfstandig kan omdraaien of de deken kan wegtrekken als ze ongemakkelijk wordt. Mijd daarom dekbedden. Ze zijn te zwaar en te warm. Het juiste gewicht kan helpen om risico te minimaliseren. Let daarom op de TOG-waarde (Thermal Overall Grade) van de deken, die aangeeft hoe warm deze is. Dit helpt bij het kiezen van de juiste deken voor de kamertemperatuur.

Daarnaast is het belangrijk dat deze comfortabel is om in te slapen. Het gewicht ervan kan bijdragen aan dit comfort, waardoor de kleine zich veilig en geborgen voelt. Omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat je kroost beter en langer slaapt, wat belangrijk is voor zijn algehele welzijn en ontwikkeling. En de gezondheid van de ouders.

Is de kleine nog niet in staat zelf een dekentje van zich af te gooien bijvoorbeeld, wacht dan nog even ermee en gebruik tot die tijd een slaapzak.

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

Sandra

Plaats een reactie