Babykamer inrichten | Waar moet je aan denken?

De leukste taken die je als zwangere hebt zijn waarschijnlijk een naam kiezen en de babykamer inrichten. Hier komt echter wel veel bij kijken. Meer dan je in eerste instantie dacht. De hormonen gieren door je lijf. Zoveel toffe babyspullen. Wanneer begin je ermee? En waar moet je aan denken?

Lees ook

Babyuitzet | Wat heb je echt nodig
Baby Alive | Interactieve pop de nieuwe trend met een belangrijke functie
Baby Musthave | Merino wol babydekentje van Stokke
Babyshower organiseren | Hoe doe je dat?
Onderweg met kinderen | Luiertas kopen en inpakken
Feng Shui in de kinderkamer

De Basis

Zeker wanneer je zelf in verwachting bent lijkt het alsof er overal om je heen babyspullen zijn. Van super schattige babykleertjes tot toffe babykamers. Het is erg verleidelijk ‘alles’ te kopen wat je maar tegenkomt. Impulsaankopen kun je voorkomen (of in ieder geval minimaliseren) door van te voren te bepalen wat je wilt en nodig hebt. En niet onbelangrijk, het budget bepalen. Een fijne manier om dit te doen is door (samen) een moodboard te maken.

Moodboard

Een moodboard, wat is dat eigenlijk? Het is een collage waarop je, op papier of online, een bepaalde stijl of sfeer kunt neerzetten. Hier plak je op alles wat je leuk lijkt. Je maakt je ideeën als het ware visueel. Combineer foto’s met teksten en kleuren, stukjes stof of behang. Handig als je te veel verschillende stijlen leuk vindt en juist een duidelijk beeld voor ogen hebt en ideeën aan je partner wilt voorleggen.

Prioriteiten stellen

Je hebt het budget bepaald. Je hebt een duidelijk beeld wat je wilt en nodig hebt. Dan is het nu tijd kritisch te kijken naar de toekomstige babykamer. Wat moet er gebeuren voor je daadwerkelijk aan de kinderkamer van je baby kunt beginnen? Hoeveel ruimte heb je? Is je moodboard te realiseren? Het is belangrijk prioriteiten te stellen zodat de basis, waar je het langst mee moet doen, klopt.

De wanden

Wordt het verven of behangen? Het is belangrijk om voor een rustige basis te kiezen. Je wilt immers dat je baby rustig kan slapen in zijn of haar kamer. De kleur heeft grote invloed op de stemming in de kamer en daarmee op je baby. Kies daarom een lichte kleur zoals wit, lichtblauw, lichtroze, mintgroen of zacht geel. Staat de babykamer op het noorden? Hou er dan rekening mee dat de kamer snel donker wordt wanneer de zon weg is. Staat de babykamer op het zuiden? Doordat het zonlicht voor warmte zorgt kun jij los met frisse pastelkleuren.

Lees ook

Feng Shui in de kinderkamer
Gedeelde kinderkamer | Inrichting tips & ideeën
Bigben Luminous lichtgevende bluetooth-luidspreker

Raambekleding

‘Ze groeien zo hard’, wordt er vaak geroepen. Probeer hier ook rekening mee te houden tijdens het inrichten van de babykamer. Vrolijke gordijnen met baby olifantjes zijn erg leuk als je over een jaar weer de kamer wilt herinrichten. Plisse gordijnen zijn niet alleen tijdloos maar ook praktisch. Je bedient deze namelijk met een optrekkoordje of met een handgreep. Je kleine kan er dus niet aan trekken. Daarnaast bepaal je zelf het lichtinval en de mate van privacy door het top-down bottom-up systeem. Stylish en tijdloos.

Meubels

Mocht de nesteldrang nog niet zijn toegeslagen, dan komt dat zeker in de tweede helft van de zwangerschap. Ook al slaapt de newborn de eerste weken misschien bij jullie op de slaapkamer, het is fijn om de babykamer af te hebben. Hou hierbij rekening met de levertijd van de meubels. Start daarom op tijd (rond de 20 weken of eerder). Op de meeste meubels voor de babykamers zit namelijk een week of 8 levertijd.

Kies je voor losse (tweedehands) meubels? Dan zijn deze het belangrijkst:
♦ Ledikantje met matras
♦ Commode met aankleedkussen
♦ Kledingkast
♦ Babybad met standaard en thermometer

Heb je (financieel) de ruimte voor wat meer luxe denk dan vooral ook aan een fijne schommelstoel voor de late uurtjes wanneer je de baby voedt.

Accessoires

Een rustige basis kun je gemakkelijk naar smaak aankleden met toffe accessoires. Denk hierbij aan muurstickers, nachtlampje, houten mobiel voor boven het ledikantje, ingelijste foto van de echo of een zelf gebreiden knuffel. Maak het persoonlijk. Op deze manier verander je de styling van de kinderkamer gemakkelijk en naar wens. Handig wanneer de straks peuter een grote liefde voor vliegtuigen of eenhoorns ontwikkelt.

Veiligheid

Naast het gevoel dat de babykamer geeft, is veiligheid het belangrijkst. In de eerste maanden is het misschien niet noodzakelijk om het huis babyproof te maken maar de babykamer wel. Je kleine wonder gaat veel harder dan je soms wilt geloven. Zorg daarom dat de babykamer ook qua veiligheid af is.

♦ Veel producten en materialen bevatten schadelijke stoffen. Zelf de babykamer verven of behangen tijdens de zwangerschap kan gevaarlijk zijn voor jou en de baby.

♦ Zet de ledikant niet naast het raam. De baby kan ziek worden door de tocht.

♦ Een bedje naast de verwarming kan ervoor zorgen dat de baby het te warm krijgt of zich eraan verbrandt.

♦ De losse kabels? Werk ze bij het inrichten van de babykamer direct weg. Denk ook aan de stopcontactbeveiliging.

♦ Heb je bepaalde meubels of babyspullen tweedehands gekocht? Check deze dan op bijvoorbeeld losse schroeven of afbladderende verf.

♦ Met ventilatie voorkom je dat schadelijke stoffen voor gezondheidsklachten van je baby zorgen. Dit is tijdens het inrichten van de babykamer belangrijk maar ook zeker daarna.

♦ Temperatuur tussen 16 en 18 graden (in het hele huis) is ideaal voor de newborn. De baby is namelijk erg gevoelig voor temperatuurwisselingen.

♦ Was alle kleertjes voor het gebruik. Vergeet ook niet alle meubels schoon te maken.

♦ Gaat je baby kruipen? Bekijk dan op zijn hoogte de ruimte. Een baby is de wereld aan het ontdekken en stopt alles in zijn of haar mond.

babykamer inrichten tijdens zwangerschap tips ledikant, mobiel, raamrecoratie, budget, koopjes

Sandra