Vroeger kregen kinderen Germaanse namen zoals Hildebrant en Gertrud. Later werden voornamelijk Middeleeuwse namen gegeven zoals Klaasje, Trijntje en Cornelis. Tot halverwege de 20ste eeuw was een babynaam kiezen een stuk makkelijker. De eerste zoon werd vernoemd naar zijn opa van vaderskant en zijn broertje naar opa van moederskant. En de eerste dochter naar haar oma van moederskant terwijl haar zusje de naam droeg van de oma van vaderskant. Had het stel meerdere kinderen, dan werden die vernoemd naar de oom’s en tantes. Er is zelfs een periode geweest waarin kinderen regionale voornamen kregen waardoor je makkelijk kon raden waar diegene vandaan komt. Later werd de Nederlandse Wet naamgeving gewijzigd en kregen ouders meer vrijheid bij het kiezen voor een naam en schrijfwijze. Misschien iets te veel vrijheid want deze ‘alles mag behalve’ wet geeft weinig houvast waardoor mensen het steeds moeilijker zijn gaan vinden een keus te maken. Een babynaam kiezen: Hoe doe je dat?
Nederlandse Naamwet
Volgens de wet mogen vrijwel alle namen behalve ongepaste voornamen zoals scheldwoorden, ongepaste namen of voornamen die normaal gesproken alleen als achternaam voorkomen. De ambtenaar van de burgerlijke stand zal in principe een naam niet snel weigeren of je moet het als ouder bijzonder bont maken. Welke namen zijn verboden in Nederland? Onder andere deze:
Urine
Jeanne d’Arc (later alsnog geaccepteerd)
Tsjakkalotte
Dienaar van God
Maastricht
Tomtom
Miracle of Love (werd geaccepteerd als Miracle-of-Love)
Adriaanszoon
Frans Rolls Royce
Marieke Methadon
Geisha (later alsnog geaccepteerd)
Cinderella (later alsnog geaccepteerd)
Babynamen kiezen: 15 tips
Help? Hoe noemen we ons kind? De meeste ouders-to-be brainstormen tijdens de zwangerschap over de kindernamen. Je partner wil een korte naam, jij een samengestelde naam. Hij wil een van de unisex namen geschikt voor zowel jongens als meisjes, jij een zeldzame Franse naam. Je laten inspireren door mensen die je pad ooit hebben gekruist zorgt er allemaal voor dat je potentiële namen wegschrapt. En we weten allemaal waarom 😉 Hoe bedenk je dan een naam voor je ongeboren spruit waar je allebei blij mee bent?
De meeste ouders kunnen beamen hoe vreselijk moeilijk het is de juiste voornaam te kiezen voor je kind. Het kind dat je nog niet kent. Toch wil je de juiste keus maken. Uit diverse onderzoeken blijkt dat je naam onbewust wat over je identiteit zegt, de indruk die anderen van je hebben bij het horen van je naam en zelfs hoe men naar je kijkt. Om je te helpen een beslissing te nemen waar je beiden achter staat, ook na de geboorte van de baby, hebben wij een aantal tips voor je.
1. Start op tijd. Je wilt wel een naam hebben om op het geboortekaartje te zetten.
2. Sommige namen klinken mierenzoet bij een baby. Maar je kind zal er zijn hele leven mee moeten doen. Past de naam ook bij een volwassene?
3. Check de initialen om te voorkomen dat de voorletters een vreemde combinatie vormen. Bijvoorbeeld S.O.A. of K.Bouter.
4. Alle kinderen dezelfde voorletter geven klinkt misschien heel leuk maar het kan ook mega onpraktisch zijn zoals met de post gericht aan A. Jansen.
5. Ken je de schaamnamen van het radio duo Coen en Sander? Zorg daarom dat de voor- en achternaam een mooi geheel vormen. Niet alleen op papier maar ook bij het uitspreken ervan.
6. Sommige ouders vinden een korte voornaam goed passen bij een lange achternaam en andersom. Jij ook?
7. Overweeg je een naam die met dezelfde klank eindigt als waar de achternaam mee begint? Anouk Kuipers of Daan Nagelhout. Wat vind je van de klankharmonie?
8. Kies voor een voor- en bijnaam die pest proof is. Vaak worden voornamen afgekort of krijgt het kind een bijnaam. Rijmt het op een scheldwoord of iets waarmee het kind gepest kan worden? Daar wil je je kind voor behoeden.
9. Hoe klinkt de naam in het buitenland? Heeft het in een andere veelvoorkomende taal geen gekke betekenis? Zoals Dick.
10. Is de familienaam een veel gehoorde achternaam? Dan is het misschien juist leuk en handig om voor een unieke voornaam te kiezen om verwarring met andere naamgenoten te voorkomen.
11. Heb je een unieke naam in gedachte? Te gek. Maar je hebt unieke en hele aparte namen. Houd er rekening mee dat het kind vaak zijn naam moeten spellen, uitleggen of mensen moeite kunnen hebben met de juiste uitspraak. Na de zoveelste keer is de lol er wel af.
12. Of juist een (te) populaire voornaam? Kans is reëel groot dat het kind straks als Guus M en Anna B. wordt aangesproken.
13. Kom je er niet uit met zijn tweeën? Maak dan allebei afzonderlijk van elkaar een top 10 met namen. Laat je inspireren door de babynamen lijsten van de afgelopen jaren, Google, Disney figuren, Marvel films, celebraties (baby)namen, Koninklijk huis of bepaalde thema’s die je te gek vindt zoals natuur, kunst, muziek of reizen. Wie weet verras je elkaar met een toffe babynaam waar je allebei verliefd op raakt. En anders kun je beter wat extra tijd ervoor nemen om de perfecte naam voor je kindje te bedenken.
14. Wil je je kind vernoemen naar een beroemdheid zoals Beyonce, Gandhi of Madonna? Geassocieerd worden met een iemand die wereldberoemd is met alleen zijn of haar voornaam kan goed bedoeld zijn maar niet altijd positief voor je eigen zelfbeeld of het sociaal leven. #sorry
15. Zoek uit wat de betekenis is van de gekozen babynamen. Niet omdat iedereen de betekenis van alle namen kent maar omdat je niet wilt dat je kind een naam draagt dat bijvoorbeeld de verrader of iets dergelijks betekend. Dan kan de ambtenaar het nog goed vinden maar je kind moet ermee leven.
- 30+ gezonde lunch ideeën voor school: Tips en voorbeelden voor voedzame broodtrommel - 7 september 2024
- Super Blocks van GiiKER: De perfecte mix tussen traditionele spelconcepten en moderne technologie - 5 september 2024
- Super Slide van GiiKER: De Retro Puzzel met een moderne twist - 20 augustus 2024