Babyuitzet | Deze spullen heb je gegarandeerd nodig

Als je de grote babywinkels moet geloven dan heb je een waslijst aan spullen nodig voor je kind geboren is. Ik weet nog dat ik braaf het lijstje afwerkte en zelfs chagrijnig werd als iemand mij vertelde dat ik iets dat erop stond niet nodig zou hebben. Inmiddels weet ik beter. Want een heleboel dingen heb ik niet één keer gebruikt. Deze spullen heb je gegarandeerd nodig voor je babyuitzet. In ieder geval in de eerste 6 maanden.

Meubels

♥ Commode met voldoende opbergruimte
♥ Box (inclusief boxkleed)

In een box kan je baby veilig spelen. Babygym is wel een aanrader maar zeker niet noodzakelijk. Daarnaast wordt deze pas vanaf een maand of 3 in gebruik genomen. Een commode is in de eerste paar maanden in principe voldoende om de babykleding en de meeste andere benodigdheden in op te bergen. Plus je kunt je baby erop verschonen. Wanneer je kind uit de luiers is over een paar jaar kan het nog prima dienen voor ondergoed, nachtkleding etc. Onmisbaar!

Slapen

♥ Ledikant of wiegje met een matras
♥ Laken
♥ Deken
♥ Twee kruiken met hoes
♥ Slaapkleding
♥ Twee speentjes
♥ Babyfoon

Het is wel aan te raden om meerdere lakens en dekentjes te halen. Qua slaapkleding moet je denken aan een pakje, pyjama of een slaapzak.

Voeding

♥ Meerdere flesjes en speentjes
♥ Flessenborstel
♥ Voldoende spuugdoekjes en slabbertjes
♥ Babylepel
♥ Bewaarpotjes (kunstvoeding)

Of je borstvoeding gaat geven of kunstvoeding, op voeding na is dit de basis die je nodig hebt. Een flesverwarmer heb ik nooit gebruikt. Er is niets mis met een pannetje met water. Natuurlijk is een borstkolf prettig maar of je er een daadwerkelijk nodig hebt kom je pas na een tijd achter.

Verschonen en verzorgen

♥ Aankleedkussen
♥ Aankleedkussenhoes
♥ Hydrofiele luier
♥ Luiers maat 0 en 1 (en 2)
♥ Billendoekjes
♥ Huidverzorging
♥ Manicuresetje
♥ Luieremmer met navulling
♥ Luierzakjes
♥ Badje met standaard of een vouwbare bad 
♥ Een washandje
♥ (Bad)thermometer
♥ Haarborstel

Een hydrofiele luier is vooral prettig om de kleding af te deppen na een badje. Of als je naar de consultatiebureau gaat om je baby neer te leggen op een aankleedkussen. Een aantal bij de hand hebben vond ik persoonlijk altijd wel prettig. Het is goed om te weten dat, wat je ook doet, een luieremmer stinkt. Minimaal dagelijks legen is raadzaam. En als je dat doet, hoef je niet het duurste van het duurste te hebben. Dan is bij wijze van spreken een emmer met een plastic zak erin ook acceptabel. De luierzakjes met een geurtje zijn wel een aanrader. Ook voor in de luiertas.

Lees ook: Vastgelegde herinneringen | Hoe orden je ze en wat doe je ermee?

Qua huidverzorging is het fijn om voor natuurlijk producten te kiezen. Je weet immers niet of je newborn er een allergische reactie op krijgt. Producten als Weleda of Naïf bijvoorbeeld zijn heel fijn voor de gevoelige billetjes van een pasgeborene maar ook voor in bad.
Ongeacht of je kleine haartjes heeft of niet, zijn hoofd regelmatig zachtjes borstelen helpt ook tegen berg.

Kleding

♥ Voldoende rompers (mouwloos, korte mouwen en lange mouwen)
♥ Mutsje
♥ Broekjes (met sokjes)
♥ Truitjes
♥ Pakjes
♥ Jasje

Hoeveel je waarvan nodig hebt is afhankelijk van het seizoen en het weer. Zelf vond ik losse sokjes vreselijk irritant omdat ze constant afgleden. Al snel ruilde ik ze in voor broekjes met sokjes. Ideaal! Wantjes tegen krabben zijn ook wel een aanrader.

Onderweg

♥ Een autostoeltje (maxi cosi)
♥ Kinderwagen (inclusief regenhoes en parasol of dergelijke)
Luiertas

Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wilt, maar in feite heb je niet meer nodig dan dit. Een autostoeltje kan ook dienen als een wipstoeltje. Wat ook een veelzijdige functie heeft is een draagdoek. Een ergonomische draagdoek is handig om je kind te dragen terwijl je je handen vrij hebt, maar je kan het ook als schommel gebruiken. Wij hebben er heel veel plezier mee gehad.

Zodra je baby zelfstandig kan zitten mag het in een buggy. Vaak is dat in de tweede helft van zijn eerste levensjaar. Rond die tijd gaat de kleine ook mee-eten en zit het in een kinderstoel aan tafel. Ook wordt het tijd om het huis babyproof te maken. Hier kom ik binnenkort op terug. Vanaf een maand of 9 mag je kindje mee op de fiets.

 

2 gedachten over “Babyuitzet | Deze spullen heb je gegarandeerd nodig”

  1. Handig artikel! Kon zelf niet zonder badcape, die zijn zo lekker zacht en warm. Vond het heerlijk om ze daar lekker in te wikkelen en dan vervolgens tegen me aan te houden. Gaat echt (bijna) niks boven het gevoel van een babylijfje tegen dat van jou.

Plaats een reactie