Back to school: Eerste schooldag kick-start tips

Of ze nou voor het eerst naar school gaan of back to school, zo een eerste schooldag na de zomervakantie is super spannend. Een goede voorbereiding is ook op dit gebied het halve werk en gaat verder dan samen meisjeskleding shoppen met je dochter. Het zorgt ervoor dat de overgang van een relaxte vakantiemodus naar een dagelijks drukke ochtend- en avondroutine iets soepeler verloopt. Dit is niet alleen om praktische redenen van belang maar ook een goede mentale voorbereiding helpt voor een kickstart van het nieuwe schooljaar. En dan komen deze handige tips goed van pas.

Het belang van een goede start

De eerste weken op school draaien om groepsvorming. Dat is niet alleen op een nieuwe school het geval, maar ook op de huidige basis- of middelbare school. Er vinden vrijwel altijd wat schuivingen plaats. Soms tussen de klassen en leerlingen, maar vaak ook onder leerkrachten. Daarnaast zijn de invloeden van 6 weken zomervakantie groot. Dat geld voor zowel de kinderen, als ouders en meesters en juffen. Je zoon of dochter moet daarom weer haar plekje in de groep vinden. En zo een eerste indruk is dan cruciaal. School draagt hier haar steentje bij maar het thuisfront is minstens net zo belangrijk. Alles zodat er een veilige sfeer ontstaat en het kind het beste uit zichzelf kan halen. Hoe je je kind hierbij kunt helpen?

5 tips voor een kick-start van het schooljaar

Weer in het ritme komen

Voor de meesten betekent vakantie uitslapen. Weg met de strakke planning en stress. Of liever gezegd ontstressen. Back 2 school betekent (helaas) weer in het ritme komen en wennen aan op tijd naar bed gaan aan het vroege opstaan. Dat kun je beter niet doen op de eerste schooldag, maar een paar dagen tot een week eerder. Het geeft overigens geen garantie voor een vlekkeloze ochtend straks maar neemt wel behoorlijk wat spanning weg. Spanning die je kind ook mee naar school neemt. Tel daar zijn eigen spanning bij op…

Back-to-School kleding klaarleggen

Vroeg opstaan en de race tegen de klok in de ochtend zijn stressvol voor iedereen. Je kunt tijdrovende situaties op de vroege maandagochtend voorkomen en het jezelf makkelijker maken door het een en ander eerder te doen. Zoals je zoon zijn nieuwe jongenskleding laten doorspitten en eerste schooldag outfit laten kiezen. Sommigen vinden het prettig om samen alvast setjes te maken voor de hele week. Dan is het ‘s ochtends alleen nog de kwestie van het weerbericht checken en kleding kiezen die bij hun eigen mood passen. Denk hierbij ook aan de sokken, riem en eventueel andere accessoires.

Samen aftellen

Het is wat dat betreft net als met spelen. Je haalt het kind ook niet zonder waarschuwing uit spel, maar geeft dit vooraf aan door aan te geven dat er bijvoorbeeld nog genoeg tijd is om een keer van de glijbaan af te gaan of dat je over 5 minuten echt weg moet. Duidelijkheid geeft inzicht en helpt bij omschakelen. Dat is bij het naderende einde zomer in principe net zo. Ga samen schoolspullen kopen of winkelen voor een nieuwe outfit voor de eerste schooldag en gymbenodigdheden. Vergeet niet de fiets te controleren en eventueel andere benodigdheden. Tel samen af of maak het concreet door de weekplanner weer bij te werken. Zorg er wel voor dat dit voor het kind ook zichtbaar is.

Lunchbox vullen

Op tijd op school zijn is altijd belangrijk, zeker op een #back2school eerste schooldag. Op tijd van huis gaan is dus nogal van belang. Het tijdsbestek van zo een ochtend van tevoren incalculeren is iets waar je als moeder in de loop van de tijd beter in wordt. Dezelfde moeder heeft ook geleerd de gok niet te nemen en niet te veel last minute te doen. Zeker als het ook de avond ervoor kan. Zoals de lunchbox vullen en in de koelkast of vriezer klaar zetten. Of nog beter: Het kind de boterham voor in de broodtrommel laten maken. Fruit kun je op de dag zelf vers snijden om te voorkomen dat de appel bruin wordt bijvoorbeeld.

Feestelijk ontbijt

Je hebt gedaan wat je kon. Samen de kledingkast uitgespit, gewassen en vervangen. De schooltas met de nodige inhoud, zoals een laptop, staat klaar. De eerste schooldag outfit ligt klaar. Je zoon of dochter is fris en fruitig (en op tijd) uit bed. De banden zijn opgepompt en de fiets gecontroleerd. So far so good! Om deze speciale dag met een lach te starten zou je je schoolkind kunnen verrassen met een feestelijk ontbijtje. Mooie gelegenheid om het nog even over de laatste verwachtingen te hebben en zenuwen weg te nemen voor jullie de deur uitgaan onderweg. Vergeet niet nog een foto te maken!

Back to School voorbereiding eerste dag kind mamaplaneet.nl

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

Sandra

Plaats een reactie