Melanie besloot in haar eentje weer moeder te worden

BAM staat voor Bewust Alleenstaande Moeder. Een alleenstaande vrouw of moeder met een kinderwens. De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat vrouwen kiezen voor alleenstaand moederschap en kunstmatige inseminatie. Omdat ze de biologische klok horen tikken en de juiste partner nog niet hebben gevonden. Omdat hun relatie op de klikken liep en zij hun kind nog een broertje of zusje willen geven. Een dappere keus die je niet zomaar maakt. Ontelbaar aantal vragen, gevoelens, twijfels. Een kind krijgen is een zegen en dat weten deze bewust alleenstaande moeders maar al te goed.

Voor je zo een beslissing maakt is het goed na te denken over vragen als: Hoe lang kan en wil ik nog op de perfecte partner wachten? Wat zijn de voor-en nadelen van single zijn en alleen een kind opvoeden zonder een vader? Heb ik een social vangnet om op terug te vallen als alleenstaande moeder? Hoe ga ik dit de komende jaren financieel doen? Kan ik het fertiliteitstraject financieel ophoesten? Wat als het niet lukt binnen de (financiële) grenzen zwanger te worden?

Leestip!

Kinderwagen kiezen | Waar moet je op letten?

Mijn leven als wensouder met PCOS

De vader van mijn kinderen had een dubbelleven

Getraumatiseerd door al het gehuil

Onze kinderwens werd een strijd

KID-poging

Een kind krijgen kost geld. Voor een bewust alleenstaande moeder is dat nog meer van toepassing dan anders. Wanneer een vrouw alleen een kind wil krijgen heeft ze bij zwanger worden hulp nodig van een vruchtbaarheidskliniek, het ziekenhuis en natuurlijk een sperma donor. Dit wordt het fertiliteitstraject genoemd. Je kunt er ook voor kiezen zelf de inseminatie te doen, thuis met de sperma van een bekende donor. Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma is vrij duur. Bij elke KID- poging is de kans 10 tot 15% dat je zwanger bent. Mocht je na twee weken niet ongesteld worden dan doe je eerst een zwangerschapstest thuis. De meeste vrouwen hebben meerdere pogingen nodig voor ze een zwangerschapstest krijgen. Mocht je hier definitief voor kiezen dan is het goed om hier ook financieel gezien rekening mee te houden. Een rietje oftewel een KID-poging kan wel €200 kan kosten. Hoeveel pogingen je nodig hebt is onder andere afhankelijk van het aantal zaadcellen en de kwaliteit van het zaad. Steeds meer vrouwen schakelen hulp in van een Deense spermabank. Dit vanwege de lange wachtlijsten in Nederland en omdat ze meer willen weten over de anonieme donor.

Bewust Alleenstaande moeder aan het woord

In hoeverre respecteren we een BAM anno 2016? Een BAM moeder moet duidelijk heel sterk in haar schoenen staan wilt zij alle kritiek en goedbedoelde maar ongevraagde adviezen aankunnen. Het is nogal wat. Bewust ervoor kiezen een kind te ‘nemen’ zonder een vader. Een kind opvoeden met beide ouders is al zwaar. Waarom kies je er bewust voor om dit alleen te doen? Melanie (alias) deelt haar bijzonder verhaal.

Melanie eerlijk over moederschap

Ik heb nooit echt geweten wat ik wilde met mijn leven. Waar ik nooit over heb getwijfeld is moederschap. Zorgen voor een wondertje wat totaal afhankelijk is en onvoorwaardelijke liefde voor je voelt.

In 2010 was het zover. Ik werd mama. Ik kreeg een zoon met mijn toenmalige partner. De verliefdheid sloeg in als een bom. De jaren die volgden waren een achtbaan van emoties. Ik wilde dolgraag een twee kinderen met mijn toenmalige vriend, een broertje of zusje voor mijn kleine man. Helaas was de relatie was daar niet stabiel genoeg voor. Ik kwam er uiteindelijk ook alleen voor te staan.

Bewust alleenstaande moeder en vangnet

We hadden het fijn met zijn tweeën, mijn zoon en ik. We hadden elkaar en dat helemaal goed zo. Mijn behoefte aan een relatie verdween met de dag meer. Een wens voor een broertje of zusje voor J was er echter nog. Toen hij 5 jaar oud was hakte ik de knoop door en koos alleen een kind te nemen zonder een man. Ik wist immers al hoe het was een alleenstaande moeder te zijn. Ik wist dat ik twee kinderen prima aankon. En waar plek was voor een kind is er ook plek voor twee.

Mijn ouders zijn echt belangrijk voor mij en dus ben ik gaan peilen hoe zij hier over dachten. Gelukkig reageerden ze vrij enthousiast. De discussie die ik lange tijd met mijzelf had en de vragen die ik mij vooraf stelde besprak ik ook met mijn ouders. Ze begrepen mijn beslissing en steunden mij in mijn beslissing. De reacties van de mensen daarbuiten was voor mij onbelangrijk. Mensen oordelen vaak, of ze nou mensen kennen of niet. Dit was mijn goed overwogen keuze. Daar hadden de buitenstaanders niets mee te maken.

Anonieme donor of een wensdonor?

Ik begon op internet te speuren naar mogelijkheden. Ook heb ik mijn huisarts bezocht. Ik had twee opties. Een anonieme donor waarmee het kind vrijwel geen band zou kunnen opbouwen. Of een wensdonor oftewel zelfinseminatie met een bekende donor. Dat laatste had mijn voorkeur. Ik moest wel de juiste man vinden.

De man die ik op het oog had was al een vader van 2 kinderen. Ik wist dus in ieder geval dat hij niet onvruchtbaar was. De man was single en had geen relatie. Het vragen was wel heel eng. Hij zou tenslotte nee kunnen zeggen. Dat deed hij gelukkig niet. Hij vond mij altijd al een goede mama en wilde dit voor mij doen. En voor mij alleen. Opgelucht en dolgelukkig besproken wij de details.

Samen hebben we duidelijke afspraken gemaakt. Ovulatietesten vlogen door het huis. Iedere keer wachten tot er een duidelijke streep stond. Mega spannend. Toen ik eenmaal een duidelijke streep zag, heb ik de donor gebeld. Om mijn eisprong heen heb ik 3 keer geïnsemineerd. Het ging dus vrij rap. Het zwanger worden heeft mij dus nog geen €1000 gekost. En als ik andere bewust alleenstaande moeders spreek weet ik dat ik ontzettend veel geluk heb gehad. Sommige vrouwen zijn namelijk jaren bezig en duizenden euro’s lichten voor ze eindelijk zwanger zijn.

Positieve zwangerschapstest

Precies 4 dagen voor mijn voorspelde menstruatie heb ik, samen met een vriendin, een zwangerschapstest gedaan. De eerste poging was meteen raak. Meteen belde ik mijn ouders. Wat waren we allemaal blij! Na ja bijna allemaal.

Mijn broers hebben het nieuws later in de zwangerschap pas vernomen. Mijn oudste broer reageerde bezorgd en verbaasd over mijn beslissing een BAM te worden. Die onbegrip begreep ik wel. Ook ik heb mij afgevraagd of ik dit wel aan kon. Twijfels horen bij een zwangerschap. Zelfs vrouwen in een relatie hebben hier last van. Vrij logisch. Het is niet niets, een kind op de wereld zetten. Gelukkig waren er ook veel positieve reacties van mensen.

Ik had het me anders voorgesteld. Wat had ik er spijt van mijn keuze!

Toen ik 26 weken zwanger was heb in het ziekenhuis een 3D-echo laten maken. Toen bleek dat het kind wel eens syndroom van down zou kunnen hebben. Hier kreeg ik Spaans benauwd van. Kan ik dat ook alleen aan? Als ik dit wist met de 20 weken echo dan had ik het kind weg laten halen.

Ik zag mijzelf als een zelfstandige, sterke vrouw. Maar zo sterk was ik niet. Bij een punctie bleek later dat er sprake was van dwerggroei bij het kindje en dus geen syndroom van down. Ik denk dat ik even heb getwijfeld aan mijn keuze maar kon het uiteindelijk wel een plekje geven.

De eerste weken na de bevalling

B werd in april 2016 geboren en maakte mij officieel een BAM. Ik had ineens twee kinderen in mijn eentje. En dat viel mij erg zwaar. De eerste weken deed hij niets anders dan huilen en spugen. Het was zwaarder dan ik ooit had verwacht. Ik had het me anders voorgesteld. Wat had ik er spijt van!

Ongeveer 6 weken later bleek mijn zoon een buikslaper hield hij op met overmatig spugen en extreem veel huilen. Vanaf dat moment was het puur genieten. J was dolblij met zijn broertje en ik apetrots op mijn 2 jongens.

Hoe gaat het nu? 

Het gaat goed met ons. Ik mis nooit een man aan mijn zijde en durf mijzelf een gelukkige BAM te noemen. Ik sta achter mijn bewuste keuze in mijn eentje twee kinderen op te voeden. Hierdoor sta ik er anders in. Daarnaast, iemand die jij goed kent en vertrouwt kan ook de vaderrol op zich nemen. Je vader, broer, vriend van je zus, man van je beste vriendin. Iemand die regelmatig quality-time wilt doorbrengen met je kind. Mocht je erover nadenken via een spermabank alleen zwanger te worden, zorg ervoor dat je dit tijdig vraagt en bespreekt. Neem de tijd voor je daadwerkelijk de stap zet, lees je in en denk lang na over zaken zoals besproken in dit artikel.

Alle mensen die twijfelden, zijn inmiddels bijgedraaid. We maken het goed. Mijn ex, en vader van de oudste, vindt mijn BAM status verschrikkelijk. Mijn vriendschap met de donor is hechter geworden sinds de komst van mijn jongste zoon. Mensen kijken vol bewondering naar mijn blanke blonde J en mijn getinte krullenbol B. Sommige mensen geloven niet dat het broers zijn. Wanneer men allerlei vragen op mij afschiet dan probeer ik ze altijd naar waarheid te beantwoorden. We leven tenslotte in 2016 en alles kan! Ik was een alleenstaande vrouw met kinderwens en tegenwoordig mag ik mijzelf een bewust alleenstaande moeder noemen. Voor mij wellicht de beste keus die het leven waard maakt. We hebben elkaar en genieten van het leven samen.

Bestaat er een prins op het witte paard voor mij? Wie weet. Mocht ik hem ooit tegenkomen, dan moet hij aan flink wat eisen voldoen. Mijn kinderen zijn namelijk mijn wereld en mijn prioriteit nummer een!

*Dit ingestuurd verhaal bevat geen echte namen of persoonlijke beelden.

Wil je ook (anoniem) je verhaal delen? Dat kan hier –> Je verhaal insturen

Sandra

13 gedachten over “Melanie besloot in haar eentje weer moeder te worden”

  1. Wat leuk dat je toch je droom kon waarmaken. En echt super dat je een goed contact hebt met de donor. Is ook fijner voor je kleintje denk ik dan :). Niets aantrekken van de (eventuele) negatieve commentaren, zolang je zelf gelukkig bent!

    Beantwoorden

Plaats een reactie