Zo wordt iedere barbecue (met kinderen) een succes

Barbecue is vlees en andere etenswaren grillen. Dit kan op een houtskoolbarbecue, een gasbarbecue of een elektrische barbecue. Tijdens een verjaardag, sportwedstrijd of gewoon omdat men daar zin in krijgt wanneer de zon schijnt. Bbq-en is hot! Kun je wel wat tips gebruiken wat betreft de veiligheid, wat wel en niet mag, hoe de kans op overlast te verkleinen en de kinderen tevreden te houden? Dan is dit artikel voor jou.

Barbecueën doe je zo

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Start daarom zeker een paar dagen van tevoren met de voorbereidingen. Hoeveel volwassenen en hoeveel kinderen worden er verwacht? Zijn er dieetvoorschriften waar je rekening mee moet houden? Wel of geen alcohol schenken? Allemaal belangrijke dingen om over na te denken bij het maken van een boodschappenlijst. Kies op tijd een aantal lekkere recepten en marineer het vlees een paar dagen eerder.

Vaker doen?

Wanneer je van plan bent om vaker te barbecueën is het verstandig om bijvoorbeeld te beslissen wat voor een barbecue je wilt voor je deze gaat aanschaffen. Verder is een schort handig voor degene die de etenswaren grilt om te voorkomen dat de vetvlekken op de kleding terechtkomen. Dan een lange spatel waarmee je het vlees draait in verband met de hitte. En een fijne plek buiten creëren waar je überhaupt kan genieten van een gezellige barbecue. Dit kan in je tuin of op een balkon. Zo vind je verschillende tuinsets bij Tuinmeubelshop. Je wilt immers een gezellige sfeer creëren voor je gezin en je visite.

Aansteken en uitzetten

Er schijnt een simpele tip te zijn voor het checken van de warmte van de barbecue. Door te timen hoe lang jij je hand erboven kunt houden. Voor langzaam garen van vlees en vis is de richtlijn 6 tot 8 seconden. Word het te heet na 4 seconden dan is de hitte prima geschikt voor een lekkere biefstuk. Kan je moeiteloos langer dan 10 seconden je hand boven de barbecue houden, dan is deze nog niet heet genoeg.

Verder is het proces heel anders voor een houtskoolbarbecue, dan voor een gasbarbecue of een elektrische barbecue. Aangezien het aansteken per apparaat kan verschillen is het verstandig om de handleiding erbij te pakken.

Wil je de barbecue na afloop weer uitzetten en opruimen? Laat het eerst goed afkoelen door de ventilatiegaten te sluiten of zand over de hete kolen te gooien (verwijder wel eerst de roosters).

Barbecuevlees bereiden

Laat de barbecue goed warm worden nadat je het rooster met (olijf)olie hebt ingesmeerd. Je kunt er ook voor kiezen om het vlees met olie in te smeren om plakken te voorkomen. Leg het vlees dat snel gaar wordt als eerste op het rooster. Geduld en timing zijn de sleutel. Een biefstuk heeft een andere gaartijd dan bijvoorbeeld vis of groente. Varkensvlees moet bijvoorbeeld langere tijd op een matig vuurtje. Het moet namelijk langzaam garen om doorbakken te zijn. Rundvlees kun je het beste direct dichtschroeien en verder laten garen. Rund- en lamsvlees kun je het beste meteen dichtschroeien op een heet rooster. Probeer het vlees dat op het rooster ligt niet te prikken om geen vleessap te verliezen.

Lees ook

Buitenspelen | Handleiding voor ouders

Knutselen met kinderen | String art kunst anno 2019

Bigben Luminous lichtgevende bluetooth-luidspreker

Tuinmeubelen schoonmaken | Wat mag je wel en vooral ook niet doen?

Hygiëne en gezondheid

♦ Diepvries- en koelkastproducten kopen op een warme dag vervoer je in een coolbox
♦ Zijn etenswaren als vlees, vis en salades langer dan 2 uur uit de koelkast, gooi het dan weg
♦ Je handen wassen nadat je rauw vlees, vis en salade hebt aangeraakt of voor je aan de barbecue begint
♦ Gebruik apart bestek/stang/snijplank voor rauw en gaar vlees
♦ Voorgekookt vlees en groente op de barbecue leggen voorkomt ongaar eten
♦ Snij verbrande vleesstukken weg

Wet en veiligheid

♦ Vuur in de open lucht is verboden. In de tuin mag dit echter wel binnen de veiligheidsregels van de gemeente
♦ Heb je een gasbarbecue? Controleer dan regelmatig de datum op de gasfles en de gasslang op gaatjes
♦ Heb je een elektrische barbecue? Hou dan rekening met vocht om kortsluiting te voorkomen
♦ Hou kinderen en huisdieren weg bij de hete barbecue
♦ Zet de barbecue niet te dichtbij de tuinset of ander brandbaar materiaal
♦ Een stabiele, niet brandbare, ondergrond maakt de kans op omvallen kleiner
♦ Houd rekening met de windrichting (en hou de houtskoolbarbecue uit de wind)
♦ Lekker bbq-en in het park? Check dan de gemeentelijke regels rondom barbecueën in het openbaar
♦ Hou rekening met overlast (woonplezier is verdraagzaamheid)

Overlast

♦ Indien mogelijk, probeer je buren van tevoren te informeren over het barbecue tuinfeest die eraan komt. Zeker als je weet dat het druk wordt, luidruchtiger dan normaal en daarmee wellicht storend voor sommigen.

♦ Houd rekening met geluidsoverlast. Lastig met kinderen. Maar als je weet dat de jonge kinderen van je buren om 19 uur op bed liggen, probeer daarmee rekening te houden. Gezellig kan ook met volume wat lager namelijk.

♦ Laat je buren weten dat ze mogen aanbellen als ze, ondanks alle maatregelen, toch overlast ervaren. Dit is altijd een beter idee dan onverwacht handhaving voor de deur.

Barbecue met kinderen

♦ Betrek de kinderen bij de voorbereidingen, hapjes uitkiezen en maken (er is meer mogelijk dan vlees)
♦ Zorg voor voldoende vermaak voor de kinderen
♦ Hou veiligheid in acht
♦ Check deze barbecuerecepten ter inspiratie voor het hele gezin

Lees ook

10 keer gezond eten met een klein budget

10 keer zomerse salades

Wat je moet weten over Coeliakie inclusief glutenvrije recepten

barbecue met kindere met vlees, worstjes etc op het rooster

Redactie

4 gedachten over “Zo wordt iedere barbecue (met kinderen) een succes”

Plaats een reactie