Smakelijk! Deze tips zijn perfect om de zomerse BBQ naar dat niveautje hoger te tillen

Een zomers eetfestijn dat we steeds vaker ook in andere seizoenen zien. In de winter de barbecue aanzetten? Why not? Gourmetten met Kerst maakt steeds vaker plaats voor een gezellig samenkomen aan de sfeervolle buitentafel, stukken vlees en groente op de OFYR en onder een dekentje borrelen tot in de late uurtjes. Met zijn allen aan de barbecue is mateloos populair. En dus willen we hier het liefst zo vaak mogelijk van genieten. Dat bevestigen de stijgende aantal verlengde woonkamers en het aanbod aan barbecues in de winkels. De combinatie van buiten eten, de rooksmaak van geroosterde en gegrilleerde etenswaren en gezelligheid. Kun jij nog wat barbecue tips gebruiken? Lees dan gauw verder.

Barbecue kiezen

Laten we starten bij het begin. Om een echte BBQ pro te worden is het belangrijk te kiezen voor een barbecue exemplaar dat bij jou past. Wil je barbecueën met een kooktoestel dat werkt op houtskool of briketten of heb je er liever één op gas of elektriciteit? De voor- en nadelen zijn erg persoonlijk maar de kenmerken zijn dat niet. Daarom lichten we hieronder het een en ander toe om je keuze wat makkelijker te maken.

Houtskoolbarbecue

De houtskoolbarbecue is een exemplaar dat je aansteekt door middel van houtskool of briketten. Het is vaak geschikt voor in de tuin, op het balkon of op de camping. Het is ook al jaren de meest gekozen soort barbecue. Geniet je enorm van de rooksmaak op het eten? Dan is dit ideaal. Weet wel dat de vlammen erg heet zijn als de BBQ eenmaal brandt. Meer dan bij andere soorten. Qua budget en formaat zijn er tegenwoordig veel opties. Heb je een grote tuin of een klein balkon? Wil je je investering meenemen wanneer je op vakantie gaat? Met hoeveel personen wil je kunnen tafelen? De Big Green Egg heeft bijvoorbeeld 7 modellen. Van mini (tafelmodel) die je gemakkelijk meeneemt op reis tot een large model met een grilloppervlakte van 46 centimeter voor grote families. Het vuur is echter lastig te reguleren. Dit betekent dat je de bbq het beste op tijd aansteekt, want anders wordt het vlees moeilijk gaar. Wanneer de hete kolen hun werk gaan doen kan het vlees ook snel verbranden.

We vatten het kort samen:

♦ Volop keuze

♦ Houtskool of briketten (en aanmaakblokjes) nodig om het aan te zetten

♦ Roosteren op een houtskool bbq duurt langer

♦ Eten met rooksmaak

♦ Het hele jaar door te gebruiken (met een deksel)

♦ Aansteken kan gezien worden als vreselijk of als onmisbaar onderdeel van de totale barbecuebeleving

Barbecue aansteken tips

Aansteken kan een uitdaging zijn, maar met deze tips een klusje die je met gemak klaart.

♦ Zet de barbecue neer op een harde ondergrond en zorg ervoor dat het stabiel staat.

♦ Plaats het kooktoestel zo dat het niet in de wind staat ( anders kunnen de buren last krijgen van vrijkomende rook) en dat het veilig is voor kinderen en dieren.

♦ Haal het braadrooster eraf en plaats onderin de barbecue 3 aanmaakblokjes. Deze steek je aan met een lange aansteker.

♦ Vul de houtskool- of brikettenstarter voor ongeveer 3/4 deel met kolen of briketten en wacht een half uur.

♦ Controleer of de kolen in de brikettenstarter al een witte kleur hebben en of de vlammen boven de kolen uit komen. Zo ja, dan draai je voorzichtig de brikettenstarter om en plaats je het braadrooster terug.

♦ Nu kan de gemarineerde kip, varkensvlees en groente in aluminiumfolie op en onder het rooster.

Schoonmaaktips

Om de levensduur van je BBQ te verlengen is het van belang deze elke keer schoon te maken en te onderhouden. Een ander voordeel van een schoon kookstel is het feit dat er zo minder rook ontstaat tijdens het roosteren van je favoriete vlees. Maar hoe maak je een houtskool BBQ het beste schoon? Laten we het zo zeggen dat er verschillende wegen naar Rome leiden. Mijd echter het gebruik van bijtende en schurende middelen. Net als de schuursponsjes.

Smeer het rooster in met zonnebloem- of olijfolie voor je begint met barbecueën. Dit om te voorkomen dat etenswaren blijven plakken en verbranden. Of smeer het grillrek tussen het grillen door in met citroen. Na een BBQ sessie laat je de BBQ afkoelen tot het veilig is deze aan te raken, maar laat het niet koud worden. Op dit moment verwijder je namelijk het makkelijkst de etensresten. Vergeet niet ook alle as uit de kuip te verwijderen. Het rooster maak je schoon met een staalborstel en een ontvetter. De kuip maak je schoon met een sopje (warm water en afwasmiddel) en een doekje of staalborstel. Wachten tot de volgende dag is wachten tot het aangekoekt is. Geen goed idee. Na een schoonmaakbeurt smeer je het rooster in met plantaardige olie om roesten tegen te gaan. Eens per jaar maak je je BBQ grondig schoon en neemt daar de buitenkant bij mee. Doe dit wel met een enige zorg om te voorkomen dat de lak- en verflaag worden beschadigd.

Heb je een gietijzer rooster dan maak je deze schoon met heet water en een staalborstel. Daarna droog je het af en zet je het voor 2 minuten in de oven (op 150 graden). Daarna smeer je het rooster in met plantaardige olie.

Gasbarbecue

Een gasbarbecue is een exemplaar dat verhit wordt door middel van gas uit gasflessen. Over het algemeen wordt het snel heet en kan het vlees na een paar minuten al op het rooster. Het feit dat het vuur minder snel heet wordt dan bij een houtskoolbarbecue kan een voordeel, maar ook een nadeel zijn. Het vlees, vis en andere producten die je op het rooster hebt liggen krijgen geen rooksmaak. Aan de andere kant zit er bij de meeste barbecues een thermometer die de binnentemperatuur aangeeft. Je kunt dus zelf de hitte in de gaten houden en de gastoevoer zelf reguleren. Gezonder en goedkoper dan een houtskool barbecue. Qua aanschaf is een fles gas over het algemeen duurder dan een zak houtskool, maar het gaat wel langer mee. Het vet uit het vlees wordt afgevoerd. Dit in tegenstelling tot een BBQ op houtskolen waar het vet in het vuur valt en eventuele ongezonde stoffen in het vlees terecht komen.

We vatten het kort samen:

♦ Biedt veel mogelijkheden het eten te bereiden: grillen, bakken, koken en wokken.

♦ Praktisch reukvrij en minder rook(overlast)

♦ Gasfles nodig: duur in aanschaf en neemt ruimte in beslag

♦ In principe gezonder grillen

♦ Sneller warm

♦ Net als een gasfornuis heeft een gas barbecue meerdere branders die apart van elkaar te reguleren zijn.

Barbecue aansteken tips

Hulp nodig bij het aansteken van je gas barbecue? Met deze stappenplan moet het lukken.

♦ Zet je barbecue op een stabiele ondergrond en uit de wind. Zorg ervoor dat er geen ontvlambare voorwerpen in de buurt staan of liggen en het kookstel veilig staat voor kinderen en dieren.

♦ Controleer de gasfles (propaangas) op eventuele lekken en sluit deze aan. Een gasregulator regelt de toevoer van gas, die vaak hoger is dan nodig om te kunnen barbecueën.

♦ Draai het deksel van je BBQ open en zet de gasfles aan.

♦ Draai de knoppen van de brander op de hoogste stand. Zodra je een vlam ziet sluit je de deksel van de BBQ en laat het ongeveer 10 minuten lang opwarmen. De eerste keer kost dit 5 a 10 minuten extra met deksel open.

♦ Nu kunnen de stukken vlees, vis en stokjes kipsaté op het rooster.

Schoonmaaktips

De meest eenvoudige manier om je barbecue schoon te maken en netjes te houden is deze na elke BBQ sessie te reinigen. Heb je de schoonmaaktips bij de houtskool BBQ gelezen? Wees maar gerust, dit gaat een tikkeltje eenvoudiger.

Na een BBQ sessie laat je het apparaat afkoelen, maar niet koud worden. Je wacht simpelweg tot het veilig is om het rooster aan te raken. Dan borstel je de grootste stukken etensresten weg en sluit je de deksel. Zet nu de BBQ op de hoogste stand en wacht ongeveer 15 minuten. Je kunt nu de rest van de etensresten gemakkelijk eraf borstelen.

Elektrische barbecue

Een elektrische barbecue is een model waarbij je gebruik maakt van een kabel en stopcontact. Het werkt immers, zoals de naam al doet vermoeden, op elektriciteit. Dit betekent ook dat etenswaar wat je erop legt niet wordt verwarmd door een vlam maar door de barbecue zelf. Temperatuur van het vuur bepaal je zelf met een regelaar. Mede hierdoor kan het vlees al na 5 minuten op het rooster. Het warmt namelijk snel op en koelt snel af. Doordat er bij grillen geen rook vrijkomt loop je ook geen risico op koolmonoxidevergiftiging. Er is alleen geen smokey smaak aan het vlees. De vraag is dus: Hoeveel waarde hecht je aan de authentieke barbecuesmaak. TIP! Dit los je op door een smokerbox te gebruiken. Vaak is het zo dat de grilloppervlakte kleiner is en daarmee niet echt geschikt voor grote gezinnen of gezelschappen. Wegens gebruik van elektriciteit en stopcontact, is een elektrische barbecue niet handig wanneer je in-the-middle-of-nowhere of achter in je grote tuin wilt barbecueën.

We vatten het kort samen:

♦ Makkelijk in gebruik: Stekker in het stopcontact en klaar

♦ Zelf temperatuur regelen

♦ Direct gebruiksklaar (en in no-time afgekoeld)

♦ Geen rooksmaak aan het voedsel (is makkelijk op te lossen)

♦ Amper overlast, geen vieze handen, veilig in gebruik

♦ Niet geschikt voor achter in de tuin barbecueën met de hele familie

♦ Voordeliger wanneer je zonnepanelen hebt

♦ Milieuvriendelijker: er komen geen luchtvervuilende stoffen vrij

Barbecue aansteken tips

Een kind kan de was doen en toch leggen we stap-voor-stap uit hoe je een elektrische barbecue aanzet.

♦ Zet het apparaat neer op een egale, stevige ondergrond zoals beton, tegels of zand. Let hierbij op dat deze niet in de wind staat of in de buurt van spelende kinderen of dieren.

♦ Nadat je het snoer (en eventuele verlengsnoer) helemaal hebt uitgerold, steek je de stekker in het stopcontact en de temperatuurregelaar op de hoogste stand. Let op dat niemand kan struikelen en de kabel niet dicht bij de barbecue ligt om smelten en kortsluiting te voorkomen.

♦ Pas de temperatuur aan op het voedsel dat er wordt opgelegd. Niet alles heeft dezelfde bereidingstemperatuur.

Schoonmaaktips

De meest eenvoudige manier om je barbecue schoon te maken en netjes te houden is deze na elke BBQ sessie te reinigen. De houtskool barbecue schoonmaaktips hierboven wil ik je als leestip meegeven. Een elektrische bbq, net als een gasbarbecue, maak je echter veel eenvoudiger.

Na een BBQ sessie laat je het apparaat afkoelen, maar niet koud worden. Je wacht simpelweg tot het veilig is om het rooster aan te raken. Dan borstel je de grootste stukken etensresten weg en sluit je de deksel. Zet nu de BBQ op de hoogste stand en wacht ongeveer 15 minuten. Je kunt nu de rest van de etensresten gemakkelijk eraf borstelen.

Waar op letten bij aanschaf BBQ

Nu je weet wat de kenmerken van de verschillende barbecues zijn en hoe je deze moet aansteken zijn we je nog een aantal tips verschuldigd, namelijk aankooptips. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een barbecue?

Wensen & Eisen – Bedenk van tevoren wat voor een soort BBQ bij je past (houtskool,- gas of elektrisch) waar, met wie en hoe vaak je het wilt gebruiken. Heb je een grote tuin of een kleine balkon waar je het wilt gebruiken? Wil je het meenemen op kampeervakantie? Gebruik je het vaak met zijn tweeën of tienen?

Direct en indirect garen – Direct roosteren geldt voor producten met lagere bereidingstijd zoals worst en hamburger. Indirect roosteren geldt voor bijvoorbeeld gevogelte en grotere stukken vlees. Het zorgt ervoor dat vlees niet aan de buitenkant verband voor het van binnen gaar is. Bedenk van tevoren hoe je wilt barbecueën. Kan een rauwe biefstuk tegelijk met een halve kip en groente spiesjes op het rooster?

Veiligheid – Beslis waar het apparaat komt te staan. Houd een poederblusser bij de hand en dat je weet wat je moet doen mocht deze onverhoopt nodig zijn. Tip! Altijd eerst de stekker er uithalen.

Vermogen – Wil je echt binnen een paar minuten al starten met barbecueën op de juiste temperatuur dan is 2000 Watt een must.

Materiaal – Wil je investeren in een barbecue stel dat lang mee gaat? Kies er dan één van roestvrij staal. Keramiek staat er bekend om dat het hitte goed geleidt. Een gietijzeren rooster houdt warmte langer vast. Een stalen rooster bedekt met een laagje porselein is goed in gelijkmatig verdelen van hitte.

Indirecte grillmethode – Wil je hier gebruik van kunnen maken? Dan kies je voor een product met een deksel.

Hygiëne – Is de BBQ voorzien van een antiaanbaklaag? Kan het in de vaatwasser? Passen de opvangbak (voor etensresten en vet)en grillrooster ook in de vaatwasser?

Formaat & Stabiliteit – Is de grillplaat groot genoeg voor je gezin of gezelschap? Is het onderstel (indien aanwezig) stevig en stabiel genoeg en kan je het gemakkelijk opbergen?

Budget – Er zijn tegenwoordig zoveel opties dat je wellicht door de bomen het bos niet ziet. Bepaal je verwachtingen, kijk en vergelijk voor je je budget bepaalt. Valt je keus buiten je budget? Spaar dan nog even door om miskoop te voorkomen.

Barbecue tips & recepten

Het barbecue seizoen is weer begonnen, jij hebt de perfecte BBQ in huis en bent klaar voor de volgende stap. Wij delen de simpele maar ultieme tips voor een geslaagd barbecue feestje.

Wellicht onnodig om te zeggen, maar we doen het toch: start op tijd met de nodige voorbereidingen. Bedenk op tijd wat je gaat maken en hoeveel je nodig hebt van alles. Tijd gaat harder dan je denkt en een goede voorbereiding is echt het halve werk. En daarmee bedoelen we ook een boodschappenlijst, vlees marineren, gerechten maken die je tot die tijd in de koelkast bewaard, maar ook een uur van tevoren de houtskool BBQ aansteken. Wat je op de BBQ boodschappenlijst hoort te hebben staan?

Boodschappenlijst

Houtskool & briketten (Houd hierbij rekening met een half om half combinatie tussen kolen en briketten. Waarom? Simpelweg omdat kolen een hoger brandtemperatuur hebben en briketten langer branden. Wil je de best of both worlds, kies dan voor 50/50.

Aanmaakblokjes

Een goedwerkende lange aansteker

BBQ gereedschap zoals een BBQ tang of een knijper voor het draaien van het vlees

Borden, bestek, glazen

Servetten

Aluminiumfolie

Onderdak mocht het onverwacht gaan regenen (partytent?)

Vlees: hamburger, biefstuk, grillworst, karbonades, speklapjes, kipspiesjes, varkenshaas

Vis: zalmfilet, gamba’s

Groente: maiskolf, groentespiesjes, (zoete) aardappelen

Kruidenboter

Stokbrood

Salades: aardappelsalade, pastasalade, huzarensalade, fruitsalade, komkommersalade

Sausjes: BBQ saus, Mexicaanse salsa, knoflooksaus, mayonaise, tapenade, tzatziki

Drinken: fris, sapje, wijn, bier, ijsthee, cocktails zoals piña colada

TIP! In principe is het zo dat je 100 tot 150 gram vlees en net zoveel vis per persoon haalt. Daarnaast moet je rekenen op een halve stokbrood en 200 gram groente.

Wil je zelf wat heerlijke gerechten voorschotelen en kun je wel wat inspiratie gebruiken, dan heb ik hier een indrukwekkende lijst aan recepten voor je verzameld. Van lekker gezond barbecueën met gevarieerde bijgerechten tot origineel BBQ-en.

Voorbereiding tips

Behalve op tijd beginnen met de voorbereiding is het belangrijk het vlees niet te veel te draaien of te prikken. Hierdoor verliest deze namelijk zijn sappigheid. TIP! Bestrijk het vlees tijdens het bakken met olijfolie.

Het is een gewoonte die we samen in leven houden: voor het eten gaar is stokbrood op tafel zetten. Dit met als resultaat dat iedereen vol zit voor het vlees en groente klaar zijn. Wat een zonde. Bied daarom alleen drinken van tevoren aan. Het eten serveer je tegelijk, dus stokbrood, salades en vlees.

Tip! Zoals eerder uitgelegd heeft alles een eigen bereidingstijd. Start daarom met datgene waarvoor de vlam het heetst moet zijn, namelijk rundvlees, daarna kalfs- en lamsvlees & spiesen, dan varkensvlees en als laatst het voorgegaarde stuk.

Eten over? Gril deze dan, laat het afkoelen, verpakken en koel bewaren tot de volgende dag. Maar je kan het ook rauw invriezen. Goed excuus om nogmaals te BBQen.

Al zin gekregen om te barbecueën?

Grill on! En eet smakelijk!

BBQ tips: soorten barbecue kiezen, schoonmaaktips en ultieme boodschappenlijst voor lekker barbecueën

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Sandra

Plaats een reactie