Het belang van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zelfstandig ondernemende gastouders

Als gastouder bood ik opvang aan kinderen van (werkende) ouders. Dit deed ik vanuit mijn eigen huis. Nadat ik door GGD akkoord kreeg om te starten, omdat ik aan alle eisen voldeed, was er nog maar weinig echt verplicht. Naast een goede boekhouding dan. Toch zijn er een aantal niet wettelijk verplichte verzekeringen die je als professionele gastouder beter wel kunt afsluiten. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is daar één van.

Praktijkvoorbeeld

Tijdens een winterse wandeling met de opvangkinderen struikelt er een kind. Fysiek mankeert hij gelukkig niets, maar zijn nieuwe merkbroek én zijn dure jas zijn wel beschadigd. Oeps! Nadat je de ouders informeert over het voorval, besluiten zij de kosten bij jouw te verhalen.

Leestip!

Kinderen in de gastouder zijn kwetsbaar maar niet meer dan elders

Een online baan combineren met gezin? Deze thuiswerk vacature staat open

Hoewel je zelf natuurlijk ontzettend baalt, het was een ongeluk dat je niet kon voorkomen. Dat wil zeggen mits je de kinderen in een glazen bol opvangt waar ze niets mogen. Redelijk beduusd door het onredelijke besluit van de ouders bel je je verzekeraar. Echter hebben zij slecht nieuws voor je. Je particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt deze schade niet omdat jij beroepsmatig het kind opvangt. In dit geval gaat het niet eens om hele hoge kosten, maar het gaat dan ook om een principieel voorbeeld uit de praktijk. Stel dat het kind blijvende schade hieraan overhield. De verhalen over in een zwembad verdronken opvangkind ken je vast wel. De gevolgen zijn niet te overzien. En als een professioneel die met onvoorspelbare kinderen werkt, kun je je beter indekken. Werk je in het huis van de ouders, dan is het helemaal een goed idee een zzp bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Daarnaast kun je weer een vinkje zetten achter de strenge eisen van de belastingdienst.

Veel meer dan een stukje zelfstandigheid

Het fijne aan Allianz vind ik dat mijn huisgenoten ook zijn meeverzekerd. Dus je partner, je kinderen, je inwonende schoonzoon. Je hoeft daar geen extra aanvragen voor te doen en er zijn geen extra kosten aan verbonden. Je eventuele stagiaire is dan ook meeverzekerd.

In geval van een gastouder is het soms zo dat je je zakelijk kunt verzekeren via het gastouderbureau waar je mee werkt. Besef wel dat dit weer een stukje afhankelijkheid is. En dat terwijl je als gastouder, zeker de laatste tijd, extra je best doet om als zelfstandige ondernemer gezien te worden. Daarnaast ben je via het gastouderbureau alleen verzekerd voor de kinderen die je via dat bureau opvangt. Werk je via meerdere gastouderbureaus, dan ben je dus niet voor alle kinderen verzekerd. De vraag is: hoeveel risico wil je nemen?

De gastouderopvang is een multifunctioneel beroep dat je, vind ik, niet in een hokje kan stoppen. En hoewel je via Allianz online je premie kan berekenen, kan dat voor een gastouder alleen via een adviseur. Een pluspunt als je het mij vraagt. Op deze manier kun je als professioneel zelf aangeven waar de risico’s liggen en hoe je je wilt indekken tegen eventuele risico’s.

Om een voorbeeld te geven van de kosten. Een timmerman van 39 jaar heeft een omzet van €86.000 per jaar. Voor een verzekerd bedrag van €1.250.000 betaalt hij €381 premie per jaar. Dat is nog geen €35 per maand. Een adviseur van 47 jaar heeft een omzet van €145.000 per jaar. Voor een verzekerd bedrag van €2.500.000 betaalt hij €211 premie per jaar. Dat is nog geen €18 per maand. Overigens zijn deze kosten gewoon op te voeren bij je aangifte.

Of het wat voor jou als zelfstandige ondernemer is dat weet ik niet. Dat kun je het natuurlijk beste zelf bepalen na een uitgebreid gesprek met een adviseur bij jou in de buurt.

Heb jij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Hoe vaak heb je het moeten gebruiken? Waar let jij op bij het afsluiten van een dergelijke verzekering?

Het belang van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zelfstandig ondernemende gastouders tips en uitleg Mamaplaneet.nl

PicsArt 09 05 06.47.52

Redactie

4 gedachten over “Het belang van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zelfstandig ondernemende gastouders”

  1. Hoi Hoi, momenteel ben ik werkzaam voor 2 gastouderbureau’s en daarom wil ik een bedrijfsaansprakelijkheids verzekering afsluiten op mijn eigen naam. Ben sinds 6 jaar zelfstandig ondernemer. Graag wil ik een offerte aanvragen.

    Beantwoorden
    • Hi Elliane! Een verstandige en professionele beslissing. Via de link in het artikel zou je een offerte kunnen aanvragen. Succes!

      Beantwoorden

Plaats een reactie