Ongeveer de helft van zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn, ook wel bekkeninstabiliteit genoemd. Het lijf is zich aan het voorbereiden op de bevalling, de baby moet immers door het bekken naar buiten komen. Het proces kan voor milde maar ook ernstige pijnklachten zorgen. In dit artikel leggen we uit wat bekkeninstabiliteit is, bespreken we de oorzaken tijdens de zwangerschap maar ook na de bevalling en geven we tips wat je zelf kunt doen. Verder kun je hier over bekkeninstabiliteit in de kraamtijd lezen inclusief wat er zoal handig kan zijn zoals een douchestoel.
Leestip!
Prenatale fase: Groei en ontwikkeling baby in de baarmoeder
Babyfase (0-1 jaar): Ontwikkeling en groei
Bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap
Het zit namelijk zo: Het bekken bestaat uit verschillende botten. Aan de voorkant onderin de buik zitten de schaambeenderen. Aan de achterkant van de rug is het heiligbeen, onderste deel van het wervelkolom, aan beide kanten verbonden aan het darmbeen, die aan beide zijkanten zit. Deze verbinding heet Sacro Iliasale gewricht genoemd ook wel bekend als SI-gewricht. Deze gewrichten vind je laag op de rug bij de twee kuiltjes aan beide kanten van de wervelkolom. Het schaambeen is de verlenging van het darmbeen naar de voorkant van je lijf. De symfyse is de verbinding tussen schaambeenderen midden onder in de buik. De verbinding tussen verschillende onderdelen tussen symfyse en SI-gewricht bestaan uit kraakbeen. Elastische banden en kapsels zorgen voor versteviging van de kraakbeenverbindingen. Wanneer de vrouw in verwachting is worden deze verbindingen allemaal wat soepeler en meer rekbaar.
Dit proces vindt meestal vanaf 20 weken zwangerschap plaats en kan dus voor klachten zorgen. Behalve het beschreven proces, spelen ook andere veranderingen mee. Tijdens de zwangerschap groeit de baarmoeder wat voor meer belasting zorgt. Mede doordat de dikke buik steeds meer naar voren gaat hangen verandert je loophouding. Daarnaast kan een verkeerde houding of overbelasting de veranderende stand van de rug en bekken negatief beïnvloeden. Allemaal dingen die bekkenpijn sterk beïnvloeden. Pijn die zich uit door:
♦ pijn op je heupen
♦ vanuit je schaambeen
♦ lage rugpijn
♦ rond je stuitje en bovenbeen
Er zijn een aantal dingen die de pijn dragelijk kunnen maken, zoals SI-bandage ter ondersteuning van de groeiende buik, kans op uitglijden minimaliseren, overbelasting voorkomen, lichamelijke belasting mijden door meer rust te nemen, een hoog-laag bed en fysiotherapie. Maar in sommige gevallen helpen al deze maatregelen en aanpassingen niet of niet voldoende waardoor vrouwen ook na de bevalling last hebben van bekkeninstabiliteit.
Bron: Erasmus MC
Bekkeninstabiliteit na de bevalling
Helaas verdwijnen niet alle klachten na de bevalling. Sterker nog, het kan 6 tot 12 maanden duren voor je volledig bent hersteld. In sommige gevallen wordt het zelfs een blijvend probleem. Andere vrouwen hebben niet zo veel bekkenpijn tijdens de zwangerschap, maar krijgen pas met bekkeninstabiliteit te maken na de bevalling. Dit gebeurt wanneer de baby in stuitligging komt te liggen in het geboortekanaal. De banden zijn dan teveel opgerekt en daar kun je heel veel last van hebben. Meestal uit zich dit net als tijdens de bevalling: pijn op je heupen, lage rug, vanuit je schaambeen, rondom je stuitje en bovenbeen. De pijn en ongemak merk je vooral:
♦ bij het lopen
♦ opstaan
♦ tillen
♦ omdraaien in bed
♦ traplopen
♦ voortdurende drang plassen en ontlasting
♦ urineverlies bij niezen, lachen, springen
♦ sporten
♦ pijn tijdens vrijen
Kraamtijd na ernstige bekkeninstabiliteit
Kraamperiode duurt 6 weken waarvan de eerste 10 dagen kraambed worden genoemd. Deze periode draait niet alleen om de baby, maar ook om de moeder. Jullie moeten beiden herstellen van de bevalling en dat mag absoluut niet onderschat worden. Als kraamvrouw verlies je bloed en je bekkenbodem is wat verzwakt door de vaginale bevalling. Is je blaas geleegd tijdens de bevalling of keizersnede met de katheder dan mag je ook uitkijken voor een blaasontsteking. Misschien ben je gehecht en moet je onder de douche plassen. Je borsten doen pijn en je emoties schieten alle kanten op. Hoewel het allemaal ‘normaal’ is, is het ook redelijk heftig. En dan last hebben van bekkeninstabiliteit 🤔
Wat kun je zelf doen?
♦ Zorg voor bekkenstabiliteit voor je omdraait in bed, gaat zitten of opstaan of gaat tillen. Dit doe je door door de lage buik of onderbuik licht aan te spannen.
♦ Wissel lang zitten, liggen, staan en lopen goed af.
♦ Regelmatig in je eigen tempo gaan wandelen of fietsen is goed voor je.
♦ Probeer activiteiten die je normaal zittend zou doen nu liggend te doen. En activiteiten die je normaal staand zou doen doe je nu zittend.
♦ Ga niet over je grenzen.
♦ Verdeel je taken zodat je niet te lang ergens mee bezig bent.
♦ Rust regelmatig uit door even te gaan liggen en dutjes te doen. Kraambezoek moet hier gewoon begrip voor hebben.
♦ Houd je benen niet stijf tegen elkaar aan om druk op je schaambeen te verlagen.
♦ Zit met benen wijd met tenen naar buiten gedraaid.
♦ In een kleermakerszit zitten kan juist erg prettig zijn.
♦ Maak je schouders los en adem via je buik als je zit of ligt.
♦ Vermijd draaibewegingen.
♦ Mijd traplopen.
♦ Nooit je baby gedraaid in bed leggen of optillen.
♦ Schakel hulp in van een geregistreerde bekkenfysiotherapeut.
♦ Accepteer hulp van anderen.
De eerste dagen heb je een kraamhulp in huis die niet alleen je newborn verzorgt, maar ook jou. Tijdens de kraamtijd kunnen verschillende hulpmiddelen nodig zijn of goed van pas komen. Zeker wanneer je te maken hebt met ernstige bekkeninstabiliteit. Hieronder lichten we een aantal handige kraamhulpmiddelen toe.
♦ Een hoog-laag bed maakt het voor jouw als kraamvrouw makkelijker om in- en uit te stappen. Zelfs wanneer je een zogenaamd makkelijke bevalling hebt gehad is dit een vervelend klusje in het begin. Wanneer je te maken hebt met ernstige bekkeninstabiliteit des te meer. Je gaat de problemen niet uit de weg maar probeert juist je bekken niet onnodig te belasten. Een bedverhoger is meestal standaard verplicht vanuit de kraamhulp.
♦ Zittend douchen is bij ernstige bekkeninstabiliteit prettiger dan staand douchen of in bad liggen. Een douchestoel is dan geen overbodige luxe.
♦ Stel je bent bevallen en je moet een verdieping omhoog of naar beneden om naar het toilet te gaan. Dat is sowieso geen pretje, zeker niet in jouw geval. Een toiletstoel of toiletverhoger kan dan goed van pas komen. Het laatste natuurlijk omdat een lage zitting vreselijk oncomfortabel en pijnlijk kan zijn.
♦ Een rugsteun maakt zittend voeden net wat aangenamer. Een voordeel voor jou maar ook voor je baby. Want als jij je ongemakkelijk voelt en niet kan ontspannen voelt de kleine dat ook.
Al deze kraamhulpmiddelen kun je overigens vaak gratis lenen of huren. Afhankelijk van je zorgverzekeringspakket worden bepaalde kraamhulpmiddelen (deels) vergoed. Je doet er dus goed aan even bij je verzekeraar na te vragen wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie.
- How to: Koffer a la Marie Kondo inpakken voor de vakantie - 2 januari 2025
- LEGO House Billund Denemarken: Home of The Brick tips en ervaring - 2 januari 2025
- Waterpark Lalandia Billund: Zwemmen bij The Aquadome tips en ervaringen - 2 januari 2025