Boekrecensie: Bennie Blauw en de sleutel tot de regenboog

Titel: Bennie Blauw en de sleutel tot de regenboog
Auteur: Chariva Zaandam
Illustrator: Brian Anderson
Aantal pagina’s: 168
Adviesleeftijd: 9+
Uitgeverij: ROSE Stories

Bennie woont al zijn hele leven in Blauwegge met zijn ouders. Aan hun gelukkig en veilig leventje komt een eind wanneer de moeder van Bennie een vreselijk ongeluk krijgt en overlijdt. Samen met zijn kleurenblinde vader en beagle Bell verhuist hij naar de Regenboogvallei waar ze een nieuwe start hopen te maken. Dat loopt helaas toch wat anders. Bennie is met zijn blauwe huidskleur anders en wordt hierom gepest door Gijs Gurk en zijn gemene meelopende vrienden. Na veel tranen, angstige momenten en neerbuigende opmerkingen is Bennie het zat. In het laboratorium van zijn vader probeert hij de oplossing te vinden. Want als niemand een verschil ziet aan de buitenkant, wordt men gedwongen naar de binnenkant te kijken, toch? Dit loopt alleen vreselijk mis waardoor het kleurrijkste vallei van alle valleien grijs wordt. En dan gaat iedereen zich ermee bemoeien door de schuldige te zoeken. Aan de ene kant heeft het mislukte experiment nog een ander gevaar aangetrokken, aan de andere heeft het terugdraaien mensen andere inzichten geboden. Maar dan is de vraag of ze er ook echt iets van geleerd hebben of snel in oude gewoontes terugvallen.

Het scherp geschreven verhaal van Bennie Blauw is er een dat diep raakt en aan het denken zet. Laat dat ook de bedoeling zijn. Dit actueel kinderboek over (zelf)acceptatie werd met een goede reden uitgebracht op 21 maart 2023, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. ‘In een wereld met verregaande polarisatie is dit nieuwe boek een essentiële aanvulling op de boekenplank van elk kind, ‘aldus uitgeverij ROSE Stories. ‘De schoonheid van de wereld zit hem in diversiteit. Stel je voor dat iedereen hetzelfde zou zijn. Een verschrikking, toch? Met Bennie Blauw wilde ik een wereld creëren die dat laat zien. Een wereld die uiteindelijk ieders ogen opent,’ aldus de auteur. Op een luchtige, vermakende wijze een belangrijk onderwerp aansnijden is vrij lastig maar in dit geval ook goed gelukt. Want herkenning zorgt voor gevoel en hopelijk verandering. Een prachtig boek over discriminatie, pesten en (zelf)acceptatie dat je gelezen moet hebben. Zeer geschikt om voor te lezen. Met mooie illustraties die het verhaal voldoende ondersteunen waarbij vooral de voorkant het gewenst effect heeft: Het boek visueel extra uitnodigend maken zodat het verhaal de rest kan doen.

Bennie Blauw en de sleutel tot de regenboog koop je onder andere hier.

Over de auteur van Bennie Blauw

Chariva Zaandam is een kinderboekenschrijfster. Ze maakt de wereld met liefde mooier en begrijpelijker. In 2015 verscheen haar debuut, Sinterklaas voor grote kinderen. Het jaar daarop ontving dit werk de Hotze de Roosprijs, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste debuterende kinderboekenschrijver. Al snel zouden meerdere boeken volgen. Bennie Blauw betekent een nieuwe richting voor haar: langere verhalende fictie voor een iets oudere doelgroep.

Onder de indruk van Bennie Blauw en de sleutel tot de regenboog? Dan vind je onze leestips hieronder ook te gek!

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

Redactie

Plaats een reactie