20 Bespaartips | Maximaal voor minimaal

Het leven wordt met de dag duurder. Besparen is voor velen een way of life. Ik heb een lijst voor je met fijne tot fantastische tips om van maximaal voor minimaal te krijgen. Oftewel maximaal genieten voor zo min mogelijk.

1 – Boterhamzakjes zijn niet duur. De meeste mensen gooien ze na één keer gebruiken weg. Zonde, want vaak kun je deze boterhamzakjes heel goed hergebruiken.

2 – Net zoals aluminiumfolie. Grote stukken zijn nog heel goed meerdere malen te gebruiken.

3 – Ooit bij stil gestaan hoeveel stroom je deurbel op jaarbasis verbruikt? Vervang het voor bijvoorbeeld een trekbel of deurklopper. Je kunt er toch al gauw een paar tientjes per jaar mee besparen.

4 – Doe je boodschappen in Duitsland. Oké niet voor iedereen is dit de meeste voordelige optie. Maar mocht je een keer naar Duitsland gaan, benut de gelegenheid en ga langs Lidl, Aldi, Netto of DM. Niet alleen de prijzen zijn lager, maar het assortiment is vaak ook aanzienlijk groter dan in Nederland.

money 1700318 1920

5 – Recycle zoveel mogelijk. Die oude handdoek kan heel goed nog een ronde mee als poetsdoek of om mee te dweilen. Maak van je spijkerbroek een tas, van je trui een shirt, van je shirt een haarband. Op internet, met name op Pinterest zijn er talloze ideeën te vinden hoe je van iets ouds iets anders kunt maken.

6 – Ruim je kasten, zolder en schuur op. Heb je het een jaar lang niet gebruikt dan zul je het hoogstwaarschijnlijk ook niet snel missen. Verkoop je spullen op internet. Ik heb al eerder tips gedeeld hoe ik dit aanpakte, zowel uitzoeken als verkopen.

7 – Heb je, ik noem maar wat, een luiertas die je niet meer nodig hebt, en heb je een winterjas voor je kind nodig maar geen geld om er een te kopen? Op Facebook zijn er meerdere groepen waar je kunt ruilen. Ruilen met je hart. Je moet het elkaar gunnen, elkaar oprecht willen helpen. Zo wordt er soms een bed met matras en al geruild voor een boodschappentas vol basis eten en drinken. Of een leren jas voor een pak luiers. Of een gebruikte pannenset voor een wasmiddel.

8 – Gehecht aan je dure auto terwijl je het niet dagelijks nodig hebt? Er zijn tegenwoordig meerdere bedrijven waar je een auto kunt huren en verhuren. Altijd op afspraak en overleg. En ja, verzekerd en legaal. Zoek maar eens op. Snappcar is hier een voorbeeld van.

9 – Neem je abonnementen jaarlijks onder de loep. Niet alleen je zorgverzekering, maar ook je elektra, televisie- en internet abonnement en je telefoonabonnement. Zoek en vergelijk. Vaak helpt het ook om een belletje te plegen naar je provider en te vermelden dat je weet dat ze niet langer de goedkoopste zijn en overweegt om over te stappen.

10 – Meld je aan bij de Gratis ‘verkoop’ groepen op Facebook. Er zijn veel mensen die het kunnen missen, anderen graag willen helpen en van hun spullen af willen door ze gratis te laten ophalen.

11 – Heb je én een huistelefoon én een mobiele telefoon? Overweg je huistelefoon weg te doen. Skypen is gratis. Scheelt honderden euro’s op jaarbasis.

12 – Heb je een dubbele meters. Was in het weekend/daltarief. Echt, je bespaart er veel geld mee.

13 – Geen geld voor luxe cadeautjes voor je kind of familie-uitjes? Doe mee met de winacties, prijsvragen en wedstrijden. Zo geef ik zelf regelmatig leuke dingen weg, maar ook andere bloggers en websites maken regelmatig mensen blij met een giveaway. Bijvoorbeeld Tamara van The Mommy Diaries en Merel van Lotus Writings spelen momenteel voor Kerstvrouwen.

14 – Lees je veel boeken en tijdschriften? Lenen bij de bibliotheek loont.

15 – Dol op films en series? Kijk je veel Netflix? Overweeg dan je digitale televisie te schrappen. Het abonnement hiervoor kun je zelfs delen met iemand.

16 – Tanken doe je natuurlijk bij de onbemande tankstations of in Duitsland. Zo scheelt het bij de oosterburen momenteel 16 cent per liter.

17 – Staan je elektrische apparaten altijd in het stopcontact, klaar voor gebruik? Een dure gein. Sluit het apparaat alleen aan als je het daadwerkelijk gebruikt en zet het daarna direct weer uit.

save 1720971 1920

18 – Maak je vaak gebruik van je droger? Gooi er een droge handdoek bij. Je was is sneller droog waardoor je dus bespaart op elektriciteit.

19 – Gebruik azijn, groene zeep en baking soda in plaats van dure schoonmaakproducten. Er is praktisch niets wat je hier niet mee schoon krijgt.

20 – Goedkoop → duurkoop. Soms is het verstandiger te investeren in kwaliteit. Op langere termijn profiteer je hier meer van. Je gezondheid is daar een goed voorbeeld van.

Wil je meer bespaartips lezen? Hier heb ik nog 22 andere bespaartips voor je verzameld.

Heb jij een waardevolle aanvulling op deze lijst? Je bespaartip lees ik graag terug in de reactie.

Sandra

16 gedachten over “20 Bespaartips | Maximaal voor minimaal”

  1. Aanvulling op tip 12: Beoordeel of een dubbele meter (hoog/laag tarief) rendabel is. Je betaald ook 2 keer vastrecht.
    Bij de tip van een droge handdoek vraag ik mij af hoeveel tijd dit scheelt. Door een droge handdoek toe te voegen, kan ik 1 handdoek minder wassen en drogen.

    Beantwoorden
  2. om minder wc-papier te verbruiken druk je een volle rol plat, maakt ze terug wat open en hangt ze op. zo rolt het papier minder snel

    Beantwoorden

Plaats een reactie