Tips om te besparen op de inboedelverzekering

Jaarlijks nemen we al onze abonnementen en verzekering onder de loep om te kijken of het goedkoper kan. Je wilt immers het beste maar niet meer betalen dan nodig is. Zodoende kregen mijn man en ik een discussie over de inboedelverzekering.

Lees ook

13 x Geld Besparen op Abonnementen

Geld besparen: overbodige verzekeringen opzeggen

Om te weten hoe je hier het beste op kunt besparen, is het handig je te verdiepen in het onderwerp. Ik heb mijn huiswerk al gedaan en wil dit graag met je delen. Want wat verzeker je precies? Hoeveel krijg je vergoed bij schade? Is je smartphone ook meeverzekerd? Wist je dat je vaak korting krijgt wanneer je je huis beveiligt volgens de principes van het Politiekeurmerk Veilig Wonen?

Inboedelverzekering: Wat is het precies? Wat dekt de verzekering wel en wat niet?

Het verzekeren van alle inboedel binnenshuis kan met een inboedelverzekering. Hoewel deze verzekering niet verplicht is, is het wel heel verstandig. Dit ongeacht of je een huur- of een koophuis hebt. Voor de momenten dat je kleine Picasso de dure bank versierd met als gevolg onherstelbare schade. Voor de momenten dat je nachtrust verstoord wordt door indringers die met je waardevolle spullen ervandoor gaan. Voor de momenten dat tijdens de harde storm de boom omvalt en je mooie tuinset beschadigd.

Kortom alle ‘losse’ bezittingen vallen onder de inboedelverzekering. Denk hierbij aan de meubels, gordijnen, losse huishoudelijke apparaten, audio- en videoapparaten, zwevende vloer, sieraden, kleding, maar ook je tuinmeubels, tuingereedschap en je huisdieren. Schade aan deze bezittingen door onder andere inbraak, beroving, brand, wateroverlast, blikseminslag, ontploffing, vandalisme of storm met windkracht 7+ vallen onder de dekking van een inboedelverzekering.

Je smartphone, Ipod en tablet zijn meeverzekerd wanneer deze aanwezig zijn in het huis op het moment van bijvoorbeeld brand of inbraak. Je mobiel laten vallen (in de wc-pot) valt niet onder een standaard inboedelverzekering. Deze vaker voorkomende schade kun je wel meeverzekeren via FBTO all risk inboedelverzekering.

Schade veroorzaakt door jezelf valt hier in principe niet onder maar is wel te verzekeren met een all risk inboedelverzekering. Wellicht spreekt het vanzelf maar hierbij mag geen sprake zijn van opzet of achterstallig onderhoud.

Wat kost het? En wat krijg ik uitgekeerd bij schade?

Wij betalen momenteel 5,86 euro per maand voor onze inboedelverzekering. Dat is 70,32 euro op jaarbasis. Onvoorziene situaties komen vrijwel altijd op de meest onhandige momenten. Kun je de schade uit eigen portemonnee betalen? Je kunt ervoor kiezen niet te verzekeren wat je zelf kunt ophoesten. Wil ik daar nu al over beslissen? Nee, absoluut niet. Ik heb altijd geleerd dat goedkoop vaak duurkoop is. De gevolgen kunnen heel ingrijpend zijn. Ik weiger dan ook een risico te nemen die ik onmogelijk ruim van te voren kan inschatten. Zeker niet als je kijkt naar wat wij aan premie betalen. Ontstane schade (zoals in de voorbeelden hierboven) is vaak veel groter.

Op het moment dat je een schadegeval claimt bij de verzekeraar, wordt er naar de dagwaarde van het product gekeken. Wanneer deze lager is dan 40% van de nieuwwaarde, krijg je de dagwaarde uitgekeerd. De dagwaarde kan echter per verzekeraar verschillen. Is de dagwaarde hoger dan de 40% van de nieuwwaarde, dan krijg je gewoon de nieuwwaarde uitgekeerd wanneer het product niet gerepareerd kan worden. Anders betaalt de verzekeraar de reparatie.

Stel dat mijn kleine Piccaso, en wij hebben er 2 van rondlopen, de eettafel van 3000 euro en onze bank van 4000 euro vernageld. De bank is na 5 jaar natuurlijk geen 4000 euro meer waard. De dagwaarde wordt berekend op 1500 euro wat minder dan 40% is van de nieuwwaarde. Wij krijgen dus 1500 uitgekeerd voor de ontstane schade. De dagwaarde van de eiken eettafel is echter 60% van de nieuwwaarde. Wij krijgen dus 3000 voor de ontstane schade.

Tips om te besparen op de inboedelverzekering

Wij zijn bijna 2 jaar geleden verhuisd. Direct na de verbouwing hebben wij een lijst gemaakt van alle losse bezittingen en daar de nieuwwaarde van genoteerd. Het verzekerde bedrag is nogal belangrijk voor de berekening van de premie maar ook uit te keren schadevergoeding. Des te belangrijker dat deze overeenkomt met de werkelijke waarde van je inboedel. Is het verzekerde bedrag lager dan de werkelijke waarde van je inboedel, dan ben je onderverzekerd. Is het verzekerde bedrag hoger dan de werkelijke waarde van je inboedel, dan ben je oververzekerd.

De gevolgen van een onderverzekering worden helaas vaak onderschat. Je krijgt immers maar een deel uitgekeerd. Stel je gaat, wegens gezinsuitbreiding, verhuizen naar een eengezinswoning. Babykamer ingericht, nieuwe meubels gekocht voor het huis. Je vergat alleen de inboedelverzekering aan te passen. Het verzekerde bedrag staat nog, berekend op je appartement waar je hiervoor woonde, op 15.000 euro. Vlak voor de bevalling ontstaat er een grote brand. De verzekeraar stuurt een expert in om de hoogte van de schade te bepalen. Echter komen ze al vrij snel tot de ontdekking dat je zwaar onderverzekerd was. De schade die je uitgekeerd krijgt komt niet eens in de buurt van de nieuwwaarde van je verloren inboedel. En het laatste wat je wilt is zelf voor de kosten opdraaien.

Het gevolg van een oververzekering is echter dat je meer betaald dan nodig is. Wees geen dief van je eigen portemonnee. Neem je inboedel regelmatig onder de loep en werk je inboedelverzekering bij.

Wist je dat je vaak korting krijgt wanneer je je huis beveiligt volgens de principes van het Politiekeurmerk Veilig Wonen? Dit kan oplopen tot wel 20% korting op je premie. Door bijvoorbeeld rookmelders op te hangen op elke verdieping verklein je de kans op brandschade. Door je ramen en deuren met gecertificeerd hang- en sluitwerk te beveiligen verklein je de kans op inbraak.

Heb je een koophuis? Dan heb je ook een opstapverzekering nodig. De meeste verzekeraars belonen klanten die meerdere verzekeringen afsluiten door pakketkorting te bieden.

Kun je een bepaald bedrag zelf ophoesten bij schade? Verhoog dan je eigen risico. Hoe hoger je eigen risico, des te lager je maandelijkse premie.

Is een standaard inboedelverzekering de juiste keus voor jou en je gezin? Heb je echt een all risk inboedelverzekering nodig? Je kunt veel besparen door de voor jouw gezin passende verzekering af te sluiten.

Ga je samenwonen? Kijk dan goed welke van de twee inboedelverzekeringen het beste bij jullie woonsituatie past en zeg de andere op. Veel mensen laten te lang beide verzekeringen doorlopen, zelfs na de verhuizing.

Wat voor vrijwel alle verzekeringen geldt, geldt ook voor deze. Neem je inboedelverzekering minstens één keer per jaar onder de loep. Het kan je veel geld besparen.

Heb jij een inboedelverzekering? Wanneer heb je voor het laatst je inboedel op waarde gecheckt? 

moeder en dochter samen aan het koken in de keuken

PicsArt 09 05 06.47.52

Sandra