Slimme tips om veel geld te besparen op boodschappen

De grootste maandelijkse uitgaven zijn huur/hypotheek, elektriciteit/water/gas, de verzekeringen en boodschappen. In dit artikel richten we ons op het laatste. Besparen op eten. Het is vaak de manier van denken en daar kunnen we allemaal wel eens wat hulp bij gebruiken. Waar het om gaat is dat je met deze tips duizenden euro’s bespaart op jaarbasis.

Lees ook

13 x Geld Besparen op Abonnementen

WOZ-Waarde verlagen | waarom bezwaar maken je veel geld bespaart en hoe

Ruim 50 Energie besparen tips

Besparen op eten

Ken je de programma’s zoals Extreme Couponing? Helaas kennen wij dat hier niet zo, maar je kunt hier wel extreem veel van leren. Deze tips kun je gemakkelijk direct toepassen en ervan profiteren.

♦ Planning

Doe je huiswerk voor je de deur uitgaat. Een absolute must voor je überhaupt boodschappen gaat doen. Het kost wel wat tijd maar je bespaart er wel veel geld mee. Maak daarom een maaltijdplanner voor de week. Op deze manier hoef je niet last minute na te denken wat je moet koken. Controleer je voorraad om te voorkomen dat je artikelen koopt die je al in huis hebt. Maak aan de hand hiervan een boodschappenlijst. Een groot voordeel hiervan is dat je impuls aankopen voorkomt. Daarnaast kun je belangrijke producten niet vergeten wanneer ze op je boodschappenlijst staan. Tegenwoordig kun je, ook wanneer je de reclamefolders niet ontvangt, de prijzen online bekijken. Lukt dat niet, bewaar dan de aankoopbonnetjes en zet alle producten in een handig overzichtje met prijs erachter. Vergelijk de prijzen en neem ook de reiskosten-tijd daarin mee. De goedkoopste supermarkt aan de andere kant van de stad kan heel aantrekkelijk lijken maar als jij 3 kwartier onderweg bent en kwart van je tank verspeelt om er te komen, is dat niet zo verstandig. Wanneer je de planning goed op orde hebt, is dagelijks boodschappen doen ook niet nodig. Door niet (te) vaak boodschappen te doen bespaar je veel geld en tijd.

♦ Kook zelf

Koken zonder pakjes en zakjes is niet alleen veel gezonder maar ook beter voor je portemonnee. Zo weet je precies wat erin zit en hoeveel. Geen onnodige toevoegingen. Daarnaast is een basisvoorraad van bepaalde kruiden en ingrediënten handig om op voorraad te hebben. Dit ongeacht of je zelf kookt of niet.  Door zelf te koken krijg je meer vitaminen binnen en het is beter voor onze planeet. Maar het is ook stukken goedkoper. Het feit dat je ‘s avonds niet veel tijd hebt en te moe bent om te koken is geen excuus. Je hoeft niet perse elke avond te koken bijvoorbeeld. Maak genoeg voor 2 dagen en vries de helft in.

♦ Gooi geen eten weg

Door restjes te gebruiken, gebruik te maken van de vriezer en je aan de planning te houden hoef je feitelijk nooit eten meer weg te gooien. Tijdens het maken van je maaltijdplanner en boodschappenlijst check je de voorraadkast en de koelkast. Ligt daar nog een een tomaat of een halve courgette? Gebruik deze producten dan eerst, pak daarna de nieuwere, versere producten. Hou de houdbaarheid van producten dus goed in de gaten en betrek deze kennis in je maaltijdplanning. Door hier aandacht aan te besteden en seizoensproducten aan te schaffen kun je veel geld besparen op eten.

♦ Ga op het juiste moment boodschappen doen

We hadden er net over, de goedkoopste supermarkt. Weet jij welke dat bij jou in de buurt is? Tijdens het uitzoeken wat voor jou de voordeligste plekken zijn om boodschappen te doen is het wijs verder te denken dan de supermarkt. Wat dacht je van de markt zelf? Neem de tijd om tegen het einde van de dag naar de markt te gaan. Op deze manier profiteer je het meest van de afgeprijsde tarieven op beperkt houdbare producten als brood en bloemen. In de supermarkten is dat vaak ook zo. Vlees bijvoorbeeld met de houdbaarheidsdatum van vandaag wordt tegen sluitingstijd met korting verkocht. Wil je besparen op boodschappen, kun je dit prima kopen en bij thuiskomst direct in de vriezer gooien. Op deze manier kan vlees nog gerust een maand mee. Er zijn nog steeds supermarkten die producten met laatste houdbaarheidsdatum aan het eind van de dag gratis weggooien. Dit omdat ze het anders moeten weggooien. Informeer hiernaar. En last but not least, ga nooit hongerig boodschappen doen. Je geeft onbewust sneller toe aan verleidelijke aanbiedingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Dit kun je makkelijk voorkomen door voldaan met een boodschappenlijst boodschappen te gaan doen.

♦ Koop huismerken

Meestal is het verschil tussen dure A-merken en goedkopere C-merken / huismerken vooral een smaakkwestie. Qua kosten is het verschil echter groot. Neem daarom vooral de moeite om de lagere schappen te bekijken tijdens boodschappen doen. Hier vind je de aanzienlijk goedkopere varianten van de A-merken die bewust op ooghoogte te vinden zijn. Dit kan per producten een paar euro schelen.

♦ Begin een moestuin

In je tuin of op het balkon. Kies voor een plek met veel zonuren en begin klein. Met wat voor grond heb je hier te maken? Zandleem is de meest geschikte bodemsoort om te telen. Echter is dat niet zo standaard. De omstandigheden zijn misschien niet ideaal maar wel te verbeteren. Verdeel je moestuin in vakken en ga gestructureerd te werk. Dit heeft ook te maken met het feit dat je niet 2 jaar achter elkaar dezelfde groente op dezelfde plek mag zaaien. Zoals je ziet is ook moestuinieren plannen. Een investering waar je heel lang van kunt genieten, indien goed onderhouden.

♦ Betaal contant

Als we iets kunnen leren van Dave Ramsey, een Amerikaanse bespaargoeroe, is het wel het belang van contant betalen. Niet alleen maakt het je bewuster van je uitgaves, maar door een vooraf bepaald budget weet je ook precies hoeveel je (nog) te besteden hebt. Pin je boodschappenbudget voor de week en hou je eraan. Je bent hierdoor minder geneigd je te laten verleiden door aantrekkelijke aanbiedingen die je niet nodig hebt, waar we het eerder ook al over hadden.

eetkosten, besparen op boodschappen en eten

Redactie

3 gedachten over “Slimme tips om veel geld te besparen op boodschappen”

Plaats een reactie