Biefstukpuntjes met snijbonen in teriyakisaus

Koken zonder pakjes en zakjes is hot! De lekkerste gerechten zelf bereiden met verse ingrediënten. Je bent niet langer bezig dan anders én je weet exact wat erin zit. Biefstukpuntjes met snijbonen in teriyakisaus is zo een wereldgerecht. In een mum van tijd klaar en zelfs mijn lastige eters smulden ervan.

Ik sta niet graag in de keuken. Dat is een feit. Maar ik ben wel een grote voorstander van gezond en gevarieerd eten met mijn gezin. Ik hou van simpele gerechten die niet veel tijd kosten. Wekelijks zoek ik inspiratie op in de kookboeken op de plank en online. Dit gerecht is om je vingers bij af te likken, maar ik verdien niet alle credits. Het is geïnspireerd op dit recept van HelloFresh. Hier heb ik een eigen draai aan gegeven en voila.

Waarom een Oosters gerecht met biefstuk? Wij eten niet zo vaak biefstuk. Terwijl biefstuk rijk is aan gezonde vetten en creatine. Dat laatste is nogal een belangrijke energiebron bij lichamelijke inspanningen. Verder vond ik dit recept een prima gelegenheid om zelf teriyakisaus te maken, iets wat ik al een tijd van plan was.

Ingrediënten

♦ 440 biefstukpuntjes
♦ 2 tenen knoflook
♦ 4 cm verse gember
♦ 350 g pandanrijst
♦ 1 rode peper
♦ 250 g snijbonen
♦ 90 ml teriyakisaus
♦ peper en zout
♦ zonnebloemolie

Benodigdheden

♦ Een wokpan of hapjespan

Hoe ga je te werk

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 15 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Zelf gebruik ik 350 gram pandanrijst voor dit gerecht. Hiervoor kook ik ongeveer 700 ml water voor. Tegelijkertijd zet ik de snijbonen te kook. In tussentijd snijd ik de knoflookteentjes fijn. Dit omdat wij dat lekkerder vinden. Je kunt natuurlijk de knoflook ook persen. Daarna rasp ik de gember, met schil en al, fijn. Vervolgens verwijder ik de zaadlijsten en snijd ik de rode peper fijn. Persoonlijk houd ik hierbij rekening met mijn jonge kinderen. Mocht je zelf voorkeur geven aan pittig, kies dan voor Madame Jeanette of verwijder de zaadlijsten niet.

Op laag vuurtje gekookte rijst is lekker smeuïg en hoeft in principe niet afgegoten te worden. Ik heb geleerd niet al te veel water te gebruiken voor de rijst en naar behoeven water toe te voegen. Dit is ook een van de weinige etenswaren die ik zonder deksel kook. Af en toe roeren en als je klaar bent met koken het water laten uitstomen, is meestal voldoende.

Zorg ervoor dat de biefstukpuntjes allemaal ongeveer even groot zijn. Meng de teriyakisaus, peper, gember en knoflook in een kom en voeg de biefstukpuntjes hieraan toe. Verhit de wok met zonnebloemolie en bak de biefstukpuntjes. Na 3 tot 4 minuten bakken voeg je de snijbonen toe. Na een minuut haal je de wok van het vuur.

Je kunt nu de rijst op smaak brengen met peper en zout. Het gerecht is klaar om gereserveerd te worden.

Zelf teriyakisaus maken

Mocht je hier zelfgemaakte teriyakisaus voor willen gebruiken dan heb je 200 ml water nodig, evenveel donkere sojasaus, 30 gram bruine suiker, 20 gram honing, 3 tot 4 knoflookteentjes, 2 eetlepels sesamolie en 1 eetlepel maizena.

Gooi bruine suiker en sesamolie samen in de pan met een beetje water. Voeg hier de grof gesneden knoflook aan toe en breng het geheel roerend aan de kook (laag vuurtje). Laat dit 3 tot 4 minuten doorkoken. In een apart kommetje meng je maizena met water. Je wilt een mengsel zonder klontjes. Vervolgens giet je dit mengel langzaam toe aan de teriyakisaus tot deze de gewenste dikte heeft. Vis nu de knoflook eruit. Je zelfgemaakte teriyakisaus is klaar voor gebruik. Of je laat het afkoelen en bewaart het op een geschikte plek voor de volgende keer.

Eet smakelijk!

Lees ook

Bloedarmoede | 3 heerlijke gerechten rijk aan ijzer

Budgettip | 10 x wat te doen met oud brood

biefstukpuntjes met snijbonen in teriyakisaus

Sandra