Ruim 65x binnenpret | Voor wanneer je binnen moet blijven

Het is een bijzondere situatie waarin we ons met zijn allen in bevinden. Om verdere verspreiding van Corona virus te voorkomen zijn alle scholen in Nederland en België de komende weken dicht. Een all-in staycation zit er niet in. Alle indoor speeltuinen, dierentuinen en pretparken zijn dicht dus uitstapjes maken is helaas niet mogelijk. De gesloten grenzen en geannuleerde vluchten maken een last minute onmogelijk. Natuurlijk weet ik dat het gezond is dat kinderen zich vervelen en zichzelf vermaken. Maar het is lastig om met beperkte opties meer dan ooit aan huis gekluisterd te zitten. Iedereen die voor de kinderen zorgt, weet dat kinderen vermaken, zeker met slecht weer buiten, soms een uitdaging kan zijn. Zeker tijdens de wintermaanden of situaties als deze. Daarom hebben wij een binnenpret inspiratielijst gemaakt voor en met kinderen. Vol tips, ideeën en voorbeelden van binnenactiviteit voor de baby, peuter, kleur en oudere kinderen. Super handig voor wanneer je kind verplicht binnen moet zitten zoals nu.

Lees ook

Buitenactiviteiten voor kinderen | Activiteiten voor buitenspelen in eigen tuin

65+ binnenpret

1. De moderne moeder is tegenwoordig vaak veel te druk om ‘voor plezier’ te koken. Afhankelijk van het kind en diens leeftijd en interesse, kun je samen bakken. Cupcakes, cake pops, appeltaart bakken of zandkoekjes decoreren of samen pizza maken is natuurlijk erg leuk. De kinderen kunnen roeren, de kom aflikken en versieren. Een zeer belangrijke taak 😉

2. Kinderen van vrijwel alle leeftijden vinden het geweldig wanneer ze mogen helpen met eten maken, betrek ze erbij

3. Laat de kinderen een portret maken van elkaar (of een zelfportret door gebruik van een spiegel)

4. Schilder je huisdier

https://www.instagram.com/p/B7i6HrdFp3w/?utm_source=ig_web_copy_link

5. Kleur de kleurplaat of mandela in met bijvoorbeeld stiften en krijtjes

6. Pak de krimpfolie erbij en laat de kids de magie van het krimpproces in de warme oven met eigen ogen zien om daarna er een sleutelhanger of magneet van te maken

7. Iets wat in je kast hoort: Spellen geschikt voor het hele gezin. Er zijn ontelbaar aantal spellen beschikbaar voor kinderen van alle leeftijden. Speel samen een bordspel. Of maak een puzzel.

Lees ook

5 Seconden | Het razendsnelle woordspel voor snelle denkers
Kneedfeest familiespel | Kleien voor gevorderden
Geen Ja Geen Nee | Hilarisch familiespel van Megableu
Bank Attack van Megableu | Bank beroven was nog nooit zo leuk

 

https://www.instagram.com/p/B4NqYZzlrZ0/?utm_source=ig_web_copy_link

8. Kinderen zijn dol op bouwen en creëren. Haal de kussens van de bank, dekens en lakens uit de kast en ga (samen) hutten bouwen. Zo kun je stoelen en tafels gebruiken als wanden, maar ook de kussens kunnen prima dienen als muren. Je draagdoeken kunnen ook goed van pas komen. Laat het kind in je naar boven en geniet met en van je kinderen.

9. Er gaat niets boven een filmmarathon op een regenachtige dag. Zet een dvd op of Netflix aan. Keuze is vaak reuze. Persoonlijk vind ik het geen straf om samen met mijn kinderen Frozen, Ferdinand of Pieter Konijn te kijken.. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden die erg geschikt zijn voor het hele gezin.

Lees ook

Spike en De Magische Steen
Met deze tips maak je je internet thuis veel sneller
Frozen 2
De Fabeltjeskrant: de Grote Dierenbos-spelen
Ralph Breaks The Internet

10. Haal de verkleedkleding en handpoppen uit de kast, bouw een podium en moedig de kinderen aan een toneelstuk op te voeren. Zing samen liedjes of verzin rijmpjes.Of misschien een dans- of een modeshow. Gordijnen dicht en gewoon meedoen.

11. Gebruik een handpop of een sok en vertel een verhaal of lees een boek voor.  Kinderen zijn dol op uitbeelden en poppentheater. Betrek je kind erbij door vragen te stellen. Gooi wat humor erin. Succes gegarandeerd. Niet alleen leuk maar ook heel belangrijk voor zowel de taal- als fantasieontwikkeling.

https://www.instagram.com/p/B9w0WY4ljmv/?utm_source=ig_web_copy_link

12. Er zijn ontelbaar aantal spelletjes dat je (samen) binnenshuis kunt spelen. Ballonnentennis is vrij simpel. Het enige wat je nodig hebt is een vliegermepper per kind en een aantal opgeblazen ballonnen.

13. Waar kun je tegenwoordig niet mee bouwen? Bekers en borden stapelen heeft iets weg van circus en doet het altijd goed bij de kinderen. Je zou het zelfs kunnen combineren met bowlen. Een leuke variant is met ijsstokjes. Super leuk!

14. Maak met wc-rollen een knikkerbaan op de deur. Of, in de sinterklaasperiode, een pepernotenfabriek. Heel simpel, door een paar keuken- en wc rollen op te plakken. Dat houdt ze uren zoet! Indoor fun op zijn best!

15. Sensorybak met (gekleurde) rijst, pasta of pepernoten. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Voeg er bakjes, vormpjes, diertjes of auto’s bij en de kinderen zijn er even zoet mee. Of maak er een zoekplaat bij. Spelend leren kent geen grenzen.

https://www.instagram.com/p/B73_AggFfK9/?utm_source=ig_web_copy_link

16. Heb je nog een grote lege doos staan? Zet je kind in de doos en geef hem/haar wat kleurtjes. Het is dat ik geen kartonnen doos in huis heb waar ik zelf ook in pas  🤣 Heb je een groot stuk karton waar op getekend kan worden? Binnenpret verzekerd!

17. Geen way2play maar wel afplaktape in huis? Geef je kind wat autootjes en de pret kan beginnen. Let wel op: kan moeilijk af te halen zijn. Mocht je nog een mooie of nieuwe vloer hebben, zou ik dit niet zo heel snel doen. Mijn boefjes maken met rietjes/ijsstokjes en blokken ook wel wegdelen. Een prima alternatief.

18. Een kussengevecht, wie deed het niet als kind?! Het zijn de kleine dingen die het hem doen. Herinneringen maken die later meer gewaardeerd zullen worden dan jij nu vermoed.

Lees ook

Play-Doh Magische Oven
Play-Doh Spelen & Leren: Letters & Taal
Play-Doh Spelen & Leren: Kleuren & Vormen

19. De kinderen hebben de vrije hand met klei. Zo kunnen ze hun fantasie de vrije loop laten en dat creëren wat zij willen. Vrij weinig richtlijnen. Er zijn maar weinig kinderen die kleien niet leuk vinden. Wil je het nog leuker maken? Zet bakjes met wiebelogen, knopen, rietjes, ijsstokjes en wat dieren neer. Qua ontwikkeling stimuleren scoort dit heel hoog.

Klei

20. Verven hoeft niet perse met kwasten. Wat dacht je van knikkers, in een doos. Of met watjes en knijpers. Vork of veertjes. Alles kan. En als je het netjes wilt houden, dan maak je gebruik van een plastic ziplock zakje. De allerkleinsten vinden dit wel leuk. Voor even, dat wel. En anders plak je er een badactiviteit achteraan. Vies worden is niet alleen vrij normaal, maar ook belangrijk voor de ontwikkeling van de kinderen.

21. Scheerschuim en kleurstoffen zijn een onwijs leuke manier om je kind te vermaken. Op een spiegel bijvoorbeeld. Een wattenstaafje of een trekker erbij en ze vermaken zich voor een poos. Lekker kliederen.

22. Kettingen en armbanden maken van rietjes, pasta of gesmolten strijkkraaltjes. Erg leuk! En goed voor de fijne motoriek.

23. Je hebt een wasmand nodig en wat touw of wol. Maak een spinnenweb voor je kleine boef en ‘verstop’ wat speeltjes en knuffels onderin. Maak het een realistische uitdaging om ze te bevrijden. Vooral leuk voor een baby of dreumes.

24. Zet een zwembad in je woonkamer en vul het met ballenbak ballen of ballonnen. Ongeacht de leeftijd, is dit een mega succes. Heb je geen zwembadje maar wel een campingbedje? Een uitstekend alternatief, weet ik uit ervaring 😁

25. Leg wat skittels in een cirkel op een bord en gooi er wat warm water overheen. Regenboog! Geef bloemen een andere kleur door kleurstof toe te voegen in een vaas met bloemen. Of misschien iets anders simpel wat jij vroeger deed toen je jonger was. Pas de experimenten aan op de leeftijd van je kind en geniet van de glinstering in hun ogen.

26. Je kunt ontelbaar dingen maken van kosteloos materiaal. Heb je wc-rollen in huis, papieren bekers of borden? Misschien wat verf, wol, stiften, ijsstokjes? Maak superhelden, 3D tekeningen, octopus of laat je kinderen zelf bedenken wat ze willen maken.

27. Afhankelijk van je ervaring en leeftijd van je kinderen, is origami erg leuk om samen te maken. Wordt het een vogel, een kikker of misschien Pikachu?

28. Ja echt, samen de was opvouwen. Je kind vindt het te gek om mee te helpen. Sokken bij elkaar zoeken, samen de sokken opvouwen, de handdoeken ophangen. Tijdens opvouwen kun je trouwens de leukste gesprekken voeren. Quality time!

29. Wie zegt dat je een picknick alleen buiten kunt hebben? Doe eens gek, hou de picknick binnen. Betrek je kind bij de voorbereiding. Dit soort momenten zullen ze zich herinneren als ze oud en grijs zijn.

30. Constructiemateriaal als Lego, Clics en Geosmart bieden talloze mogelijkheden en vrijheid eigen fantasie te uiten. De meeste kinderen vinden het geweldig en zijn er uren zoet mee. TIP! Bestel het Gratis LEGO® Life magazine.

Lees ook

Clicformers groeien met je kind mee
Geosmart Mars Explorer | Magnetisch constructiespeelgoed

31. Kinderboeken zijn geweldig om zoveel redenen. Lees voor aan je kids en lees samen met je kinderen. Maak het interactief door ze te betrekken bij het verhaal en vragen te stellen.

Lees ook

Boekenpret | De mooiste kinderboeken van oktober
Boekenpret | De mooiste kinderboeken van april
Boekenpret | De mooiste kinderboeken van februari
15 allermooiste kinderboeken over vriendschap

32. Kleuren of schilderen op nummer 

33. Vooral jonge kinderen vinden doen alsof geweldig. Daarnaast is het heel belangrijk voor hun algehele ontwikkeling. Laat ze daarom lekker poppendokter spelen of in de speelkeuken de keukenprinses uithangen.

https://www.instagram.com/p/B7dhEWsFyvo/?utm_source=ig_web_copy_link

34. Via online bibliotheek kun je gratis luisterverhalen luisteren. Een heerlijk rustmoment voor zowel het kind als mama, waar ze ook nog eens veel aan hebben.

35. Tijdens schooltijden dus tussen 8.30 en 15 uur doordeweeks is Squla gratis. Maak er gebruik van.

36. Is je kind graag crea bea? Benut de extra (vrije) tijd om creatief te zijn, al dan niet samen met je kind.

Lees ook

Pasen knutselen met kinderen
120x Dieren knutselen met kinderen

37. Ken je spijkerkunst van vroeger? Ken je ook de nieuwe, kindvriendelijke variant van String Art? Super leuk voor kleuters, middenbouw- en bovenbouw kinderen.

38. Small World Play. Letterlijk vertaald betekent het kleine wereldspel. En dat is het ook. Een nagebouwde boerderij, dinotijd of bijvoorbeeld onderzeewereld. Net als sensoryplay heeft dit vele voordelen voor de ontwikkeling van het jonge kind. En je kunt het wekenlang laten staan zodat ze er vaker mee kunnen spelen.

https://www.instagram.com/p/B9o-eEiHc9l/?utm_source=ig_web_copy_link

39. Websites als die van Uitgeverij Zwijssen, Online AVI lezen en Bijlesmeester bieden veel mogelijkheden als het gaat om veilig leren lezen. Zo kunnen de schoolgaande kinderen tijdens de lockdown in Nederland het maximale halen uit thuisonderwijs.

Lees ook

Tijdens Corona thuisonderwijs tips voor ouders

40. Via onder andere Rekentuin, rekensommen en Junior Einstein kunnen de schoolgaande kinderen van de midden- en bovenbouw hun reken skills onderhouden en oefenen.

41. Met kinderyoga kunnen de kids niet alleen hun energieke ei kwijt maar ook mentaal en emotioneel voordeel halen uit deze manier van sporten. En dat kan gewoon in de woonkamer.

42. Maak van een doos een voetbalveld en speel een potje voetbal.

https://www.instagram.com/p/B11BtQ-h9B5/?utm_source=ig_web_copy_link

43. Mocht je na al deze tips je creatieve ei nog niet kwijt zijn dan kun je met kartonnen bordjes en wol zoiets maken.

https://www.instagram.com/p/BxtTFkHB-cy/?utm_source=ig_web_copy_link

44. Zet een doos met strijkkralen op tafel en laat je kroost zich de hele middag vermaken.

45. Schrijf een brief of maak een tekening voor de opa en oma die je nu niet mag zien. Het schijnt dat Corona op papier, metaal en plastic langer kan overleden. Houd hier rekening mee wanneer je overweegt de brief op de post te doen. Een van mijn lezers kwam met het briljante idee om van de brief een foto te maken en deze digitaal te versturen.

46. Heb je kapotte krijtjes, smelt ze in de oven en geef ze een nieuwe vorm. Hebben de kinderen weer een reden om ermee te kleuren.

47. Herinricht de kleding kast of de kamer met de spullen die je al hebt.

48. Zoek speelgoed en kleding uit: Alles wat te klein is of waar je nooit meer mee speelt kan misschien naar een ander keertje.

49. Maak van een honderdveld een op tetris geïnspireerde puzzel. Je knipt het honderdveld

50. Speel een Smartgame.

https://www.instagram.com/p/B37j7DWF_u2/?utm_source=ig_web_copy_link

51. Maak vlechtjes en leuke haartjes bij elkaar.

https://www.instagram.com/p/B4ADU0iF2bl/?utm_source=ig_web_copy_link

52. Spelen met wobbelboard.

53. Spelen met Grimms regenboog en ander houten speelgoed.

54. Zet de muziek wat harder en ga samen schoonmaken.

55. Speel een spelletje op de Wii.

56. Bewaar je de doeboeken voor onder andere vakantieritten en slecht weer? Dit is het moment ze eruit te halen voor je spruit.

57. Mozaïek een kleurplaat.

58. Ga een eenhoorn of dinosaurus gipsgieten en schilderen.

59. Speel voor fotograaf of model en creëer een fotoshoot binnenshuis.

60. Maak muziek (of knutsel eerst muziekinstrumenten van kosteloos materiaal).

61. Doe een autorace.

62. Maak zelf armbandjes.

63. Speel een fortnite game.

64. Speel een spelletje op de tablet (gebruik hiervoor een van de gameapps voor kinderen).

65. Speel met Washimals.

66. Speel hints tijdens een avondje game night.

67. Stof twister af en haal hem tevoorschijn.

68. Kijk samen naar een aflevering The Voice kids.

69. Haal Gravitrax in huis of bouw je eigen knikkerbaan en speel met knikkers.

En zo zijn er werkelijk nog duizenden ideeën wat je samen met je kinderen zou kunnen doen op een regenachtige winterdag, gewoon binnenshuis. Probeer er niet tegenop te kijken maar zie het als een mogelijkheid voor quality time met je kinderen. Een (extra) kans mooie herinneringen te maken. Word lid van Facebookgroep Leuk met kinderen voor meer tips, ideeën en inspiratie, volg MamaPlaneet op Instagram en kijk op Pinterest voor meer voorbeelden van binnenpret voor baby, dreumes, kleuter, schoolgaande kinderen en tieners.

Binnenactiviteiten voor kinderen
MamaPlaneet logo

 

 

Redactie

16 gedachten over “Ruim 65x binnenpret | Voor wanneer je binnen moet blijven”

 1. Leuk! Veel van deze tips doe ik idd ook als het rotweet is en er zitten ook wat leuke ideetjes tussen die ik ook wel wil uitproberen! Leuke blog!

  Beantwoorden
 2. Bakken, knutselen en filmpjes kijken. Maar nu ze wat ouder is zijn dingen zoals een eigen thuis- spa met gezichtsmaskertje, nagels lakken, voetenbadje ook favoriet om te doen.

  Beantwoorden
 3. Ik probeer toch vaak tijd vrij te maken om samen gezellig koekjes of cupcakes te bakken. Dit vinden ze heel gezellig! Ik kijk met knutselen vaak naar welk thema er is bijv Sinterklaas, kerst etc en verzin dan iets leuks om samen te maken en ergens neer te zetten.
  Wij spelen ook weleens museum, dan zetten de kindjes van alles klaar in huis en geven dan een rondleiding en vertellen er over.

  Beantwoorden
 4. Pingback: Kerst JOY tips om te ontspannen - Stoelmassage - Lifestyle

Plaats een reactie