Bloedarmoede | 3 heerlijke gerechten rijk aan ijzer

Anemie ook wel bekend als bloedarmoede heeft te maken met de rode bloedcellen in je lichaam. Wanneer je bloedarmoede hebt, heb je of te weinig rode bloedcellen of deze werken niet naar behoren. Oorzaak van bloedarmoede kan ijzertekort zijn. Laat ik nou chronisch ijzertekort hebben. In mijn geval betekent dit dat mijn lichaam ijzer veel sneller verwerkt dan ik bij kan houden. In mijn ogen is dit ook een vorm van een onzichtbare ziekte. Extreme vermoeidheid, abnormale lusteloosheid, duizeligheid, kortademigheid, maar ook concentratie- en slaapproblemen, laag libido en zelfs verwardheid, hoofdpijn en wazig zien. Dit zijn maar enkele symptomen van ernstige ijzertekort. Wat je hier aan kunt doen? Sowieso gezond en gevarieerd eten. Ter inspiratie deel ik hieronder 3 overheerlijke recepten rijk aan ijzer uit verschillende werelddelen.

Maïstortilla uit Zuid-Mexico 

Ik hou wel van een heerlijk, pittige tortilla. En als ik dat kan combineren met producten die mijn ijzergehalte helpen opkrikken, dan zeg ik daar geen nee tegen. Niets simpels aan deze maïstortilla waar het water van in je mond loopt. Vol groente met lekker veel vitamine c (maakt ijzer aan) en ijzer zoals boerenkool en rucola, maar ook pepers en sinaasappel. Het recept vind je hier.

Stoofschotel met parelcouscous uit Marokko

Behalve rundvlees en knoflook, zit hier ook lekker veel dadels en zwarte peper in. Allemaal ijzerrijke groentes die je met het hele gezin kan eten. Mocht je dit Marokkaanse gerecht willen maken, hou er dan rekening mee dat het 3 uur lang moet stoven. Het duurt even maar dan heb je ook wat. Ik ben benieuwd wat de appelsap met dit gerecht doet en of je het echt kan proeven. De ontbrekende ingrediënten staan inmiddels op mijn boodschappenlijst. Het recept staat hier, mocht je het ook willen maken.

Een vegetarisch gerecht uit India

Een vegetarisch gerecht uit de Indiase keuken met heerlijke groente als spinazie, tomaten, pompoen, peulgroente en linzen. Met recht een gerecht rijk aan ijzer en dus een aanrader als je bloedarmoede hebt door ijzertekort. Binnen een uur zet je dit op tafel. Jammie!


De dames verantwoordelijk voor deze 3 gerechten hebben ieder meerdere aanraders voor mensen met anemie op hun receptenblog.

Vergeet niet, en dit is vooral iets wat ik dagelijks tegen mijzelf moet blijven zeggen, is dat Rome ook niet in een week gebouwd is. Het kost tijd je ijzergehalte te verhogen. Raadpleeg ten alle tijde je huisarts of ga langs je apotheek mocht je twijfels hebben over je klachten of wanneer je klachten dusdanig erg zijn. Succes!

Heb jij nog handige tips? Ik lees ze graag in je reactie onder dit artikel. 

Sandra

6 gedachten over “Bloedarmoede | 3 heerlijke gerechten rijk aan ijzer”

    • In mijn geval verwerkt mijn lijf ijzer veel sneller dan ik bij kan houden.Van mijn arts begreep ik dat het vaak met het met de werking van je darmen te maken kan hebben. Wel eens gevraagd?

      Beantwoorden

Plaats een reactie