Blue Monday | 7 tips om de meest deprimerende dag door te komen

Maandag van de laatste volle week in januari wordt sinds 2005 gezien als de meest deprimerende dag van het jaar. Volgens de bedenker, Britse psycholoog Cliff Arnal, voelen de meeste mensen zich dan droevig, teleurgesteld, depri, melancholiek. Over het algemeen hebben de korte, donkere dagen hier een invloed op. Net als de gefaalde goede voornemens waar we met zoveel enthousiasme aan starten. Het feit dat het nog heel lang duurt voor het vakantie is helpt ook niet. Blue Monday ook wel bekend als Depridag krijgt, ondanks een onderbouwing van de bedenker, de laatste jaren steeds meer aandacht. Hoewel wij geloven dat een dag als deze niet kan bepalen hoe jij je voelt, dat het een keuze is, kan het zijn dat je hierdoor wel door wordt beïnvloed. Daarom vind je hier de 7 tips om de meest deprimerende dag van het jaar door te komen. Of voor een andere dag wanneer je je een beetje blue voelt.

Lees ook

Netflix Documentaire | The Secret

Kinderen leren omgaan met stress | Mindgym voor kids

Wat te vieren? Zo geef je feestje of etentje zonder stress

7x Me-time voor moeders | Ontspannen mama is een blije mama

Afvallen met shakes | Tips & recepten

Blue Monday de baas blijven

Blue Monday de baas blijven. Maar ook beter gemoed de rest van de winter doorkomen. Geïnspireerd door MindGym: Sportschool voor je geest, geven wij je 7 tips.

Zorg goed voor jezelf

Dat klinkt logisch toch? Ga op tijd naar bed. Voldoende slaap zal je lichaam en geest goed doen. Let op je eetpatroon. Een gezond ontbijt is goed voor de concentratie en helpt tegen stemmingswisselingen. Sla geen maaltijden over maar eet bewuster. Vervang de vette hap voor gezonde sla. Ruil de zak chips in voor komkommer. Dump de fles cola en pak wat water. Ga naar buiten voor een frisse wandeling. Leeg je hoofd. Sport, wandel.

Laat het los

Het krampachtig nastreven van geluk en positiviteit is juist het recept om diep ongelukkig te worden. Laat gedachten los als ‘Ik moet gelukkig zijn’. Zelfs Koning Willem-Alexander had het hierover in zijn Kersttoespraak 2019. Het is oké om je af en toe blue te voelen. Dan wordt je veel sneller weer vrolijk. Lucht je hart wanneer je daar behoefte aan hebt. Kan dat niet bij iemand in je omgeving, schrijf het van je af. Of download de app Wysa. Dit is een digitale klaagpaal waarmee je kunt chatten en echt communiceren. Zo versla je je innerlijke demonen makkelijker.

Geef!

Wist jij dat gevers niet alleen gelukkiger zijn dan niet-gevers maar ook succesvoller? Doe eens gek, gun je oma waar je al maanden te druk voor bent een middagje. Geef het te klein geworden jasje van je dochter aan het buurmeisje van wie de ouders het niet kunnen betalen. Betaal de lunch met je fijne collega die je zo waardeert. Neem wat boodschappen mee voor de dakloze man die je altijd met een glimlach begroet. En geniet van de positieve emoties die eruit vrijkomen.

Lachen

Het beste medicijn blijft lachen, ook vandaag op Blue Monday. Door te lachen maak je onder andere endorfine en dopamine aan in je hersenen. Dit zorgt ervoor dat jij meer opgewekt bent, meer ontspannen en gelukkiger. Daarnaast verminder je zo stress en maak je je immuunsysteem sterker. Als dit allemaal niet reden genoeg is om meer te lachen, dan wordt je er ook nog knapper en gezelliger van. Haal daarom herinneringen op met vrienden en familie, lach om je eigen fouten.

Complimenten

Complimenten geven en krijgen werkt beter dan cadeaus, het maakt gelukkiger. Ook op Blue Monday. Of juist op Blue monday. Online en offline. Waardering doet goed. Probeer het eens. Geef je collega vandaag een compliment. Laat de auto voor je invoegen. Je geeft anderen een goed gevoel en je zal zelf ook meer complimenten terug ontvangen. Het is een sneeuwbaleffect. Het kost soms zo weinig om de wereld mooier te maken.

Doe iets waar jij blij van wordt

Waar word jij blij van? Het zijn de kleine dingen in het leven die het leven mooier maken. Voel je je somber en heb je nergens zin in, ga toch wat ondernemen vandaag. Ga met collega’s lunchen, knuffel met je kinderen, dans of ga lekker een dagje naar de sauna met je zus. Me-time is je batterij opladen. Daar wordt je blijer van en je gezin profiteert hier ook van.

Optimistisch

Volgens de psycholoog Sophia Chou, zijn realistische optimisten het gelukkigst en succesvolst. Zij zijn namelijk niet te impulsief, maar volgens de regels van de logica met een positieve houding. De perfecte combi. Ook al herken je jezelf hier niet in, je kunt hier wat van leren. Begin klein. Als je merkt dat je klaagt of moppert, geef je deze gedachte of uitspraak meteen een positieve draai. Bijvoorbeeld ‘Bah het regent weer, maar gelukkig zitten we droog binnen’. Als je merkt dat het je goed doet, focus je op dat gevoel en blijf Blue Monday de baas.

Blue Monday de meest depressieve dag van het jaar heeft zelfs invloed op de hond
MamaPlaneet logo

Sandra

Plaats een reactie