Boekenpret | De mooiste kinderboeken van februari

Afgelopen weken hebben wij een aantal prachtige kinderboeken binnengekregen waar ons hartje sneller van gaat kloppen. In dit artikel delen wij de mooiste kinderboeken van februari met je.

Waarom voorlezen altijd een goed idee is

Eigenlijk kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen. Voorlezen is meer dan een mooi moment van samenzijn voor het slapengaan waarbij alle aandacht even naar het kind gaat. Het is meer dan een verrijking van de woordenschat van het kind. Voorlezen is een goed idee vanaf baby aan en zelfs wanneer het kind zelfstandig kan lezen. Samen lezen en voorgelezen worden helpt het kind bij een betere spelling en begrijpend lezen. Behalve dat, doet het wonderen voor het zelfvertrouwen van het kind en ontwikkeling van de fantasie. Naast al deze voordelen heeft voorlezen nog een belangrijk functie: boeken kunnen een gelegenheid bieden bepaalde gespreksonderwerpen aan te snijden. Niet alleen boeken waar emotie een rol speelt doen dat, maar ook educatieve boeken.

Nieuwe kinderboeken

Ik kan al veterstrikken boek

Ik kan al veterstrikken

Uitgeverij: Image Books
Auteur/Illustrator: Sylvia Takken

Een van de nieuwe kinderboeken die wij binnenkregen was Ik kan al veterstrikken met de kleurrijke illustraties van Sylvia Takken. Het boek met 10 dikke kartonnen bladzijdes bevat een uitneembare schoen met echte veters. Een schattige konijn geeft instructies en doet het voor. Aan het kind om deze duidelijke instructies te volgen. Super leuk! Misschien lukt het niet de eerste keer, en misschien niet de tweede keer maar wat een leuke manier om spelend veters te leren strikken.

Mijn oudste dochter kan al veterstrikken. Toch vond ze het heel leuk om de instructies van de konijn te volgen en het aan haar zusje voor te doen. Deze vond het wat lastiger maar dat mocht de pret absoluut niet drukken. Voorlopig blijft dit boek mooi op haar tafeltje liggen waar ze bijna dagelijks zeker een kwartier mee aan het stoeien is. En daar gaat het uiteindelijk om: proberen.

Ik kan al veterstrikken kun je hier bestellen.

Konijn legt uit hoe veterstrikken werkt ik kan al veterstrikken met uitneembare schoen

ik kan al klokkijken

Ik kan al klokkijken

Uitgeverij: Image Books
Auteur/Illustrator: Sylvia Takken

Zowel de tekst, als de vormgeving en de illustraties zijn in handen van dezelfde mensen als Ik kan veterstrikken. Ook Ik kan klokkijken spreekt heel erg aan. Wat ik ook heel vind is dat er bij deze serie boeken geen adviesleeftijd staat aangegeven. Het ene kind is de andere niet. Oefening baart kunst. Door voorgelezen te worden en ermee te spelen zal het kind wellicht sneller verband leggen tussen tijd en belangrijke momenten van de dag. Heel erg leuk voor een (leergierige) dreumes, maar ook peuter en een kleuter.

Mijn dochters zijn zich steeds meer bewust van de tijd. Zeker de oudste sinds ze naar school gaat en zwemlessen volgt. De glinstering in haar oogjes wanneer we het boek samen lezen en zij de klok mag zetten. Onbetaalbaar!

Ik kan al klokkijken kun je hier bestellen.

educatief boekje over klokkijken spelend leren klokkijken

badboekjes van wee gallery

Wie speelt er in het water? & Wie speelt er in de regen?

Uitgeverij: Ploegsma
Auteur/Illustrator: Wee Gallery

Twee zwart witte badboekjes die kleur krijgen wanneer ze in aanraking komen met water.

Ons meisje is net twee en geniet van de boekjes met een geluidje of boekjes met bekende figuren of verhalen die ze kent. Of ik verzin er een leuk verhaaltje bij… Onze oudste is al een stuk ouder, maar door een ontwikkelingsachterstand is ook zijn favoriete moment van de dag, ‘s avonds lekker in bad! Hij speelt het liefst met waterspeelgoed (lege flessen, molentjes, lepels en bakjes), maar ook boekjes zijn favoriet…
Ik was enorm enthousiast toen we de test begonnen, de boekjes kwamen in een mooie doos waardoor ik meteen bedacht dat het ook erg leuke boekjes zijn om cadeau te geven! De tekeningen zijn prachtig, dieren vinden onze kinderen sowieso erg leuk en in dit geval zijn het niet de standaard koe, varken en konijn, maar dieren zoals een bever, zeehond en pinguïn. Nieuwe woorden om te leren, nieuwe dieren om te leren kennen en op een prachtige manier getekend. Al in zwart wit was ik fan van de boekjes.
Misschien had ik door het idee en de kwaliteit van het product extra hoge verwachtingen, maar de eerste keer in bad viel het me enorm tegen. Ons meisje gooide beide boekjes in bad en hup daar waren de gekleurde plaatjes… Geen verbazing, geen verwondering, niets bijzonders… Al onze badboekjes zijn toch gekleurd?
Nadat ze op de verwarming gedroogd hadden (gewoon bij ons bij het bad speelgoed drogen ze niet goed genoeg in 24 uur), deden we een volgende poging. Ik hield de boekjes een beetje uit bad en met een kwastjes, haar natte handjes en een kopje water werden de bladzijdes nat gemaakt en ontstonden de gekleurde bladzijdes. Een iets groter succes, maar na twee minuten plezier (als je als ouder je best doet om de boekjes een beetje te beschermen) was het weer een normaal boekje als  alle anderen.
Ik heb besloten de boekjes uit de badkamer te halen en sindsdien is het een heel groot succes. Toen we laatst een lang stuk moesten rijden, had ik het boekje meegenomen met een broodtrommeltje. In het broodtrommeltje zat een nat sponsje… Door haar vinger in het sponsje te dopen, werd haar vinger nat en kon ze op het boekje tekenen. Op deze manier duurt het bijna een half uur voor het hele boekje gekleurd is en ze vond het heerlijk! Normaal is ze na vijf minuten het autorijden wel zat en nu vond ze het geweldig! En het zijn twee boekjes, dus op de terugweg hadden we er nog één! 😃

Ook tijdens het afgelopen weekend dat ons hele gezin ziek was, heb ik de sponsjes ingezet en zo kon er op de bank “geverfd” worden met water! Beide kinderen vonden het superleuk! Ook met een kwastje en water aan tafel vinden ze het superleuk én onze oudste zoon vind het óók heel leuk om met een föhn de kleur weer uit het boekje te jagen!

Door: Adriana (Een van de trouwe lezers van MamaPlaneet mocht de boekjes testen met haar kinderen)

Wie speelt er in de regen kun je hier bestellen. Wie speelt er in het water kun je hier bestellen.

Wie speelt er in de regen? Wie speelt er in het water? Wie speelt er in de regen? Wie speelt er in het water?

een kusje voor krokodil

Een kusje voor krokodil

Uitgeverij: Leopold
Auteur/Illustrator: Sean Taylor, Ben Mantle

Met een kopje thee en een dekentje op de bank, ben ik het boek gaan voorlezen. Eerst hebben we de buitenkant grondig geïnspecteerd. Al heel snel werd duidelijk dat het verhaal over de krokodil ging. Maar wat doet die aap daar toch? Dat is toch veel te gevaarlijk? Dus zijn we snel het verhaal gaan lezen. De plaatjes zijn uitnodigend en duidelijk. Je ziet genoeg details, maar het oogt niet druk. Soms staat er 1 prent op 2 bladzijden, soms meerdere op 1 bladzijde. Onze dochter kon zelf er ook een heel verhaal bij bedenken.

Wat ik erg leuk vind, is dat er veel geluiden in het boek staan. Hiermee wordt het verhaal echt tot leven gebracht. De kern van het verhaal gaat over samen spelen en dat iedereen iets mag inbrengen. Eerst spelen Aap, Miereneter en Schildpad samen. Dan komen ze Krokodil tegen. Hij wil ook graag meespelen en verzint een spelletje: Wie durft Krokodil een kusje te geven. De dieren hebben hier de grootste lol om. Onze dochter vond het soms spannend; wat als krokodil toch gaat bijten? En ze op eet? Als het spelletje klaar is, vinden de andere dieren dat zij nu een spel mogen verzinnen. Samen doen ze de leukste spelletjes en is het heel gezellig.

Inmiddels heb ik het boek al meerdere keren voorgelezen. Onze dochter weet inmiddels al een heleboel geluiden en doet ze dan ook vol enthousiasme.

Door: Kim (een trouwe lezer van Mamaplaneet)

Een kusje voor krokodil kun je hier bestellen.

aapje geeft krokodil een kusje binnenkant kinderboek een kusje voor krokodil van Leopold

het grote kijk-en voorleesboek voor rond de 2 jaar

Het GROTE kijk- en voorleesboek voor rond de 2 jaar

Uitgeverij: Ploegsma
Auteur/Illustrator: Diverse

Wij beginnen een prentenboek altijd al met de buitenkant van het boek en deze is erg uitnodigend. De kinderen waren meteen enthousiast over Het GROTE kijk- en voorleesboek voor rond de 2 jaar en hadden gelijk al hele verhalen voor het boek openging. “Plassenstampertje” is voor hier heel herkenbaar. Dieren spreekt elk kind aan.

Leuk is dat het een hardcover boek is en de kinderen er na het voorlezen dan ook zelf in mogen “lezen”. Dat prikkelt de fantasie enorm. Vooral de verhalen van Dikkie Dik en van Willem prikkelt hier de fantasie van de kinderen, doordat die veel plaatjes bevatten. De dieren met hun geluiden vinden de kinderen ook geweldig, doordat wij de afgelopen periode ook met het thema kinderboerderij hebben gewerkt.

De pagina’s met groenten en fruit worden hier uitgebreid besproken. De oudere kinderen leren dan de woorden aan de jongere…

Kortom: Het is een leuk boek om voor te lezen, omdat de verhalen herkenbaar zijn. Toch vind ik het boek rijker als de kinderen hem zelf mogen “lezen”, omdat er telkens een hele leuke interactie ontstaat tussen kinderen onderling.

Door: Dianne (een trouwe lezer van MamaPlaneet)

Het GROTE kijk- en voorleesboek voor rond de 2 jaar kun je hier bestellen. Ook vind je hier Het GROTE voorleesboek voor rond de 3 jaar, Het GROTE voorleesboek rond de 4 jaar etc.

kinderen lezen samen Het GROTE kijk- en voorleesboek voor rond de 2 jaar kinderen lezen samen Het GROTE kijk- en voorleesboek voor rond de 2 jaar

Het briljante boek vol dingen om buiten te doen

Het briljante boek vol dingen om buiten te doen

Uitgeverij: Kluitman
Auteur/Illustrator: Andy Seed, Scott Garrett

Verveling is voorgoed verleden tijd! Het briljante boek vol dingen om buiten te doen staat bomvol superleuke activiteit om te doen. Zo staan er tips en ideeën over dingen die je zelf kunt maken. Van schaduwpoppen en bloemenkettingen tot pissebeddendoolhof en frisbeeën met kartonnen bordjes. Verder vind je in het boek inspiratie voor in de achtertuin. Zo kun je hier bijvoorbeeld een hut bouwen, een insectenval maken of een regenboog maken met water. Mocht je de avonturen elders willen opzoeken dan zou je een straat fotochallenge kunnen doen of een blaadjesrace houden. Op het strand kun je behalve zandkastelen bouwen ook rotspoelen kunnen doorzoeken, van de duin afrollen boter-kaas-en-eieren spelen. En zo staan er nog honderden ideeën met wat je als kind alleen of met anderen al zou kunnen doen buiten.

Het boek zit bomvol creatieve ideeën. Ben je op zoek naar gratis of low budget activiteiten voor je kind? Inspiratieloos? Kies je tijdens de zomervakantie voor een staycation? Het briljante boek vol dingen om buiten te doen is leuk voor alle leeftijden. Misschien zijn niet alle ideeën geschikt voor je kind, of met wat aanpassingen, maar dan nog is er meer dan genoeg inspiratie waardoor geen kind hoeft te vervelend. Ik ben dan ook reuze enthousiast en benieuwd naar Het briljante boek vol dingen om binnen te doen.

Zowel binnen als buiten ondernemen wij vrij veel met onze kinderen. Toch zijn er ontzettend veel ideeën die wij of inmiddels hebben uitgeprobeerd of nog willen doen. Super leuk! Het enige wat ik een beetje jammer vond is, hoewel de kaft kleurrijk is, de binnenkant van het boek zwart wit is. Het spat uit elkaar van creativiteit maar door ontbrekende kleuren oogt het misschien saaier.

Het briljante boek vol dingen om buiten te doen kun je hier bestellen. Het briljante boek vol dingen om binnen te doen kun je hier bestellen.

moppen voor kinderen Het briljante boek vol dingen om buiten te doen

Ga voor groen. Een boek over duurzaamheid, het belang van recyclen, afval scheiden en meer.

Ga voor groen

Uitgeverij: Witte Leeuw
Auteur/Illustrator: Liz Gorgerly, Miguel Sanchez

Educatieve boeken voor kinderen krijgen hier steeds meer de voorkeur. Vooral mijn 5-jarige kleuter kiest vaker boeken waar haar leergierigheid door wordt gevoed. Dat kan ik als ouders alleen maar stimuleren. Ga voor groen is behalve educatief ook nog eens een belangrijk onderwerp. Onze kinderen weten dat wij bijvoorbeeld afval scheiden. Wij hebben het ze weleens uitgelegd maar door dit boek blijft het ineens wel hangen. Gek is dat 🤔 Duurzaamheid in kindertaal uitgelegd. Niet alleen zaten de kinderen vol vragen tijdens en na het lezen, maar ze waren oprecht geboeid. Ineens heb ik het boek een aantal keer, in delen, voorgelezen en je ziet dat ze belande lessen in praktijk herkennen. Doel bereikt! Mooi boek voor bewuste ouders en professionals dat hedendaags niet in de boekenkast mag ontbreken.

Ga voor groen kun je hier bestellen.

Wat jij kunt doen om de wereld groener te maken Ga voor groen

weg met de viezekiezenbeestjes

Weg met de viezekiezenbeestjes

Uitgeverij: Ploegsma
Auteur/Illustrator: Vivian den Hollander, Natascha Stenvert

Een vrolijk kijk- en (voor)leesboek over tanden en kiezen en het belang van tandenpoetsen. Tandarts Jula legt uit hoe viezekiezenbeestjes aan je tanden en kiezen blijven plakken, hoe je ervan komt en meer. Met een beetje humor, vrolijke plaatsjes, liedjes en voorbeelden wordt kinderen duidelijk hoe belangrijk tandenpoetsen is.

Ik ben blij dat onze kinderen niet bang zijn voor de tandarts. Ze gaan altijd vrolijk mee naar binnen en kijken uit naar de kleine beloning die ze naar afloop mogen uitkiezen. Ondanks dat ze tweemaal daags de tandjes poetsen is het belangrijk gaatjes bespreekbaar te maken. Wij hadden vooral een hoop lol tijdens het voorlezen van Weg met viezekiezenbeestjes. De viezekiezenbeestjes zijn met humor getekend en dat maakt het gesprek over gaatjes wat luchtiger maar niet minder effectief, in tegendeel.

Weg met de viezekiezenbeestjes kun je hier bestellen.

Weg met de viezekiezenbeestjes tandarts uit het kinderboek Weg met de viezekiezenbeestjes

Lees ook: Kinderboekenweek 2018 | 15 allermooiste kinderboeken over vriendschap

Lees ook: Het mooie dorpje Mooiezon

PicsArt 09 05 06.47.52

Redactie

5 gedachten over “Boekenpret | De mooiste kinderboeken van februari”

Plaats een reactie