Boekenpret | De mooiste kinderboeken van april

Het is weer tijd voor de mooiste 6+ kinderboeken die wij ontdekten de afgelopen weken. Boekenpret verzekerd!

Het waterschaap cover

Het Waterschaap

Uitgeverij: De Vier Windstreken
Auteur/Illustrator: John Rabou, Annelies van Uden

Manfred lijkt een doodgewone schaap maar dat is hij niet. Schapen zijn over het algemeen niet zo dol op het water. Manfred daarentegen wil niets liever dan zwemmen. Iets wat zijn ouders en andere schapen hem afraden. Maar zijn wens is groter dan het leven. Hij wordt ermee wakker en gaat ermee naar bed. Hoe moet hij dat voor elkaar krijgen? Na een aantal mislukte poging is Manfred moedeloos maar dan gebeurt er iets waardoor zijn grootste droom uitkomt.

De oudste kleuter is sinds een paar maanden bezig met zwemlessen. Zowel Manfred als mijn dochter hebben een grote liefde voor zwemmen. Tot op bepaalde hoogte herkent zij zichzelf dan ook in het verhaal wat voor een grotere betrokkenheid zorgde en een boel vragen. ‘Mama, wat is vlinderslag? Dat ken ik nog niet. Ga ik dat ook leren?’ Om de jonge kleuter erbij te betrekken stelde ik vragen als ‘welke diertjes ziet Manfred in het water?’ of ‘Hoeveel schapen werken samen om Manfred uit het water te trekken?’

Een prachtig (A4 formaat) prentenboek met duidelijke lieve illustraties, zachte kleuren en korte teksten. Super leuk om vaker voor te lezen, overdag en voor het slapengaan.

Het Waterschaap kun je hier bestellen.

Het waterschaap wordt voorgelezen Kleuter houdt een prentenboek vast met daarin een illustratie van een zwemmende schaap

Armstrong, een avontuurlijke reis van een maan naar de maan

Armstrong, De avontuurlijke reis van een muis naar de maan

Uitgeverij: De Vier Windstreken
Auteur/Illustrator: Torben Kuhlmann

De kleine muis kijkt graag naar de sterren met zijn sterrenkijker. Hij is nogal gefascineerd door de maan. Alles wat hij ziet, schrijft hij netjes op. Zo ontdekt hij dat de muizentheorie over dat de maan een gatenkaas is, niet klopt. De maan is een bol van steen en dat wil hij graag bewijzen. Een avontuurlijke reis naar de maan van deze kleine muis volgt.

Een 128 pagina tellend boek voor kinderen vanaf een jaartje of 6. Een indrukwekkend boek met buitengewoon mooie illustraties. Ook wij hebben thuis een nieuwsgierig aagje dat gefascineerd is door de donkerblauwe hemel in de nacht, de stralende sterren en de van vorm veranderende maan. Wij hebben het boek in etappes gelezen. Het is nogal veel informatie elke keer en we bleven vrij lang hangen bij een pagina. Elke pagina is weer een feestje. Er is zoveel te zien. Er valt zoveel te leren. Dat wilden we niet overhaasten. Een verhaal over je eigen weg volgen, ontdekken, groeien en meer.

Armstrong, De avontuurlijke reis van een muis naar de maan kun je hier bestellen.

Kleuter houdt Prentenboek over Armstong vast en bekijkt de prachtige plaatjes Armstrong cover
De wondere wereld Bijen De wondere wereld Bomen

Wondere wereld van bijen & Wondere wereld van bomen

Uitgeverij: Klavertje Vier
Auteur/Illustrator: Andrea Quigley, Pau Morgan

Bijen zijn een belangrijk deel van onze planeet. Maar waarom? In dit boek ontdek je onder andere de verschillende soorten bijen en hoe ze honing maken. Kun je een huis voor hommels knutselen en leer je dansen als een bij. En je kunt experimenteren door bijvoorbeeld een nectarcafé te maken en er achter te komen wat de beste bloemen zijn voor bijen.

Het boek telt 64 pagina en is van kaft tot kaft een bijzondere toevoeging aan onze buitengewone collectie kinderboeken. Het is geen boek dat je na een dag weglegt. De juf in mij heeft nogal moeite zich in te houden bij dit soort boeken. Het is zo leuk om er een activiteit aan te koppelen. In hele kleine etappes namen we het boek door. Het feit dat solitaire bijen alleen of in aparte nesten leven deed de kleuters denken aan Maya de Bij. Tijdens boodschappen doen bekeken we samen de verschillende soorten honing. Eenmaal thuis mochten de meiden de honing proeven. We bespraken de voordelen ervan en gingen aan de slag met een waterschaal.

Voor veel knutselactiviteiten zul je wellicht wat voorbereidingen moeten treffen aangezien je waterslang van een meter, tegels, hooi, kalkpapier etc. niet standaard op voorraad hebt in je knutselkast vermoed ik 😉 maar er zijn ook veel activiteiten waarbij dit niet nodig is. Voor Wondere Wereld Bomen geldt eigenlijk hetzelfde. Tijdens een boswandeling namen we een stok en een meetlint mee en deden een poging de bomen op te meten. We probeerden te berekenen hoe oud de bomen in het bos zijn, vergeleken verschillende bladeren met elkaar, leerden waar een boom uit bestaat en verzamelden de op grond liggende bladeren om ze te drogen en in een plakboek te plakken.

Wondere Wereld Bijen en Wondere Wereld Bomen kun je hier bestellen.

kinderboek over bijen kinderboek over bijen voor slimme kleuters
leerzaam boek over bijen voor slimme kleuters hoe hoog is die boom?

 

Prentenboek Ik wil je nooit vergeten

Ik wil je nooit vergeten

Uitgeverij: Kokboekencentrum
Auteur/Illustrator: Joanna Rowland, Thea Baker

Een verhaal over een jong meisje dat iemand heeft verloren die belangrijk voor haar was. Ze maakt een doos met herinneringen en praat over haar gevoelens.

Een dierbare verliezen is een emotionele achtbaan voor een volwassene en al helemaal voor een kind. De gevoelens en emoties uiten is tijdens het rouwproces heel belangrijk maar voor iedereen anders. Ongeacht of het hier om het verlies van een ouder, opa, vriendinnetje of de cavia gaat. Helaas is verlies niet te voorkomen. Vroeg of laat hebben we hier allemaal mee te maken. Een kind kan hierbij alle hulp gebruiken die het kan krijgen. Dit boek helpt erbij rouw bespreekbaar te maken. Achterin het boek staan ook nog een aantal waardevolle tips om je kind bij het verlies te helpen.

Het mooie aan dit boek is dat het vrij universeel is geschreven waardoor het in verschillende situaties prima toegepast kan worden. Onze dochter is hoogsensitief. Het verdriet van haar vriendinnetje voelt ze nogal sterk aan en reageert erop. Dit boek gaf haar indirecte verdriet niet alleen een plekje, maar ook ideeën hoe ze haar vriendinnetje kan steunen ❤

Ik wil je nooit vergeten kun je hier bestellen.

Prentenboek Ik wil je nooit vergeten , een verhaal over rouw en herinneringen Verlies en rouw bij kinderen

De wereld ontdekken voor beginners

De wereld ontdekken voor beginners

Uitgeverij: Kokboekencentrum
Auteur/Illustrator: Heather Alexander, Meredith Hamilton

Lezend de wereld over. Bezoek bijzondere plekken, interessante mensen, leer over de continenten, landen, klimaten en veel meer. Hoeveel apensoorten leven er in het Amazoneregenwoud? Waar is chocolade uitgevonden? Waarom wordt de aarde de blauwe planeet genoemd? Wat is het verschil tussen een zee, oceaan en een baai? Hoe begroeten mensen elkaar in Nieuw-Zeeland of Korea? Welke achternaam komt het vaakst voor in de wereld en is dat te verklaren? Wat is er zo geweldig aan olie? Al deze vragen en meer worden uitgebreid in beeld en tekst besproken en uitgelegd in het boek.

Van de Grand Canyon tot de Chinese muur, en van Groenland tot Tasmanië: de reis start in ons sterrenstelsel en gaat daarna verder per werelddeel. De 150 illustraties maken de reis tot een nog mooier avontuur.

Nog zo een pareltje dat niet mag ontbreken in je boekenkast. Oprecht een prachtig boek waar niet alleen kinderen ontzettend veel van leren maar ook wij ouders. Waardevol bij het maken van een spreekbeurt, werkstuk of gewoon om je eigen nieuwsgierigheid te sussen.

De wereld ontdekken voor beginners is hier te bestellen.

Kleuter bekijkt de wereld ontdekken voor beginners De wereld ontdekken voor beginners inhoud

Max en de superhelden

Max en de superhelden

Uitgeverij: De Vier Windstreken
Auteur/Illustrator: Rocio Bonilla, Oriol Malet

Max is gek op superhelden. Superheldin: Megapower is zijn absolute favoriet. Ze is dapper, kan computers programmeren, bommen onschadelijk maken en de meest lastige geheime codes ontcijferen. Ze heeft laserogen en is super sterk. Maar er is nog iets wat deze superheldin bijzonder maakt.

Ontzettend mooi en lief boek over de kleine Max en hoe hij zijn mama ziet ❤ Zij is er immers om de huisdieren te trainen en redden wanneer nodig, ze helpt hem met zijn huiswerk en meer. Zijn favoriete superheld is zijn eigen mama. Op verzoek van de meiden heb ik dit prentenboek met prachtige stripachtige illustraties meerdere keren achter elkaar gelezen. Niet alleen de prachtige plaatjes zijn uitnodigend maar ook de manier waarop de kleine jongen met grote bewondering naar zijn mama kijkt. Te zoet hoe de meiden, tijdens het voorlezen, extra dichtbij mama komen om te kroelen.

Max en de superhelden kun je hier bestellen.

Omdat het bijna Moederdag is en zowel De Vier Winstreken als ik vinden dat alle mama’s dit boek cadeau moeten krijgen, heb ik op de Facebookpagina van MamaPlaneet een toffe winactie.

Max en de superhelden Megapower Alle mama's zijn superhelden roept de kleuter tijdens het bekijken van het prentenboek Max en de Superhelden

Lees ook: Boekenpret | De mooiste kinderboeken van februari

Lees ook: Bigben Luminous lichtgevende bluetooth-luidspreker

Sandra

6 gedachten over “Boekenpret | De mooiste kinderboeken van april”

Plaats een reactie