Boekrecensie: De jongen die een beer redde

Titel: De jongen die een beer redde
Auteur: Nizrana Farook
Illustrator: David Dean
Oorspronkelijke titel: The Boy Who Saved a Bear
Vertaald door: Ingrid Hadders
Aantal pagina’s: 205
Adviesleeftijd: 10+
Uitgeverij: Veltman Uitgevers

Leestips!

Het meisje dat een panter kwijt was boekrecensie

Het meisje dat op een olifant ontsnapte review

De jongen die een beer redde

Het verhaal draait om Nuwan, een jongen die verlangt naar avontuur. Wanneer hij zich moet verstoppen in een berengrot, markeert dit het begin van een gevaarlijke en spannende reis met onder andere een ontmoeting met angstaanjagende beer Karadi. Zijn missie: de gestolen sleutel van Nissanka veilig naar de Stad van de Koning brengen. Een sleutel die hij per ongeluk in handen krijgt en terug moet brengen om de schatten van een oude koning te kunnen vinden. Tijdens een reis maakt de hoofdpersonage Nuwan een grote ontwikkeling door en ontdekt hij dat een olifant genaamd Ananda een cruciale rol speelt.

Het boek De jongen die een beer redde is het vierde en laatste deel van de serie. Al in het begin, met de olifanten voor de Grote Noordelijke Bibliotheek, wordt de toon gezet voor een wederom super boeiend verhaal dat het beste te beschrijven is als een non-fictie mix van avontuur, spanning en vriendschap. De plattegrond van Serendib in het boek geeft een helder beeld van de omgeving waar het verhaal zich afspeelt. Het helpt je als lezer je volledig onder te laten dompelen in het avontuur dat heel prettig wegleest. De schrijfstijl van Nizrana Farook brengt het eiland Serendib tot leven en neemt je mee naar de exotische omgeving. Iets waar wij en andere bekende lezers van haar werk van smullen. Als lezer word je moeiteloos meegenomen door de reeks bloedstollende gebeurtenissen. Dit jeugdboek is vertaald door Ingrid Hadders, terwijl Het meisje dat een panter kwijt was vertaald werd door Saskia Peeters en Het meisje dat op een olifant ontsnapte door Jolanda Jongedijk. Ondanks dat ieder boek een andere vertaler heeft, is de herkenbare stem van de schrijfster sterk aanwezig. En laten we vooral niet onderschatten hoe lastig het kan zijn om hetzelfde gevoel in een andere taal evengoed over te brengen.

Verder, de herkenbare kaft van de hand van David Dean, de prachtige zwart-witte illustraties die puur ter ondersteuning van het verhaal dienen, net als de groene foliedetails, maken het boek visueel aantrekkelijk. Bij de lezers die ook de andere delen hebben gelezen, is dit inmiddels bekend. Iets wat extra gewaardeerd wordt, juist omdat het puur gebaseerd is op de lay-out, hoge verwachting schept die ook worden ingelost. Kortom, een aanrader van een boek dat moeiteloos wegleest en waarvan je baalt als het uit is.

Nizrana Farook

Nizrana Farook groeide op in haar geboorteplaats Colombo, Sri Lanka. Daar, in de prachtige landschappen, vond ze ook de inspiratie voor de verhalen die ze schrijft. Ze dragen allemaal de kenmerken van haar rijke culturele achtergrond. Haar schrijversreis begon als een persoonlijk geschenk aan haar gezin: een boek dat ze samen konden koesteren, een tastbare erfenis van hun verhalen. Met het verbluffende succes van Het meisje dat op een olifant ontsnapte veroverde ze een plek op de Tiplijst van de kinderjury in 2022 in de categorie 10 tot en met 12 jaar. Haar avontuurlijke reis als auteur bracht haar naar Hertfordshire, Engeland, waar ze met haar gezin woont en haar passie voor het schrijven voor jongeren omzette in een Masteropleiding. Gedreven door haar liefde voor verhalen en de wens om haar schrijfkunst te perfectioneren, verruimde ze haar horizon en begon aan de universiteit een nieuw boek te schrijven: een verhaal vol avontuur en rijkdom dat haar eigen unieke stem weerspiegelde. Deze nieuwe reis bracht haar niet alleen een schat aan kennis en vaardigheden, maar ook een ondersteunend netwerk van medeschrijvers. Uiteindelijk leidde dit pad naar publicatie en erkenning voor haar werk. In het Engels werden de boeken uitgegeven door Nosy Crow en in het Nederlands door Veltman Uitgevers.

De jongen die een beer redde van Nizrana Farook is onder andere hier te koop.

Benieuwd naar de andere delen van de serie (die je los kan lezen)? Dit zijn ze in het Nederlands en Engels.

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

Redactie

Plaats een reactie