Boekrecensie: Het feeënwoud van Astrid Witte

Titel: Het feeënwoud
Auteur: Astrid Witte
Illustrator: Studio Clavis
Aantal pagina’s: 160
Adviesleeftijd: 8+
Uitgeverij: Clavis

Leestip!

Winde Wildeling en het moerasmonster boekrecensie

Het feeënwoud is een op mythisch elfjes van Cottingley geïnspireerd jeugdroman over Lily. Een 13-jarig meisje dat na de scheiding van haar ouders met haar moeder en broertje van Manchester naar het saaie dorpje Cottingley verhuisd. Het feit dat ze haar vrienden heeft moeten achterlaten, in een nieuw huis moet wonen waar ze zich nog niet thuis voelt en naar een nieuwe school gaat waar kinderen haar scheef aankijken om haar kledingstijl helpt Lily niet mee de situatie te accepteren. Ze is ervan overtuigd dat de scheiding van haar ouders van korte duur is en dat ze snel weer bij elkaar komen. Hierdoor heeft ze geen enkele behoefte om nieuwe vrienden te maken. In plaats daarvan wandelt ze ‘s middags door het bos achter het huis van haar oma. Het gevoel dat ze hierdoor aan alle chaos ontsnapt helpt haar ontspannen. Ze besluit zich hier af te sluiten van de wereld en tekenen. Maar dan ziet ze magische wezens, feeën om precies te zijn. Feeën die beschermd moeten worden tegen de buitenwereld. Daar helpt haar nieuwe vriend Liam bij, maar of zij met zijn tweeën genoeg kunnen doen?

Simpelweg fijn leesvoer. Duidelijk voor de doelgroep geschreven verhaal bevat geen al te ingewikkelde verwoording of situaties. Een duidelijke inleiding waarbij de hoofdrolspelers worden geïntroduceerd helpt achterliggende gedachte en bepaalde acties beter te begrijpen. Voor de kritische lezer van YA-boeken kan het zomaar zo zijn dat het net niet genoeg body heeft om de lezer echt in te pakken. Er ontbreekt meer karakter, meer diepgang waardoor het verhaal niet voldoet aan de hoge verwachten die de cover schept. Dat maakt het einde voor een sterke lezer misschien een tikkeltje teleurstellend. En dat is jammer want dit boek had in principe voldoende potentie om ook als een YA-boek te scoren. Als we naar andere boeken van Astrid Witte kijken, voornamelijk YA boeken, dan is het ergens wel te begrijpen dat ze het niet te ingewikkelde wilde maken voor de jonge lezers. Dat neemt niet weg dat dit gewoon een kinderboek is dat een 7-10 jarige absoluut gaat waarderen weten we uit ervaring. Het is dan ook meer een kwestie van omschakelen. Kortom: Het feeënwoud is absoluut de moeite waard, al hopen we stiekem dat de schrijfster nog haar flow moet vinden en haar volgende boek voor de doelgroep nog beter is.

Jeugdboek Het feeënwoud is onder andere hier te koop.

Over de auteur

Deze in 1981 geboren schrijfster herkende haar passie voor schrijven op de basisschool, na een bezoek van Jacques Vriens en winnen van een schrijfwedstrijd. In 2016 debuteerde ze met het 12+ boek Het Spiegelmeisje. Ze speelt viool, verbouwt haar eigen groente en fruit en werkt als tekstschrijfster en freelance journaliste.

Meer lezen over vergelijkbare onderwerpen die in Het feeënwoud voor komen? Dan kun je deze inspirerende verhalen vast ook waarderen!

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

Sandra

Plaats een reactie