Boodschappen doen met kinderen

Soms is het niet anders. Je moet je peuter of kleuter meenemen naar de supermarkt. Boodschappen doen met kinderen kan een avontuur op zich zijn. Niet iets waar je naar uitkijkt? Wellicht helpen deze tips.

Lees ook

Buitenactiviteiten voor kinderen | Activiteiten voor buitenspelen in eigen tuin
Autoreis met kinderen | Zo houd je het gezellig zonder schermen
Kinderen leren omgaan met stress | Mindgym voor kids
Mag jouw kind zelf bepalen wat hij/zij draagt? + Tips hoe je dit aanpakt
Genderneutraal: Opvoeden zonder stereotypen of in hokjes denken 2.0?
Tips om je tiener financiële verantwoordelijkheid te leren via smartphone

Driftbui

We kennen het allemaal. Kinderen die zo hard gaan krijsen alsof hun haar in brand staat. Of van die kinderen die op de grond gaan liggen huilen. Driftbui. Heerlijk! Mensen die je aankijken alsof je je kroost mishandelt of juist niet kan opvoeden. Nog beter! Je zou soms willen doen alsof je ze niet kent. En doorlopen.

Zelf had ik een weglopertje. Mega lief klein aapje met bananen in haar oren en peper in haar billen. In een winkelwagen of buggy bleef mijn dreumes onder geen voorwaarde zitten. Eenmaal op de grond, rende ze schaterend weg. Niets hield haar tegen. En snel dat ze was. Ik had geen andere keus dan achter haar aan te rennen. Mijn peuter, de grote zus vond dat wij alles nodig hadden. Ben ik een slechte moeder? Is het echt een kwestie van opvoeden?

En toch, ook goed opgevoede kinderen zijn gewoon kinderen en kinderen hebben nou eenmaal een eigen willetje. Het hoort er bij. Echt! Maar het hoeft niet geaccepteerd te worden. Ook niet door jou als ouder.

Inmiddels werken mijn peuter en mijn dreumes stukken beter mee. Hoe dat is veranderd? Ik deel het graag met je.

Boodschappen doen met kinderen tips

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Vaak is dat met kinderen op stap gaan ook zo. Maak van te voren duidelijke afspraken met de kinderen. Leg ze uit wat wel en niet mag. Kort en krachtig. Wees duidelijk. Spreek bijvoorbeeld af dat ze dicht bij mama (of papa) moeten blijven. Benadruk hierbij wat ze wel mogen, dus in plaats van ‘je mag niet niet rennen in de supermarkt’ zeg ‘in de supermarkt lopen we rustig’.

Eerlijk gezegd doe ik dit niet alleen thuis, maar herhaal het onderweg ook nog een aantal keer. Voor we de winkel inloop zeg ik het ook nog. Dit omdat je als ouders niet kunt verwachten dat je kind alles wat je zegt ook onthoud. Blijf daarom consequent en herhaal regelmatig de gemaakte afspraken en regels.

Zorg ervoor dat ze uitgeslapen zijn, buikjes vol

Voor ons geldt dat laatste ook. Doe nooit boodschappen op een lege maag. Voor je kids zou je eventueel ook wat mee kunnen nemen.

Zo neem ik standaard een banaan, flesje water per kind mee, en vochtige doekjes. Ik neem het liever ongebruikt mee terug naar huis dan dat een kind erom vraagt terwijl ik het niet mee heb. Je weet immers nooit of je het nodig hebt.

Mama helpen

Laat ze meedenken, je boodschappenlijstje voorlezen (maak er een extra als het moet), laat ze iets voor je pakken, geef een eigen karretje, iets om vast te houden, eten op de band neerzetten bij de kassa of de spaarstickers aanpakken…Zorg ervoor dat ze niet verveeld raken. Maak er een gezellig uitje van. Betrek ze erbij. ”Wil je mama helpen?” ”Wat hebben we allemaal nodig?” ”Wil je mij de melk aangeven?” Kinderen vinden het geweldig om betrokken te worden en mee te helpen. Probeer dat ook te doen bij het maken van het boodschappenlijst. Al doe je er waarschijnlijk niets mee, voor een kind betekent het heel veel. Ook met inruimen van de boodschappen. Ze voelen zich groot, belangrijk. En het heeft een positieve bijdrage voor hun ontwikkeling.

Ik laat ze bijvoorbeeld producten uit een folder knippen en opplakken op hun lijstje. Ja het duurt wat langer, maar vaak scheelt het zo enorm veel stress en tijd. In de winkel laat ik ze producten voor me pakken, of doe ik alsof ik het niet meer weet wat we ook al weer nodig hadden.Thuis helpen ze mij met opruimen.

Een vroege vogel vangt de dikste wormen

Probeer boodschappen te doen op wat rustigere momenten. Boodschappen doen is voor (jonge) kinderen al een heel avontuur. Hoe drukker in de winkel, hoe meer prikkels, hoe drukker de kinderen.  En dat wil je liever niet. Dit zorgt immers voor meer corrigeren, stress, scheve en verwijtende blikken die op hun beurt voor meer ongemak en stress zorgen. Een situatie die je bij voorkeur voorkomt.

Het allerliefst doe ik de boodschappen vroeg in de ochtend. Het is veel rustiger in de supermarkten en de schappen zijn bijgevuld.

Positief benaderen

Benoem tussendoor en achteraf wat er goed ging. Positief benaderen werkt echt. Beloon de kinderen zo nu en dan voor hun goede gedrag. Door ze het toetje te laten kiezen bijvoorbeeld.

Wie kinderen heeft of met kinderen werkt, weet dat je vooral het positieve moet benadrukken. Overdrijven is helemaal niet erg. Dat geeft de kinderen een goed gevoel en dus zullen ze het vaker doen.

Driftbui alarm!

Mocht je kind een driftbui krijgen, blijf zelf kalm. Ook al is de verleiding groot heftig te reageren door alle afkeurende blikken, blijf vooral kalm. Mensen vinden er helaas al snel wat van. Probeer dit dan ook los te laten, hoe lastig ook. Neem je kind mee naar een plekje waar jullie even kunnen zitten. Benoem dat je begrijpt dat hij/zij boos wordt en waarom maar dat er ook andere manieren zijn hiermee om te gaan. Doe dit nooit gehaast, maar neem er de nodig tijd voor. Hoe relaxeder jij hiermee omgaat, des te sneller het opgelost is. Het kost wat oefening maar je leert dit samen oplossen. Daarnaast is dit heel belangrijk voor jullie band en heeft een positief effect op de ontwikkeling van je kleine.

Let op! Succes niet gegarandeerd 😉 Boodschappen doen met kinderen is en blijft een uitdaging.

Hoe gaat dat bij jou? Doe je wel eens alleen boodschappen met je kinderen? Heb je misschien nog tips ter aanvulling? Ik zie je reactie graag tegemoet.

kleuter houdt eieren voor dr ogen tijdens boodschappen doen met kinderen - samen naar de supermarkt

Sandra

7 gedachten over “Boodschappen doen met kinderen”

 1. Goede tips! Hier nog geen super zware driftbuien meegemaakt, maar even huilen aan de kassa omdat wd eerst iets moeten afrekenen voor ze het terug lan vasthouden is niet uitgesloten.

  Beantwoorden
  • Herkbenbaar. Een kind begrijpt dan niet altijd dat ze het weer terug krijgen. In hun ogen pak je het af. Ik weet niet hoe oud je kinderen zijn, maar aan driftbuien mis je niets. Ik hoop dat ze ook wegblijven! 🙂

   Beantwoorden
 2. Geen aanvullingen eigenlijk, vooral uitgerust, volle maag en op tijd werken goed. Of zelf naar de supermarkt als je partner thuis is en hij of zij met de kinderen kan thuisblijven ? (of bij afwezigheid partner vragen of oma kan oppassen)

  Beantwoorden
 3. Goede tips! Bij mij krijgen ze hun eigen mandje of karretje en mogen ze dingen voor mij halen. Goed idee ook om de plaatsje uit de folders te knippen en ze zo een eigen lijstje te geven. Die ga ik onthouden

  Beantwoorden

Plaats een reactie