Waarom ik geen borstvoeding gaf

Zo nu en dan spreek ik mensen met haren op hun tong. Mensen die mij vragen of ik er geen spijt van heb dat ik geen borstvoeding heb gegeven. Vandaag vertel ik je mijn kant van het verhaal. Lees je mee?
Ik kom uit een familie waarin borstvoeding vanzelf ging. Heel makkelijk. Lang voeden was dan ook heel normaal. Van mij werd hetzelfde verwacht. Om heel eerlijk te zijn had ik dezelfde verwachtingen.

Pijn

Toen ik eenmaal beviel van onze oudste heb ik dan ook borstvoeding gegeven. Lange 6 weken waren dat. Ontzettend pijnlijke weken. Melk had ik. Dat was geen probleem. Maar borstvoeden en kolven deed zo ontzettend zeer dat de kwaliteit van mijn melk eronder ging lijden. Stressmelk werd het. Kloven horen er bij maar er kwamen hele stukken van mijn tepel af. Mijn baby dronk mijn bloed. En de kleine kreeg er last van. Na 6 weken ben ik gestopt met borstvoeden. Mijn kind had er last van en niets leek de situatie te kunnen verbeteren. Ik bedoel, waar doe ik het voor?

img_20161019_194120

Angst

Bij de tweede heb ik precies 1 dag borstvoeding gegeven. Om dezefde redenen. Ik had zo gehoopt dat het anders zou zijn. Dat ik geen pijn zou hebben bij borstvoeden en kolven. Helaas. Ik ben er direct mee gestopt. Ik wilde het voor mijn kind doen, maar stressmelk doet haar geen goed. Reden genoeg om ermee op te houden.
Ik ben mij heel bewust van het belang van de borstvoeding. Maar ik besef mij ook heel goed dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Het heeft niets met egoisme te maken. Het maakt mij dan ook niet perse een slechte moeder, vind ik zelf.

In begin voelde ik mij lichtelijk schuldig en erg ongemakkelijk als mij dit soort vragen werden gesteld. Ik werd er onzeker van. Tegenwoordig niet meer. Waarom? Omdat ik het wel heb geprobeerd. Wat blijkbaar wordt vergeten. Telt proberen niet?

Dus om de vraag te beantwoorden. Nee ik heb geen spijt ervan dat ik geen borstvoeding heb gegeven omdat ik het heb geprobeerd. Wel vind ik het jammer dat ik geen borstvoeding kon geven. Een groot verschil.

Geef jij borstvoeding of heb je borstvoeding gegeven? Wat is jou ervaring met borstvoeden?

5 gedachten over “Waarom ik geen borstvoeding gaf”

 1. Goed dat je deze keus maakte. Vind het altijd vervelend om te zien dat (bepaalde) vrouwen een ander een ongemakkelijk gevoel kunnen geven. Borstvoeding is goed ja, maar niet zaligmakend. Als het zoveel pijn doet, moet je er inderdaad niet aan beginnen. Gelukkig hebben we genoeg alternatieven in onze westerse wereld.

  Zelf wel bv. Bij de eerste 10 weken, de tweede iets van 5-6 en nu 16 maanden terwijl ik eigenlijk dacht na een week te gaan stoppen.
  Mijn ervaring is dat veel moeders zo romantiseren, dat het hier nogal tegenviel. Ik vond de eerste weken of misschien zelfs maanden behoorlijk zwaar. Deed pijn, was vermoeiend en steeds dat getrek aan je lijf..

  • Zelfs mijn kraamhulp drong erop aan borstvoeding te geven. Je houdt het wel netjes vol. Was het bij alle drie de kinderen hetzelfde, pijn enz?

 2. Ik vind het ieders eigen keuze. Wel of geen borstvoeding bepaalt niet of je een goede moeder bent!
  Ik was tijdens mijn zwangerschap er volledig van overtuigd om borstvoeding te gaan geven.
  Maar toen ik bevallen was en mijn dochter aan de borst werd gelegd voelde ik totaal geen verbondenheid met haar. ik merkte dat ik er niks mee had. Dit aangegeven aan de verpleegkundige en gaf aan dat het dapper was dat ik het aangaf omdat ze helaas vaker jonge moeders zag die door verwachtingen van anderen tegen hun eigen gevoel in maar door bleven gaan. Zij zei als je dochter zich weer meld maak ik een flesje en probeer je dat voelt het niet goed leggen we der gewoon weer aan de borst!. Nou ik kan jullie vertellen de eerste keer dat ik haar de fles gaf voelde ik ineens zoveel liefde voor dat kleine mensje!! Dus vertrouw op je eigen gevoel!

  • Dat is em juist. Niet iedereen heeft een keus. Daarnaast is het sowieso iedereen zijn eigen keus. Mooie woorden zeg je daar Stefanie! Vertrouw op je eigen moedergevoel!

 3. Wat een goede beslissing van je . Ikzelf heb 3 weken borstvoeding kunnen geven. Helaas kon ons mannetje niks meer binnen houden ivm reflux waardoor hij niet goed aankwam. Los van het feit dat het ook nog eens gigantisch veel zeer deed. Voor ons mannetje was het beter om op flesvoeding die verdikt was over te gaan. Dit toen ook meteen gedaan, wat een opluchting en vrijheid ineens! Zoveel fijner haha. Mocht je nieuwschierig zijn naar mijn verhaal kun je hem op mijn pagina terugvinden?

Een reactie plaatsen