Bosbuit: review en speluitleg

Op zoek naar een vrolijk en vlot spel om te spelen dat geschikt is voor het hele gezin? Bosbuit van 999 Games is een legspel in de herfstsferen waarbij je als speler bosbewoners helpt zich voor te bereiden op de winter. Hoe je het spel speelt en waar wij enthousiast over zijn? Dat lees je in dit artikel.

Leestip!

Review: Dog Pile van 999 Games

Zinga dobbelspel: review en speluitleg

Super Slide van GiiKER: De Retro Puzzel met een moderne twist

Inhoud van de doos

In een klein, compact verpakt doosje van stevig karton vind je:

♦ 64 boskaarten: 45 padkaarten en 19 dierkaarten

♦ 35 speelstukken: 15 holstenen, 15 waterdruppels, 4 scorestenen en 1 haan

♦ dubbelzijdig speelbord (en scorespoor)

♦ Boekje met spelregels en overzicht van alle dieren in het spel

Bosbuit als legspel: Spelconcept

Bosbuit is een bewerking van de Spaanse Savarnake Forest van Rodrigo Rego. Een legspel waarbij een schattig thema gecombineerd wordt met slimme en strategische puzzels. Met een speelduur van ongeveer 30 minuten, geschikt voor 2 tot 4 spelers is dit exemplaar er een dat je ook prima op een doordeweekse dag samen kunt spelen. Adviesleeftijd van 10+ vinden wij iets te overdreven en adviseren het spel vanaf een jaar of 8.

In Bosbuit kruip je als speler in de huid van bosbewoners zoals hamster, egel, das, bever, vos, blauwe gaai, ekster, mol, raaf, uil, muis, spitsmuis, konijn, geit, gordeldier, haan, buidelrat, mees, wilde kat, huismus, chipmunk, specht en eekhoorn. Zij zetten zich in om dieren te helpen in hun zoektocht naar voedsel voor de winter. Het doel van dit legspel is om een raster van 4 bij 4 te bouwen van kaarten, waarbij paden de dieren verbinden met een bepaald soort voedsel. Elke speler start met één dierenkaart en draft vervolgens kaarten om eigen stukje bos uit te breiden. Natuurlijk zijn er regels die het allemaal wat lastiger maken, maar des te leuker. Een opzet dat zorgt voor strategisch denken, samenwerken en uitdaging op een laagdrempelige manier is ons goed bevallen. Vooral vanwege de korte speelduur en de toegankelijke benadering waar de kinderen ook een en ander leren over de genoemde dieren.

Lees hier het wetenschappelijk artikel over de effecten van bordspellen spelen als gezin en risico op obesitas bij kinderen

Het spel bestaat uit 2 soorten kaarten: dierenkaarten en padkaarten. De dierenkaarten staan voor voedselsoorten en hoeveelheid die de dieren kunnen opslaan. Elke ronde worden er vier kaarten gepresenteerd: drie padkaarten en een dierkaart. Als speler moet je goed je zet overwegen want de kaart van je keuze beïnvloedt de opslagcapaciteit of juist een mogelijke voorsprong in de volgende ronde. Je mag de kaart horizontaal of verticaal aan een eerder geplaatste kaart grenzen. Een soort strategisch puzzelen eigenlijk, want je moet vooraf bedenken en plannen zodat de gelegde paden de dieren efficiënt met hun voedsel verbinden zeg maar. Naast de kaarten zijn er ook houten figuren die een extra dimensie aan het spel toevoegen. Zoals een haan, druppels (water) en holstenen (voedselopslag). Kies je tijdens je beurt de kaart onder de haan, dan ben je de volgende ronde de startspeler. Water en voedselopslag figuren geven aan hoeveel voedsel je kunt opslaan. Dit kan nogal verschillen en dus slim om goed te kijken hoeveel je kunt opslaan. Pak je de kaart onder de geit, dan mag je een extra waterdruppel pakken. Verder hoort bij de gordeldier een extra holsteen en bij de konijn een extra dier. Verder krijgt iedere speler een scoresteen in de vorm van een herfstblad in de kleuren groen, rood, geel en bruin.

Aan het einde van het spel worden de punten opgeteld (achterkant van het spelbord) op basis van het voedsel dat elk dier kan verzamelen. De score hangt af van de voorkeuren van de dieren en hun opslagcapaciteit. Dat betekent dat je dus ook punten kunt verliezen door niet voedsel of ongewenste voedselsoorten. Super leuk voor gezinnen met kinderen dus.

Lees hier het wetenschappelijk artikel over de effecten van vrijetijdsbesteding op gezinsinteractie.

YouTube player

Conclusie

Leuk en gezellig vermaak voor op een natte en koude herfstdag. Eenvoudig zonder vreselijk ingewikkelde regels, maar met strategische elementen die van Bosbuit spelen een voor herhaling vatbare activiteit maken. Hoe laagdrempelig ook, tactisch spelen is belangrijk als je het spel wilt winnen. De onderdelen zitten goed in elkaar en het spel is visueel een plaatje dat past bij de herfstkleuren. Verder zijn interactie tussen de spelers en korte speelduur voor ons extra positieve punten. Sommige spelregels waren hier een discussiepunt, net als de scorestenen, maar het speelt er niet minder leuk om. Wat wij wel een goed idee vonden was het zakje waarin deze in opgeborgen kunnen worden. Als we kritisch zijn dan vinden we het belangrijk om te melden dat, hoewel geluk wel meespeelt in het spel, Bosbuit na een aantal keer spelen minder uitdagend wordt. Een van de redenen waarom wij het adviesleeftijd van 10+ zwaar overdreven vinden. Leuk voor gezinnen met jongere kinderen, maar voor knappe koppen en meer ervaren gamers is het spelletje waarschijnlijk snel saai.

 

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

Redactie

Plaats een reactie