Een bril die bij je gezicht past: Tips en stijladvies

Je hebt besloten dat het het tijd is voor een nieuwe look met één of meerdere mooie brillen. Maar nu sta je voor de vraag:  Welke bril past eigenlijk bij mijn gezicht? De juiste keus maken is niet alleen een modekwestie maar het heeft ook te maken met je gezichtsvorm en persoonlijke stijl. In dit artikel geven we je enkele handige tips die je hierbij kunnen helpen.

Ken je gezichtsvorm

Voordat je begint met brillen passen, is het cruciaal om je gezichtsvorm te begrijpen als het ware. Een bril kan namelijk niet alleen je zicht verbeteren, maar ook je gezichtskenmerken benadrukken en je persoonlijke stijl uitdrukken. Er zijn doorgaans vijf hoofdtypen gezichtsvormen: rond, ovaal, vierkant, hartvormig en rechthoekig. Behalve de vorm van je gelaat, speelt je stijl ook een belangrijke rol. Ben je klassiek en elegant? Of heb je een meer trendy en moderne look bijvoorbeeld. Verder richten we ons onder andere op de invloed van de kleur en maat van verschillende modellen. We bespreken hieronder alle tips ingedeeld op gezichtsvorm.

Rond gezicht

Een rond gezicht kenmerkt zich door zachte en gebogen lijnen. Om deze zachtheid te compenseren en meer definitie toe te voegen, kun je het beste kiezen voor brillen met hoekige vormen. Rechthoekige of vierkante monturen zijn perfect om contrast te creëren. Ze helpen je gezicht langer en slanker te laten lijken. Bij het kiezen van een bril voor een rond gezicht is de grootte van de bril van groot belang. Kies een model dat groter is dan de breedte van je gezicht. Dit helpt om je gezicht optisch uit te rekken en zorgt voor een meer gebalanceerde uitstraling.

Brillen met stevige neusbruggen voegen meer dimensie toe aan je gezicht. Ze tillen de bril iets omhoog en creëren een subtiel kantelend effect dat goed bij de ronde vormen past. Kies voor monturen met dunne en lichte randen. Zware, donkere frames kunnen je gezicht overweldigen, terwijl lichtere kleuren en materialen een zachtere uitstraling bieden. Cat-eye ontwerpen met opwaartse puntjes aan de buitenhoeken zijn ideaal voor het accentueren van je ogen en jukbeenderen. Ze voegen een vleugje glamour toe aan je look en kunnen prachtig zijn voor avondjes uit.

Het belangrijkste is om verschillende stijlen te proberen en te zien wat het beste bij je past. Een goede opticien kan je helpen bij het vinden van de ideale bril door je een verscheidenheid aan opties te laten passen. Vraag ook vrienden en familie om hun mening wanneer je brillen voor dames aan het passen bent. Soms kunnen anderen nuttig advies geven om de juiste keuze te maken. Natuurlijk zou je iemand mee kunnen vragen wiens mening en stijl je waardeert, maar je zou ook via je mobiele telefoon verschillende meningen kunnen innen door te video-bellen bijvoorbeeld. Onthoud dat er geen strakke regels zijn als het gaat om het kiezen van een bril. Het is belangrijk dat je je comfortabel en zelfverzekerd voelt met je keuze. Het is niet alleen een hulpmiddel voor beter zicht, maar ook een modeaccessoire waarmee je persoonlijke stijl kunt laten zien. Wees daarom niet bang te experimenteren en te genieten van het proces van het vinden van het perfecte exemplaar dat jouw gezicht in de schijnwerpers zet.

Ovaal gezicht

Je hebt het geluk van een ovaal gezicht te hebben, een van de meest veelzijdige gezichtsvormen die er zijn. Bij jou passen de meeste brilstijlen goed, maar dat betekent niet dat je geen stijlrichting moet kiezen. Het vinden van de perfecte bril die jouw ovale gezicht complimenteert, kan je look naar een hoger niveau tillen. Zo hebben ovale gezichten al een natuurlijk evenwicht, dus probeer dat te behouden met je bril. Monturen met een rechthoekige of cat-eye vorm kunnen je aanzicht meer definitie geven. Ze voegen hoeken toe aan je zachte contouren en creëren visueel evenwicht.

Zorg ervoor dat de grootte van de bril bij je snoet past. Een te grote of te klein stuk kan afleiden van de natuurlijke symmetrie van je gelaat. De opticien kan je helpen om de juiste maat te vinden. Eigenlijk kun je vrijwel elke kleur dragen, dus speel met kleuren die je aanspreken. Overweeg je haarkleur, huidtint en oogkleur bij je keuze. Neutrale tinten zoals zwart, bruin en tertoise werken vaak goed voor een tijdloze uitstraling.

De stijl van je bril moet overeenkomen met je persoonlijke stijl. Of je nu kiest voor een klassieke, retro of juist trendy look, er is een bril die je stijl aanvult. Voel je vrij om verschillende stijlen te proberen tot je degene vindt die echt bij je past. Ongeacht de stijl en vorm, zorg ervoor dat de gemaakte keus comfortabel zit. Je zult je (lees)bril waarschijnlijk dagelijks dragen, dus comfort is van groot belang. De juiste pasvorm is cruciaal voor een aangename draagervaring.

Je gezichtsvorm biedt veel mogelijkheden bij het kiezen van de juiste bril. Neem de tijd om verschillende stijlen te passen en mee te experimenteren. We zijn overtuigd dat je met deze tips het exemplaar vindt dat je ovale gezicht laat stralen.

Vierkant gezicht

Ieder gezicht is uniek, en dat geldt ook voor vierkante vormen. Als jij tot deze categorie behoort, weet je dat het vinden van de perfecte bril een uitdaging kan zijn. Allereerst is het belangrijk je gezichtsvorm goed te begrijpen, zoals we dat helemaal in begin ook al uitlegden. Vierkante gezichten hebben doorgaans een sterke kaaklijn, brede jukbeenderen en een breed voorhoofd. Het doel is om met je keus de scherpe hoeken wat zachter te maken.

Ronde brillen verzachten de scherpe lijnen van een vierkant aanzicht. Ze voegen wat zachtheid toe aan je uitstraling en kunnen een geweldige keuze zijn. Ovale brillen zijn een ander uitstekend alternatief. Ze balanceren de hoekige kenmerken van je gezicht en zorgen voor een meer harmonieuze uitstraling. Cat-eye brillen kunnen ook flatterend zijn voor je. Ze tillen de aandacht op naar de bovenste helft van je gezicht en creëren een mooie balans. Als je toch van hoekige vormen houdt, kies dan voor een exemplaar met zachte hoeken in plaats van scherpe. Dit kan een interessante keuze zijn.

Houd rekening met de grootte van het brilmontuur. Oversized brillen kunnen goed werken om de scherpe trekken te verzachten, maar ze moeten niet te groot zijn om je blik te overweldigen. Ook de kleur van het montuur is belangrijk. Kies kleuren die harmoniëren met je huidskleur, haarkleur en oogkleur. Neutrale kleuren zoals bruin, tortoise en zwart zijn vaak een veilige keus.

Wanneer je gaat passen, vraag dan om feedback van vrienden, familie of de opticien. Ze kunnen waardevolle inzichten bieden over welke bril het beste bij je past. Vergeet niet dat je keus een belangrijke modeaccessoire is, en het moet niet alleen comfy aanvoelen, maar ook je stijl weerspiegelen. Durf te testen en uitproberen totdat je die ene perfecte bril vindt die je vierkante gezicht volledig tot zijn recht laat komen.

Hartvormig gezicht

Heb je een hartvormig gezicht? Gefeliciteerd, jouw gezichtsvorm is van nature elegant en charmant. Maar als het gaat om het kiezen van de juiste (lees)bril, wil je misschien wat richtlijnen volgen om je natuurlijke schoonheid te accentueren. We got you covered!

Een van de meest flatteuze opties voor je is de cat-eye bril. Deze met opwaartse hoeken montuur benadrukt de jukbeenderen en balanceert de bredere voorhoofd met de smallere kin. Het voegt als het ware een vleugje glamour aan je look. Ronde brillen kunnen je ook geweldig staan. Ze voegen wat zachtheid toe aan de scherpe kin en benadrukken de natuurlijke rondingen van je gezicht. Kies voor dunne, metalen monturen voor een subtiele, trendy uitstraling. De clubmaster-stijl bril, met een half omrand bovenstuk en een duidelijke onderrand, is een stijlvolle optie voor je. Dit montuurtje benadrukt je ogen en jukbeenderen en zorgt voor een evenwichtige uitstraling. Hoewel je veel brilvormen kunt dragen, is het belangrijk om te voorkomen dat je te brede modellen kiest. Deze kunnen je gezicht onnodig verbreden. Zorg ervoor dat de brilmaat in verhouding staat tot de grootte van je gezicht.

Ook voor een hartvormig gezicht is het belangrijk op de kleur te letten. De vaker genoemde neutrale kleuren zoals zwart, bruin of metaal tinten zijn vaak een veilige keus. Ze passen goed bij verschillende outfits en gelegenheid.

De beste manier om te ontdekken welke bril het beste bij jou past, is door verschillende monturen te passen. Neem daarom de tijd wanneer je de opticien bezoekt en probeer meerdere modellen uit. Alleen zo kom je erachter welke kijkers je gezicht het meest flatteren. Speel met kleuren en details die bij je stijl passen en kies voor een exemplaar waarmee je je zelfverzekerd en prettig voelt.

Rechthoekig gezicht

Rechthoekige gezichten worden gekenmerkt door sterke kaaklijnen, een breder voorhoofd en rechte, hoekige lijnen. Heeft je gezicht deze kenmerken, dan ben je gezegend met een uniek en elegant vorm gezicht.

Een van de beste keuzes voor vrouwen met een rechthoekig gezicht zijn ronde of ovale brillen. Deze vormen verzachten de hoekige trekken van je aanzicht en creëren visuele balans. De rondingen van de bril zorgen voor een contrast met de scherpe lijnen, waardoor je een meer evenwichtige uitstraling krijgt. Cat-eye monturen zijn een geweldige keus voor je. De opwaartse lift aan de buitenhoeken benadrukt je ogen en jukbeenderen, waardoor een verfijnde look ontstaat. Brede modellen zoals in wayfarer-stijl, kunnen ook goed werken voor je. Ze voegen extra breedte toe aan je rechthoekige gezicht en leggen nadruk op je ogen, waardoor er optisch meer balans ontstaat in je uitstraling.

Vermijd smalle en (recht)hoekige monturen. Deze kunnen de hoekige eigenschappen van je gezicht versterken en het nog rechter maken. Dat is het tegenovergestelde van wat je wil bereiken: meer zachtheid en balans toevoegen. Brillen, leesbrillen en zelfs zonnebrillen met geaccentueerde bovenranden of browline-stijlen kunnen ook goede keuzes zijn. Ze onderstrepen je ogen en geven de illusie van een korter voorhoofd, wat je gezicht in evenwicht brengt. Net als bij alle andere vormen is de kleur ook hier een belangrijke factor. Donkere modellen kunnen een krachtige uitstraling geven, terwijl lichtere tinten en transparante monturen juist een zachtere en vriendelijkere uitstraling creëren.

Het beste advies dat wij je kunnen geven is met deze tips naar een goede opticien te stappen en veel verschillende brillen te passen. Wat op papier goed klinkt, kan er in de praktijk anders uitzien. Daarom is het extra belangrijk om te voelen hoe een brilletje op je neus zit en hoe deze in verhouding staat met je gezicht.

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

 

Sandra

Plaats een reactie