Budget | Netflix versus Videoland versus Amazon Prime Video

Nu ruim een jaar hebben wij Netflix. Geïnspireerd door Nicole van Huisvlijt heb ik de Nederlandse Videoland en de nieuwkomer Amazon Prime Video eens onder de loep genomen en een vergelijking gemaakt van de 3 bekendste video streaming diensten van Nederland. Voor de twijfelaars, mensen die altijd open staan voor budgetvriendelijke en luxe behoudende tips en mensen die net als ik onder een steen hebben gelegen de afgelopen tijd, zet ik alle informatie op een rij.

Netflix

Netflix werd in 1997 bedacht door Reed Hastlings en Marc Randolph. Reed bracht een videoband te laat terug naar de videotheek en kreeg een boete. Wat een pech zul je vast denken. Ja zonde van het geld natuurlijk. Ook hij baalde dusdanig dat hij samen met Marc, oud-wiskundeleraar, Netflix bedacht. Daarmee is Netflix ouder dan Google. Wat begon als DVD-by-mail service is tegenwoordig een begrip op het gebied van online televisie.
Bijna 110 miljoen mensen wereldwijd hebben een Netflix account, blijkt uit de statistieken van het laatste kwartaal.

* Zolang je een internetverbiding hebt, kun je Netflixen (op je telefoon, je tablet, Ipad, Chromecast en natuurlijk televisie)

* Geen reclame (wel wordt hier wel over nagedacht)

* Ontelbaar aantal categorieën

* Van klassiekers tot ruwe diamanten, van bekroonde series speciaal gemaakt voor Netflix tot documentaires, van baby tv a la Netflix, concerten en kookprogramma’s tot moderne tienerfilms. Niet alleen Amerikaanse toppers staan er tussen, maar ook Nederlandse, Franse, Chinese en zelfs Bollywood films.

* Ondertiteling naar wens

* Categorie kinderen is gericht op de kinderen tussen 0 en 12 jaar.

* Maandelijks komen er films, series en documentaires bij (en gaan er een aantal weer weg).

* Een gratis proefperiode van een maand (Let op: Je abonnement wordt automatisch verlengd)

* Je abonnement is maandelijks, zonder extra kosten, opzegbaar.

* Kiezen uit 3 abonnementen: SD-abonnement voor één scherm €7,99, HD-abonnementen voor twee schermen €10,99 of HD/UHD-abonnement voor 4 schermen €13,99.

* Te betalen via Credit Card, Ideal of via automatisch incasso.

SD → Standaard Definition
HD → High Definition
UHD → Ultra High Definition

dues 2731627 1920

Videoland

In 1984 werd Videoland opgericht door Nico Broersen Gerard van Stijn als een videotheek. Na een aantal verschillende eigenaren te hebben gehad, is deze video on demand bedrijf sinds 2013 in handen van RTL. Made in Holland dus.

* Een proefperiode van 2 weken (Let op: Indien je niet binnen de proefperiode opzegt, gaat je abonnement over in een betaald abonnement).

* Bij aanmelden wordt er €0,01 van je rekening afgeschreven. Dit zodat ze je bankgegevens hebben en na je proefperiode het bedrag van je abonnement kunnen afschrijven. Besluit je tijdens je proefperiode je abonnement niet te verlengen, dan wordt er natuurlijk geen geld van je rekening afgeschreven.

* Geen reclames

* Naast de televisie is Videoland te gebruiken op onder andere laptop, mobiele telefoon, Chromecast en tablet.

* Je abonnement kun je zelf via je account opzeggen. Je krijgt direct een einddatum te zien die Videoland netjes met een brief bevestigt.

Lees ook: 20 Bespaartips | Maximaal voor minimaal

* Met Download to Go kun je de films en series ook offline bekijken. Deze blijven een maand lang beschikbaar op de app tenzij je al begonnen bent met kijken. Dan heb je in totaal 48 uur desbetreffende programma af te kijken.

* Ongeacht het aantal apparaten, betaal je €8,99 voor hetzelfde aanbod

* Of je SD of HD kijkt is afhankelijk van het programma. Per titel staat het beeldkwaliteit vermeld. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

* Het aanbod voor kinderen is geschikt voor kinderen van 0 tot 6 jaar.

* Het assortiment bied zowel Nederlandse films en series als bijvoorbeeld Scandinavische en Britse uitblinkers. De klassiekers, de kaskrakers een aantal maanden nadat ze in bioscoop zijn verschenen, maar ook muziekprogramma’s als The Voice.

* Niet iedereen met een LG televisie kan optimaal gebruik maken van Videoland. De een kan het oplossen met een Firmware en Premium Section update en de ander niet. Laat je goed informeren voor je een betaald abonnement aanneemt.

* Mogelijkheid om te betalen via IDeal, Paypal of Credit Card.

film 2233656 1920

Amazon Prime Video

Deze video on demand streamingdienst van het Amerikaanse marktplaats bestaat sinds 2006. De laatste jaren besloot Amazon haar diensten uit te breiden naar onder andere Japan, Oostenrijk, Duitsland en is sinds najaar 2016 ook beschikbaar in Nederland.

* De eerste 6 maanden betaal je €2,99 per maand. Daarna kost een abonnement maandelijks €5,99. Hier in Nederland hebben ze geen gratis proefperiode.

* Het aanbod van Amazon Prime Video biedt onbeperkt toegang tot talloze Amerikaanse, Engels en Bollywood films en series.

Lees ook: Netflix documentaire | Babies behind bars

* Zeer gebruiksvriendelijke mobiele applicaties die zowel geschikt zijn voor de Iphone gebruikers als Android liefhebbers. Ook Amazon biedt mogelijkheden je favoriete serie te downloaden en offline te bekijken.

* Geschikt voor Samsung, Sony en LG smart televisies gebouwd vanaf 2015.

* Maken steeds meer (bekroonde) originals waaronder de Lord of The Rings serie.

* Alleen te betalen via een Credit Card voorlopig.

Nu is het een kwestie van vergelijken en kijken wat bij jou past en je portemonnee. Wij gaan vermoedelijk de digitale televisie vervangen door 2 van de bovenste opties. Hiermee besparen we niet maar hebben we wel meer opties on demand  😉

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met deze video streaming diensten. Heb je er één of misschien zelfs meerdere? Zo ja welke en wat vind je ervan tot nu toe? Overweeg je over te stappen? Waar let je op? Ik zie je reactie graag tegemoet in een reactie onder dit artikel. 

Sandra

12 gedachten over “Budget | Netflix versus Videoland versus Amazon Prime Video”

 1. Hé, wat superleuk dat je Huisvlijt noemt! Dankjewel : )

  Amazon Prime ken ik nog niet, maar Netflix en Videoland wel. Netflix is dan toch duidelijk mijn favoriet. Amazon Prime zou ik eens nader moeten gaan bekijken.

  Beantwoorden
 2. Yes voor Netflix. Naar Videoland (de fysieke variant) ga ik alleen nog om een dvd-serie te huren als we naar een vakantiehuis met dvd-speler gaan. Netflix voldoet volledig aan mijn verwachtingen.

  Beantwoorden
 3. Op dit moment heb ik alleen netflix en gewone tv en dat vind ik eigenlijk wel prima. Videoland als aanvulling zonder gewone tv klinkt overigens wel als een praktisch idee.

  Beantwoorden
 4. Eigenlijk gebruiken we de tv te weinig om Netflix o.d. te gebruiken. We nemen doordeweeks diverse dingen op en kijken dat dan vaak in het weekend terug.

  Beantwoorden
 5. Wij hebben een Netflix abonnement samen met mijn broer en schoonzus, zo is het maar 7 euro per huishouden per maand! Amazon kende ik nog niet, Videoland wel. Handige vergelijking heb je gemaakt!

  Beantwoorden

Plaats een reactie