Lekker ravotten, sporten en bewegen is een zwaarwegend onderdeel van de ontwikkeling van het kind. En dat niet alleen met mooi weer maar ook in de koude wintermaanden. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat onze kinderen 6% minder buitenspelen dan wij dat deden. 15% speelt zelfs nooit buiten. Nogal zorgelijk vind je niet? Nu vraag je je misschien af Hoe stimuleer ik mijn kind om meer buiten te spelen? Dat kan door bijvoorbeeld de tuin kindvriendelijk in te richten, maar ook speelgoed opbergen kan hier nogal een grote rol bij spelen. En daar komt dit artikel heel goed van pas. Check hier onze ideeën en tips.
Voordelen van opruimen
Het is een dingetje. Jonge kinderen zijn over het algemeen nog te porren voor wat spelletjes in eigen tuin, maar met oudere kinderen en tieners is dat wat lastiger. Die zijn vaak liever vastgeplakt aan een game controller, tv of een ander soort scherm. Wij begrijpen de verslaving, maar ook de gevaren en het belang van buitenshuis ontdekken. Juist deze kinderen hebben vaak een duwtje in de goede richting nodig. Een heel goed voorbeeld hiervan is een voorraad aan kinderspeelgoed voor buiten dat geschikt is voor de ontwikkelingsfase van het kind, uitnodigend is opgeborgen maar ook makkelijk te pakken. Als hij eerst een van zijn ouders erbij moet halen om bij de bal te kunnen of eerst 20 minuten geïrriteerd in een grote alles-in-een bak moet zoeken naar een springtouw of tennisracket kan dat nogal demotiverend werken. De volgende keer kiest hij liever iets dat minder gedoe geeft. Of je nou veel of juist weinig ruimte hebt, een goede organisatie kent veel voordelen.
♦ Door alles een vaste plek te geven raak je minder snel iets kwijt
♦ Je creëert ruimte (veiliger om te lopen en spelen)
♦ Je weet zo beter wat je hebt
♦ Het levert je tijd op
♦ Iets (terug)vinden gaat makkelijker
♦ Je creëert rust (chaos om je heen is chaos in je hoofd)
♦ Het heeft een positief effect op het speelplezier
♦ Een opgeruimde ruimte ziet er vaak meer uitnodigend uit om te spelen
Buitenspeelgoed opbergen
Om te beginnen is het belangrijk om samen met het kind alle speelgoed uit te zoeken. Is het kapot of niet meer compleet en is het niet meer te repareren? Gooi het weg (of geef het een ander doel). Past het niet meer bij de leeftijd en behoefte van je zoon of dochter? Een knalroze driewieler met toeters en bellen vond je dochter nog geweldig toen ze 2 was, maar niet meer op haar zesde. Sorteer alle materiaal dat je samen hebt besloten te houden per soort. Dus skeelers en rolschaatsen bij elkaar, ballen bij elkaar, hoepels bij elkaar, zandspeelgoed etc. Zo kun je beter overzien hoeveel opbergruimte je nodig hebt voor alles. Aan de hand van de beschikbare plek en budget maar ook handigheid kun je vervolgens met de volgende ideeën aan de slag.
- Babydeken: Veilig beddengoed voor je baby kies je zo - 27 september 2023
- Eén tegen Eenzaamheid: Van mogelijke oorzaken en gevolgen tot tips en cijfers onderzoek - 26 september 2023
- Een goedgevulde voorraadkast inrichten en aanleggen - 20 september 2023