Buitenspelen | Handleiding voor ouders

Maar liefst 15% van alle kinderen speelt nooit buiten. Dat is 1 op de 7 kinderen tussen 4 en 14 jaar. Dat kinderen steeds minder buitenspelen dat wisten we, maar nooit?! Jantje Beton, het goede doel dat zich inzet voor kinderspel, vindt dit vooral zorgwekkend. Wij ook. Buitenspelen is niet meer vanzelfsprekend en dat zou het wel moeten zijn. Waarom? Wat kun je als ouder doen om je kind te stimuleren om veilig buiten te spelen?

Lees ook

Elektrische kinderauto | Bestuurbare auto kind kiezen tips

Alle kabouterpaden Nederland per provincie

Waarom buitenspelen belangrijk is

Klimmen, klauteren, rennen, in het zand spelen, fietsen, vallen en opstaan. Buitenspelen is een cruciaal onderdeel van het kind zijn. Voor de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling.

Voordelen van buitenspelen

♦ Vitamine D die de kinderen via zonlicht krijgen is belangrijk voor sterke botten en tanden, beschermt kinderen tegen rachitis ( vergroeiing van het skelet), maar ook goede werking van de spieren en het immuunsysteem.

♦ Spelen is bewegen waardoor kans op overgewicht minder wordt en daarmee allerlei gezondheidsklachten die ermee gepaard gaan.

♦ Kinderen die regelmatig buitenspelen hoeven minder vaak een bril voor bijziendheid.

♦ Vrij spelen laat je ontspannen. Meer ruimte om te ontdekken, andere activiteiten dan binnen, maar het geeft ook de vrijheid de stem te gebruiken zoals het kind dat wilt. Daarnaast hoeft je je niet ergens op te focussen. Buitenspelen maakt je stressbestendiger. Dit komt doordat bewegen de aanmaak van endorfine stimuleert en aanmaak van stresshormoon cortisol juist verminderd.

♦ Spelend de wereld ontdekken maakt de kinderen niet alleen slimmer, maar het verminderd ook kans op onder andere botbreuken. Dit doordat de motorische vaardigheden worden verbeterd, de situaties beter worden ingeschat en het kind eigen lichaam beter leert kennen door vrij spelen.

♦ Frisse lucht inademen is gezond, ook voor je immuunsysteem waardoor je kind minder vaak ziek wordt.

♦ Stressbestendigheid helpt je concentreren. Dit komt de leerprestaties ten goede.

♦ Het kind leert creatief na te denken, zijn fantasie te gebruiken, probleemoplossend te denken en grenzen te verleggen. Kortom buitenspelen bevordert zelfredzaamheid van het kind.

♦ Kinderen die spelend leren en vrij spelen hebben meer vertrouwen.

♦ Door buitenspelen kunnen kinderen hun energie kwijt waardoor ze niet alleen beter kunnen stilzitten op school maar ook beter slapen en beter eten.

♦ Samen spelen, samen delen. Buitenspelen bevorderd sterk de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind. Het leert samenwerken, omgaan met andere kinderen, leert zichzelf en zijn emoties beter kennen.

♦ Buitenspelen maakt gelukkig. Onder andere de frisse buitenlucht en het daglicht hebben hier een positieve invloed op. Zuurstof die wij via de frisse lucht binnenkrijgen is van levensbelang. Het geeft je energie, helpt je denken en je lichaam beter zijn werk doen. Alle bovengenoemde voordelen van buitenspelen dragen daar een gezamenlijke bijdrage aan.

Tips veilig buitenspelen

Buitenspelen is super leuk, gezond en belangrijk. Het kind heeft recht om te spelen. Maar hoe houd je het veilig? De overheid heeft daar onder andere verkeersborden voor neergezet, drempels en de verzinkbare paal. Als ouders moeten wij zelf bedenken wat voor onze kinderen en situatie veilig is en daar de nodige maatregelen voor nemen. De zandbak afdekken als de kinderen er niet mee spelen bijvoorbeeld. Schoentjes aantrekken als ze in openbare speeltuinen spelen. Nakijken op teken na een boswandeling. Een oog in het zeil houden wanneer het kind in het water speelt. Een kinderfiets met terugtraprem kopen (en niet te veel op de groei zodat beide voetjes de grond kunnen aanraken). Voor een zachte landing zorgen indien het kind van de trampoline of schommel valt. En nadat ze lekker vies zijn geworden van buitenspelen, in bad doen of onder de douche zetten.

Lees ook

Kindvriendelijke tuin | Maak van je achtertuin een kinderparadijs

Kinderen en social media | Mediaopvoeding in ons huis

Ontdek Noord-Limburg | Over de omgeving, do’s en don’ts met kinderen en veel meer

Tips zelfstandig buitenspelen

Op een gegeven moment willen de kinderen vaker alleen buitenspelen. Wanneer dat verstandig is, is afhankelijk van het kind en de situatie. Toch is het fijn om richtlijnen te hebben.

Een kleuter heeft al meer behoefte aan ruimte dan een peuter bijvoorbeeld. Dat kun je ook doen door vanaf een veilige afstand een oog in het zeil te houden. Op deze manier zit je er niet bovenop en is de ruimte goed voor het zelfvertrouwen van je kind. Dit kan alleen als het voor jou en je kind goed voelt. Woon je in een rustige, kindvriendelijke buurt? Of juist een drukke waar van alles gebeurt? Maak afspraken met je kind. Weet je kind dat hij niet met vreemden mag praten? Wees duidelijk naar je kind toe wat je van hem verwacht. Kan het kind al klokkijken? Weet hij wanneer hij veilig kan oversteken? Zelfs wanneer er sprake is van een leeftijd wanneer er meer besef is, zijn afspraken en duidelijke grenzen belangrijk. Allemaal belangrijke punten waar je als ouder naar toe moet werken voor het kind daadwerkelijk alleen buiten mag spelen.

Buitenspelen stimuleren

Er gaat niets boven lekker ravotten. Toch hebben kinderen steeds meer een duwtje in de rug nodig als het gaat om buitenspelen. Ongeacht je drukke agenda, hier moet tijd voor zijn. Dat hoort bij ouderschap en kinderen opvoeden.

Leuke buitenspelletjes voor kinderen, peuters en kleuters

Volgens Nederlandse Norm Gezond Bewegen staat buitenspelen voor (dagelijks) bewegen. Kinderen van 4 tot 17 jaar zouden minimaal een uur per dag moeten lopen, fietsen of buitenspelen. Hieronder een aantal buitenactiviteiten ter inspiratie.

♦ Maak samen een boswandeling. Neem een vergrootglas mee en ga op onderzoek uit. Welke diertjes en insecten wonen er in het bos? Hoeveel verschillende soorten paddenstoelen heb je gespot?
♦ Ontdek de leukste speelbossen in je omgeving
♦ Ga op ontdekkingstocht in je buurt en ’test’ alle speeltuinen
♦ Breng binnen naar buiten. Kleien of blokken bouwen kan ook heel goed buiten.
♦ Modderkeuken: Met zand spelen maar dan anders
♦ Leuke buitenspelletjes zonder materiaal: (Hoepel)tikkertje, verstoppertje, levend memory of dierengeluidenspel
♦ Creëer een speelruimte waar je kinderen veilig buiten kunnen spelen op regenachtige dagen
♦ Stimuleer speelafspraakjes (nee, dat hoeft niet dagelijks)
♦ Trampoline springen
♦ Stukje fietsen
♦ Ballontennis
♦ Waterverven: Met kwast en water
♦ Blotevoetenpad
♦ Pluktuin
♦ Spijkerpoepen
♦ Bellenblaas
♦ Ik zie ik zie wat jij niet ziet met de letters van het alfabet
♦ Blikgooien
♦ Oud-Hollands zaklopen
♦ Balletje over
♦ Hinkelspel
♦ Huttenbouwen
♦ Dagje strand: neem zandspeeltjes mee
♦ Regenplastikkertje
♦ Watergevecht
♦ Wasstraat met speelgoedauto’s
♦ Bouw een iglo
♦ Lummeltje
♦ Schaatsen
♦ Spelen met stoepkrijt: Racebaan, fietsracen, dammen, aankleedpop, levend schilderij maken
♦ Schaduw tekenen

tijdens buitenspelen speelt jongetje met zand

Sandra