Hoe stimuleer ik mijn kind meer buiten te spelen?

Maar liefst 15% van alle kinderen speelt nooit buiten. Dat is 1 op de 7 kinderen tussen 4 en 14 jaar. Dat kinderen steeds minder buitenspelen dat wisten we, maar nooit?! Jantje Beton, het goede doel dat zich inzet voor kinderspel, vindt dit vooral zorgwekkend. Wij ook. Zich buiten vermaken is niet meer vanzelfsprekend en dat zou het wel moeten zijn. Waarom? Wat kun je als ouder doen om je kind te stimuleren om meer buiten te spelen? In dit artikel vind je antwoorden, tips en inspiratie.

Waarom buitenspelen belangrijk is

Klimmen, klauteren, rennen, in het zand spelen, fietsen, vallen en opstaan. Buitenspelen is een cruciaal onderdeel van het kind zijn. Voor de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling.

Voordelen

♦ Vitamine D die de kinderen via zonlicht krijgen is belangrijk voor sterke botten en tanden, beschermt kinderen tegen rachitis ( vergroeiing van het skelet), maar ook goede werking van de spieren en het immuunsysteem.

♦ Spelen is bewegen waardoor kans op overgewicht minder wordt en daarmee allerlei gezondheidsklachten die ermee gepaard gaan.

♦ Kinderen die regelmatig in de buitenlucht ravotten hoeven minder vaak een bril voor bijziendheid.

♦ Vrij spelen laat je ontspannen. Meer ruimte om te ontdekken, andere activiteiten dan binnen, maar het geeft ook de vrijheid de stem te gebruiken zoals het kind dat wilt. Daarnaast hoeft je je niet ergens op te focussen. Het maakt je stressbestendiger. Dit komt doordat bewegen de aanmaak van endorfine stimuleert en aanmaak van stresshormoon cortisol juist verminderd.

♦ Spelend de wereld ontdekken maakt de kinderen niet alleen slimmer, maar het verminderd ook kans op onder andere botbreuken. Dit doordat de motorische vaardigheden worden verbeterd, de situaties beter worden ingeschat en het kind eigen lichaam beter leert kennen door vrij spelen.

♦ Frisse lucht inademen is gezond, ook voor je immuunsysteem waardoor je kind minder vaak ziek wordt.

♦ Stressbestendigheid helpt je concentreren. Dit komt de leerprestaties ten goede.

♦ Het kind leert creatief na te denken, zijn fantasie te gebruiken, probleemoplossend te denken en grenzen te verleggen. Kortom buitenspelen bevordert zelfredzaamheid van het kind.

♦ Kinderen die spelend leren en vrij spelen hebben meer vertrouwen.

♦ Door bijvoorbeeld een potje voetbal op het veld kunnen kinderen hun energie kwijt waardoor ze niet alleen beter kunnen stilzitten op school maar ook beter slapen en beter eten.

♦ Samen spelen, samen delen. Outdoor spelletjes bevorderen sterk de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind. Het leert samenwerken, omgaan met andere kinderen, leert zichzelf en zijn emoties beter kennen.

♦ Buitenspelen maakt gelukkig. Onder andere de frisse buitenlucht en het daglicht hebben hier een positieve invloed op. Zuurstof die wij via de frisse lucht binnenkrijgen is van levensbelang. Het geeft je energie, helpt je denken en je lichaam beter zijn werk doen. Alle bovengenoemde voordelen dragen daar een gezamenlijke bijdrage aan.

Tips veilig buitenspelen

Het kind heeft recht om te spelen. Binnen maar ook buiten. Het is ook leuk, gezond en belangrijk zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Maar hoe houd je het veilig? De overheid heeft daar onder andere verkeersborden voor neergezet, drempels en de verzinkbare paal. Als ouders moeten wij zelf bedenken wat voor onze kinderen en situatie veilig is en daar de nodige maatregelen voor nemen. De zandbak afdekken als de kinderen er niet mee spelen bijvoorbeeld. Schoentjes aantrekken als ze in openbare speeltuinen spelen. Nakijken op teken na een boswandeling. Een oog in het zeil houden wanneer het kind bij het water speelt. Een kinderfiets met terugtraprem kopen (en niet te veel op de groei zodat beide voetjes de grond kunnen aanraken). Voor een zachte landing zorgen indien het kind van de trampoline of schommel valt. En nadat ze lekker vies zijn geworden in bad doen of onder de douche zetten. Het ene kind is het andere niet, los van zijn geboortedatum. Daarnaast speelt de leefomgeving ook een zeer belangrijke rol hierin.

Lees ook

Kindvriendelijke tuin | Maak van je achtertuin een kinderparadijs

Kinderen en social media | Mediaopvoeding in ons huis

Tips zelfstandig buiten spelen

Op een gegeven moment willen de kinderen meer zelfstandigheid en vaker alleen eruit. Wanneer dat verstandig is, is afhankelijk van het kind en de situatie. Toch is het fijn om richtlijnen te hebben.

Een kleuter heeft al meer behoefte aan ruimte dan een peuter bijvoorbeeld. Dat kun je geven door vanaf een veilige afstand een oog in het zeil te houden. Op deze manier zit je er niet bovenop en is de ruimte goed voor het zelfvertrouwen van je kind. Dit kan alleen als het voor jou en je kind goed voelt. Woon je in een rustige, kindvriendelijke buurt? Of juist een drukke waar van alles gebeurt? Maak afspraken met je kind. Weet je kind dat hij niet met vreemden mag praten? Of wat hij kan doen in geval van nood? Wees duidelijk naar je kind toe wat je van hem verwacht. Kan het kind al klokkijken? Weet hij wanneer hij veilig kan oversteken? Zelfs wanneer er sprake is van een leeftijd wanneer er meer besef is, zijn afspraken en duidelijke grenzen belangrijk. Allemaal belangrijke punten waar je als ouder naar toe moet werken voor het kind daadwerkelijk alleen buiten mag spelen.

Hoe stimuleer ik mijn kind meer buiten te spelen?

Er gaat niets boven lekker ravotten. Toch hebben kinderen steeds meer een duwtje in de rug nodig als het hierom gaat. Ongeacht je drukke agenda, hier moet tijd voor zijn. Dat hoort bij ouderschap en kinderen opvoeden, vind je niet?

Leuke buitenspelletjes voor kinderen, peuters en kleuters

Volgens Nederlandse Norm Gezond Bewegen staat buitenspelen voor (dagelijks) bewegen. Kinderen van 4 tot 17 jaar zouden minimaal een uur per dag moeten lopen, fietsen of buitenspelen. Hieronder een aantal activiteiten ter inspiratie.

♦ Maak samen een boswandeling. Neem een vergrootglas mee en ga op onderzoek uit. Welke diertjes en insecten wonen er in het bos? Hoeveel verschillende soorten paddenstoelen heb je gespot?
♦ Ontdek de leukste speelbossen in je omgeving
♦ Loop regelmatig een kabouterpad met je kleine
♦ Ga op ontdekkingstocht in je buurt en ‘test’ alle speeltuinen
♦ Breng binnen naar buiten. Kleien of blokken bouwen kan ook heel goed buiten.
♦ Modderkeuken: Met zand spelen maar dan anders
♦ Leuke buitenspelletjes zonder materiaal: (Hoepel)tikkertje, verstoppertje, levend memory of dierengeluidenspel
♦ Creëer een speelruimte waar je kinderen veilig buiten kunnen spelen op regenachtige dagen
♦ Stimuleer speelafspraakjes (nee, dat hoeft niet dagelijks)
♦ Trampoline springen
♦ Stukje fietsen
♦ Ballontennis
♦ Waterverven: Met kwast en water
♦ Blotevoetenpad
♦ Pluktuin
♦ Spijkerpoepen
♦ Bellenblaas
♦ Ik zie ik zie wat jij niet ziet met de letters van het alfabet
♦ Blikgooien
♦ Oud-Hollands zaklopen
♦ Balletje over
♦ Hinkelspel
♦ Huttenbouwen
♦ Dagje strand: neem zandspeeltjes mee
♦ Regenplastikkertje
♦ Watergevecht
♦ Wasstraat met speelgoedauto’s
♦ Bouw een iglo
♦ Lummeltje
♦ Schaatsen
♦ Spelen met stoepkrijt: Racebaan, fietsracen, dammen, aankleedpop, levend schilderij maken
♦ Schaduw tekenen

tijdens buitenspelen speelt jongetje met zand

Redactie